A Tiszaújvárosi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum a rendkívüli járványügyi helyzetben az idén nem tudott megjelenni a már hagyományosnak nevezhető preventív, tájékoztató programjaival. A megfigyelések alapján a pandémia ideje alatt azonban továbbra is jelen volt a kábítószer fogyasztása.
A „maradj otthon” állapot számos konfliktushelyzetet, feszültséget eredményezett, melyet sokszor alkohollal vagy amfetamin származékok fogyasztásával próbáltak sokan csökkenteni. Ebben a rendkívüli helyzetben a szerekhez való hozzáférés útja módosult, az anyagokat online boltokban, vagy a darkneten lehetett beszerezni. Az Európai Kábítószer-jelentés 2019 dokumentuma megfogalmazza, hogy hazánkban már nem az opiátok az elsődleges intravénás szerek, helyette a szintetikus kationok fogyasztása jelent meg. A Tiszaújvárosi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum csatlakozott az ENSZ-közgyűlés 1987. évi határozatában foglaltakhoz, mely szerint 1988-tól június 26-a a kábítószer-ellenes világnap ünnepe. Ennek a jeles napnak a célja, hogy nemzetközi és helyi szinten felhívja a figyelmet a drogfogyasztás veszélyeire, a drogkereskedelem elleni harc fontosságára. Mindezek mellett elengedhetetlen, hogy a nyári szünet ideje alatt a szülők fokozottabban odafigyeljenek gyermekeik szabadidős tevékenységeire, baráti kapcsolataira. Sajnos a kontrollálatlan szórakozással eltöltött idő elősegítheti a kábítószerek kipróbálását.
A KEF a kábítószer-ellenes világnap alkalmából az alábbi 6+1 totóval kívánja felhívni a fiatalok figyelmét a kábítószer-fogyasztás veszélyeire. Kérjük, hogy a megoldást küldjék el a Tiszaújvárosi KEF részére a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre (a helyes válasz betűjelével, pl. 1.b.) 2020. július 1-jéig. A helyes megoldást beküldők között négy ajándékcsomagot sorsolunk ki, a nyerteseket e-mailben értesítjük.
1. Mikor van a kábítószer-ellenes világnap?
a. június 26.
b. június 24.
c. július 01.
2. Minek a rövidítése a KEF?
a. Kábítószerügyi Egyeztető Fórum
b. Tiszaújvárosi Közösségi Fórum
c. Tiszaújvárosi Egyesített Fórum
3. Mikor alakult meg Tiszaújvárosban a KEF?
a. 2000
b. 2001
c. 2005
4. Hány éves kortól engedélyezett az alkoholfogyasztás Magyarországon?
a. 16 éves
b. 18 éves
c. 21 éves
5. Kutatások szerint az e-cigaretta hasonlóan veszélyes-e, mint a többi dohányáru?
a. igen
b. nem
c. nem bizonyított
6. Milyen kiadványai vannak a KEF-nek?
a. iskolai hiányzásokkal kapcsolatos
b. elhízás következményeire vonatkozó
c. dohányzás, alkoholfogyasztás, drogfogyasztás veszélyeiről szóló tájékoztató
6+1 Melyik diszkódrog az alábbiak közül?
a. opium
b. extasy
c. heroin
Pálnokné Pozsonyi Márta
KEF elnök


Content of popup