thumb kr tabla 1Várostörténeti kincsre bukkant a Tiszapalkonyán élő Tar Mária. Egy hatalmas plexi táblát talált a kidobott lim-lomok között a valamikori TVK kettes telepén. A monstrumon ennyi áll, „a TVK-ban dolgoztam”, alatta nevek és évszámok sorakoznak, azoké, akik egykoron a gyár dolgozói voltak.
Az ereklyét Marika megmentette, hazavitte és az egyik tiszaújvárosi facebook csoportban tette közkinccsé a talált tárgyról készült fotókat. Így akadtam Marikára, majd harmadnap összehoztam őt egy olyan emberrel, aki legalább annyira örült ennek az ereklyének, mint az az egykori TVK-s dolgozó, aki anno rávéste a táblára a nevét. Urbán Anett muzeológus felcsigázva mondott igent a találkozóra.
A városi könyvtár előtt találkoztunk. Marika begurult a kis piros Suzukijával, épp hogy befért a sofőr a saját kocsijába a hatalmas táblától. A műanyag monstrum vége Marika fejére hajlott sapkaként, úgy kászálódott ki az autóból. A csomagtartóból végül együtt húztuk ki a hatalmas táblát.
- A kettes telepen keresztül járok dolgozni, egyszer, amikor mentem be, észrevettem, hogy az egyik épületből ki volt dobálva mindenféle ócskaság, bútorok, kacatok, ez a tábla is oda volt ledobva. Szemet szúrt, megálltam megnézni, mert érdekesnek találtam, nem tudtam, hogy mit lehet ez, de sajnáltam otthagyni, mert szerintem ez még így, egy kicsit viharverten is érték. Gondoltam, hátha valakit érdekel, így hát lefotóztam, kitettem a facebookra, és körbeérdeklődtem az ismerőseimet, kollégákat, hogy vajon tud e róla valaki, valamit - meséli Marika. - Jómagam is TVK-s voltam 16 évig, helyileg most is ott dolgozom, csak máshogy hívják. A kollégáimmal együtt olvasgattuk a táblán sorakozó neveket, több ismerőst is felfedeztünk rajta. Éreztem, hogy valamit kezdeni kell vele, a mérete miatt nagy nehezen, de elhoztam, és most itt van, jó helyen van. Igaz kicsit töredezett, koszos, láb és keréknyomok vannak rajta, de nem szemétbe való - fejezi be Marika.
thumb kr tabla 2A talált tárgynak egy kicsit én is utánanéztem, kérdezősködtem innen-onnan, míg végül kiderült, hogy a szemétben landoló relikvia nem is olyan ősrégi, bár ettól muzeális értékéből mit sem veszít, csupán néhány évtizedet. A tábla egy kiállítás darabja volt 2011-ben, amikor a TVK fennállásnak 45. évfordulójára rendeztek egy jubileumi bemutatót, ekkor hozták be a gyár saját kiállítását a Városi Kiállítóterembe. Ez a nagy plexi volt a tárlat legfiatalabb darabja, afféle „tabula rasa”, amit azért raktak ki a falra, hogy mementóként ráírhassa a nevét bárki, aki valaha itt dolgozott a TVK-ban. Szóval ott és akkor született, de mostohagyerekként gyorsan megfeledkeztek róla. Kicsit csalódtam, ahogy Marika is, hiszen azt hittük valami ősrégi írásos emlékről van szó, ám az emlék, emlék, legyen mögötte bármennyi esztendő, és akármilyen ütött- kopott, szakadt is, egy muzeológus mindig örömmel fogadja.
- Nekem nem ismerős a tábla, most látom először valószínűleg akkor írták tele, amikor én még nem dolgoztam a városban muzeológusként. De nagyon nagy öröm számomra, hogy láthatom és ezúton is szeretném megköszönni, hogy itt lehet, mert ez az a hely, ahol ennek a táblának lennie kell, hiszen ez a várostörténet és az ipartörténet egy darabja - mondja lelkesen Urbán Anett muzeológus. - Szeretnénk, ha az emberek köztudatába bekerülne, hogy ezeknek az emlékeknek a legjobb helye a Helytörténeti Gyűjteményben van, hiszen mi gyűjtjük, feldogozzuk, kiállítjuk ezeket. Itt szeretném kérni a lakosság segítségét, és felhívni a figyelmét, ha rendelkezik bárki olyan értékkel vagy információval, amiről ő úgy gondolja, hogy itt van a helye, az jelezzen nekünk. A tábla nagy része épségben van, de a törött részek valószínűleg restaurálásra szorulnak, bár azt gondolom, ez így, ahogy van, önmagában is érték, majd meglátjuk, mikor, hogy tudjuk kiállítani a későbbiekben.
berta

„A gyógyszertári ügyelet feladata a SÜRGŐS szükség miatt jelentkező betegek ellátása.” Tiszaújvárosban a gyógyszertári ügyeleti/készenléti szolgálatot március 24-ig (vasárnapig) a Borostyán Gyógyszertár (Széchenyi u. 11., tel.: 49/341-050), majd március 25-től (hétfőtől) az Arany Sas Gyógyszertár (Bethlen G. út 17., tel.: 49/540-688) látja el. 

A telefonos készenléti szolgálat a legtovább nyitva tartó gyógyszertár zárása után kezdődik és tart másnap reggel 8 óráig. Rendelkezésre állás 30 percen belül.
Ünnepnapokon az ügyeletes gyógyszertár 8-19 óra között zárt ajtók mellett szolgálja ki a betegeket.
Gyógyszertárak nyitvatartása:
Hétköznap Szombat Vasárnap
Arany Sas Gyógyszertár 8-17 8-12 -
Borostyán Gyógyszertár 7.30-17 - -
Remény Gyógyszertár 8-17 8-12 -
Tisza Gyógyszertár 8-20 8-20 8-15

Római katolikus

Kedd, csütörtök, pénteki és szombati napokon a szentmisék 18.00 órakor, szerdán 08.30 órakor kezdődnek. A vasárnapi szentmise kezdete 11.00 óra.

Az ifjúsági hittan időpontja: 2019. április 6., 19.00 óra, helyszíne a plébánia közösségi terme. A következő felnőtt katekézis időpontja március 22. péntek 19.00 óra, helyszíne a plébánia.

Akik ebben az évben a római katolikus templomban házasságot szeretnének kötni, jelentkezzenek a plébánián. A következő jegyes kurzus időpontja 2019. április 5. péntek 18.45 óra, a plébánián.

Szentségi felkészítők minden pénteken: elsőáldozók - 15.00 óra, bérmálkozók - 16.00 óra, helyszíne a templom. Április 18-án Nagycsütörtökön a bérmálkozásra készülőkkel Egerben az olajszentelési misén veszünk részt. Kérjük, hogy az érintettek jelentkezzenek a plébánián.

Nagyböjt pénteki napjain a Keresztút végzése szentmise előtt 17.30-tól.
Nagyböjti lelkigyakorlat március 29. péntek, 30. szombat, 31. vasárnap. A lelkigyakorlatot vezeti Juhász Ferenc Miskolc-Mindszent plébánosa, pápai káplán.

Nagyböjti tartós élelmiszergyűjtés templomunkban! Kérjük, hogy a rászorulóknak szánt adományaikat március 24-étől 31-éig a szentmisére hozzák magukkal és a baloldalon lévő Magyarok Nagyasszonya mellékoltár elé helyezzék. Az adományokat az egyházközség karitász csoportja fogja továbbítani a rászorulók részére.
Plébániairoda nyitvatartási idő: Hétfő: 09.00-11.00, Kedd: 09.00-13.00, Szerda: 09.00-13.00, Csütörtök: 15.30-17.30, Péntek: 15.30-17.30.

Református
Tiszaújváros
2019. március 21-én, csütörtökön 17.00 órakor bibliaóra kezdődik.
2019. március 24-én, vasárnap 11.00 órakor istentisztelet lesz. Ezzel párhuzamosan az imateremben foglalkozást tartunk kisgyermekek számára. 15.00 órakor konfirmációi előkészítő kezdődik az imateremben.
Tiszaszederkény
2019. március 24-én, vasárnap 10.00 órakor istentisztelet lesz.

Görögkatolikus
Pénteken 17.30 Előreszentelt Adományok Liturgiája. Szombaton elhunyt szeretteinkre emlékezünk, 11.00 Szent Liturgia és pannichida. 17.00 vecsernye. Vasárnap az Úr keresztje előtt hódolunk, 10.00 utrenye, 11.00 Szent Liturgia. Szerdán Előreszentelt Adományok Liturgiája.


Content of popup