thumb kr ozikeJúlius közepétől augusztus közepéig tart az őz, hazánk legnagyobb egyedszámban és szinte mindenhol előforduló nagyvadfajának párzási időszaka. A Tiszaújvárosi Vadásztársaság felhívja a figyelmet, hogy a következő egy hónapban a szokásosnál is óvatosabban vezessenek, hogy elkerüljék a baleseteket!

A nász alatt a bakok kergetik a sutákat, és eközben az állatok sokkal figyelmetlenebbek, mint az év más időszakában, ráadásul nappal is aktívak, így nagyobb az esély arra, hogy kiugranak az autók elé. Ezért a következő hetekben ne csak a vadveszélyt jelző táblák utáni szakaszon legyünk résen! Amennyiben őz keresztezi az utat, számítsunk rá, hogy követi egy másik, így mindenképpen lassítsunk! Ha kiugrik a kocsink elé, az egyetlen megoldás a vészfékezés (ezért figyeljünk a követési távolságra is)! A volánt semmiképp se rántsuk el, ne próbáljuk kikerülni az állatot, mert ez szintén balesethez vezethet!
Ha mégis bekövetkezik az ütközés, feltétlenül értesíteni kell a rendőrséget, mert a vad és a gépjármű ütközése közúti balesetnek számít. A helyszínelés jegyzőkönyve lehet az alapja az esetleges további ügyintézésnek. Értesíteni kell a területileg illetékes vadászatra jogosult szervezetet (általában vadásztársaságot) is, erről a rendőrség gondoskodik.
Az őz egyedszámát hazánkban mintegy 350-400000 példányra becsülik, az ország egész területén előfordul. Az évente elütött nagyvadak mintegy kétharmada őz, és a balesetek jelentős része az üzekedési időszakban következik be.
Tiszaújvárosi Vadásztársaság

„A gyógyszertári ügyelet feladata a SÜRGŐS szükség miatt jelentkező betegek ellátása.”

Tiszaújvárosban a gyógyszertári ügyeleti/készenléti szolgálatot augusztus 8-ig (vasárnapig) a Tisza Gyógyszertár (Örösi út 1/A., tel.: 20/400-1952), majd augusztus 9-től (hétfőtől) a Remény Gyógyszertár (Szent István út 9-11., tel.: 49/340-052)látja el.
A telefonos készenléti szolgálat a legtovább nyitva tartó gyógyszertár zárása után kezdődik és tart másnap reggel 8 óráig. Rendelkezésre állás 30 percen belül.
Ünnepnapokon az ügyeletes gyógyszertár 8-19 óra között zárt ajtók mellett szolgálja ki a betegeket.

Szombaton országos tűzgyújtási tilalom lépett be. A csapadékmentes időjárás és a hőség kiszárította az erdők avarrétegét, ami gyorsan terjedő felszíni tüzekhez és percek alatt kifejlődő koronatüzekhez vezethet. A tilalom idején tilos tüzet gyújtani a külterületi erdőkben és fásításokban, valamint azok kétszáz méteres körzetében, még a kijelölt, kiépített tűzrakóhelyeken is. Az aktuális tűzgyújtási tilalomról a www.erdotuz.hu és a www.katasztrofavedelem.hu honlapon lehet részletesen tájékozódni. Az erdőtüzek 99 százalékát emberi mulasztás okozza.

fp

Római katolikus

Augusztus 14-én, szombaton 17.00-tól szentségimádási óra és szentgyónás lehetősége. 18 órától előesti szentmise.
Augusztus 15-én, Nagyboldogasszony ünnepén ünnepi szentmise 18.00 órától. (11.00-kor nem lesz szentmise). Előtte 16 órától előadás: „Előkészítés a NEK-re Szent József évében.” Előadó Juhász Ferenc pasztorális helynök. Az ünnepi szentmisét dr. Pápai Lajos emeritus püspök úr mutatja be.
Kérjük, hogy rendszeresen kísérjék figyelemmel a hirdetésekben és a honlapunkon a szentmiseidőpontok változását.
Minden vasárnap Sajószögeden 9.30-kor, minden páros vasárnap Sajóörösön 8.30-kor, minden páratlan vasárnap Nagycsécsen 8.30-kor vannak szentmisék.
Kérjük azokat a szülőket, akik még nem adták le a gyermekeik elsőáldozásához biztosított ruhát, hogy mielőbb adják le a sekrestyében.
A Szent József-szobor átvételéhez és átadásához további családok jelentkezését várjuk!
A plébániairoda csak ügyeletet tart. Nyitvatartás augusztus 9-étől augusztus 15-éig, kedd: 9.00-11.00, csütörtök 15.30-17.30. Sürgős esetben időpontegyeztetés a 0630/6191-611-es telefonszámon. Megértésüket köszönjük!
Cím: Tiszaújváros Római Katolikus Plébánia, Szent István út 32., tel.: (49) 540-102, Web: „tiszaújvarosiplebania.hu”
Görögkatolikus
Csütörtökön 17.30 vecsernye litiával. Augusztus 6-án, pénteken az Úr színeváltozását ünnepeljük: 7.30 utrenye (reggeli istentisztelet), 17.00 Szent Liturgia. Szombaton 17.00 vecsernye, utána elvégezzük az utrenyét is.
Vasárnap tartjuk templomunk fő ünnepét. Az ünnepi Szent Liturgia 11 órakor kezdődik, melyet Trescsula László atya, homrogdi parókus vezet. Szeretettel hívjuk és várjuk a kedves testvéreket.
Hétfőn 17.30 paraklisz. Kedden és szerdán 8.00 Szent Liturgia, 17.30 paraklisz.
Augusztus 14-én máriapócsi zarándoklaton veszünk részt. Gyülekezés a görög templom előtt, indulás reggel 7 órakor.
Református
Úrnapi istentiszteleteinket a következő rend szerint tartjuk.
Tiszaszederkény
• 2021. augusztus 8-án, vasárnap 10 óra.
Tiszaújváros
• 2021. augusztus 8-án, vasárnap 11 óra.
Alkalmainkra mindenkit szeretettel hívunk és várunk! A városi istentisztelet vasárnap délutántól felvételről megtekinthető az ismert internetes médiafelületeinken (Facebook és Youtube).


Content of popup