thumb kr tabor 1Számos napközi, tábor várja idén nyáron is a tiszaújvárosi gyerekeket. Egy hete a szederkényi lovas tábort mutattuk be, ezúttal a horgász napközibe és a Sodráska színjátszó táborba látogatunk el.
Figyelem, türelem
Idén is megrendezte horgász napközijét a Zabos Géza Horgász Egyesület. Húsz lelkes pecás üldögélt a sajószögedi Erdészeti-tó partján július 1. és 5. között, fiúk, lányok vegyesen.
- Én eddig még csak spiccbottal horgásztam, itt a táborban megtanultam orsós bottal is - mutatta Kiss Lorina szakszerűen felszerelt horgászbotját. - Azt sem tudtam, hogyan kell bedobni egy orsós botot, vagy hogyan kell használni a kapásjelzőt. Sokat gyakoroltam és sikerült is ezzel a módszerrel egy keszeget és egy törpeharcsát fognom.
A gyakorlati horgászat mellett a sport elméleti oldalával is megismerkedtek az öt nap alatt a gyerekek.
- Megmutatjuk nekik a különböző horgász módszereket, de megtanulnak horgot kötni is - mondta Ignáth Tamás, az egyesület ifjúsági felelőse. - A halfajok megismerése is fontos, hiszen a csali kiválasztásánál segítség, ha tudjuk és ismerjük, hogy milyen halra horgászunk.
Bár a horgászatot csendes, nyugodt sportnak mondják, 20 gyerek között ez gyakorlatilag megvalósíthatatlan. Tamás több kilométert is megtesz a néhány száz méteren horgászó gyerekek között.
- Nem unatkozom, az egyszer biztos - mondta Tamás mosolyogva. - Valakinek mindig segíteni kell, vagy azért, mert hal akadt a horogra, vagy mert összegabalyodtak, vagy mert újra kell kötni a szereléket. De nem bánom, mert a gyerekek csak úgy tanulják meg a horgászat minden csínját-bínját, ha segítünk nekik, kérdéseikre válaszolunk. Ezeket nagyon fontosnak tartom, mert az a gyerek tanul sokat, aki sokat kérdez, és meg is kapja rá a választ. Ha nem foglalkozunk a gyerekek kérdéseivel és mindig elhessegetjük őket, egy idő után megunják és nem kérdeznek, és az baj.
Ügyesek és szerencsések is voltak a gyerekek, hiszen mi is szemtanúi lehettünk, annak, hogy néhány perc alatt három gyerek horgára is akadt egy-egy három kilogramm körüli ponty. Így Tamás segítségére is szükség volt, mert természetesen a halak kifogásánál is mindig ott van. Tanít, tanácsot ad folyamatosan.
- Azt kell, hogy mondjam, hogy a gyerekek az első napon még elég figyelmetlenek, türelmetlenek voltak - folytattuk a beszélgetést. - Szerintem ennek az is lehet az oka, hogy nekünk felnőtteknek nincs időnk a gyerekeinkre, sok mindent nem magyarázunk el, csak elvárjuk hogy tudják. Aztán ahogy teltek a napok, egyre inkább odafigyelnek egymásra, a szerelésükre és egyre türelmesebbek is lettek, hiszen a jó horgásznak rendelkeznie kell ezzel az erénnyel. De erre egyébként maguktól is rájönnek, hiszen, ha kapkodnak, elszalasztják a kapást és akkor nincs dicsőség, nincs eredmény.
Színdarab öt nap alatt
thumb kr tabor 2Második alakommal rendezte meg a Sodrás Amatőr Színtársulat Sodráska táborát, ahová 7-től 16 éves korig várták a szerepelni vágyó fiatalokat. Jelentkeztek is, minden korosztályban, összesen 32-en. Július 8-ától 12-éig minden nap reggel nyolctól délután négyig tartottak a színészettel kapcsolatos foglalkozások Tiszaszederkényben a régi iskola épületében. Három helyszínen foglalkoztak a gyerekekkel a tábor szervezői, bent a színpadon olvasópróbát tartottak, kint az udvaron a táncos részeket gyakorolták. Aki pedig a szerepe szerint éppen egyik próbán sem vett részt, a folyosó végén kialakított kézműves kuckóban készített emléket a táborról.
- Tavaly az eddigi darabjainkból készítettünk egy válogatást a gyerekekkel, idén pedig az aktuális, Rockabilly Hungary-ból csinálunk egy rövidebb, egyórás blokkot - mondta Jézsó Éva, a tábor vezetője. - A felkészülés alatt igyekszünk minden kulisszatitkot megmutatni a táborozóknak. Egy héten keresztül beleláthatnak a színházi életbe, a kezdeti szárnypróbálgatásoktól kezdve a kész darab előadásáig. Persze a tábor nem titkolt célja, hogy körülnézzünk a színpadra termett fiatalok között, és ha úgy alakul, szívesen látjuk majd őket a társulatunk tagjai között.
ema

Római katolikus

Július 15-étől július 21-éig, valamint július 22-étől 28-áig hétfőn és csütörtökön nem lesz szentmise, kedden, pénteken, szombaton 18.00 órakor, szerdán 8.30 órakor, vasárnap 11.00 órakor kezdődik a szentmise.
Keresztelők minden hónap 3. vasárnapján. Akinek születésnapja, névnapja, házassági évfordulója van júliusban, jelezze a plébánián (ünnepeltek szentmiséje a hónap utolsó vasárnapján lesz).
Júliusban irodai ügyeletet tartunk a plébániairodában. Kedden 9.00 órától 11.00 óráig, csütörtökön 15.30 órától 17.30 óráig. A sürgős ügyekben (temetés) az iroda hirdetőtábláján kihelyezett telefonszámon kapnak segítséget.
A Tiszaújváros Római Katolikus Plébánia köszönetet mond mindazoknak, akik személyi jövedelemadójuk 1 %-ával támogatták a Római Katolikus Egyházat.
Tájékoztatjuk híveinket, hogy az önkéntes egyházi hozzájárulás és az altemplomi hozzájárulás egyaránt fizethető a Tiszaújváros Római Katolikus Plébánia bankszámlájára történő átutalással is. Az önkéntes egyházi hozzájárulás összege 4.000 Ft/fő/év, az altemplomi hozzájárulás összege 2.000 Ft/év azokon a sírhelyeken, ahol már történt temetés. Kérjük, hogy a befizetés jogcímét a megjegyzés rovatban tüntessék fel. Kedvezményezett neve: Tiszaújváros Római Katolikus Plébánia. Számlavezető: OTP Bank Nyrt, Számlaszám: 11734114-20060202
Református
Tiszaújváros
Július 21-én, vasárnap 11.00 órakor istentisztelet lesz.
Tiszaszederkény
Július 21-én, vasárnap 10.00 órakor kezdődik az istentisztelet.


Content of popup