kronika

thumb kr jogsiBár az elmúlt időszakban a rendőrség fokozottabb ellenőrzést tartott az utakon, a balesetek száma nem csökkent. Egy szemléletváltásnak köszönhetően a közlekedési szabályokat megsértő autósok szigorúbb büntetésre számíthatnak.
- Gyakran vezetek, nap, mint nap részt veszek az autós közlekedésben - mondta Péter. - Azt tudom mondani, sajnos van hová fejlődnünk. Olvastam róla, hogy a rendőrök azonnal intézkedhetnek bizonyos szabálysértések esetén. Azt gondolom, hogy erre a szigorításra valószínűleg szükség volt. A baleseti statisztikák gondolom, indokolttá teszik, hogy jobban ellenőrizzék az autósokat, és aki hibázik, ne ússza meg büntetés nélkül.
- A rendőrség célja elsősorban az agresszív vezetők kiszűrése - nyilatkozta lapunknak Lipták Ferenc, a Tiszaújvárosi Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti alosztályvezetője. - A záróvonal átlépése, az elsőbbségadás kötelező tábla figyelmen kívül hagyása, illetve a sebességhatár átlépése. Ez a három közlekedési szabálysértés az, amiknek megszegéséért pénzbüntetés kiszabása mellett, akár a jogosítvány bevonása is megtörténhet. Azt azért hozzá kell tenni, hogy egy közlekedési kihágáskor nekünk mérlegelni kell a szabálysértés és az esetlegesen okozott baleset súlyát. Döntést kell hoznunk, hogy a vétkes járművezetőnek visszavonjuk-e a jogosítványát vagy ez nem indokolt. Ha az elsőfokú hatóság meghozta a határozatot, akkor a szabálysértőnek még lehetősége van kifogással élni, a rendelkezésre álló határidőn belül, ha ez nem történik meg, akkor a járművezetői eltiltás jogerőssé válik. Tiszaújvárosban is számos olyan kereszteződés van, ahol rendszeresen követnek el szabálysértést az autósok. A Szent István út és József Attila út kereszteződése egy nagyon jó példa. Van egy kötelező haladási irány jobbra, van egy forgalomtól elzárt terület, és van egy Állj! Elsőbbségadás kötelező jelzőtábla. Ha ezeket együttesen egy járművezető egy adott esetben figyelmen kívül hagyja, ez a vezetői engedélyének elvesztésével is járhat.
A megyében több civil gépjárműben is kamera rögzíti a közlekedési szituációkat, így lehet, hogy nem látunk a közelben rendőrautót, azonban nincs kizárva, hogy éppen egy jelzés nélküli rendőrségi jármű kamerája készít felvételt a közlekedési vétségről.
ema

Akinek nincsen ügyfélkapu-regisztrációja, idén is kérheti a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól szja-bevallási tervezetének postázását. Ehhez nem kell mást tennie, mint az adóazonosító jelét és a születési dátumát tartalmazó kérelmet akár SMS-ben eljuttatni a NAV-hoz március 18-áig.
A NAV idén is automatikusan, külön kérés nélkül elkészíti azok szja-bevallási tervezetét, akikről munkáltatói, kifizetői adattal rendelkezik: legyen munkavállaló, őstermelő, áfa fizetésére kötelezett magánszemély vagy egyéni vállalkozó.
Az elkészített tervezeteket a NAV március 15-étől az Ügyfélkapun keresztül, elektronikus formában elérhetővé teszi. Akinek nincs ügyfélkapuja, az adóbevallási tervezetének postázását március 18-án éjfélig kérheti. Az elkészült tervezeteket a NAV tértivevényesen április 30-áig küldi el postán az igénylőknek.
A kérelmet benyújtani az alábbiak szerint lehetséges: • SMS-ben a 06 (30) 344-43-04-es telefonszámra,
• a NAV honlapján elérhető webűrlap (www.nav.gov.hu/eszja/eszja) kitöltésével,
• telefonon, a 1819-es Infóvonalon, vagy az Ügyféltájékoztató és Ügyintéző Rendszeren keresztül, a +36 (80) 20-21-22-es telefonszámon,
• postai úton, kötetlen levél formájában (születési dátum és adóazonosító jel megadásával),
• a NAV honlapjáról letölthető BEVTERVK-nyomtatványon,
• személyesen a NAV ügyfélszolgálatain.
SMS-ben az SZJA rövidítés mellett az adóazonosító jelet és a születési dátumot kell elküldeni ebben a formában: SZJA{szóköz}adóazonosítójel{szóköz}ééééhhnn.
Aki netán lecsúszik a március 18-ai határidőről, május 20-áig személyesen, a NAV ügyfélszolgálatain is kérheti adóbevallási tervezetének nyomtatását. Az adózók bármikor nyithatnak ügyfélkaput, mellyel adóbevallási tervezetüket awww.nav.gov.hu-ról és a www.magyarorszag.hu-ról elérhető eSZJA portálon március 15-étől megtekinthetik, és szükség esetén módosíthatják.
Az szja 1+1 százalékának felajánlásáról, a korábbi évekhez hasonlóan, idén is lehet elektronikusan és papíron is rendelkezni egészen május 20-ig.
NAV

Római katolikus
Kedd, csütörtök, péntek, szombati napokon a szentmisék 18.00 órakor, szerdán 08.30 órakor kezdődnek.  A vasárnapi szentmise kezdete 11.00 óra. Február 24-én, vasárnap a katolikus iskolák javára lesz gyűjtés.Az ifjúsági hittan időpontja: 2019. március 16., 19.00 óra, helyszíne a plébánia közösségi terme. Első felnőtt katekézis időpontja február 23., szombat 19.00 óra, helyszíne plébánia közösségi terme.Akik ebben az évben a római katolikus templomban házasságot szeretnének kötni, jelentkezzenek a plébánián. Az első jegyes kurzus időpontja 2019. március 1. péntek 19.00 óra, a plébánián.Szentségi felkészítők: elsőáldozók március 8. 15.00 óra, bérmálkozók 16.00 óra, helyszíne a templom.Nagyböjti időszak kezdete: március 6-a, Hamvazószerda.Nagyböjti lelkigyakorlat március 29. péntek, 30. szombat, 31. vasárnap.Plébániairoda nyitvatartási idő: Hétfő: 09.00 - 11.00, Kedd: 09.00 - 13.00, Szerda: 09.00 - 13.00, Csütörtök: 15.30 - 17.30, Péntek: 15.30 - 17.30. 

Református
Tiszaújváros2019. február 21-én, csütörtökön 17.30 órakor egyházlátogatási istentisztelet kezdődik.2019. február 24-én, vasárnap 11.00 órakor istentisztelet lesz. Ezzel párhuzamosan az imateremben foglalkozást tartunk kisgyermekek számára. 15.00 órakor konfirmációi előkészítő kezdődik az imateremben.Tiszaszederkény2019. február 24-én, vasárnap 10.00 órakor istentisztelet lesz.Sajószögeden 2019. február 24-én, vasárnap 9.00 órakor úrvacsoraosztással egybekötött istentisztelet lesz.

Görögkatolikus
Pénteken 17.00 vecsernye. Szombaton elhunyt szeretteinkre emlékezünk, a Szent Liturgia 11.00 órakor kezdődik. 17.00 esti istentisztelet. Vasárnap 10.00 reggeli istentisztelet, 11.00 Szent Liturgia. Hétfőn, kedden és szerdán 17.00 esti istentisztelet.

„A gyógyszertári ügyelet feladata a SÜRGŐS szükség miatt jelentkező betegek ellátása.” Tiszaújvárosban a gyógyszertári ügyeleti/készenléti szolgálatot február 24-ig (vasárnapig) a Borostyán Gyógyszertár (Széchenyi u. 11., tel.: 49/341-050), majd február 25-től (hétfőtől) az Arany Sas Gyógyszertár (Bethlen G. út 17., tel.: 49/540-688) látja el. 

A telefonos készenléti szolgálat a legtovább nyitva tartó gyógyszertár zárása után kezdődik és tart másnap reggel 8 óráig. Rendelkezésre állás 30 percen belül.
Ünnepnapokon az ügyeletes gyógyszertár 8-19 óra között zárt ajtók mellett szolgálja ki a betegeket.
Gyógyszertárak nyitvatartása:
Hétköznap Szombat Vasárnap
Arany Sas Gyógyszertár 8-17 8-12 -
Borostyán Gyógyszertár 7.30-17 - -
Remény Gyógyszertár 8-17 8-12 -
Tisza Gyógyszertár 8-20 8-20 8-15

Kérjük, hogy a NIKODÉMUS Idősek Otthonának vezetője, minden dolgozója fogadja köszönetünket, akik áldozatos munkával három éven keresztül ápolták beteg édesanyánkat. Mindig hálás szívvel fogunk gondolni reájuk. Köszönünk mindent, Isten áldását kérjük további munkájukra, életükre.
Az elhunyt gyermekei:
Fakó Barnabás, Ládi Pálné Fakó Gyöngyike