thumb kr faA Tiszaújvárosi Krónika 46. heti számában értesültünk arról, hogy lelkes civilek egy csoportja az „Ültess tízmillió fát” akcióban 15 darab facsemetét ültetett, a Szent István szobor mögötti területre. A cikkben szerepelt, hogy a biológiai szakos egyetemi hallgató fiatalos lendülettel pikk-pakk megszervezte, engedélyeket intézett, időpontot és helyszínt egyeztetett. Tiszaújváros önkormányzatától engedélyt kértek és ők jelölték ki ezt a helyszínt. Értesülésem szerint semmilyen engedéllyel nem rendelkeztek, a helyszínt sem egyeztették le. A csemetefákkal beültetett terület azért nincs fásítva, mivel ez a mentőhelikopter leszállására van kijelölve.
A közterületen történő faültetés szerintem nem társadalmi munka, hanem komoly szakismeretet igényel. Az elmúlt években több tiszaújvárosi társaság keresett fel minket (Jabil Circuit Hungary Kft., MAN Kamion és Busz Kereskedelmi Kft.) hogy szeretnének a város közterületein fákat ültetni. Segítettünk nekik a fák beszerzésében és a szakszerű elültetésben.
A pokolba vezető út jó szándékkal van kikövezve, szól a mondás, vagyis a cél helyes, csak a megvalósításba hiba csúszott. A faültetést meg kell, hogy előzze egy közműegyeztetés. A földben lévő vezetékeknek védőtávolsága van (a díszfáknak sajnos nincs), ezt szigorúan be kell tartani, mert a fák növekvő gyökerei komoly károkat okozhatnak. A közműegyeztetés ebben az esetben nem történt meg. Idén lépett érvénybe (régi hiányt pótolva) az MSZ 12172 szabvány a díszfák és díszcserjék ültetéséről a települések közterületein. Ebben részletesen le van szabályozva a közterületre ültetett díszfa, díszcserje minősége, fejlettsége, az ültetőgödör nagysága, az ültetés módja, a fák metszése, rögzítése. Nyilván egy biológiai szakos egyetemi hallgató ezt nem ismerheti, ezért írtam, hogy a közterületre történő faültetés komoly szakismeretet és gyakorlatot igényel. Közterületekre a szabvány túlkoros, többször átültetett fákat ír elő, nem gyenge facsemetéket. A Krónikában megjelent képeken látni, hogy szabadgyökerű nyírfákat is elültettek. A szabvány szerint ezeket a fákat kizárólag földlabdával vagy termesztő edényben szabad forgalmazni. Szintén ez a szabvány írja elő, hogy az ültetést követően nagyobb mennyiségű vízzel be kell öntözni, szakszerűen meg kell metszeni a lombhullató fákat és ki kell karózni. Ezek a munkálatok sajnos mind elmaradtak.
Tiszaújváros önkormányzata, a Zöldülő Tiszaújváros Programban tavaly 209 db túlkoros, földlabdás díszfát ültetett. Idén 200 db méretes Leylandi ciprust, 170 db talajtakaró cserjét és 55 db, a szabványnak megfelelő díszfát fog elültetni.
Kerékgyártó István
ügyvezető
Tiszaújvárosi Városgazda Nonprofit Kft.

„A gyógyszertári ügyelet feladata a SÜRGŐS szükség miatt jelentkező betegek ellátása.” Tiszaújvárosban a gyógyszertári ügyeleti/készenléti szolgálatot november 24-ig (vasárnapig) a Remény Gyógyszertár (Szent István út 9-11., tel.: 49/340-052) , majd november 25-től (hétfőtől) a Borostyán Gyógyszertár (Széchenyi u. 11., tel.: 49/341-050) látja el. 

A telefonos készenléti szolgálat a legtovább nyitva tartó gyógyszertár zárása után kezdődik és tart másnap reggel 8 óráig. Rendelkezésre állás 30 percen belül.
Ünnepnapokon az ügyeletes gyógyszertár 8-19 óra között zárt ajtók mellett szolgálja ki a betegeket.
Gyógyszertárak nyitvatartása:
Hétköznap Szombat Vasárnap
Arany Sas Gyógyszertár 8-17 8-12 -
Borostyán Gyógyszertár 7.30-17 - -
Remény Gyógyszertár 8-17 8-12 -
Tisza Gyógyszertár 8-20 8-20 8-15

Római katolikus

Pénteken, szombaton 18.00 órakor, vasárnap 11.00 órakor kezdődik a szentmise.
November 24. Krisztus Király vasárnapja. Ezen a napon a Karitász javára lesz gyűjtés. November 26., 27., 28-án kivételesen nem lesz szentmise.
December 2-ától december 20-áig hétköznapokon a szentmise reggel 6.00 órakor (rorate) kezdődik. A rorate szentmisék után Pascal atya a gyerekeket szeretettel várja reggelire a plébánián. A reggeli elkészítéséhez szívesen fogadja a szülők segítségét.
Advent harmadik vasárnapján, december 15-én délután 16.00 órakor a Szent István Katolikus Általános Iskola adventi vására lesz a templom előtti téren. Örömmel fogadunk támogatókat és szponzorokat. A vásár bevétele az iskolai taneszközök vásárlására fog szolgálni.
Énekkari próbák időpontja minden héten, kedden 18.30.
Keresztlevelek kiadása csak személyesen, hivatali időben történik, a személyes adatok védelme érdekében. Keresztelők minden hónap 3. vasárnapján.
Akinek születésnapja, névnapja, házassági évfordulója van ebben a hónapban, jelezze a plébánián (ünnepeltek szentmiséje a hónap utolsó vasárnapján lesz).
A plébániairoda nyitvatartása: kedden és szerdán 9.00 órától 13.00 óráig, csütörtökön és pénteken 15.30 órától 17.30 óráig.

Görögkatolikus

Csütörtökön ünnepeljük az Istenszülő Szűz Mária templomba vezetését:
8.00 reggeli istentisztelet, 17.30 Szent Liturgia. Szombaton 8.00
Szent Liturgia, 17.00 vecsernye. Vasárnap 10.00 utrenye, 11.00 Szent
Liturgia. Kedden 8.00 Szent Liturgia.

Református

Tiszaújváros
• November 21-én, csütörtökön 17 órától Bibliaórát tartunk a gyülekezet imatermében.
• November 23-án, szombaton délután Ifjúsági Bibliakörben találkoznak fiataljaink.
• Vasárnap délelőtti istentiszteletünk a szokott időben, 11 órától kezdődik november 24-én.
• Konfirmációi előkészítő november 24-én 15 órától a gyülekezeti teremben.
• Gyermekistentisztelet párhuzamosan a felnőtt alkalommal, november 24-én 11 órától az imateremben.
Tiszaszederkény
• Vasárnap délelőtti istentiszteletünk november 24-én, 10 órakor kezdődik.
Alkalmainkra mindenkit szeretettel hívunk és várunk!

Felhívjuk a település lakosságának figyelmét, hogy a házhoz menő begyűjtéssel érintett városrészekben (Kertváros, Tiszaszederkény, Tisza-part városrész) szelektíven gyűjtött hulladékok (papír, műanyag, és fém csomagolási hulladékok) házhoz menő begyűjtését a közszolgáltató
2019. november 28-án (csütörtökön) végzi el.
Tiszaújvárosi Polgármesteri Hivatal

Felhívjuk a település lakosságának figyelmét, hogy a zöld növényi hulladékok (fűnyesedék, kévébe kötött gallyak, stb.) házhoz menő begyűjtését a közszolgáltató 2019. november 21-én, csütörtökön végzi el.
A hulladékgyűjtő zsákokat az érintett városrészekben kiosztották, de a zöld növényi hulladék jelöletlen zsákokban is kihelyezhető az átadási pontokon.
Tiszaújvárosi Polgármesteri Hivatal


Content of popup