thumb kr erettesgi 1A múlt héten folytatódtak az érettségi vizsgák. A választható tantárgyakból adtak számot tudásukból a végzős diákok.
A Tiszaújvárosi Eötvös József Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégiumban a biológia, a földrajz, az informatika és a közgazdaságtan következett, a Szerencsi Szakképzési Centrum Tiszaújvárosi Brassai Sámuel Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájában pedig az ágazati szakmai érettségi mellett elkezdődtek a szakmai vizsgák is.
Az érettségi második hete nyugodtan telt az elsőhöz képest, hiszen a vizsgaidőszak első hete nem volt zökkenőmentes, ugyanis a matematika érettségi miatt országosan petíciót indítottak a diákok, mert szerintük nem középszintnek feleltek meg a feladatok. Azt szerették volna elérni, hogy vigyék le a ponthatárokat. Az Oktatási Minisztérium reagált a kérésre, miszerint nem tartják nehezebbnek a feladatsort az előző évekhez képest, így nincs lehetőség a ponthatárok megváltoztatására. Majd egy nap múlva ismeretlen tettes ellen feljelentést tett az Oktatási Hivatal a történelem írásbeli feladatok kiszivárogtatása miatt, miszerint a középszintű történelem érettségi feladatsor esszétémáit egy közösségi oldal zárt csoportjában valaki közzé tette. ( Néhány nappal később megtalálták azt a férfit, aki kiszivárogtatta az érettségi feladatokat. A gyanúsított az egyik nyomda alkalmazottja, aki beismerő vallomást tett.)
thumb kr erettsegi 2- A töriről én is hallottam - mondta Báró Anita, aki a Brassaiban végez ügyviteli titkár szakon. - Bár csak azután, hogy megírtam és hazamentem, akkor hallottam, mi történt. Én nem láttam előtte a feladatokat, annak ellenére jól sikerült. Attól féltem, hogy újra kell majd írni, de szerencsére nem kellett.
A múlt héten, szerdán írták a szakgimnáziumban végzők a szakmai érettségit, ők az ügyviteli titkárok, elektronikai technikusok, gépgyártásipari technikusok. Nekik a szakmai ismeretek a kötelezően választható ötödik tantárgy, amiből érettségizniük kell. Azonban hiába adnak számot tudásukról a szakmai ismeretekből is, ez arra elég, hogy a vizsgaidőszak végén egy érettségi bizonyítvány lesz a kezükben, szakmát csak a következő év végén, a technikum elvégzése után kapnak. A szakgimnázium három szakmacsoportjában összesen harmincan vizsgáznak. Ők többnyire maradnak még egy évet, hiszen a munkaerőpiacon történő elhelyezkedéskor nagyban segíti őket, hogy már van egy szakma a zsebükben.
- Május 16-án kezdődtek a szakmai vizsgák, ahol a tizenharmadik évfolyamos technikusok és az egykori szakmunkásképzősök, azaz a mostani szakközépiskolások teszik le a szakmai vizsgákat, összesen 92-en - nyilatkozta lapunknak Vass Mátyás, a Brassai igazgatóhelyettese. - A szakközépiskolások, akik ipari gépésznek és a villanyszerelőnek tanulnak, a sikeres vizsga után már munkába állhatnak vagy tovább is tanulhatnak. Ha úgy gondolják, hogy szeretnének egy második szakmát is, akkor esti tagozaton, felnőttképzés keretein belül második OKJ-s képesítést is szerezhetnek ingyenesen. A felnőttoktatásra igen nagy az érdeklődés, ami azt jelenti, hogy több mint 10 osztályban tanulnak most is. Elsősorban a környéken keresett szakmákat választják, az elektronikai technikust, a villanyszerelőt, a hegesztőt, a központi fűtés- és gázhálózat rendszerszerelőt. A tapasztalat az, hogy a cégek is ösztönzik a dolgozóikat arra, hogy minél több szakmát szerezzenek, minél sokoldalúbbak legyenek, hiszen akkor több munkaterületen is tudják alkalmazni a munkavállalókat.
Az írásbeli után gyakorlati és szóbeli megmérettetés következik. Az írásbeli érettségi időszak május 24-én zárul. A kijavított feladatlapokat június első hetében nézhetik meg a diákok. A szóbeli vizsgák emelt szinten június 5-én, középszinten június 17-én kezdődnek.
ema


Content of popup