kronika

thumb kr foglalkoztatasIdei első ülését tartotta a Tiszaújvárosi Térségi Foglakoztatási Tanács. Az ülésen többek között szó esett a szakember utánpótlásról, a Brassai középiskolában újrainduló műanyag-feldolgozó szakmai képzésről és egy olyan nyári táborról, ahol a különböző szakmákat ismertetik meg a pályaválasztás előtt álló általános iskolás diákokkal.
A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint tavaly 48 ezren, tavaly előtt 77 ezren hagyták el Borsod megyét. Egy jobb állás vagy egy jobb élet reményében a fővárosba, a Dunántúlra vagy külföldre költöztek. Ez az egyik oka annak, hogy térségünkben kevés a szakképzett szakember. A kialakult helyzet megoldásán fáradozik a foglalkoztatási tanács is. A testület 2018 júniusában több cég vezetőjével is leült tárgyalni arról, hogyan tudnának fiatal szakembereket foglalkoztatni és itt tartani az itt iskolát végző potenciális munkaerőt.
- Meg kell ismertetni a gyerekekkel azokat a szakmákat, amiket itt tanulhatnak, és azokat a helyeket, gyárakat, cégeket, ahol dolgozhatnak, ezzel a SZAK-MA táborral szeretnénk őket közelebb hozni mindehhez, játékos formában - mondta Kenyeres Tamás, a foglalkoztatási tanács alelnöke. - A szakmatáborral elsősorban a hetedik osztályt befejezett gyerekeket szeretnénk megszólítani azért, hogy segítsünk nekik a döntésben, a pálya- és szakmaválasztásban. Hogy milyen szakmákra irányul ez a szakmatábor? Elsősorban gépész, műszerész és műanyag feldolgozásra. Támogatást kapunk a helyi társaságoktól, akik anyagilag és szakmailag is hozzájárulnak ahhoz, hogy sikeres legyen a tábor, de Bráz György polgármester úrtól is ígéretet kaptunk a segítségre, miután megvitatják és megvizsgálják, hogyan tud az önkormányzat részt venni a szervezésében. További segítséget kapunk a Brassaitól és a Szerencsi Szakképzési Centrumtól, hiszen ez a tábor hetedik osztályos diákokról szól, akikhez szakmai felügyeletre van szükség. Szeretnénk a nyáron a tábort elindítani azért, hogy a Brassaiban szeptemberben induló műanyag-feldolgozó képzés ismert legyen, hogy mire ők nyolcadikosként majd a pályaválasztás előtt állnak erről is tudjanak.
A 2019/2020-as tanévben 16 fővel újraindul a műanyag-feldolgozó szak a Brassaiban. Azt most még nem lehet tudni, mennyien jelentkeztek ide, hiszen három nappal ezelőtt adták be a jelentkezési lapokat a diákok. Jakab Dénes, a Brassai igazgatója elmondta az ülésen, hogy a duális képzés valóban indul, ám az elméleten túl az oktatás gyakorlati részéhez az iskola egyelőre nem tudja biztosítani a feltételeket, hiányzik az infrastruktúra. Nincs lehetőség az extrudálási technológiai gyakorlatra, vagy a hegesztési gyakorlatra, s ez csak néhány hiány, a sok közül, ezért ebben a többszereplős történetben várják a műanyaggyártással foglalkozó cégek segítségét is.
- Azok a cégek, melyek az előkészítésben részt vettek, korábban már tettek olyan ígéretet, hogy a rendelkezésükre álló termelőeszközöket, melyek feleslegesek, azokat esetleg biztosítják a gyakorlati képzéshez. Megvizsgáljuk, hogy mire van szükség, azt gondolom, hogy összefogással ezt a gyakorlati képzőhelyet létre tudjuk hozni. Törekedve arra, hogy egyenlő teherviselés legyen, hogy mindenki ugyanolyan mértékben tudjon belőle részesedni, ahogy hozzájárult ehhez, továbbá számítunk azokra a városi cégekre is, melyek a megyei Top 100-ban benne voltak tavaly - mondta Kenyeres Tamás, majd a testület elnöke, Kovács József vette át a szót, aki az újrainduló műanyag-feldolgozó képzés egyik ötletgazdája volt.
- Tavaly a tanács ülésén vetettük fel, hogy nagy szükség lenne műanyag-feldolgozó szakmunkásokra, hiszen az MPK Zrt. iparbázisán nagyon sok műanyagterméket gyártanak, és nincs szakmai utánpótlás - mondta az elnök. - Ezt az ötletet az iparkamara és a Szerencsi Szakképző Centrum felkarolta, eszerint 2019 őszén el tudnák indítani a képzést, aminek egyébként nagy hagyományai vannak, hiszen régen is működött. Kiderült azonban, hogy a gyakorlati oktatással gondok vannak, ezért azt kell megszervezni, hogy hol, milyen formában, és kik oktatják majd. Ha van érdeklődés a fiatalok részéről, akkor mi azon leszünk, hogy megtaláljuk azt a feltételrendszert, hogy a mestervizsgát tett embereket be tudják vonni a cégek, hiszen az ő érdekük is, hogy megteremtődjön ez a lehetőség. Ez lehet, hogy nem 2019-ben valósul meg, hanem áthúzódik 2020-ra, de már megtettük az első lépéseket. Azt gondolom, hogy azon lesznek a cégek, hogy ők is meg tudják teremteni azt a lehetőséget, hogy ami a rendelkezésükre áll, berendezések, extrúderek, szálhúzók, lemezgyártó berendezések, azt rendelkezésre tudják majd bocsátani a fiatalok részére. Itt inkább a szakembereket kell megtalálni, akik a tudást átadják, hiszen ez egy duális képzés lenne 40% elméleti és 60% gyakorlati órával. Tanműhelyeket kell kiépíteni, akár közösen is az érintett vállalatoknak. Ebben van nekünk szerepünk, ebben kívánjuk a motor szerepét betölteni, hogy összehozzuk a cégeket, és mindenki hozzátegye, amit hozzá tud tenni.
berta