thumb kr benyKülönleges információkkal, játékokkal készül 2021-ben a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár Benyovszky Móric utazó születésének 275. évfordulója alkalmából. Az intézmény az év minden hónapjában megoszt a híres magyar utazóval kapcsolatban egy-egy érdekességet.

Az 1746 szeptemberében a Nyitra megyei Verbón született Benyovszky
Móricot az egyik legjelentősebb magyar utazónak tartják. Bejárta Oroszországot, megfordult Délkelet-Ázsiában és Madagaszkáron is.
Különleges „programjaink” révén megismerhetik olvasóink kalandos életét, és hogy hogyan viszonyultak a kortárs uralkodók Benyovszkyhoz. A sakkozás témája is szerepel programjaink között, hiszen a Vivát Benyovszky
című filmben a címszereplő három lépésben adott mattot ellenfelének. A gyerekeket az életével kapcsolatos legendákat bemutató meseposztó előadással várjuk az online térben. Az év folyamán az utazó életrajzának lengyel vonatkozásával is megismerkedhetünk. Természetesen a madagaszkári úti beszámoló sem maradhat el, hiszen ezen a szigeten is számtalanszor megfordult a gróf, de a könyveinek, a róla szóló filmeknek a bemutatása, ajánlása is megvalósul. Az olvasóink által kedvelt játékok sem hiányozhatnak, melyek Benyovszkyhoz kötődnek. Érdemes figyelni összeállításainkra, mert akkor a feladványokat is könnyebben meg tudják válaszolni. Az érdekességeket megtalálhatják az év folyamán honlapunkon a www.rfmlib.hu portálon és intézményünk Facebook-oldalán a https://www.facebook.com/rakocziferenckonyvtar címen.


Content of popup