thumb kr konyvszobor 1Különleges, könyvekből készült szobrokból nyílt kiállítás a Hamvas Béla Városi Könyvtárban. Bencs Klára, a miskolci II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár egyik könyvtárosa álmodott új életet a kiöregedett köteteknek.

thumb kr konyvszobor 2- Néhány éve dolgozom könyvtárosként és az egyik feladatunk, hogy az elavult, elhasználódott könyveket kiselejtezzük - meséli Klára. - Ilyenkor rengeteg könyv összegyűlik, és ki kellene dobni, én azonban úgy döntöttem, adok nekik még egy esélyt. Könyvként évtizedekig álltak az olvasók szolgálatára, megérdemlik, hogy ne a szemétdombon végezzék, hanem új formában még lehetnek a környezetünk díszei.
- Miket készítesz legszívesebben?
- A természet, a virágok, az állatok, azok közül is a madarak állnak hozzám a legközelebb. Általában ezek a témáim.
- Hol tanultál könyvekből szobrokat készíteni?
- Először a kolléganőimtől láttam ezt a technikát. Az egyik évben folyóiratokból készítettek karácsonyfát. Ez nagyon megtetszett nekem és utánanéztem az interneten, hogyan lehetne minél jobbakat, szebbeket, különlegesebbeket csinálni könyvekből.
- Könyvtárosként nem sajnálod elszakítani, kivágni, összegyűrni a könyveket?
- Sokszor megkérdezik ezt tőlem. Nem sajnálom, mert azokat a könyveket, amikből szobrokat készítek, kidobnánk, megsemmisülnének. Így még „élhetnek” egy kicsit.
- Milyen típusú könyvek alkalmasak arra, hogy szobrok legyenek belőlük?
- Kemény kötésű, de puha lapú könyvekkel a legkönnyebb dolgozni, ilyenek például a régi lexikonok, de persze attól függ, hogy mit szeretnék hajtogatni. Az aprólékos munkákhoz, mint a virágok, jobbak a keményebb lapok.
Bencs Klára könyvszobrait augusztus 19-ig nézhetik meg a könyvtárba látogatók.
ema


Content of popup