thumb kr virag 2Először furcsának találtam a Virágzabálók estéjének gondolatát. Nekem, ha azt mondják virág, akkor a tulipánra gondolok vagy az orgonára. Az meg, hogy ezeket megegyem, eszembe se jutott. Eddig. Pedig ezek a virágok nem csak a kertünk díszei lehetnek, hanem a tányérunkéi is, mint ahogy megtudtam Halmos Mónika fitoterapeuta előadásán, ahol nem csak hallhatunk az ehető virágokról, hanem kaptunk néhány virágos receptötletet is, és meg is kóstolhattuk a gasztronómiai különlegességeket.

Hogy miért is együk meg a kertünkben nyíló színes virágokat? És melyiket lehet megenni? Kérdéseimre Halmos Mónika a Virágzabálók estéjének előadója válaszolt.
- Két dolog miatt szoktam javasolni, hogy építsük be az étrendünkbe a virágokat. Az egyik, mert természetes, a másik, mert egészséges. Rengeteg vitamin van ezekben a törékeny növényekben. Viszont mindig felhívom a figyelmet arra, hogy nem mindegy, hogy melyiket és hogy honnan szerezzük be, amiket megeszünk. Mindig nézzünk utána, hogy ehető-e az a virág, amit leszedtünk és soha ne forgalmas út széléről, vasúti sín mellől szerezzük be a virágokat. Keressünk egy csendes, elhagyatott területet, de az a legjobb, ha otthon, a kis kertünkben termesztjük.
- Merünk virágokat enni?
- Nem igazán. Érdekes dolog ez, mert az éttermekben általában díszítő elemként kerül a tányérra és ezt nagyon sokan nem merik megenni, kicsit félnek tőle, pedig ha a tányéron ott van egy virág, akkor az nagy biztonsággal megehető. Viszont azt is megfigyeltem, hogy egyre többen vannak, akik felfedezik a virágokban rejlő különlegességeket és visszanyúlnak a régi hagyományokhoz. Például itt van a bodza, amiből nagyon sokan készítenek üdítőitalt, palacsintába sütik, aztán az akác, aminek szintén nagy hagyománya van. De mondhatnám a népszerű levendulát, a hársfa virágát, a rózsát. Különbözőek a virágok, vannak olyanok, amik díszítőértékük miatt különösen értékesek, vannak amelyeket fűszerként lehet felhasználni.
- Napjaink divatja a virágevés vagy régről örököltük?
- Ókori leírásokban is lehet találkozni azzal, hogy például a rózsát, az ibolyát fogyasztották többféleképpen, de leginkább édességekben. A 18.-19. századból vannak írásos emlékeink arról, hogy nagyon sok virág került a konyhára. Ebben az időszakban két ágat lehetett tulajdonképpen elkülöníteni, az egyik az arisztokratikus különleges csemegék, a másik pedig a paraszti konyhából a különböző zöldségek társnövényei, és a mellette lévő virágok hogyan kerültek be az étkezésbe. Nagyon érdekes például, hogy a szegények eledele volt a százszorszépből készült főzelék, hiszen szinte bárhol előbújik és áprilistól novemberig megtalálható a fűben.
- Mit ajánl, mivel kezdjük a virágevést?
- Nagyon finom a kandírozott rózsaszirom, azaz a szirmokat cukoroldatba mártjuk, azok megszáradnak, kiváló csemege. A kandírozást egyébként a virágszirmok tartósítására használják, aminek nagyon régi hagyománya van. Például a kandírozott ibolya Erzsébet királynénak, Sissinek volt az egyik nagy kedvence. Az őszi időszaknak egyik nagy kedvence a sarkantyúka, nagyon jó salátanövény. A levelét és a virágát is fel lehet használni. Ezzel talán a férfiakat is rá lehet venni a virágevésre, mert egy kicsit csípős, tormára emlékeztető az íze. Illetve, ha már ősz, akkor krizantém. Ezt a virágot nagyon jól ismerjük, hiszen ilyenkor többnyire a temetőket díszítik. holott nagyon különlegesek is vannak köztük, amelyekből akár teát készíthetünk, akár salátaként fogyaszthatjuk a levelével, a virágával együtt.
- Amikor ide jöttem, még azt gondoltam, hogy a virágokat többnyire díszítésre vagy tea- és szörpkészítésre lehet használni, de már látom, hogy a lehetőségek száma határtalan.
- Ez így igaz. Ha kicsit jobban utánanézünk, akkor láthatjuk, hogy van, amelyik salátába való, valamelyik kisüthető, valamelyik fűszerként használható. A nagyobbakat, mint mondjuk a tök virágát meg is tölthetünk, panírozhatjuk, ránthatjuk.
- Természetesen a virágzabálók estje nem múlhat el kóstolás nélkül. Milyen különlegességek készültek?
- Csalános palacsintát sütöttem, amit körömvirágos krumplikrémmel töltöttem meg, aztán hoztam rózsamarcipánt rózsaszirmokkal. A tálcán fűszervajas szendvicsek sorakoznak, amiket apró árvácskák díszítenek. A kis pohárkákban csilis rózsában pácolt sült almakockák vannak, illetve levendulás almapüré rózsazselével és begóniával. A begóniáról tudni kell, hogy ilyenkor igen savanyú, úgyhogy ne lepődjünk meg, ha egy intenzív citromos ízhez hasonlót fogunk érezni.
ema


Content of popup