thumb kr zeneiskola„A zene ott kezdődik, ahol a szó hatalma véget ér.” A francia impresszionista zeneszerző Claude Achille Debussy idézetét vésték rá arra az emléktáblára, melyet a Vándor Sándor Zeneiskola fennállásának 50. évfordulója alkalmából avattak fel. Bár a jubileum tavaly volt, az eseményeknek ez volt a záróakkordja, amit a szokásos tavaszi növendékhangverseny követett.
Az ünnepség nyitányaként fanfárok szólaltak meg a zeneiskola erkélyén. Az intézmény növendékei és tanárai köszöntötték zenével a vendégeket, majd Koncz Ferenc, választókerületünk országgyűlési képviselője és dr. Fülöp György alpolgármester mondott ünnepi beszédet.
Az egykor pedagógusként dolgozó Koncz Ferenc a zenei nevelés fontosságát hangsúlyozta beszédében és méltatta a helyi intézmény tanulóit, tanárait.
- A zene egy különleges adomány, amit ha nem fejlesztünk, elvész, még a legtehetségesebbeknél is, éppen ezért van olyan nagy jelentősége a zeneiskoláknak. Ez a különleges tehetség nem adatik meg mindnyájuknak, én békében vagyok magammal, egy dolgot azonban mindig hiányoltam, azt, ami a zenészeknek adatik meg. Jó, hogy működik egy ilyen kisvárosban egy zeneiskola és vannak támogatói is, hiszen a városi eseményeknek mindig fellépői az ide járó gyerekek - mondta a képviselő, majd dr. Fülöp György alpolgármester köszöntötte a jubiláló intézményt, az egykori és mai zenepedagógusokat, növendékeket. Az alpolgármester felidézte a múltat, de szólt a jövőről is.
thumb kr zeneiskola 2- Az, hogy egy ilyen fiatal kisváros egyik intézménye 50 éves, azt jelenti, hogy ez az intézmény stratégiai fontosságú. A zeneiskola önálló életét 50 évvel ezelőtt kezdte, ahogy aztán változtak a jogszabályok, rendszert váltottunk, a zeneiskola szervezetileg hol ide, hol oda került, de egy biztos, hogy itt mindig kiváló munkát végeztek. 2007-ben ezt a zeneiskolát külső szervezetek kiváló képző- helynek minősítették. Tiszaújváros önkormányzata is elismerte az itt folyó szakmai munkát, hiszen 2008-ban a zeneiskola közössége Szent István emlékérmet kapott. Ez az emléktábla, amit most leleplezünk, üzenet lesz a jövőnek, hogy itt az elmúlt évtizedekben milyen szenzációs munka folyt. Nem volt olyan fontos tiszaújvárosi rendezvény, ahol a zeneiskola növendékei ne léptek volna fel, és ne tették volna azt az eseményt méltóságteljessé az elmúlt évtizedekben, ezért mi, a város vezetői nagyon hálásak vagyunk. Ha beszélünk arról, hogy milyen fontos a zeneiskola a jelenben, akkor beszélni kell a jövőről is. A zeneiskola jövője biztosított lesz. Én arra biztatom az állami fenntartó képviselőit, keressenek bennünket, Tiszaújváros önkormányzatát, minket, városvezetőket. Szeretném bejelenteni, hogy a zeneiskola környékét az idén rendbe fogjuk tenni. Mint gyermekeit zeneiskolába hordó édesapa, nyitott fülekkel járok, úgyhogy megkaptam az üzenetet, és értem, hogy a hangversenytermet növelni kell, mert kicsi. Ígérem, hogy az elkövetkező években a város önkormányzata fog erre is forrást fordítani - mondta dr. Fülöp György.
Az ünnepi beszédek után az emléktáblát állíttató Mezőkövesdi Tankerület vezetője, Bozsikné Vig Mariann, dr. Fülöp György és Koncz Ferenc közösen leplezte le az intézmény falán lévő emléktáblát.
berta

Jelentkezés a zeneiskolába

A Tiszaújvárosi Hunyadi Mátyás Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola
Vándor Sándor Zeneiskolája értesíti a szülőket, hogy a 2018/2019-es tanévre várja minden korosztályban a zenét tanulni vágyó növendékeket.
Az általános iskolát most kezdőket zenei előképzőre, a nagyobbakat furulyára, fuvolára, oboára, klarinétra, szaxofonra, hegedűre, trombitára, harsonára, tenorkürtre, zongorára, gitárra, ütőhangszerekre várjuk.
Jelentkezni 2019. május 31-ig lehet a Zeneiskola épületében a jelentkezési lap leadásával.
Jelentkezési lap beszerezhető az iskola I. emeleti irodájában
(Tiszaújváros, Teleki Blanka út 5.) naponta 09.00-17.00 óráig.
Hok Csaba intézményvezető

thumb kr kazsmeragiMájus 22-étől új általános igazgatóhelyettese van a Tiszaújvárosi Művelődési Központ és Könyvtárnak (TMKK). Kázsmér Ágnes - az integrált kulturális intézmény szervezeti és működési szabályzata alapján - ellátja a Hamvas Béla Városi Könyvtár, a két fiókkönyvtár, valamint a Helytörténeti Gyűjtemény vezetői feladatait is.
A TMKK korábbi általános igazgatóhelyettesének, Tompáné Mészáros Hedvignek nyugállományba vonulása miatt szeptember 21-én megszűnik közalkalmazotti jogviszonya, addig pedig - élve a törvény adta lehetőséggel - az intézmény igazgatója mentesítette a munkavégzési kötelezettség alól, ezért vált szükségessé új vezető megbízása. Ugyancsak törvényi szabályozás alapján a beosztás pályázat kiírása nélkül is betölthető, de ki kell kérni a fenntartó - jelen esetben az önkormányzat - egyetértését is.
Mátyás Zoltán, a TMKK igazgatója egy évre - 2019. május 22-étől 2020. május 21-éig - Kázsmér Ágnes megbízását javasolta, s ezzel a képviselő-testület legutóbbi ülésén egyetértett.
Kázsmér Ágnes 2003-ban az Eszterházy Károly Főiskolán szerzett diplomát könyvtár szakon, informatika szakirányon, de rendelkezik felsőfokú pedagógiai szakos nevelő, valamint fejlesztő biblioterapeuta szakképzettséggel is. 2008 júliusa óta dolgozik a Hamvas Béla Városi Könyvtárban könyvtáros munkakörben, 2014 januárjától működik közre a tiszaújvárosi járás kistelepüléseinek könyvtári feladatellátásában, 2016 májusától kapott megbízást a városi könyvtár hálózati és módszertani csoportja vezetői feladatainak ellátására.
F.L.

Tájékoztatjuk Önöket, hogy 2019. június 3-án a Tiszaújvárosi Művelődési Központ és Könyvtár (TMKK) alábbi szakmai egységei zárva tartanak: Városi Kiállítóterem, Tiszaszederkényi Művelődési Ház, Tiszaszederkényi Fiókkönyvtár.
TMKK

DERKOVITS MŰVELŐDÉSI KÖZPONT

Derko MiniGaléria
Megay Adrienne Éva „TÁJ-KÉP” című kiállítása
Látogatható: május 25-ig
VÁROSI KIÁLLÍTÓTEREM
Stark István festőművész „Érfestés” című kiállítása
Látogatható: június 22-ig
TISZASZEDERKÉNYI MŰVELŐDÉSI HÁZ
Óvárosi KULT Galéria
B. Gulyás Erika „Bohóckodásaim” - velencei karneváli babakiállítás
Látogatható: június 15-ig
HAMVAS BÉLA VÁROSI KÖNYVTÁR
Május 29. (szerda) 17.00 óra
PC KLUB
Munkakeresés online: Álláskereső honlapok megismertetése, az önéletrajzírás fortélyai
A foglalkozást vezeti: Riczu Anikó könyvtáros
Május 31. (péntek) 17.00 óra
Az ember, ahogy én gondolom
Az ember, mint egy energiarendszer - Vitaindító beszélgetés
A beszélgetést vezeti: Szigeti Péter nyugalmazott vegyipari gépészmérnök
TISZASZEDERKÉNYI FIÓKKÖNYVTÁR
Május 31. (péntek) 16.00 óra
„Társas” délután
Nyelvi játékok, fejtörők, rejtvények, szókeresők,
stratégiai játékok, kártyajátékok tanulása felnőtteknek
Játékmester: Borsósné Doktor Éva könyvtáros

Május 23., csütörtök

9:00 Héthatár: Vasárnap választás - Babaváró Tiszaújváros - Jobbik családi nap - Nyit a strand – Emléktábla a zeneiskolán - Majális a Festék csodákban - Jabil kerékpárpróba
9:15 Hétről-hétre: Csárdáskirálynő - Bölcsőde-helyzet - Játék - és Egészségnap - Közelmúlt
( A műsor a szerdai adás ismétlése)

Május 27., hétfő
18:00 Sporthétfő: A Tiszaújváros - Gyöngyös labdarúgó mérkőzés közvetítése felvételről

Május 29., szerda
18:00 Héthatár: EP-választás - Strandnyitány - Vényes változások - Újítások a Sportcentrumban – Csomagolás mentes május
18:15 Hétről-Hétre: Tisza Triatlon - Gyermeknap játékokkal az egészség jegyében - Közelmúlt - Sport

Május 30., csütörtök
10:00 A képviselő-testületi ülés élő közvetítése
Utána: A szerdai adás ismétlése
Utána: A testületi ülés ismétlése


Content of popup