thumb kr kulturalovagjaAranytollal, koromfekete oldalakra összefűzött könyvbe írhatta be a nevét Kovács Ádám Máté. Ő lett a magyar kultúra 722. lovagja. Az elismerést minden évben kiosztják, idén 36-an vehették át ünnepélyes keretek közt a fővárosi Stefánia palotában. A rangos címet olyan, a művészvilágból és a közéletből is ismert nagyságok társaságában vehette át Ádám, mint az Ome-ga együttes billentyűse, Benkő László vagy Prokopp Mária művészettörténész. A kultúra lovagjával mi másról beszélgettem volna, mint róla és a kultúráról.

- Kovács Ádám Máté, a kultúra 722. lovagja mivel érdemelte ki ezt a rangos kitüntetést?
- Sok mindennel foglalkozom. Karnagyként, költőként, zeneszerzőként, színdarabíróként, amatőr színészként és gitáros kántorként tevékenykedem Dél-Borsod több településén, Mezőcsáton, Mezőkeresztesen, Tiszaújvárosban, Ároktőn és Tiszakeszin. Tulajdonképpen a lovagi címnek van egy alcíme, ami „A települések életminősége fejlesztéséért” címet viseli, ami az alapszabályzatuk második pontjának tesz eleget, ugyanis az a lovagrendi alapszabály, hogy a hátrányosabb helyzetű településeken vagy az elfeledett régiókban lévő településeken is képviseljük a magyar kultúra ügyét.
- Mióta szívügye a magyar kultúra?
- Régóta, de konkrétan ezeket a szolgálatokat öt éve csinálom. Tiszakeszin és Ároktőn - hogy a kevésbé ismert településekről említsek néhány gondolatot - gitáros kántorként vagyok jelen a gyülekezeti éneklés során. Itt már maga a szinten tartás nagy eredmény, hogy a gyülekezet létszámát sikerült megőrizni. Tiszaújvárosban négy helyszínen tevékenykedek, amiből kettő összefügg, mert az egyházközség és a református énekkar lényegében egy és ugyanaz a tevékenységeimet illetően, ezen kívül a Paletta Baráti Körben és az Armenia Magna Egyesületben is ott vagyok. Mezőkeresztesen a férfikórusban, Mezőcsáton a református énekkarban, a Lila Akác Hagyományőrző Népdalkörben, a Mezőcsáti Színtársulatban és a Csáti Alkotók Társaságában vállalok szerepet és szerepeket. Ezek a szolgálatok, amik engem is meghatároznak. Az elmúlt években olyan kulturális - költészeti, egyházzenei, népzenei - rendezvények valósultak meg, amire eddig itt nem volt példa. Ez a lovaggá ütésemkor a méltatásomban is elhangzott.
- Vasárnap reggel már lovaggá ütve ébredt. Leülepedtek, vagy kavarognak még az érzések?
- Még nem igazán fogtam fel, hogy ez mit jelent. Nyilván eddig is nagyon sok energiát fektettem és fektettünk mindebbe, amit mindenképp folytatok, és ha már ezt a szintet képes vagyok tartani, már azzal megelégszem. Nyilván ehhez kell, hogy mögöttem álljanak az emberek és szervezetek, az ajánlóleveleket megfogalmazók, tulajdonképpen több száz ember.
- Ki terjesztette fel a díjra?
- Molnár András, a mezőkeresztesi férfikórus elnökeként terjesztett fel, ezután 16 ember - elnökök, lelkészek, karnagyok - ajánlása is bekerült a 35 oldalas dokumentumba, ami az elmúlt öt év anyagát, tevékenységeit, eredményeit tartalmazza.
- Miért fontos Önnek a kultúrának ez a hatalmas szelete?
- Magam sem tudom. Ha meg tudnám fogalmazni, akkor már nem tudnám csinálni. Egy biztos, elhivatottság szükséges hozzá. Nincsenek szavaim jelenleg arra, amit ez a kitüntetés adott nekem. Meghajtom a fejemet, és alázattal megyek tovább az úton.
- Költészet, zene és színpad is van az életében. Melyik a legkedvesebb?
- Azt hiszem, hogy a színjátszás, mert az magában foglal sok mindent, a zenétől a költészeten át mindent egyesít. Jelenleg ez az, ami a legnagyobb kulturális csodát képes adni az életemben.
- Tiszaújvárosi színpadon is bemutatták nemrégiben a Légy jó mindhalálig című musicalt, abban kit alakított?
- Pósalaky urat, de volt más színpadi szerepem, a Paletta Baráti Körrel pedig a lágerben lévő Radnóti Miklóst elevenítettük föl tavaly a költészet napján, és jelenleg készülőben van egy Szabó Magda életét feldolgozó színdarab, amit én fogok megírni a Paletta Baráti Körnek. Ezt várhatóan idén májusban fogjuk előadni.
- Láttam a neten, hogy saját youtube csatornája is van, ott is hírül viszi a kultúrát?
- Igyekszem többfelé mozgolódni, bár egyre kevesebb időm van rá. A youtube igazán akkor volt, amikor még volt rá időm. Van egy pár versem fent, de már nem igazán tudom karbantartani, mert a napi 24 óra kevés erre a sok mindenre. Nagyon sok internetes irodalmi portálon publikálok, ezek közül a „Poet.hu” és az „Irodalmi Rádió” emelkedik ki. Saját instagram oldalam is van, de már arra sem tudok tartalmat gyártani, mert a napi mókuskerék bedarál, szóval rájöttem, hogy szelektálnom kell, mi az, amire képes vagyok időt szakítani és mi az, amit majd akkor, ha egyszer lesz egy kis szabadidőm.
- Az irodalom szeretetét a kor és a bölcsesség hozta, vagy annak idején már az iskolában is kedvenc tantárgya volt?
- Számomra ez azért is egy érdekes kérdés, mert matematika tagozatos voltam a gimnáziumban, utána meg a teológiát kezdtem el, csak hamarabb befejeztem, mint ahogy elvégeztem volna. Tulajdonképpen az, hogy otthagytam a teológiát, az indította be azt a fajta költészetet, ami valójában én voltam. Tulajdonképpen menedék volt számomra a költészet. Minden érzésemet kiírtam, és ahogy ez megtörtént, a rossz érzések elszálltak. Most már azt tudom mondani, hogy teljes lelki békével írok és örülök, hogy már van is rá igény. A verseskötetem bemutatóján Mezőcsáton 100-110 ember volt, ami Mezőcsáton nagy szó, mert nem nagyon szoktak ilyen eseményre járni az emberek. Tömegeket tudtam már akkor megmozgatni, most pedig még több ember áll mögöttem, és ezért nagyon hálás vagyok.
- Gondolom azóta már többször is felidézte a hétvégi ünnepi eseményt, amikor lovaggá ütötték.
- Igen, persze, de még nem csapódott le teljesen minden érzés és minden élmény. Körülbelül 500 fős vendégsereg volt a Stefánia palota Honvéd Kulturális Központ színháztermében. Már maga a lovaggá ütés folyamata is kuriózum volt az életemben, felolvasták a lovagias tetteket, utána a lovagi karddal lovaggá ütöttek, majd az anyakönyv fekete színű lapjaira aranyszínű tollal kellett beírnom a nevemet, a sorban a 722. lovag vagyok. Ezután a Szentkorona előtt főhajtással tisztelegtem, majd a lovagrendi ruhát öltött alapító lovagokkal kezet fogtam, és ekkor kaptam a lovagoknak járó nyakláncot, a kitűzőt és az oklevelet, illetve egy évkönyvet, amiben immár én is benne vagyok.
- Ez a kitüntetés további munkára sarkallja?
- Mindenképpen, bár még nem tudom mivel jár a lovagrend tagjának lenni. Majd egy év múlva már lesz mire visszatekintenem. De úgy gondolom, hogy elindult egy olyan szolgálat, amellyel már nem csak a szűk közönségnek és az életteremnek alkotok, hanem már egy országos szervezethez csatlakozva tehetem. Tiszaújvárosban is van egy lovagtársam, Halászi Aladár. Most még nem tudom hova vezet ez az út, de én nagyon szeretnék úgy élni az elkövetkező években, évtizedekben, hogy méltó legyek erre a címre és szeretném, ha minél többen csatlakoznának ebből a térségből a lovagrend tagjai közé.
berta

thumb kr htothH. Tóth László egri képzőművész gyerekkora nyarait családi kötődése révén Sajószögeden és Tiszaújvárosban töltötte. Egerben, az Eszterházy Károly Tanárképző Főiskola rajz-földrajz szakán végzett, majd a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán szerzett képzőművész diplomát.

Festményeinek témája elsősorban a táj - erdők, hegyek, tavak - néhány festményén a város melletti Tisza-part is feltűnik, de a képeken közvetlen környezetének részletei is megjelennek. Munkamódszerében a hagyományos olajfestészeti technikát használja, és lendületes vonalakkal halmozza egymásra a festékrétegeket. Művészetében a szobrászat is helyet kap, letisztult, minimalista, szerethető formákkal.
Tiszaújvárosi önálló kiállítása a magyar kultúra napjának előestéjén nyílt meg a Városi Kiállítóteremben. A művésszel készült interjúnkat a Krónika jövő heti számában olvashatják majd.
SPB

1823. január 22. Ekkor írta alá Kölcsey Ferenc a Himnusz szövegének véglegesített példányát, amit 21 évvel később Erkel Ferenc zenésített meg, s azóta énekeljük ezzel a zenével. Ennek tiszteletére 57 éve ünnepeljük a magyar kultúra napját január 22-én. Nemzeti irodalmi, művészeti események, kiállítások vannak e napon, de ekkor adják át az állami kitüntetéseket a kulturális élet területén jeleskedő személyeknek is.
A Himnusz a legnemzetibb kincsünk, jelzője, minősítője létünknek. Olyan fontos jel, amely megkülönböztet bennünket más nemzetektől. A himnusz szó görög eredetű, imát jelent.
Minden rétegkultúrában hordozza a magyarság hagyományait, sajátos adottságait, szabályozó viszonyait és jellegzetes produktumait. Értékeink, azonosságtudatunk fennmaradásáért folytatott harcban segít megőrizni a falvak „tisztaforrású” hagyományait, a kezek által formált eszközöket, a kúriák, pajták, fonók, és sok-sok természet adta adottságainkat, közösségteremtő és formáló erejét, műveltségét, dalainkat, verseinket, táncainkat, fohászainkat.
Nemzeti imánk méltó arra, hogy minden évben ünnepnapja legyen!
Varga-Somogyi Istvánné

DERKOVITS MŰVELŐDÉSI KÖZPONT

Derkó MiniGaléria
Ficzere János Rajzaim című kiállítása
Látogatható: február 25-ig
Városi Kiállítóterem
„Változó impressziók”
H. Tóth László képzőművész festménykiállítása
Látogatható: március 13-ig.
Tiszaszederkényi Művelődési Ház
Nagy Zoltán Szembetűnő című fotókiállítása
Látogatható: március 20-ig.
HAMVAS BÉLA VÁROSI KÖNYVTÁR
A magyar kultúra napja
A Tündér
Weöres Sándor versillusztrációk
Kóra Judit illusztrátor kamarakiállítása. Látogatható: február 22-ig. Helyszín: a könyvtár földszintje
Január 23.(csütörtök) 16.30 óra
Rajzolj és alkoss velünk!
Vezeti: Barnóczki Ulrike gyermekkönyvtáros, grafikus
Helyszín: a gyermekkönyvtár
Január 24. (péntek) 17.00 óra
„A könyv: nagyítóüveg”
Témánk: Jó tett helyébe .?. várj… felnőtteknek szóló gondolatébresztő beszélgetés. Vezeti: Kázsmér Ágnes fejlesztő biblioterapeuta. Helyszín: a könyvtár előadóterme
Január 28. (kedd) 16.30 óra
Családi játszóház
Álomfogó készítése régi CD-ből
Vezeti: Barnóczki Ulrike és Pomichal Anna gyermekkönyvtárosok. Helyszín: a gyermekkönyvtár. Belépődíj: 300 Ft
Január 31. (péntek) 17.00 óra
Kezedben a jövőd!
Életmódváltás lépésről-lépésre. Táplálkozás vs. egészség. Előadó: Riczu Anikó természetes gyógymód tanácsadó
Helyszín: a könyvtár előadóterme
TISZASZEDERKÉNYI FIÓKKÖNYVTÁR
Január 31. (péntek) 16.00 óra
„Társas” délután
Játéklehetőség logikai és stratégiai társasjátékokkal, kártyajátékokkal. Játékmester: Szabóné Nagy Gyöngyi könyvtáros
Helyszín: Tiszaszederkényi Fiókkönyvtár

Január 23. csütörtök
09:00 HétHatár: Mengyi börtönbe vonult - Fakivágások városszerte - Ipari hó - Benzinmizéria - Központi felvételi - Kultúra napja, kultúra hete - 45 éves az Énekszó Baráti Kör - Indulj a természetbe!
09:15 Hétről-Hétre: Baktériummal festett díjnyertes képet Pöstényi Zita mikrobiológus - Kovács Ádám Máté, a kultúra lovagja - Ficzere-kiállítás - Nagy Zoltán, a fotós - Dalol az Énekszó -Kosárlabda összefoglaló (A műsor a szerdai adás ismétlése)

Január 29. szerda
18:00 HétHatár: Készülnek az amatőr színjátszók - Szmogkérdés - Öltések és csavarások
18:15 Hétről-Hétre: Japán szemmel - Távol-keleti küzdősport - Elkezdődött a felkészülés - Betegségmegelőzés, vitaminhiány - Változó impressziók kiállítás - Néptáncoló felnőttek

Január 30., csütörtök
10:00 A képviselő-testület ülésének közvetítése
Utána a szerdai adás ismétlése
Utána a testületi ülés ismétlése


Content of popup