thumb kr szinhaz 1A Vajdaságból érkezett hozzánk a Szabadkai Népszínház Magyar Társulat, hogy egy örökzölddel, a Lila ákác című színdarabbal gazdagítsa a Színház Határok Nélkül programsorozatot. A határon túli társulat nem először játszott a tiszaújvárosi színpadon, néhány évvel ezelőtt a Hyppolittal szórakoztatták a városi közönséget. Most Szép Ernő 100 évvel ezelőtt megírt szerelmi históriáját hozták el nekünk.
- Ez egy ismert történet és nagyon sok színház feldolgozta már - nyilatkozta lapunknak Pámer Csilla, aki az egyik főszereplőt játssza és a karakter megformálásáért idén megkapta a legrangosabb vajdasági színházi elismerést, a Pataki-gyűrű díjat. - Ez a szerelmi történet tulajdonképpen két ember útkereséséről szól, illetve arról, hogy két embernek milyen könnyű elmenni egymás mellett, pedig mindketten a boldogságot keresik.
- Ki vagy te ebben a történetben?
- Én játszom Tóth Mancit, aki egy egyszerű fiatal lány és beleszeret egy fiúba, aki azonban sokkal többre vágyik. Csacsinszky Pál egy nagyvilági életet élő, elérhetetlennek tűnő úriasszonyba szerelmes, aki nem veszi komolyan, csak játszik vele. Ebből a szerelmi sokszögből alakulnak ki a konfliktusok, az elcsúszások. Azután mégis egymásra találnak, majd mégsem, szóval ez egy igen bonyolult történet, ami tele van fordulatokkal.
- Könnyű Mancival együtt dolgoznod?
- Az biztos, hogy kezdetben nehéz volt ezt a naiv karaktert emberszerűen, életszerűen megformálnom. Ahogy egyre többet bújok ebbe a szerepbe, egyre jobban összeszokunk Mancival.
- Az 1919-ben íródott történet ma is megállja a helyét?
- Szerintem azért veszik elő ma is, mert olyan alapigazságokat mondanak ki benne és olyan emberi dolgokkal foglalkozik, amik mindig aktuálisak. A szerelem minden korban ott van. A körülmények ugyan változnak, de az emberi érzések jelen vannak, mint a szerelem vagy a csalódás. Vagy éppen úgy hozza az élet, hogy olyan döntéseket kell meghoznia, amit szíve szerint nem tenne meg és egy kicsit bele is hal. Azt gondolom ezek olyan dolgok, amiről mindegy, hogy mikor íródik a történet, minden korban mindig aktuálisak.
A nem mindig vidám történetet olykor humorral fűszerezte a rendező, Sebestyén Aba, így egy sokoldalú, szórakoztató darab került a közönség elé.
ema

thumb kr neptancEngem annak idején népzenével és néptánccal ki lehetett volna zavarni a világból. Aztán tizenkét külföldön töltött év után ez teljesen megváltozott. Rájöttem, hogy a zene és a tánc a nem létező közös világnyelv, ha beszédben nem is értjük egymást, a zene mindenképpen össze-
hoz minket. A néptánc és népzene mai helyzetéről, és a Nagyvárad Táncegyüttes „Népek tengere” című műsoráról a hétfői előadás alkalmával Szabó Mercédesz táncművésszel beszélgettem.
- A műsorotokban nem csak jó zenék és szép táncok vannak, hanem vizuális effekteket, háttérvetítést is használtok. Ez a műsor tervezése során tudatos volt, úgymond el akartátok hozni a néptáncot a XXI. századba, a XXI. század emberének?
- Igen, abszolút tudatos döntés volt, hogy a koreográfusok vizuális effekteket használtak. Mindegyik tájegységhez az arra legjellemzőbb motívumot, tárgyat, ruhát, vagy bármi ezekhez hasonló ereklyeszerű dolgot próbáltak a háttérbe vetíteni, hogy kitöltsék a teret, mert ha nem használunk semmiféle díszletet, akkor egy egyszerű folk előadás marad az egész. Így viszont ez a látványvilág egy kicsit közelebb tudja hozni a XXI. század emberéhez a koreográfiát.
- Sokféle táncból állítottátok össze a műsort, hogy tudtok olyan gyorsan ruhát cserélni a táncok között?
- Valóban sokfajta viselet van rajtunk a műsorban. Nagyon különbözőek, lányként pedig sokkal nehezebb, mert van, hogy teljesen át kell cserélni az egész viseletet, alsószoknyától elkezdve, de mivel régóta csináljuk, és a műsorból már nem ez az első előadásunk, ezért hozzászoktunk. Tényleg, nincs két olyan szám, amiben ugyanaz a ruha van rajtunk. Rengeteg népviseletet lehet látni, Kis-Magyarországtól elkezdve felvidéki, erdélyi, cigány viseleteket is.
- Manapság a gyerekek, a tizenévesek nem sok néptáncot látnak, illetve nem sok népzenét hallgatnak. Hogyan lehetne velük megszerettetni ? Van még utánpótlás?
- Ez nagyon változó, a vidéktől függ, hogy ott mennyire erős a mozgalom. Egy nagyvárosba például sokkal könnyebben eljut, sokkal több embert vonz ez a dolog. A televízióban is most egyre több népzenei, néptáncos műsort sugároznak, ez az, amitől talán kezd egy kicsit divattá is válni a néptánc, népzene. Egyre több táncház, táncház-találkozó van, úgy Magyarországon, mint Erdélyben, vagy a Kis-Magyarországot körülvevő országokban.
- Érdekes, hogy azt mondod, a nagyvárosokba könnyebben eljut. Tehát nem is vidéken, hanem a nagyvárosokban jobban megy ez a dolog?
- Több programlehetőség van ilyen szempontból, akár gyerekeknek - ringatók, gyerektáncház - és a szülők erre szívesen viszik a kisebbeket. A tinédzserkorúaknak is van táncház, ami nyilván nem tart olyan sokáig, mint egy felnőtt táncház, ami akár reggelig is eltart. A színházunknak van egy nevelési programja, vidékre járunk gyerekekhez tanítani, és így profiktól tanulhatnak táncot, koreográfiát. Iskolákba, vidéki tánccsoportokba megyünk, ez is vonzza őket. Minden évben más tájegység táncát választjuk ki, és azt elvisszük a gyerekeknek.
- A műsorotokban milyen táncokat lehet látni, miből áll a népek tengere?
- Tényleg népek tengere, nagyon sokféle tánc van benne. Egy somogyi tánccal kezdődik, utána zempléni szlovák táncokat láthat a közönség. Aztán következik egy montázs rész, ebben van őrkői cigány, szatmári verbunk, méhkeréki férfitánc, gyimesi páros, és bukovinai székely táncok. Van egy zenekari szám, ahol nincs tánc, az egy mezőségi rész, és végül van egy szatmári cigány tánc és egy kalotaszegi tánc.
Surányi P. Balázs

thumb kr okoanyuA népszerű blogger, Nagy Réka tartott előadást a Tiszaszederkényi Művelődési Házban múlt héten. Rékát sokan ismerik, hiszen a Nők Lapja Cafénak volt a vezetőszerkesztője. Éveken át csak írásban osztotta meg az olvasókkal a tapasztalatokat, ma már járja az országot és előadásokat, workshopokat is tart a fenntartható, környezettudatos életről.
- Én sem születtem környezettudatosnak - kezdi az átváltozás történetét Réka, aki Ökoanyu címmel blogot is vezet, ahol főzési, háztartási tanácsokat olvashatunk, de vannak kreatív ötletei is a hétköznapokra. - Az ökoanyuvá válásom körülbelül akkorra tehető, amikor az első gyermekünket vártuk a férjemmel. Azelőtt én is a gondtalan és sokszor környezetszennyező szinglik életét éltem. Arra emlékszem, hogy egy forró nyári napon ültem a kocsiban. Egyedül. Ma már ezt is igyekszem úgy szervezni, hogy egyedül ne pöfögjek az autóban, inkább a tömegközlekedést választom, Tiszaújvárosba is vonattal érkeztem. Szóval, ültem a kocsiban, egyedül. A rádióban bemondták, hogy mivel tartósan, napokon át 30-35 fok körüli hőmérséklet várható, mindenki figyeljen oda a megfelelő folyadékbevitelre. Ekkor magam mellé néztem és a kupacban álló üres PET palackok között találtam még néhányat, ami még nem volt felbontva. Elégedetten nyugtáztam, hogy a kisebb-nagyobb palackban lévő, kb. háromliternyi ásványvíz elég lesz valameddig. Ma már ez nem fordul elő, mármint nem a vízivásra gondolok, hanem arra, hogy egyszer használatos műanyag flakonba vizet vegyek. Akkoriban még eszembe se jutott, hogy a csapból is víz folyik, és ha veszek egy kulacsot, amit évekig használhatok, már tettem egy lépést a környezetért.
- Miért a gyermekvárás időszaka változtatta meg ebbe az irányba az életedet?
- Már közeledett a szülés ideje és elkezdtük beszerezni a babaholmikat, amikor olvastam egy kutatást, hogy bizony nem csak az orrunkon és szánkon keresztül juttathatunk be vegyszereket a szervezetünkbe, hanem a bőrfelületünkön is. Márpedig az egész testünket ruhák borítják az életünk nagy részében, amiket vegyszerekkel mosunk. Belegondoltam, és egyáltalán nem akartam, hogy a puha, illatos babámat vegyszerekkel szennyezzem. Lecseréltem a mosógélt saját készítésűre, de ugyanígy tettem a mosogatószerrel, az élelmiszerekkel és a tisztítószerekkel is. Belegondolni sem akartam, hogy a földön kúszó-mászó gyerekem felnyalja a domestosos padlót.
- Mit tanácsolsz azoknak, akik változtatni szeretnének? Dobják ki az összes boltban vásárolt tisztítószerüket, kozmetikumukat és szerezzenek be nagy mennyiségű szódabikarbónát, ecetet, citromlevet, illóolajokat?
- Azt tudom javasolni, hogy ne kezdjük drasztikus változtatásokkal. Mindig azon a területen próbáljunk meg változtatni, amit szeretünk csinálni. Ha szeretjük a lakást csinosítgatni, tisztítani, akkor érdemes egy saját készítésű univerzális szert kipróbálni. A csapvízhez tegyünk valamilyen illóolajat, én teafa olajat, vagy a levendulát javaslom, mert ezek nagyon jó fertőtlenítő hatásúak. De nagy jolly-joker a szódabikarbóna is, rengeteg felületet tudunk vele tisztítani. Például, ha kifutott az étel a gáztűzhelyre és jól oda is éget, nem kell mást tennünk, csak beszórni szódabikarbónával, ráönteni a forró vizet és gyakorlatilag izommunka nélkül le tudjuk törölni a makacs, égett részt. De van még egy kedvenc tisztítószerem, ami vodkából, vízből, teafa és citrom illóolajokból, valamint citromsavból készül. Azt szoktam mondani, hogy a változáshoz idő kell. Utána kell olvasni, be kell szerezni, ki kell próbálni, meg kell tanulni használni, hiszen ezek sokszor újdonságnak számítanak a 21. század emberének.
- Hogy képzeljük el a háztartásodat? Sehol egy Flóraszept, sehol egy mosókapszula?
- Így igaz! A mosókapszulától egyébként is kiráz a hideg. Én értem, hogy a kényelmes használata miatt egyre elterjedtebb, viszont szépek, színesek, és ezzel felhívják magukra a gyerekek figyelmét. Egyre több olyan esetről hallani, hogy a kicsi gyerekek meg is kóstolják a kapszulákat, mert úgy néznek ki, mint a gumicukor. Egyébként nálunk tényleg nincs vegyszer otthon. Egy üveg fertőtlenítőm van, amit évekkel ezelőtt vettem, amikor kutya került a családba, de annyira ritkán használom, hogy a következő néhány évtizedre elég lesz.
- Miért gondoltad úgy, hogy ezt az ökoéletet nem csak a saját környezetedre terjeszted ki, hanem tapasztalataidat, véleményedet közzéteszed az előadásaidon vagy a blogodon?
- Nagyon fontosnak tartom, hogy elhitessük az emberekkel, hogy igenis a kis lépéseink is meghatározóvá válhatnak. Bár mostanában sokat változott a környezetvédelemhez való hozzáállásunk, de még mindig előfordul, hogy ha környezetszennyezésről esik szó, akkor kizárólag az iparra, közlekedésre hárítjuk a felelősséget. Ugyan tisztában vagyunk vele, hogy mi is okozunk kárt, és nekünk is változtatni kellene, mégis egyszerűbb hátradőlni és azt gondolni, én csak egy kicsi pont vagyok a szennyezés gépezetében, attól, hogy nem veszek nejlonszatyrot a boltban, még nem váltom meg a világot. Pedig, de! Mert ha egyre többen nem veszünk nejlonszatyrot, vagy egyre többen utasítjuk vissza a környezetre és ránk is káros háztartási vegyszereket, akkor egy idő után kevesebbet fognak gyártani, amivel vizet és energiát spórolhatunk, nem beszélve a rengeteg szemétről, amit termelünk egy-egy vásárlás során.
ema

November 21. csütörtök
A szerdai adás ismétlése
9:00 Héthatár: Ülésezett az önkormányzat - Nem kell nyelvvizsga - Látni és látszani - Petrolszolg nyugdíjasok - A katolikus iskola bálja - Lépcsőfutásban a legjobb - Megérkezett a város karácsonyfája - Egészségdélután a Széchenyiben - Értéktár kiállítás - Máger Ágnes kiállítása - Sport
9:15 Hétről-Hétre: Színház határok nélkül: Lila ákác, Népek tengere - 20 éves a Napraforgó Alapítvány - Közelmúlt - Sport

November 25., hétfő
18:00 Sporthétfő, benne a PhoenixKK - Szolnoki Olajbányász U23 kosárlabd amérkőzés közvetítése felvételről

November 27., szerda
18:00 Héthatár: Napraforgó bál - Újra hiánycikk a K vitamin - Év végi rendezvények - Besurranó tolvajok - Szalagavatók - Sport
18:15 Hétről-Hétre: Márkus alapítvány díjkiosztó - Route 35 Country band - Chess in the City - Közelmúlt - Adventi várakozás - Véradóünnep - Röplabdasikerek

November 28., csütörtök
10:00 A képviselő-testületi ülés közvetítése
Utána a szerdai adás ismétlése
Utána a testületi ülés ismétlése

thumb kr magerAdy-versek és Trianon is megihlette idén Máger Ágnes festőművészt. Szent és profán témák ugyanúgy megjelennek a vásznakon, e címet is viseli a kiállítás, melyet december 5-éig a tiszaújvárosi közönség is megtekinthet a Városi Kiállítóteremben.
Máger Ágnes olajfestményei irodalmi és történelmi ihletésűek, megjelennek szakrális és természeti témák is. Sokszínű és sokféle, és mind ebben az évben készült.
- Egészen más dolog a falon látni a munkáimat - mondta a megnyitó előtti percekben Máger Ágnes -, úgy érzi ilyenkor az ember, hogy helyükre kerültek a képek. Azt hiszem, elég termékeny alkotó vagyok, fejben nagyon sokat festek, és amikor már úgy érzem, hogy megért az idő arra, hogy a műteremben ecsettel elkezdjek erről beszélni, akkor szoktam festeni.
- Milyen érzés az alkotás állapota?
- Egy felfokozott állapot, ami nagyon jó munkatempót ad. Az ember bármivel foglalkozik, bármit csinál, az ilyen. Egy jó ebédnek is van egy felmenetele és egy lefelé lejtő szakasza, tehát amíg az ízek össze nem érnek, vagy a festék oda nincs téve, akkor addig fest az ember, amíg ezeket a hatásokat el nem éri.
- Mi nyújtott ihletet, témát az idei művekhez?
- Száz éve halt meg Ady Endre és az én kedves férjem, aki már nincs köztünk, az ő születésének százéves évfordulója volt idén, ennek tiszteletére készítettem a képeket. Szeretem Ady művészetét, eléggé meghatározó volt ifjúkoromban, egy olyan költő és publicista, akitől nagyon sokat lehet tanulni.
A tárlatot Feledy Balázs művészeti író ajánlotta az érdeklődők figyelmébe. Mint mondta, Máger Ágnes nem egy üres, attraktív festészetet művel, alkotásaival mindig nagyon határozottan akar valamit mondani.
- Ágnes művészete hosszú évek óta az a fajta választás - mondta Feledy Balázs -, hogy ő mindig valami nagyon fontos, részben művészeti, részben kultúrtörténeti, filozófiai mondandót hordozó képet fest, és ez az erős mondani akarás a mai kiállításon is fontos. Izgalmas, amikor egy festőt megérinti az irodalom és egy irodalmi művet bármilyen módon képzőművészetileg megjelenít. Ez nehéz feladat, egyéni intellektust, egyéni érzékenységet kíván. Ágnes Ady-értelmezései rendkívül sajátosak, személyesek, szuggesztívek. Abban nagyon magasra emelte a mércét, hogy az Ady-féle lázadó attitűdöt, a feszültséggel teli személyiséget a festői karakterében vissza tudta hozni. Ha bármelyik képet megnézzük, tele van feszültséggel, erős a színkompozíciós rendje, nagyon jól megtalálta az Ady-féle lelkiállapotot.
- Jellemző a kortárs magyar festészetre, hogy megihleti az irodalom?
- Mindenképp jellemző, de egyre inkább egy-egy jubileum kapcsán tapasztalom. Kicsit szemtelenül mondom, hogy a mai festők nem olvasnak annyi verset, mint a korábbi festők és a történelmi utalásaik is kevesebbek. Ha már történelem, akkor meg kell említenem Máger Ágnes intenzív kötődését a magyar történelemhez, az itt kiállított sorozata, a Trianon triptichon nagyon szuggesztív, tehát őt az irodalom mellett a történelem is nagyon foglalkoztatja.
Fodor Petra

DERKOVITS MŰVELŐDÉSI KÖZPONT
November 28. (csütörtök) 17.00 óra
Ötórai tea - Mindennapi protokoll
Előadó: Görög Ibolya, protokollszakértő
A NAGY ÉRDEKLŐDÉSRE VALÓ TEKINTETTEL AZ ELŐADÁS HELYSZÍNE A MŰVELŐDÉSI KÖZPONT SZÍNHÁZTERME
VÁROSI KIÁLLÍTÓTEREM
Máger Ágnes festőművész Szent és profán című kiállítása
Látogatható: december 5-ig
TISZASZEDERKÉNYI MŰVELŐDÉSI HÁZ
Óvárosi KULT Galéria
November 26. (kedd) 17.00 óra
A Tiszavirág Foltvarró Kör adventi kiállítása
A kiállítást megnyitja: Kormos Dénes
Látogatható: december 20-ig
HAMVAS BÉLA VÁROSI KÖNYVTÁR
November 21. (csütörtök) 17.00 óra
Stílusosan 50 felett - A harmonikus megjelenés szabályai idősebb korban
Előadó: Tankó Judit stylist, szín- és stílustanácsadó
Helyszín: a könyvtár előadóterme
November 26.(kedd) 16.30 óra
Családi játszóház - Madáretető készítése tejesdobozból
Vezeti: Barnóczki Ulrike és Pomichal Anna gyermekkönyvtárosok
Helyszín: a gyermekkönyvtár
Belépődíj: 300 Ft
November 27. (szerda) 10.00 óra
Lelki fitnesz várandósoknak és kisgyermekes anyukáknak - A szülő, mint gyermeke sorsát befolyásoló tényező
A beszélgetést vezeti: Ujjné Tellér Gabriella könyvtáros, fejlesztő biblioterapeuta
Helyszín: a gyermekkönyvtár
November 28. (csütörtök) 16.30 óra
Rajzolj és alkoss velünk!
Vezeti: Barnóczki Ulrike gyermekkönyvtáros, grafikus
Helyszín: a gyermekkönyvtár
TISZASZEDERKÉNYI FIÓKKÖNYVTÁR
November 19. (kedd) 16.00 óra
„Amigurumi kedvelők” klubja
A foglalkozást koordinálja: Zádeczkiné Vígh Edit

thumb kr fittdanceA Fitt-Dance Tánccsapat november 16-án részt vett Debrecenben a DANCE STAGE 2019 – FORRADALOM Nemzetközi Minősítő és Díjkiosztó Táncművészeti Versenyen. A csapat 12 koreográfiával indult az őszi versenyen, amit a gyerekek már nagyon vártak és gőzerővel készültek a megmérettetésre. A Fitt-Dance Tánccsapat munkáját a zsűri a Legkiválóbb tánciskola díjjal jutalmazta. Hip-hop szóló kategóriában Túróczi Hanna, Magera Laura és Bócsi Attila kiemelt arany minősítést, Kujbus Kira, és Palócs Bence arany minősítést kapott koreográfiájára. Ladár Napsugár, Tóth Edina, Pongó Loretta egyéni produkcióját és a Bucsi Vivien, Slezsák Dóra duó koreográfiáját ezüst minősítésben részesítették. Az Emerging Team csoport Action című koreográfiájára a zsűri kiemelt arany minősítést ítélt, míg a Gold Team és a Polgári Fitt-Dance Tánccsoport „forradalom” témás táncát arany minősítésben részesítették. A tánccsapat vezetői Katlan Judit és Bócsi Attila táncoktatók, koreográfusok.


Content of popup