thumb kr kertmozi 1Talán mind ismerjük és szeretjük a közös filmnézés izgalmakkal teli, varázslatos élményét. Július 30-án ez az élmény a szabad éggel párosult, sokan látogattak ki a Szent István-szoborhoz a kertmozira.

- Mi most vagyunk itt először, de nagyon tetszik nekünk a szabadtéri mozi - mondta Mónika, aki kislánya társaságában várta az első vetített filmet.
thumb kr kertmozi 2A nézők 17:30-tól A dzsungel könyve című amerikai családi kalandfilmet láthatták. Már erre a filmre nagyon sokan érkeztek, a szobor melletti füves terület hamar megtelt plédeken nevetgélő gyerekekkel. Persze a nasi sem maradhatott el, néhányan különösen felkészülten, pattogatott kukoricával érkeztek, megidézve az igazi, jól ismert mozihangulatot.
- Sokat járok moziba, mert nagyon szeretem a filmeket. Szabadtériben is voltam már ezelőtt. Szerintem sokkal jobb, mint a hagyományos. Friss a levegő és nagyon jó a hangulat - mondta Mézes Laura. - A dzsungel könyvét még nem láttam, kíváncsian várom, hogy milyen lesz. Egyébként nagy kedvencem a Titanic, azt is nagyon szívesen megnézném egyszer itt, örülnék, ha levetítenék.
A dzsungel könyvét egy életrajzi dráma musical követte, 20 órakor kezdődött A legnagyobb showman című film. A második vetítésre még többen érkeztek, minden korosztályból akadtak érdeklődők. A fiatalokkal a filmek és könyvek világáról beszélgettem.
- Szeretek olvasni és filmet nézni is. Attól függ, mikor milyen kedvem van - mondta Lukács Cintia. - Gyakran nézek horror- és dokumentumfilmeket, de a kedvencem a Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei. A könyvet is olvastam, az is szuper!
Általában eléggé megosztott vélemények keringenek a filmek, illetve könyvek versenyét illetően. Sokak szerint sokkal jobb élmény a saját fantáziánkat használva képzelni el egy-egy történetet olvasás közben, míg egyes vélemények szerint jobb kikapcsolódást nyújt egy barátokkal közösen megnézett film, akár otthon, akár egy kertmoziban.
A belépés mindkét filmre díjtalan volt, a hangulatot és a sok-sok érdeklődőt látva pedig egészen biztos, hogy a jövőben is lesz majd lehetőségünk közös mozizásra a szabadban. Csodálatos időtöltés bármely korosztály, illetve családok számára is.
Kelemen Alíz

thumb csoportkep A Derkovits Művelődési Központ már több mint egy évtizede minden nyáron többnapos alkotótábort szervez művészeti csoportjai számára. Idén július végén, a bogácsi Jurtakert Üdülőközpontot töltötték meg élettel - fúvószenével, mazsorett koreográfiákkal, szapora öltögetéssel és csendesen zúgó varrógépek zajával - a különböző korosztályokat képviselő csoporttagok. A táborban a Derkovits Majorette Csoport, a Guzsalyas és Szederke Díszítőművészeti Szakkör, a Tiszavirág Foltvarró Kör és a Derkovits Fúvószenekar tagjai vettek részt.

Lehetőség volt a próbák, foglalkozások azonos időben, több helyszínen történő lebonyolítására, melynek célja a szakmai munka erősítése. A fellépések, kiállítások, bemutatkozások sikere érdekében elengedhetetlenül fontos az alkotótábor nyújtotta intenzív tréning, mely jelentős lendületet és motivációt biztosít a művészeti csoportok tevékenységének fejlődéséhez, a megmérettetéseken, szakmai minősítőkön való sikeres részvételhez. Az oktatók, szakkörvezetők több évtizedes munkája garancia a szakmai munka minőségére. A táborozás idején elsajátított új produkciókat a nyári és őszi rendezvényeken, az itt készült alkotásokat pedig szakmai programok alkalmával mutatják majd be.
A tábor másik fontos feladata a csoportokon belüli, illetve a csoportok közötti összetartás erősítése, melyről szabadidős programok sorozata - helyzetgyakorlatok, jelmezes felvonulás, közös túrázás, pincelátogatás, valamint a mindennapos strandolás - gondoskodott. A jelmezes felvonuláson nem csak a táborozók, de a bogácsi kempingben és a szomszédos jurtában lakók is nagyszerűen szórakoztak. A fúvószenekar esti minikoncertjei pedig az éppen arra járók között is nagy sikert arattak. Kihagyhatatlan „fűszere” a táborozásnak a közös vacsorakészítés. Idén szalonnasütés, paprikáskrumpli-
főzés, barátfüle-készítés, lángos- és kürtőskalács-sütés zajlott. Összességében egy kiváló hangulatú, szakmaiságában megalapozott, közösségépítés szempontjából is jelentős felkészítő tábort sikerült megvalósítani.
A létrehozásában nyújtott segítségért köszönet illeti Tiszaújváros önkormányzatát, a Nemzeti Kulturális Alapot, Varga Györgyöt, a Husi Húsbolt tulajdonosát, Vécsei Mónikát, a Zsákfalva Kft. tulajdonosát, valamint a Derkovits Művelődési Központ előkészítésben és megvalósításban résztvevő dolgozóit.

Augusztus 5., csütörtök
9:00 A szerdai adás ismétlése
Nyári koktél:Válogatás az elmúlt év riportjaiból, összeállításaiból
Hol terem a boldogság? - Csúcstámadás Klein Dáviddal - Sebhelyek fotókon - Bölcsitörténelem - Pókokkal, skorpiókkal - Szabad szappanozni - Lányok stoplisban - Családi örömzene citerán - Méhínség - RetroLeninváros: archívok között

Augusztus 11., szerda
18:00 Nyári koktél 2.
Nyári koktél: legérdekesebb, legizgalmasabb, legnézettebb.
Válogatás az elmúlt év riportjaiból, összeállításaiból.

Augusztus 7., csütörtök
9:00 A szerdai adás ismétlése


Content of popup