thumb kr kh 3Színek, ízek, illatok, dallamok. Megannyi élmény várta szombaton este a Derkovits Művelődési Központba látogatókat. Az intézmény idén is csatlakozott a Kultúrházak éjjel-nappal nevet viselő sorozathoz.

Már a bejáratnál nagy volt a nyüzsgés, Kádár Ferkó fotószínháza sokakat elvarázsolt. Készültek a fotók az ötvenes évekbeli háttér előtt, motoron ülve, a húszas évek paraszti világában és Lúdas Matyi története is megelevenedett.
- Szerencsések vagyunk, mert az emberek szeretnek mosolyogni - mondta Kádár Manni -, ha kipróbálják a fotószínházat, mindig jól érzik magukat. Fotószínházunk tulajdonképpen egy modernkori hagyományőrzés, amikor a gyerekek, felnőttek kezébe adjuk a régi kellékeket, meg is nevezzük, hiszen nagyon sokan nem ismerik már például, hogy mi a kucsma. A gyerekeknek a fejkendő, a hurkatöltő, húsdaráló is újdonság, továbbá rengeteg olyan kalaptípusunk van, amit bemutatunk. Ez a hagyományőrzés tudatosan működik, tehát akár kérdezik, akár nem, megnevezzük, pontosan azért, hogy egy kis tárgyismeretet is vigyünk bele a bolondozásba.
A bolondozás nem csak az aulában, hanem az egész épületben zajlott. Játékok, kézműves foglalkozások színesítették a programot. A konferenciateremben a Kisbocskor és Pántlika tagjainak segítségével táncházba várták a szülőket, látogatókat.
- Szerintem ez azért jó - mondta a néptáncos Viszóczki Flóra -, mert mindenki kipróbálhatja, hogy tetszik-e neki ez a tánc, és ha tetszik, akkor be lehet illeszkedni a csapatba. Én tavaly február óta táncolok, nagyon tetszik a közösség, a ruhák, és persze a táncok is.
thumb kr kh 1A vidám percek után azért kellett egy kis pihenő, úgy a gyerekeknek, mint a felnőtteknek.
- Először próbáltam ki ezt a műfajt - mondta Korpás Anita -, nagyon megtetszett. A táncon kívül minden érdekel, a kézművesség, a játékok, minden programot megnézünk, erre szántuk az estét.
Sokan gondolták így, kisgyermekes családok, baráti társaságok is eljöttek a Derkovitsba.
A tánc és egy kis pihenés után jött a Hangtanoda, a Derkovits Fúvószenekar rendhagyó, különleges bemutatója.
- Itt a hangolócső - kezdte bemutatni a tubát Lovász Gergely -, és itt vannak a billentyűk. Nem nehéz egyébként megszólaltatni, én már négy éve zenélek. Hogy mi alapján választottam? Megláttam és megszerettem.
Népszerű volt a digitális világba repítő kockasarok és társasjáték party is. Utóbbi állomáson egészen bonyolult, komplex játékokkal ismerkedtek a fiatalok.
- Ki akartam mozdulni otthonról, ezért jöttem el - mondta Bonifác -, egy barátommal érkeztem, de több ismerősöm is van itt. Társasozni pedig nagyon szeretek.
Közben elindultak a művelődési központot felfedező csoportok, a kalandozók rejtélyeket és rejtvényeket oldottak meg, miközben olyan helyekre is bejutottak, ahová a hétköznapokban nincs lehetőség.
- Mindenre megkaptuk a választ - mondta a kaland végén Ferenc -, annyira nem volt nehéz, viszont nagyon érdekes volt, feldobta a délutánunkat.
thumb kr kh 2Nem csak a kalandtúrára jelentkezők fedezték fel az épületet, hanem azok a csoportok is, melyeket Mátyás Zoltán, az intézmény igazgatója navigált. Az egyik állomás maga a színpad volt, ahol épp a Kulissza Játékszín nyílt próbája zajlott, a másnap délutáni Sok hűhó semmiért darabot próbálták. Az út az irodákon át a nézőtér felé vezetett, ahol kicsik és nagyok is ámulva nézték az alattuk hatalmasodó teret. A Kultúrházak éjjel-nappal eseménysorozat több mint tíz éve indult el, a Magyar Népművelők Egyesülete koordinálásával zajlik, ehhez csatlakozott idén is a Derkovits Művelődési Központ.
- Nagyon örülök neki, hogy sok kisgyerekes család jött el - mondta Mátyás Zoltán igazgató. - Kollégáimmal hosszú ideje dolgozunk már a program előkészítésén, és ilyenkor valóban mi is egy kicsit a föld felett járunk, amiért ennyi embert érdekel a munkánk, illetve az, hogy mi folyik egy ilyen intézményben. Olyanokkal is találkoztam, akik nem jártak még itt a házban, ők is fantasztikusnak találták. Úgy gondolom, ma este a minősített intézményi címünkhöz méltóan tudjuk bemutatni a tevékenységünket.
Fodor Petra

thumb kr kulisza 1Lazán, farmerben, pólóban a színpadon. Shakespeare szavai zengenek az üres nézőtéren, Mátyás Edina rendező elégedetten bólogat, olykor egy-egy fél mondattal instruál, segíti a szereplőket.

Shakespeare vígjátékát, a Sok hűhó semmiért című darabot tavaly mutatták be a Tiszaszederkényi Művelődési Házban, most pedig a Derkovits Művelődési Központ színpadára hozták. Nagyobb tér, több néző, új szereplők, régi szereplők új szerepben - változás bőven van a Kulissza Játékszín háza táján. A díszletek szombat délután már készen vannak, zajlik a próba, olykor egy-egy nézelődő csoport is becsatlakozik, most van a Kultúrházak éjjel-nappal rendezvény, a Derkó nyitva áll, sok a program, a látnivaló és a látogató is. Így próbálnak ők, a függöny mögött a jelmezek sorakoznak, itt egy cipő, ott egy fésű, mindenki tudja és teszi a dolgát.
- Igyekszünk nem lazábban venni egyébként ezt a próbát - mondja a Benedettot alakító Leskó Tamás -, ugye jönnek a látogatók, úgyhogy ugyanazzal a vehemenciával és lendülettel kell odatenni magunkat, mint egy rendes próbán, sőt, inkább kettőzött lendülettel.
- Mit nyújt az amatőr színjátszás?
thumb kr kulissza 2- Egyrészt önkifejezést. Másrészt itt mindenki új barátokra lelhet, vagy akár megújulhatnak régi barátságok. Fizikálisan és szellemileg is nagyon jó felkészülés a mindennapokra, és nagyon jó kikapcsolódás is. Én nagyon szeretek ide járni, semmi pénzért nem adnám.
Sokan gondolják így. Kőszegi Ákos is, aki e darabnak korábban mellékszereplője volt, most pedig az egyik főszerepben, Claudio szerepében láthatjuk. Az erkélyen állunk, nekem szokatlan, némiképp szédítő érzés, de Ákos már rutinos.
- Itt nem folynak párbeszédek - magyarázza Ákos -, a háttérben történő események zajlanak itt, és innen is megyünk le. Korábban mellékszereplő voltam, volt tehát időm felfedezni a színpadot, most így főszereplőként már könnyebb dolgom van. Claudiót alakítom, aki egy nagyon szerelmes katona, épp Leonardo házában száll meg, szerelmes lesz a lányába, lesznek azért bonyodalmak, de boldog a történet vége. Nagyon izgalmas a színjátszás, szeretem csinálni. Régebben is sokat álmodoztam arról, hogy milyen lehet színészkedni, fent lenni a színpadon, aztán amikor meghívtak, hogy csatlakozzak, azonnal igent mondtam. Most persze nagyon izgulok, hetek óta erről álmodozok, az egész sok izgalommal és persze örömmel is jár.
Csuhai Csilla sem kezdő már, most ő is új szerepben lépett színpadra.
- Aki szeret szerepelni, annak nagyon nagy élmény a színjátszás is - mondja Csilla -, de talán a próbafolyamat még inkább. Hiszen itt megtanuljuk egymást segíteni, megtanulunk együtt játszani, tisztelni egymás tehetségét. A színpadi szereplés maga pedig egy nagy próba, hogy felül tudunk-e kerekedni az izgalmon, és hogy tudjuk-e azt hozni, amit elképzeltünk.
Vasárnap bebizonyították, hogy igen. Közben pedig már készülnek egy új darabbal is.
- Mindig valami újat szeretnék kipróbálni - mondja Mátyás Edina rendező -, olyan helyzet elé állítjuk magunkat, amit meg kell ugrani. Egy mesével kezdtünk, az Óz-zal, aztán volt a Csörgess meg! darabunk, majd a krimi vizeire eveztünk Agatha Christie Egérfogójával, most egy klasszikus vígjáték, a Sok hűhó semmiért van színpadon. Idén egy újabb klasszikushoz nyúlunk, ez pedig a Carmen. Nagyon várjuk már az új darabunkat, komoly táncos betétek lesznek benne, melyeket Kocsis Andrea táncművész tanított be nekünk. A darab szöveges változatát adjuk elő, de azt a virtust, amit a Carmen ad, azért belecsempésszük.
Fodor Petra

Helyszín: Tiszaszederkényi Művelődési Ház

Színpadi produkciók
Időpont: 2020. április 3. (péntek) 15.00 óra
Jelentkezni a következő kategóriákban lehet:
- prózai színpadi produkció: színdarab, jelenet, paródia, vers, próza
- zenei produkció: ének, zenekari, hangszeres
- tánc: néptánc, modern tánc, hip-hop, mazsorett, hastánc, társastánc
- egyéb
Egyéni és csoportos jelentkezéseket is várunk.

Kézműves alkotások
A beérkezett pályamunkákból kiállítást rendezünk.
Kiállítás-megnyitó időpontja: 2020. április 2. (csütörtök) 17.00 óra

Jelentkezni a következő kategóriákban lehet:
- képzőművészet
- népművészet
- foltvarrás
- textiljáték
- kötés-horgolás
- egyéb

Egy személy vagy csoport legfeljebb 3 alkotással pályázhat.
Jelentkezési lap kérhető a Derkovits Művelődési Központban, a Tiszaszederkényi Művelődési Házban, valamint letölthető az intézmény honlapjáról és Facebook-oldaláról.
Jelentkezési határidő: 2020. március 24. (kedd)
Bővebb információ: Tiszaszederkényi Művelődési Ház
Füredi Zsuzsanna művelődésszervező Tel.: 70/383-2654, E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

DERKOVITS MŰVELŐDÉSI KÖZPONT

Február 25. (kedd) 18.00 óra
A MI JÓZSINK ERZSIKE
pódium-előadás
Február 27. (csütörtök) 17.00 óra
ÖTÓRAI TEA
Közönségtalálkozó
Vendég: Czura Karina TIKTOK - videós
Derkó MiniGaléria
RAJZAIM
Ficzere János kiállítása
Látogatható: február 25-ig
Városi Kiállítóterem
„VÁLTOZÓ IMPRESSZIÓK”
H. Tóth László képzőművész festménykiállítása
Látogatható: március 13-ig.
Tiszaszederkényi Művelődési Ház
SZEMBETŰNŐ
Nagy Zoltán fotókiállítása
Látogatható: március 20-ig.
Február 20. (csütörtök) 17.00 óra
CSÜTÖRTÖKI TÖRI
Az utolsó magyar király
Előadó: Kiss Zoltán középiskolai történelemtanár

HAMVAS BÉLA VÁROSI KÖNYVTÁR
VOLT EGYSZER EGY TVK
A kiállítás látogatható: 2020. február 25 - április.
Helyszín: a könyvtár földszintje
Február 20. (csütörtök) 16.30 óra
RAJZOLJ ÉS ALKOSS VELÜNK!
Vezeti: Barnóczki Ulrike gyermekkönyvtáros, grafikus
Helyszín: a gyermekkönyvtár
Február 21. (péntek) 17.00 óra
TERMÉSZETJÁRÓK „NYÁRIDÉZŐ” SOROZATA
Hajózás a Níluson
Előadó: Illés Lászlóné, Illés László
Helyszín: a könyvtár előadóterme
Február 25. (kedd) 16.30 óra
CSALÁDI JÁTSZÓHÁZ
Portrékészítés tojástartóból
Vezeti: Barnóczki Ulrike és Pomichal Anna gyermekkönyvtárosok
Helyszín: a gyermekkönyvtár
Belépődíj: 300 Ft
Február 25. (kedd) 17.00 óra
TÉNYEK, TÉVHITEK A TUDOMÁNYBAN
A titokzatos holt-tengeri tekercsek
Qumrán titkai
Előadó: Dr. Mészáros Kálmán egyháztörténész
Helyszín: a könyvtár előadóterme
Február 26. (szerda) 10.00 óra
LELKI FITNESZ VÁRANDÓSOKNAK ÉS KISGYERMEKES ANYUKÁKNAK
Leválási bonyodalmak
A beszélgetést vezeti: Ujjné Tellér Gabriella könyvtáros, fejlesztő biblioterapeuta
Helyszín: a Gyermekkönyvtár
Tiszaszederkényi Fiókkönyvtár
Február 25. (kedd) 16.00 óra
„TÁRSAS” DÉLUTÁN
Játéklehetőség logikai és stratégiai társasjátékokkal, kártyajátékokkal
Játékmester: Szabóné Nagy Gyöngyi könyvtáros

Február 20., csütörtök

9:00 HétHatár: Költségvetés első olvasatban - Az év munkahelye - Tűzoltógyakorlat a Derkóban - Katolikus farsang - Készül az évkönyv - Csillaglesen Szederkényben - Kulissza a kulisszák mögött -Tisztítószerek házilag
9:15 Hétről-Hétre: Kultúrházak éjjel-nappal - Cserkészfarsang - NŐ az esély- Kajak-kenu erőfelmérő
(A műsor a szerdai adás ismétlése)

Február 26., szerda
18:00 Héthatár: Farsangoló iskolások - Újra zsetonnyertes - Kiállítás - Sport
18:15: Hétről-Hétre: Cserkészfarsang - Diákműhely - Élet.történetek.hu

Február 27., csütörtök
10:00 A képviselő-testületi ülés közvetítése
Utána: a szerdai adás ismétlése
Utána: a testületi ülés ismétlése


Content of popup