kronika

markusAz Európai Triatlon Szövetség (ETU) hagyományos elnöki konferenciáját február 15-16-án rendezték meg Dublinban, melynek magyar, ezen belül tiszaújvárosi érdekeltsége is volt.
A kétnapos rendezvény záró gálavacsoráján adták át az előző év díjait. A tiszaújvárosi Márkus-család tagjai: dr. Márkus Gáborné, Judit asszony, Márkus Balázs és Márkus Gergely az ETU elnöksége által adományozott különdíjat vehette át a triatlon sportágban, a sportág fejlődése érdekében végzett több évtizedes kimagasló tevékenységükért. Renato Bertrandi, az ETU olasz elnöke régi emlékek felidézése után adta át az elismerést a családtagoknak, miközben a jelenlévők felállva tapsoltak.
- Nagyon megtisztelő, jóleső érzésként éltük meg mindhárman, hogy vendégei lehettünk az ETU díjátadó ünnepségének - fogalmazott hazaérkezését követően Márkus Balázs, a Tiszaújvárosi Triatlon Klub elnökségi tagja. - Megható volt számunkra, hogy ilyen közegben, ahol szinte az összes európai szövetség képviseltette magát, átvehettük ezt a rangos elismerést. Mielőtt a színpadra szólítottak bennünket, családunk történetének közel három évtizedét képekben is felelevenítették. Ebben az anyagban is szerepelt, hogy Gábor bátyánknak köszönhető a tiszaújvárosi világkupa alapjainak lerakása. Édesapánk, dr. Márkus Gábor elszántságának, fanatizmusának, kitartásának, köszönhetően vert gyökeret a városban a sportág, a nemzetközi versenyek egész sorával, a Triatlon Nagyhéttel. Az, hogy ez a fantasztikus összefogással együtt járó folyamat bátyánk és édesapánk elvesztése után is megy tovább, a sport erejének és a közreműködők emberi nagyságának tudható be. Az elismerést ugyan mi kaptuk, de ebben a hőskortól kezdve nagyon sok ember munkája benne van. Ki kell emelnem a Tiszaújvárosi Triatlon Klubot, az összes szervezőt, valamennyi támogatónkat, akikkel együtt igazi Csapatként dolgozhattunk eddig és remélem ez a jövőben sem lesz másként! Az, hogy 2019-ben is így gondoltak a Márkus-családra, és felállhattunk a dublini pódiumra, a fentieken felül Gergő bátyám érdeme, aki mindentudója, motorja az egésznek, valamennyi versenyünknek. Nem lehetünk eléggé hálásak édesanyánknak sem, aki nagyon sok hazai és külföldi triatlonosnak lett a pótanyukája az évtizedek során, miközben a világ minden tájáról vendégül látta a sportág különböző képviselőit. Ő biztosította nekünk mindig a biztos hátteret és ez így van most is.