thumb kr trianon2Rendhagyó módon emlékezik meg Tiszaújváros a trianoni békediktátum 100. évfordulójáról. A Tiszaújvárosi Művelődési Központ és Könyvtár igazgatóját, Mátyás Zoltánt kérdeztük meg a kerek évforduló kapcsán arról, hogy a jelenlegi helyzetben, amikor még tartanak a társas érintkezésre vonatkozó korlátozások, milyen lehetőség lesz az emlékezésre?

- Különleges eseménnyel emlékezünk az évfordulóra - mondta az igazgató. - Zajácz Tamás bőrműves iparművész 2020. június 4-ére szabadtéri megemlékező tematikus tárlatot szervez. A programban több mint húsz alkotást lehet megtekinteni, melyek témája az országrészek elszakítása, az emlékezés nemzeti tragédiánkra. Zajácz Tamás egyedi látásmóddal készített, gondolkodásra ösztönző bőrképei a Városháza szomszédságában lévő Barátság kertje környezetében láthatóak majd. Aktív és felemelő sétára invitáljuk a tiszaújvárosiakat, akik június 4-én, csütörtökön, ezen az autentikus szabadtéri helyszínen 12.00 óra és 18.00 óra között láthatják a nem mindennapi alkotásokat.
Zajácz Tamás aktívan töltötte a karantén hónapjait, ebben az időszakban fogalmazódott meg benne, hogy egy ausztriai művésztelepen látottak mintájára úgynevezett „liget tárlatot” lehetne szervezni, ami a jelenlegi helyzetben is méltó környezetet teremtene a megemlékezésre.
- Mindig is érdekeltek a történelmi események, Trianon kérdésköre pedig különösen - nyilatkozta a művész. - Inspirált a téma, annál is inkább, mivel komoly történészek is más-más módon értelmezték az akkori történéseket.
A szervezők kérik az emlékezőket, hogy a biztonsági előírásokat tartsák be, amikor ellátogatnak a rendhagyó kiállításra.


Content of popup