thumb kr brigiJó hír a vezetni tanulóknak, újraindult az oktatás és a vizsgáztatás. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium engedélyével két ütemben - május 6-ától vidéken, május 18-ától pedig az ország teljes területén - lehet vezetni tanulni, vizsgázni, utánképzéseken részt venni.

Sokan örültek ennek, különösen azok, akiknek a járványügyi helyzetben félbeszakadt az oktatásuk. Rácz Roland is köztük volt, most két hónap kihagyás után kissé szokatlan neki a vezetés.
- A tanfolyamot már nagyon rég elkezdtem - mondta Roland - de a két hónap szünet alatt kijöttem a rutinból, most nagyon nehéz újra megszokni a vezetést, és figyelni is. Amikor az újraindulás után először autóba ültem, még azt is elfelejtettem, hol vannak a pedálok. A vezetés maga élmény, szeretem is, csak mindig félek, hogy valami hibát követek el, vizsgák előtt nagyon izgulok.
Roland - csakúgy, mint a többi diák - maszkban, kesztyűben vezet, s így ülnek autóba a gépjárművezető-oktatók is. A Kőrössy Autósiskola is újra oktatja a diákokat, május 8-án nyitottak.
- A diákok megérezték ezt a pár hét kiesést - mondta Kőrössy Brigitta gépjárművezető-oktató -, különösen azok, akik épp forgalmi vizsga előtt álltak. A tanulóknál a pedálok okozták a legnagyobb problémát, és nagyon rossz, hogy maszkban, gumikesztyűben kell dolgozni. Ilyenkor beszélni is sokkal nehezebb, nem mindent értenek rendesen, többször el kell mondani, ami azért forgalomban nagyon nehéz, hiszen hirtelen helyzetek is adódnak. Ennyi a zavaró az egészben, de örülünk az újranyitásnak. A vizsgáztatás is elindult, a KRESZ vizsgáknál sokkal kisebb létszámban, a forgalmi vizsgák ugyanúgy zajlanak, mint korábban. Csak maszkban és kesztyűben, ami szintén megzavarja a vizsgázót, mert maszkban még egy nagy levegővétel is sokkal nehezebb, főleg, amikor még izgulnak is.
Május 6-án vidéken, 18-án pedig Budapesten és Pest megyében is újraindult a közlekedési vizsgáztatás és utánképzés. Az újraindulás a közúti, vasúti és hajózási területre egyaránt vonatkozik.
- A feltételek, tekintettel a koronavírus okozta nehézségekre, alapvetően a higiéniás előírások betartására kihegyezettek - mondta lapunk kérdésére Dobrocsi Endre, a Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont felügyeleti és módszertani igazgatója - tehát rendkívül fontos, hogy ezt a járványt, amennyire csak tőlünk telik, olyan szinten akadályoznunk kell, hogy azért minél kevesebb embernek okozzon károsodást. Ez a legfontosabb dolog, ami az újraindulással kapcsolatos. Ez azt jelenti, hogy az elméleti vizsgák esetében a vizsgatermeket minden vizsgázó csoport után alaposan ki kell szellőztetni, csak minden második vizsgaállomásnál foglalhatnak helyet a vizsgázók, tehát egymás között a biztonságos távolságot meg kell tartani, minden csoport után az érintőképernyős monitort, a székeket, az asztalokat le kell fertőtleníteni, és nagyon fontos, hogy az egyéni védőeszközöket használniuk kell a vizsgázóknak, ami azt jelenti, hogy szájmaszkot és gumikesztyűt. Természetesen ez vonatkozik a vizsgabiztosra is. A gyakorlati vizsgáknál hasonló elvárásokat támasztunk a vizsgázók és a szakoktatók számára. A járművet minden vizsgázó után ki kell szellőztetni, kilincset, kormányt le kell fertőtleníteni, és a védőfelszereléseket használni kell vizsgázónak, szakoktatónak és vizsgabiztosnak egyaránt.
- Mik az első hetek tapasztalatai?
- Érdekes, mert azt gondoltuk, hogy ettől lényegesen nagyobb nyomás fog jelentkezni a vizsgaközpontnál, de alapvetően nem. Fokozatosan terhelődünk e tekintetben, fokozatosan jelentkeznek a vizsgázók, ez alapvetően betudható annak is, hogy a kijárási korlátozás alatt viszonylag korlátozott mértékben zajlottak a képzések, és mindenki, függetlenül attól, hogy bizonyos mértékben a kijárási korlátozást feloldották, azért az emberek még nagyon óvatosan mernek közösségbe menni.
Fodor Petra


Content of popup