thumb kr refTíz hét telt el az óvodák és a bölcsődék bezárása óta, május 25-étől a kormányrendelet értelmében újra kinyitották kapuikat az intézmények. Sokan várták már, hisz fogynak a szabadnapok, vagy ha nem is, a home office nem mindig kompatibilis egy örökmozgó csemetével. Az érintett szülők mintegy fele már az első napokban elvitte gyermekét óvodába, bölcsődébe.

A beiratkozott 85 gyerekből hétfőn 33-at vittek a Napsugár Bölcsődébe. Két hete még csak 12 gyerek volt, akkor ügyeleti rendszerben működtek. Most ismét új szabályok vannak.
- Viszonylag zökkenőmentes volt a reggel, - mondta Czaga Jánosné, a bölcsőde szakmai vezetője - a higiénés szabályokra továbbra is nagyon odafigyelünk. A szülők továbbra sem léphetnek be az intézménybe, egyébként minden a megszokott rend szerint zajlik. Minden kisgyermeknevelő a saját munkarendjében dolgozik, bízunk abban, és a szülők is jelezték, hogy a jövő héten, pünkösd után, még többen hozzák majd be a gyerekeket. Reggel hat és délután öt óra között vagyunk nyitva. Napirendünk a régi: reggeli, tízórai, ebéd és uzsonna, közben pedig játék és különböző foglalkozások.
Tíz órakor a teraszon rótták a köröket a kicsik, élvezték a játékot, egymás társaságát. Csakúgy, mint a Tiszaújvárosi Református Óvodában, ahová a 75 beiratkozott gyermekből hétfőn 17-et vittek oviba.
- Az elmúlt hónapokban előrehoztuk a nyári felújítást, munkával telt tehát az idő - mondta Halász Zoltánné, a Tiszaújvárosi Református Óvoda vezetője. - Ebben a helyzetben nagyon hiányoztak a gyerekek, nagyon vártuk már, hogy újranyithassunk, ami viszont hirtelen történt. Az óvó nénik home office-ban dolgoztak a takarítás mellett. A szülőknek ajánlottak játékokat, hogy akiknek már elfogytak az ötleteik, tudjanak mihez nyúlni és a gyermekükkel tartalmasabban foglalkozni. A nyitás előtt felmérést végeztünk, a szülőket pedig arra kértük, töltsenek ki egy nyilatkozatot arról, hogy a gyermekük egészséges és a családban sincs beteg, vagy olyasvalaki, aki hatósági karanténban volt, vagy van. Tizenkilenc igény érkezett, reggel tizenhét gyermeket hoztak óvodába. A gyerekek most egy csoportban vannak, betartjuk a másfél méteres távolságot az étkezésnél és az alvásnál is, a játéknál ez nagyon nehéz lenne, hiszen a gyerekek nagyon örültek egymásnak, nagyon szeretnek együtt játszani.
- Hogy zajlik a belépés reggel?
- A szülők az óvoda ajtajáig hozzák a gyerekeket, csengetéssel jelzik, hogy megérkeztek. Az óvoda dolgozói az ajtóban veszik át a gyerekeket, zsiliprendszerben hozzuk be őket, kézfertőtlenítés, átöltöztetés után léphetnek csak be a csoportszobába. Változatlanul reggel 6 órakor nyitunk és délután 5 órakor zárunk, óvónőink mindegyike dolgozik.
Újra kinyitotta kapuit a Bóbita óvoda is, félházzal működnek, csoportonként nagyjából tízen vannak most. Hamar visszarázódtak az ovis életbe, játszanak, rajzolnak, mesélnek.
- Nagyon hiányoztak a többiek, főleg a szerelmem, Rózi - mesélte Bacsik Dominik -, most Rózival egymásnak rajzoltunk rajzokat, én neki egy szivárványszerűt. Amíg nem volt ovi, addig is csináltam a dolgokat, anyának mutogattam egy csomó játékot.
Amíg nem volt ovi, nem csak a gyerekeknek hiányoztak társaik és az óvó nénik, az óvoda dolgozói is nagyon várták már, hogy újra együtt legyenek.
- Kölcsönös a kapcsolat - mondta Szakácsi Virág intézményvezető-helyettes -, nem csak a gyerekek, mi, pedagógusok is nagyon vártuk már a találkozást. Ez egy örömteli nap tehát, még ha egy kicsit keserédes is, hogy ilyen komoly szabályokkal kell élnünk, de mindenkinek nagyon hiányzott már, hogy itt legyünk.
Csakúgy, mint a többi épületben, itt is fontos a szabályok betartása: a szülők nem léphetnek az épületbe, a gyerekek a bejáratnál elbúcsúznak, majd kézfertőtlenítés és átöltözés után léphetnek a csoportszobába.
Nagy volt a nyüzsgés kedd reggel a Szivárvány épülete előtt, voltak, akik kicsit nyűgösebben kezdték a reggelt, de a legtöbb gyerek elfogadta az új szabályokat, s már nyújtották is ki kis kezeiket, hogy lefertőtlenítsék. Sokan várták már az óvodák megnyitását, gyerekek, szülők egyaránt.
Kondrák Évike mosolyogva érkezett az óvodába, mint mondta, már tegnap is sokat játszottak, a kedvence most a puzzle.
- A kislányom már nagyon szeretett volna jönni, nagyon hiányoztak neki a kis barátai és az óvó nénik is - mondta Kondrákné Lakatos Éva -, a vírushelyzetet tekintve pedig, attól függetlenül, hogy elkezdődött az óvoda, ugyanúgy odafigyelünk mindenre, otthon is és persze itt, az óvodában is.
- Sokan örülnek az újranyitásnak - mondta Trosztmér Norbert -, vannak, akik nehezebben viselték az elmúlt időszakot, gondolom ez szülője válogatja. És persze, hogy kinek van munkahelye, vagy nincs, illetve a gyerekektől is erősen függ, hogy mennyire szeretnének visszaállni a régi kerékvágásba. Gondolom, hogy sokaknak nehezére esik, de nálunk például egészen könnyedén veszik ezeket az akadályokat. Szerintem mi jól viseltük az elmúlt időszakot, ahogy az emberek jó része. Azt gondoltuk, hogy nehezebb lesz otthon, de túl lehet élni.
A kormány a múlt szerdán adott ki egy rendeletet, melynek értelmében május 25-től a budapesti óvodák kivételével valamennyi óvodában újra kell fogadni a gyerekeket, éppúgy, mint március 16. előtt.
- Éppen úgy nem tudjuk fogadni, hiszen akkor még nem volt vírusveszély - mondta Micskiné Bodó Erzsébet, a Tiszaújvárosi Napközi Otthonos Óvoda vezetője. - Ez a veszély most is fennáll, tehát meg kellett tartanunk azokat az óvintézkedéseket, melyeket március 17-én bevezettünk. A szülőket továbbra sem tudjuk beengedni az épületbe, amint a gyerekek belépnek, kézfertőtlenítést kapnak, óvodai alkalmazottak fogadják őket, és kísérik fel a gyerekeket a csoportjaikba, és ott segítenek nekik az átöltözésben. Az óvodába lépéskor az óvodai alkalmazottaknak is kézfertőtlenítést kell végezniük, napközben szájmaszkot viselnek, a dajkáknak, különösen az étkezések alkalmával, gumikesztyűt is viselniük kell, csakúgy, mint a napi fertőtlenítések során. A gyerekek fogadása előtt a Városgazda Nonprofit Kft. munkatársai teljesen átfertőtlenítették az udvari játszóelemeket, illetve homokozókat, a dajkák pedig az óvodaépületekben az eszközöket, kilincseket, korlátokat, ezeknek az eszközöknek a fertőtlenítése folyamatos napközben is.
- Mennyien érkeztek az első napokban, illetve a szülő bármikor dönthet-e úgy, hogy mégiscsak szeretné hozni a gyermekét óvodába?
- A szülők péntekig jelezhették, hogy igénylik-e az ellátást, hiszen az élelmezést is meg kellett tervezni, rendelni. Az első tapasztalatok azt mutatják, hogy az összlétszám mintegy negyede számára igényelték a szülők az ellátást, de ez a szám folyamatosan nő. Amikor a szülő igényt tart rá, hozhatja a gyermekét, bár hozzá kell tennem, hogy Maruzsa Zoltán államtitkár úr is azt nyilatkozta, hogy ez az óvodai lét most mégsem olyan, mint az azelőtti. Alapvetően három éves kortól kötelező az óvoda, ám ebben az időszakban ettől a kötelezettségtől eltekintenek, ha valamelyik szülő úgy ítéli meg, hogy az ő gyermeke számára mégiscsak az otthonlét a biztonságosabb, és ezt meg is tudja a család szervezni, akkor nyugodtan otthon tarthatja a gyermekét.
- Hogy teltek az elmúlt hetek, hiányoztak a gyerekek? Kapcsolatban maradtak az óvó nénik a kicsikkel?
- Egy vérbeli pedagógus számára mindig hiányoznak a gyermekek. Bár az óvodapedagógusok számára nem volt utasítás, hogy online nevelést, oktatást kellene tartani, de ezt az óvodapedagógusaink folyamatosan működtették, sőt, a gyógypedagógusok és az óvodapszichológus is. Minden óvodai csoportunknak van egy zárt facebook-os csoportja, amin keresztül a szülők elérhetők, és ezeken a zárt csoportokon keresztül folyamatosan küldték pedagógusaink az anyagokat, youtube-videókat, természetfilmeket, meséket, barkácsötleteket, tehát a kapcsolat folyamatosan megvolt.
Fodor Petra


Content of popup