thumb kr kantorjuditA vészhelyzet hozta szabályok oldásával párhuzamosan nyit az egészségügy. A tiszaújvárosi rendelőintézetben is hétről-hétre jönnek az újabb változások. A jelenlegi helyzetről és a június 2-ai „újranyitásról” Nagyné Kántor Judittal, az intézmény főigazgatójával beszélgettünk.

- Hol tart jelenleg az egészségügy nyitása, újranyitása?
- Mint a miniszteri levélből kiderült, négy héttel ezelőtt négy szakaszban tervezték újraindítani az egészségügyi ellátást. Ennek a járóbeteg ellátásban még a második szakaszánál járunk. Kedden jelentették be az operatív törzs tájékoztatóján, hogy pünkösdöt követően, tehát a jövő héttől a népegészségügyi szűrések is beindulhatnak. Ez lesz a harmadik fokozata az indulásnak. Jelenleg az ortopédia kivételével gyakorlatilag minden szakrendelésünk működik. A honlapon a rendelési idő azért nincs kirakva, mert továbbra is az a helyzet - és szeretnénk, ha ez így maradna, - hogy a háziorvosokon keresztül kell időpontot kérni a szakrendelésre a betegnek. Ennek több funkciója is van. Az elmúlt időszakban a háziorvosok jobban megismerték a betegeiket, mert ők voltak a „kapuőrök”, minden rajtuk keresztül történt. A háziorvosok ismerik a betegeink jelenlegi helyzetét, a család helyzetét, hol, milyen betegségek voltak adott esetben, ezért ők már egy előszűrést tudnak végezni. Illetve, amikor a beteg jelzi, hogy melyik szakrendelésre szeretne menni, akkor a háziorvos - amennyiben ennek szükségét látja - a szakorvossal konzultál és közösen eldöntik, hogy a betegnek személyesen be kell-e jönnie, vagy a szakorvos felhívja rendelési időben. Azért is jó ez az eljárási rend, mert a betegek dupla szűrőn esnek keresztül. Egyszer a háziorvos kérdezi ki a Covid kérdőívvel, amikor megérkezik a szakrendelőbe, akkor megint kikérdezik. Ezzel igyekszünk minimálisra csökkenteni annak a veszélyét, hogy fertőzött beteg jöjjön be a rendelőbe, mert akkor az egész szakrendelőt le kellene állítani, és újra kellene fertőtleníteni mindent, ami nagy kiesést jelentene.
- Mikor beszélhetünk arról, hogy újra teljes kapacitással, a régi rend szerint működik a rendelő?
- A teljes kapacitás nem tudom mikor lesz, hiszen egy óra alatt csak négy beteget lehet ellátni, ez pedig közel sem a teljes kapacitás. A fogászati rendelésekre a fogorvosoknak kell a beteget direktben behívni. Kikérdezik a Covid kérdőíven, és eldöntik, hogy a betegnek be kell jönnie vagy nem. Amikor megérkezik a beteg, akkor a betegirányítónál hőmérsékletet mérnek, a kérdőívet odaadják neki, és a fogászaton megint ki fogják kérdezni, mielőtt az ellátást megkezdenék. Ezeket a nyomtatványokat mellékelni kell a beteg dokumentációjához. Túlzott adminisztrációnak tűnik, de erre szükség van.
- A kúraszerű ellátások indulhatnak?
- Igen, a kúraszerű ellátásokat végezhetjük. Ez a miniszteri utasítás is feltételes módban jött, tehát nem kötelező jelleggel. A szolgáltatóra bízta, hogy eldöntse azt, hogy mely típusú kúraszerű ellátásokat fogja végezni. Mi már a múlt hét óta folytatólagosan végezzük az infúziós kezeléseket. Nagyon figyelünk arra, hogy a betegek a szociális távolságot meg tudják tartani, másfél-két méter távolság legyen köztük. Ezért egy infúziós helyiségben egyszerre csak két beteg lehet, így hagyunk köztük üres ágyakat. A másik típusú kúraszerű ellátásunk a fiziko- és balneoterápiás részleg. Nagyon sokan érdeklődtek, hogy mikor fogunk elindulni vele. Ez egy nagyon érdekes helyzet, mert még mindig él az a jogszabály, ami a fürdőkre vonatkozóan előírta, hogy beltérben még nem lehet vendégeket fogadni, de a külső medencékben lehet. Ott is meg van határozva, hogy milyen sűrűn lehetnek egymás mellett a betegek. A medence fürdős kezelések, amik a termál zárt terében vannak, nem tudom, mikor indulhatnak el. A medencés és vizes kezeléseinket sem indíthatjuk el, mert mind aerosol képződéssel járnak, és magas kockázatú tevékenységnek minősülnek. A jövő hétre tervezzük a víz „sokkolását”, hiszen a hosszú állás után a vízrendszert fertőtleníteni kell. Ugyancsak a jövő héten tervezzük elindítani a száraz kezeléseket, a fizioterápiás és a gyógytornás kezeléseket.
- És a gyógymasszázs?
- A masszázzsal egyelőre még óvatosak vagyunk. Azzal még várunk, mert a maszk zárt térben kötelező a betegnek is és a kezelőszemélyzetnek is, a gyakran idős betegek hason fekve egy kis lyukon át lélegeznek, nekik is megterhelő így végigcsinálni a kezelést és a masszőrnek is. A jövő hetet még kivárjuk, és meglátjuk, lehet, hogy óvatosan, de hamarosan azzal is el fogunk indulni. Ami fontos, hogy dolgozóink fogják hívni a betegeket, akinek volt időpontja, azzal egyeztetni fognak és időpontra kell majd jönniük. Ugyanúgy fogják őket beléptetni, mint ahogy itt a szakrendelőben: hőmérsékletmérés és kérdőíves kikérdezés is történik.
berta


Content of popup