thumb kr rendeloujCsak néhányan várnak orvosra a szakrendelőben. Óránként négy ember mehet be egy-egy szakrendelésre, akiket a háziorvos utalt be. Egyelőre így működik az egészségügy. Június 2-ától, keddtől az ortopédia kivételével minden rendelés elindul, ám továbbra is a legszigorúbb, jelenleg is érvényes szabályok betartása mellett.

E hét keddtől indult újra a fül-, orr-, gégészet, amely március közepe óta szünetelt a rendelőintézetben.
- Sürgős beutalóval jutottam be a szakrendelőbe, mert szívműtétem lesz, és ahhoz kérek góckutatást, a múlt hónapban derült ki, hogy mégis kell műteni, ezért vagyok itt - mondta Iván Attila, aki az elsők között jutott be a szakrendelésre. Debrecenben lesz a felülvizsgálat és ott lesz az operáció is, majd az itteni góckutatás után derül ki, hogy mikor.
Dr. Bozóki Eszter fül-,orr-, gégész szakorvos és aszisztense teljes védőfelszerelésben, maszkban, kesztyűben, védőköpenyben, védőszemüvegben és arcpajzzsal a fejükön fogadják egyesével a betegeket.
- Két és fél hónap után végre sikerült elindulnunk, mivel fokozottan fertőzésveszélyes rendelés a mienk, hiszen mindenki tudja, hogy a koronavírus cseppfertőzéssel tejed, mi pedig ezeken a területeken dolgozunk, az orrban és a szájban. Központi utasításra kaptunk engedélyt, hogy néhány órában rendelhetünk, de továbbra is csak a sürgős esetekben, háziorvoson keresztül, beutalóval időpontot egyeztetve. Óránként négy beteget tudunk megvizsgálni, előtte és utána fertőtlenítenünk kell, minden beteg után kesztyűt cserélünk, 20 percenként maszkot is tudunk cserélni, plexi védőszemüveg is van, hiszen a kötőhártyán keresztül is terjedhet a vírus. Akik akut problémával jöttek volna, őket eddig a megyei kórházba kellett irányítanunk, itt nem láthattuk el őket. Akik most jönnek, főleg krónikus, visszatérő problémával jelennek meg, vagy góckutatásra érkeztek, főleg a protézis- és szívműtétre várók. Nem kell sokat várni, hogy bejussanak, maximum 1-2 napot, ma is hívott az egyik háziorvos, hogy lenne egy beteg, éppen volt is mára egy üres időpont, így fogadtuk és elláttuk. A jövő héten már két nap lesz szakrendelés, kedden 8-10 között, csütörtökön pedig 8-tól 15-óráig fogadjuk a beutalt betegeket - nyilatkozott lapunknak Dr. Bozóki Eszter.
A fogorvosi váróban is páciensek sorakoznak, ők a szakorvossal telefonon egyeztetve kaptak időpontot.
Fokozatosan állnak vissza a normál munkarendre, így Dr. Kiss Mónika is.
- Június másodikától tervezzük, hogy újraindul a fogászati rendelés, de előtte a betegektől azt kérjük, hogy telefonon egyeztessünk - mondja. - Minden beteget kikérdezünk, továbbra is telefonon keresztül, illetve kérdőívet töltenek ki, ha megérkeznek a rendelésre. Most még ügyeleti ellátás van, reggel nyolctól délután kettőig vagyunk itt, naponta körülbelül tíz fő jelenik meg a rendelésen. A jelenleg is érvényes ügyeleti rendszerben felváltva dolgozunk, napi ügyeletet tartva. Június másodika után valószínűleg egy picit fog csökkenni a napi betegforgalom, mert ha egy kezelést durván fél órával számolunk, akkor 15 perc fertőtlenítési időt kell hagynunk a következő páciensig. A higiénés szabályok most fokozottan fontosak lesznek, többek között a kezelés előtt a beteg arcát egy alkoholos kendővel, hiperolos oldattal letöröljük. A kezelés után ugyanez történik. Maszkban érkeznek a betegek hozzánk, a kézfertőtlenítés megtörténik odalent, itt a rendelőben kapnak egy védőelőkét magukra, amit egyébként is használtunk. Fokozatosan kezdünk visszaállni a normál munkarendre, de figyelnünk kell nagyon sok mindenre.
Berta


Content of popup