thumb kr maszk1Török István, a Szerencsi Szakképzési Centrum Tiszaújvárosi Brassai Sámuel Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája mérnöktanára újabb találmánnyal rukkolt elő. Egy olyan műanyagból készült apróságot tervezett, ami amennyire kicsi, annyira hasznos, főleg azoknak, akik egész nap maszkot viselnek. Praktikus, de elsősorban kényelmi funkciója miatt találta ki István a maszktartót.

thumb kr maszk 2Török István több száz arcvédő pajzsot gyártott le egymaga az elmúlt két hónapban a Brassai tanműhelyében, amit a járvány frontvonalában, főleg az egészségügyben dolgozóknak juttatott el, többek között a megyei kórháznak és a tiszaújvárosi rendelőnek is. Egy facebook csoportba belépve talált rá az arcvédőpajzsokat gyártó közösségre, s mivel az iskola gépész tanműhelyében volt lézervágó, 3D nyomtató, és a munkához szükséges alapanyag, így elkezdte gyártani a pajzsokat.
- 320 pajzsot osztottunk szét a járvány ideje alatt, technikusaink is kaptak a májusi szakmai vizsgákhoz pajzsot, de az ÁNTSZ munkatársainak is juttattunk el a mindennapi munkához - mondja Török István. - Az arcpajzsok házi gyártásával leállt mindenki, hiszen elindították a tömeggyártását. Az új projekt a kötelező maszkviselési időszakban nyújthat segítséget, hiszen akik egész nap hordják, azoknak kényelmetlen, kikezdheti a fülük mögötti területet. Ennek orvoslására vannak jó ötletek, ez az én új projektem is. Ahány fejforma, annyiféle viselet, így ennek a maszktartónak is három verziója van. Kettő lézervágóval készül plexi lapból, egyet pedig a 3D nyomtató csinál. Nagyon könnyű mindegyiket használni, hiszen csak a maszk gumis végét kell beleakasztani a tartó két végébe, így nem a fülünkön van a gumi, hanem a fejtető hátsó részén fogja azt össze a tartó, ami kényelemes viselet. A hosszú hajúaknak például a plexiből készültet ajánlom, hogy ne akadjon bele a hajukba. A 3D nyomtatóval készült tartót akár műanyagflakonból is lehet vágni, nem kell hozzá ilyen drága technológia. Egy-egy ilyen maszktartónak 1 perc a nyomtatási ideje, nagyon gyorsan lehet vele haladni. Alapanyagom még maradt a pajzsgyártásból, ebből készülnek a tartók, illetve támogatóink felajánlásából tudjuk finanszírozni. Egy miskolci sörfőző vállalat már rendelt az alkalmazottainak, de további tartókat készítek, ha van rá szükség a tiszaújvárosiaknak is. Éppen készülök felvenni a kapcsolatot az ÖCSI-vel (Önkéntes Csoport Időseink Védelmében), hiszen nekik nagyobb a rálátásuk, hogy hol, és kiknek lenne erre leginkább szükségük.
berta


Content of popup