thumb kr tudogyogyaszA járvány harmadik hete következik Magyarországon, ezekben a napokban várható a fertőzöttek számának hirtelen emelkedése, tudtuk meg a szakembertől. Dr. Szepessy Ildikó tüdőgyógyász főorvost kérdeztük a koronavírus-járványról, még inkább magáról a koronavírusról, hiszen ennek súlyos szövődményébe, a tüdőgyulladásba ezrek haltak már meg Európában.

Súlyos tüdőgyulladás

Mint mondta, a koronavírus az egészséges embereknél egyszerű náthát okozhat, esetleg magas lázat, orrfolyást, tüsszögést, gyengeséget, akár az influenza, de sok emberen teljesen tünetmentesen megy át, anélkül, hogy észrevenné. Viszont átadhatják a vírust olyan embereknek, akiknek az immunrendszere gyenge, és ők nem tudják legyőzni a vírust, így náluk komoly szövődményeket, tüdőgyulladást, légzési elégtelenséget okozhat.
- Amikor azt halljuk, hogy valaki meghalt koronavírus-fertőzésben, akkor tudnunk kell, hogy ezek a betegek majdnem mind komoly idült betegségben szenvedtek. Veszélyben lehetnek a COPD-sek, az asztmások, daganatos betegek, szív- és a cukorbetegek is. A COPD krónikus, obstruktív tüdőbetegséget jelent, ezek azok a tüdő-hörgőbetegek, akik elsősorban a dohányosok közül kerülnek ki. Ez a betegség kezelés nélkül egy súlyos, progresszív légzészavarhoz vezet, légzési tartalékuk normál viszonyok között is kevés. Egy egyszerű betegség, megfázás is komoly tüdőgyulladást eredményezhet náluk. Egy olyan vírus pedig, amivel még soha senki nem találkozott, az még inkább súlyos légzőzavart okozhat - hangsúlyozta a tüdőgyógyász. - Az eddig használt és beállított asztma- és bronchitises gyógyszereiket még pontosabban használják. A daganatos betegeknek az immunrendszere egyébként is gyenge, rájuk még nagyobb gondot kell fordítani. Szintén veszélyeztetettek a cukorbetegek, hiszen ők egyébként is fogékonyak a fertőzőbetegségekre. Szintén az immungyenge csoportba tartoznak az idős emberek, erről gyakran hallunk a médiában, hiszen az ő védekezőképességük gyengébb, mint a fiataloké, és Magyarországon 65 év fölött majd’ mindenkinek van valamilyen krónikus betegsége.

Nincs gyógyszer

Dr. Szepessy Ildikó kiemelte: a koronavírus-járvány azért is más, mint egy-egy influenzajárvány, mert ezzel még nem találkozott a lakosság. Az influenza valamelyik válfajával már volt dolgunk, jobban fel vagyunk készülve erre a betegségre, védőoltás, valamint gyógyszer is áll rendelkezésre.
A koronavírusnak azonban ezzel a változatával nem találkoztunk még, így nem tudni, hogy milyen gyorsan zajlik le, milyen immunitást hagy majd maga után. Ez jelenleg kutatás tárgya. A vírusos tüdőgyulladásra pedig jelenleg nincs gyógyszer.
Hangsúlyozta, hogy a jelenlegi helyzetben nagyon sokat segíthet, ha nem járkálunk össze-vissza felelőtlenül, a személyes találkozásokat mellőzzük. Magyarországon is egyre többen élnek városokban, ahol viszonylag kis helyen sokan közel kerülnek egymáshoz, hiszen nagy áruházakban, üzletekben vásárolnak, tömegközlekedési eszközökre szállnak. Ez pedig a vírus továbbadását segíti. A szakember hozzátette, Magyarországon is emelkedik a megbetegedések száma. Szerencsére nálunk még csak alig kétszáz felett van a megbetegedések száma, míg a nyugat-európai országokban több ezer, tízezer. Sokan gondolják, hogy a számok bizonyára nem pontosak, de nagyságrendileg nem lehet több fertőzött a hivatalos adatnál. Tesztet általában azoknál végeznek, akik lázasok, és olyan külföldi országból jöttek haza, ahol megfertőződhettek, vagy találkoztak koronavírusos emberrel.
Mindenki maradjon otthon, mert a jelenlegi helyzetben ezzel tudunk a legtöbbet segíteni. Magyarországon ez a járvány harmadik hete, várhatóan a fertőzések száma hirtelen fog emelkedni. Az eddigi tapasztalatok, adatok alapján - hasonlóan a nyugat-európai országokhoz - a következő hetek nagy kihívás elé állítanak mindenkit - egészségügyet, a lakosságot, a hatóságokat - hívta fel a figyelmet a főorvos.
Hegyi Erika
Megjelent az Észak-Magyarországban 2020. március 24-én


Content of popup