A Magyar Nemzeti Bank (MNB) javaslatával összhangban Magyarország Kormánya törlesztési moratóriumot írt elő év végéig a vállalatok és a háztartások hiteleire. Az ügyfelek idei fizetési kötelezettségeit nem engedik el, a moratórium - a fizetési haladék - elővigyázatossági intézkedés, melynek célja, hogy az átmeneti likviditási nehézségek ne eredményezzenek tartós és elmélyülő gazdasági problémákat. A fizetési haladék lejárta után az adósoknak teljesíteniük kell az elmaradt törlesztéseket. Ám ma még nem tudni, milyen mértékű is lesz az.
Az MNB - olvasható a jegybank honlapján - olyan megoldásokat vár el a pénzügyi intézményektől, amivel a fizetési haladék után - az elhalasztott törlesztések kifizetése miatt - az adósok törlesztő részlete az eredetihez viszonyítva nem emelkedik. Mindez az adósok többségénél olyan futamidő hosszabbítást jelent, ami biztosítja azt, hogy a havi terhek az eredeti szinten vagy az alatt maradjanak, így annak megfizetése az ügyfelek számára várhatóan nem okoz majd nehézségeket. Az MNB álláspontja szerint ez az elvárás biztosítja a hitelezők és az adósok érdeke közötti egyensúlyt a kialakult rendkívüli helyzetben.
Az elmúlt napokban több helyen is megjelentek számítások azzal kapcsolatban, érdemes-e kérni a bankunktól, hogy a 2020 végéig automatikusan érvényes törlesztési moratóriumból kihagyjon minket, erre ugyanis lehetőség van. Az Erste és a K&H kivételével azonban a nagy bankok egyelőre nem fogadják azokat a nyilatkozatokat, amelyek a moratóriumból való kimaradáshoz szükségesek.
A szakportálok szinte biztosra veszik, hogy aki a törlesztési moratórium mellett dönt (vagyis nem tesz semmit, hiszen a moratórium automatikus), annak megemelkedik a törlesztő részlete a jelenlegihez képest 2021. január 1-jével. A 2020 során elmaradó kamat- és díjtörlesztést ugyanis hozzá fogják írni az időközben nem csökkenő tőketartozáshoz. Az eddigihez képest ez hiteltől függően néhány százalékkal magasabb törlesztő részletet fog jelenteni, attól függetlenül, hogy változó vagy fix kamatozású a hitel. A bankok, a kormány és az MNB egyeztetésein hatféle megoldás is szóba került, lényegében ezek közül választhat a kormány a várhatóan napokon belül megjelenő részletszabályokat tartalmazó kormányrendelethez. Több forgatókönyv is lehetséges tehát, de nagy a valószínűsége annak, hogy az ügyfelek nem fognak olyan rosszul járni, hogy feltétlenül ki kellene maradniuk a moratóriumból.
Az MNB közleménye alapján talán az lesz a „befutó”, hogy nem emelkedik meg a törlesztő részlet a moratórium előtti állapothoz képest, ehhez azonban a moratórium hosszánál nagyobb futamidő-hosszabbításra lesz szükség.
A bankok többsége leállította a csoportos beszedéseket, ha valakinek ennek ellenére levonják a törlesztő részletet, azt március 18-áig visszamenőleg elszámolják neki, de a kimaradási nyilatkozatokról egyelőre nem tudnak tájékoztatást adni. Megvárják a részletszabályokról szóló rendeletet, és ezt követően tudhatjuk meg, hogy pontosan miként emelkedhet a tartozás a moratóriumban érintettek számára, és hogy milyen formában lehet nyilatkozni a kimaradási szándékról.
f.l.


Content of popup