thumb kr ules1A kialakult gyakorlatnak megfelelően a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (KEF) valamennyi tagintézménye elkészítette az éves drogprevenciós munkájáról szóló beszámolóját, s ezek alapján elkészült a 2019-ben megvalósított programok összegzése, melyet a képviselő-testület elfogadott. A grémium ugyanakkor megfogalmazta elvárásait is. A mintegy 60 oldalas dokumentumnál azonban jóval érdekesebb volt, amit Pálnokné Pozsonyi Márta, a KEF januárban újraválasztott elnöke mondott a képviselői kérdésekre válaszolva.

Steinerné Vasvári Éva - az ülésnap legfontosabb témájának nevezve a kérdéskört - több kérdést is megfogalmazott. Szeretett volna képet kapni a probléma nagyságáról, a valós droghelyzetről, rákérdezett, hogy ki a legális és illegális drogfogyasztó, s érdeklődött az iránt is, hogy miért nem tagjai a KEF-nek az egyházak. Ha nem is örömmel, mindenesetre helyes dolognak tartva konstatálta, hogy a gimnázium értékelésében szerepel az internetfüggőség problémája is.

Patkányméreg a cigire

thumb kr ules2- A tiszaújvárosi kábítószerügyi helyzetről a Nemzeti Drogellenes Stratégia értelmében 2020-ban lesz úgynevezett kontrollvizsgálat - kezdte válaszát a KEF elnöke. - Korábban 2018-ban volt egy részvizsgálat az alapellátásban és a védelembe vett gyerekek körében. 2012-ben próbálkoztunk egy átfogó vizsgálattal, de a szülők beleegyezését nagyon nehéz volt megszerezni. Az adatvédelem miatt a szülők többsége nem írta alá a beleegyező nyilatkozatot, így nem lehetett hozzáférni az adatokhoz. „Jósló” jellegű adataink voltak. Akkor az országos átlag alatt voltunk valamivel, és a marihuánás cigaretta volt a domináns, illetve a biofű, és az új drogok, amik megjelentek, például a kristály. A fiúknál az illegális, úgynevezett kemény drogok, a lányoknál pedig a nyugtatók voltak túlsúlyban. A Tárki is csinált egy felmérést, amit szakfolyóiratban olvastam. Ez Borsod megyét vizsgálta, nem Tiszaújvárost, de három megyét hasonlított össze és azt állapította meg, hogy Borsodban inkább a különböző nyugtatókat használják a fiatalok nagyobb arányban, illetve, hogy elsősorban a szociálisan hátrányosabb helyzetű területeken a gyengébb minőségű drogot fogyasztják. Akár olyat is, hogy a cigarettára patkánymérget szórnak és azt szívják. A jobb helyeken azért a minőségi drogot fogyasztják. Az biztos, hogy a drog jelen van Tiszaújvárosban is és a családoknak komoly szerepe van abban, hogy ezzel a droghelyzettel mit tudunk kezdeni. A Kábítószerügyi Egyeztető Fórum egy fórum, aminek a különböző intézmények a tagjai. Az iskolákban folyik egy prevenciós tevékenység, a kezelés, ellátás területén pedig a pszichiátria segíthet abban, hogy megfelelő helyre irányítsuk a fiatalokat. A drogambulancia vezetőjével folytatott konzultáció során kiderült, hogy viszonylag kevesebben jelentkeznek most az ellátási helyeken. De attól nem nyugodhatunk meg, hogy kevés ez a létszám, mert ez nem azt jelenti, hogy kevesebb drogfogyasztó van, akár Tiszaúvjárosban is. Azért Tiszaújvárosban a helyzet talán egy picit jobb, a környező településeken rosszabb. Ott inkább előfordul az, hogy az életükre veszélyes gyengébb minőségű drogokat fogyasztják. Ott fordulhat elő olyan, hogy a gyermeket beviszik mentővel és beavatkozás szükséges. De a fiatalok többsége azt mondja, hogy ez a beavatási szertartás része, és hogy vagány vagyok, megcsinálom.

Ne mondja,
hogy a drog nem jó

Azt kérdezted képviselő asszony, hogy mi az a legális drogfogyasztás. Legális drogfogyasztó például az, aki kávét iszik, cigarettázik, csokit eszik. Én is imádom a kávét, nyáron én is mindig nézem, hogy mennyi időt tudok kávé nélkül eltölteni, mennyire vagyok függő vagy nem. Mert ahhoz, hogy a munkámat végezzem, ahhoz kell, hogy plusz energiákhoz jusson a szervezet. Arról nem beszélve, hogy számomra a kávé finom. A rehabilitációs intézetekben, ahol szakmai úton voltunk, a fiatalok - akik tényleg jó családból származnak, diplomás szülők gyerekei - azt mondták, hogy senkinek ne mondjam azt, hogy a drog nem jó. A droggal nem az a baj, hanem az, hogy a hozzászokás veszélye nagy. Egyre nagyobb dózist kell fogyasztani, egyre inkább romlik az illető egészsége, romlik a társadalomba való beilleszkedése, és deviáns lesz. Ez az, ami nagyon veszélyes az osztályra, a családra, a közvetlen társadalmi környezetre. Azért jó a kábítószerügyi fórum, mert széles társadalmi összefogást lehet kialakítani.
Az egyházakkal kapcsolatban el kell, hogy mondjam, minden egyes alkalommal meghívást kapnak a KEF üléseire. Az egyházi iskolák képviselői meg szoktak jelenni, az egyházak alapvetően nem. Nyilvánvalóan lehet beszélni az egyházakkal, az egyházak vezetőivel, ezt a platformot lehet növelni, szélesíteni, s meglátjuk, hogy ebben a karitatív munkában mennyire szeretnének részt venni.

Függőség, betegség

Említetted az internetfüggőséget A viselkedésfüggőségeknek van egy széles kategóriája, amiben benne vannak az illegális, legális drogok. De a betegségek nemzetközi osztályozásában benne van a játékfüggőség is. Tehát nem csak a túlzott internethasználat, hanem a játékfüggőség is betegség. Időnként elmegyek egy-egy étterembe, és azt látom, hogy a fiatalok leülnek és nyomkodnak. A családommal is elmentem, rendelés után elővették a telefont. És anya is elővette, elkezdte nyomkodni, rám néztek és letették a telefont. Azt mondták, hogy hűha, nagy baj van, ha anya előveszi a telefont, és elindult egy beszélgetés. Ha nem tudunk a fiatalokkal beszélgetni, ha nem tudunk velük kapcsolatot teremteni, akkor baj van. Még egy tényező, ami nagyon fontos, és ez nemzetközi adat, hogy növekszik a gyerekeknél is a depressziós betegségek aránya. És a depresszív hangulat magával hozhatja a függőséget. Az lehet akár internet, és játék, ami jutalommal jár, vagy legális drogfogyasztás. Mert azt mondom, elszívom azt a cigarettát, attól lazább vagyok és bátrabb. Vagy megiszok bizonyos mennyiségű alkoholt, de még nem vagyok 18 éves, és amikor apukám megkérdezi tőlem, hogy lehet ez, azt mondom, miért ne, attól még teljesen tudok beszélni, megcsináltam a házi feladatot, miért ne ihatnék. És ezeket a fiatalokat kiszolgálják, ezek a fiatalok nem otthon fogyasztják az alkoholt. Én azt gondolom - erről szólnak a kiadványaink is, amit én minden évben igyekszek megjelentetni a Tiszaújvárosi Krónika hasábjain, illetve rajta van a városi honlapon is a KEF logója alatt -, hogy próbáljuk meg felhívni a szülők figyelmét arra, hogy milyen hibás lépéseket követhetnek el, és mikor kell segítséget kérni.

A szülők kezében
van a döntés

Csikász Gábor az országosan már létező digitális stratégia helyi kidolgozásának, alkalmazásának lehetősége felől érdeklődött.
- Nem vagyok tájékozott ezen a területen, de azt gondolom, hogy lehet stratégiát készíteni, de a szülők kezében van a döntés - válaszolt a KEF elnöke. - Nagyon sok szülővel beszélek, és nagyon nehéz velük megbeszélni és megértetni, hogy mit és hogyan csináljanak. Nagyon sokszor a digitális eszközök gyermekmegőrzők. Elmondják nekem a gyerekek, hogy anya elmegy bevásárolni, apára bízza a gyerekeket, apa odaadja a telót, nézi a sportprogramot, a gyerek játszik, nyugalom van. Azt is láttam már a rendelőintézetben, hogy anya odaadja a telót, a gyerek nem hisztizik. Mind a két szülőnél látom, hogy nem adekvát módon használják. De azt gondolom, hogy ebbe a kultúrába bele fognak nőni. Ha jól kezeljük és az iskolai oktatásban megtámogatjuk a digitális eszközök helyes használatát, akkor ez egy elsődleges megoldási mód lehet. Ha másképp akarjuk, akkor lehet, hogy erős ellenállásba fogunk ütközni, mert a fiatalok lehet, hogy azt fogják mondani, mi felnőttek minek szólunk bele az ő életükbe. Régen könnyű volt, ha nem akartam, hogy a gyerekem internetezzen, kihúztam a zsinórt.

A számok
nem lesznek pontosak

Pap Zsolt alpolgármester, nem csak városvezetőként, hanem gyakorló mentősként is találkozik a drogproblémával.
- Pontos számot soha sem fogunk kapni arról, hogy milyen a droghelyzet Tiszaújvárosban, vagy a környékén, esetleg a megyében, mert egyszerűen felderíthetetlen, pontosan ezért én csak megerősíteni tudom a szülők felelősségét - mondta Pap Zsolt. - Nagyon sok szülő csak homokba dugja a fejét, amikor kiderül a probléma, nem akar vele szembesülni. Az nem lehet, hogy az ő gyereke ilyet csinál, pedig van ilyen, találkozunk a munkánk során különböző helyzetekkel. Én a mai napig nem értem, hogy - nagyon sokat dolgozom éjszaka - tíz óra után fiatalkorúak és kisebbek mit keresnek az utcán és különböző helyeken, „jobbnál jobb állapotban”. Tehát a szülői felelősség nagyon fontos. Volt a KEF-nek nyugdíjas korú tagja, aki elmondta, hogy a nagyszülőknek is fontos szerepük van, hiszen a nagyszülőkkel a gyerekek sokszor bizalmasabban beszélgetnek és mondanak el dolgokat, mint a szülőknek és ebben lehet valami.
A drogügyet szét kell bontani terjesztőkre és felhasználókra. Van terjesztő, aki felhasználó is, és a számok azért sem lesznek soha pontosak, mert nem jelennek meg kezelésen, csak akkor, ha súlyos probléma van. Az jellemző a drogos betegekre, hogy igazából nem is szembesülnek vele. Ahogy hozzászoknak, egy természetes életformává válik számukra, nem tudják magukat kontrollálni, ahogy az alkoholistáknál is teljesen természetes dolog, hogy folyamatosan kívánják az alkoholt. Saját élethelyzetükkel képtelenek szembenézni, ezért nehéz segíteni rajtuk. A drogok minősége. Van egy magasabb szint, ahol viszonylag tiszta drogok vannak. Mire ez leér a fogyasztóhoz, addigra már keveredik, hígítják, feloldják és nagyon sokszor használnak olyan drogot a fogyasztók, amiről nem is tudják, hogy igazából milyen hatása van. Utána vannak azok a következmények, amiket látunk különböző internetes felületeken, hogy öntudatlanul fetrengenek különböző helyeken. Azt is fel kell ismerni, hogy vannak olyan szerek, amiket legálisan megvesznek, és ebből készül drog. Ezzel a rendőrség sem tud mit kezdeni, mert ezzel is szembesültünk. A legálisan megvásárolt szerekről megtanulják, hogy miből mit lehet kikutyulni, és milyen bódító hatással van rájuk. Voltak nagyon durva esetek, amiket láttunk. Hogy milyen anyagokat használnak fel, melyeknek súlyos következményei vannak, mert egy-egy ilyen szernél akár halálos kimenetele is lehet annak, hogy „vagány vagyok”.
Ferenczi László

 

Testületi elvárások

- A Tiszaújvárosi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum segítse tagjainak, az együttműködő szakembereknek az egészségfejlesztési és prevenciós munkáját. A szervezet támogassa a tagjai számára a továbbképzésekre, szakmai konferenciákra való eljutás lehetőségét.
- A helyi drogprobléma hatékony kezelésének alapfeltétele továbbra is a drogpolitikában aktív szerepet vállaló szervezetek, intézmények tervszerű, összehangolt együttműködése. Fontos a droggal összefüggő preventív, felvilágosító tevékenységek folytatása, előadások, programok szervezése. Kiemelt figyelmet kell fordítani a droggal kapcsolatos információk széles körben történő közvetítésére a szakemberek, a szülők és a fiatalok felé.
- A prevenciós tevékenységet nagymértékben segítheti a kortárssegítő csoport működése. A fórum továbbra is törekedjen a kortárssegítő csoport tevékenységének széleskörű megismertetésére és népszerűsítésére, valamint szakmai képzésük szervezésére. Fentieken túl a KEF fordítson kiemelt figyelmet a kortárssegítők hálózatának szervezésére, a csoport létszámának növelésére.
- Fontos, hogy a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum továbbra is törekedjen arra, hogy a szülők váljanak fogékonyabbá a drogokkal kapcsolatos kérdéseik megfogalmazására, kapjanak tájékoztatást arról, hogy mit tehetnek a gyermekeik legális és illegális drogfogyasztásának megelőzése érdekében.


Content of popup