thumb kr dualis 1A MOL Petrolkémia Zrt. (MPK) a régió egyik legnagyobb munkáltatójaként kiemelt figyelmet fordít a szakképzett munkaerő utánpótlására. Ezért is indította el évekkel ezelőtt duális képzését közép- és felsőfokon. A duális felsőfokú képzési programjában a Miskolci és Debreceni Egyetemmel kötött együttműködési megállapodást. A keresztféléves egyetemi mesterképzés tanévnyitóját kedden tartották a Laza Pláza klubházban.

Idén öt hallgató nyert felvételt a MOL felsőfokú duális képzésére. Az elsőéves hallgatók a Miskolci és Debreceni Egyetemen kezdik meg tanulmányaikat. Bekecs Réka Blanka is, aki a cívisváros diákja lesz az elkövetkező két évben.
thumb kr dualiss 2- Nagyon örülök, hogy itt lehetek. Már nyáron is terveztem, hogy jövök majd duális képzésre, hiszen itt, a cégnél voltam szakmai gyakorlaton. Bevallom megtetszett a vállalat, a PP4-ben voltam, ahol nagyon segítőkészek voltak velem, mindent megmutattak, többek között a technológia működését is, ami nagyon jól jött az államvizsgámon. Ha most elkezdem gyakorlatorientáltan a szakmai fejlődésemet a duális képzésben, akkor ezt kamatoztathatom, és talán majd itt is maradhatok a cégnél munkavállalóként - nyilatkozta lapunknak Réka, aki a most felvetélt nyert hallgatókkal együtt oklevelet és belépőkártyát vehetett át az MPK vezérigazgatójától, Zsinkó Tibortól, hiszen gyakorlati képzésüket a gyár területén fogják tölteni a jövőben.
A Debreceni Egyetem vegyészmérnök hallgatói, a MOL szakemberei és az iskola közösen kidolgozott tanterve alapján tanulják a szakmát. Frissen végzett hallgatóikat és a keresztféléves mesterképzésre felvett új diákokat Dr. Kun Ferenc, a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai kar dékánja köszöntötte.
- A vegyészmérnöki mesterszakon a harmadik tanévünket kezdjük el. Az első évfolyam már végzett, tíz napja volt a diplomaátadójuk, ahol az első frissdiplomás duális vegyészmérnökeinket köszöntöttük - mondta a dékán, majd beszédében a kezdeteket idézte.
- 2016-ban az elsők között indítottuk el a duális képzést. Számunkra is egy úttörő vállalkozás volt, hisz nem igazán tudtuk, hogy mibe vágunk bele, de a motiváció a kezdetektől fogva világos volt, hogy hallgatóinkat felkészítsük a munkaerőpiac kihívásaira, és olyan szakembereket képezzünk, akik rögtön be tudnak kapcsolódni a vállalati értékteremtésbe. Ennek a kihívásnak önállóan nem tudtunk megfelelni, de erre nagyon jó a duális képzés. Számunkra ez a gyakorlatorientált szakemberképzés legmagasabb szintje, amit a Mol Petrolkémiával közösen, egyenrangú partnerként végzünk és gondoskodunk a hallgatók szakmai fejlődéséről. Széleskörű tudás birtokába jutnak a diákok, ipari tapasztalatokra tesznek szert. A MOL-nál felhalmozódott speciálist tudást sikerült beintegrálni a képzésünkbe, a MOL szakemberei tartanak előadást a diákjainknak és a képzési programot közösen állítottuk össze. Kiváló szakembereket ismertünk meg a cégnél, akikre nyugodtan bízzuk rá hallgatóinkat - mondta a dékán.
A végzős hallgatók mindegyike állást kapott a MOL-ban. Pál Regina Réka is, aki az egyetem egykori diákjaként és a vegyipari cég friss munkavállalójaként számolt be élményeiről, tapasztalatairól.
- Most januárban végeztem Debrecenben vegyészmérnök mesterszakon, és laboratóriumi szakmérnökként folytatom pályafutásomat a vállalatnál. Nagyon jó volt ez a két év, sokat tettek hozzá, hogy gyarapítsuk tudásunkat és mindig teljes értékű munkavállalóként viselkedtek velünk, soha nem éreztük, hogy „csak” hallgatók voltunk. A két év duális mesterképzés alatt a lehető legtöbb időt töltöttük a MOL-ban, nyáron és a vizsgaidőszakban is, és az összes területet bejártuk, még a pénzügyet is megismertük - mondta Regina.
- A Miskolci Egyetemnek 93 duális szerződése van, ezek közül a legkiemelkedőbb a MOL-lal kötött együttműködés, - ezt már Dr. Siménfalvi Zoltán, a Gépészmérnöki és Informatikai Kar dékánja mondta köszöntőjében. - Egyedülálló az országban az a képzés, amit folytatunk a MOL-lal. Az a példa, amit három évvel ezelőtt közösen elindítottunk, kezd ragadóssá válni. Különböző fórumokon is hirdetem folyamatosan, hogy a tantervet úgy kell készíteni, ahogy mi tettük a céggel, hiszen mi nem csak a tantárgy címeket, hanem a tantárgyi tematikát is közösen állítottuk össze. Olyan struktúrát kell kialakítani, melyben az ismeretek versenyképes tudással vértezik fel a hallgatókat. Ha az eredményeket nézzük, a duális képzésen tanuló hallgatóink az egyetem legjobb hallgatói, a legjobb tanulmányi eredményük nekik van, sőt vannak köztük Nemzeti Kiválósági Ösztöndíjasok. Nagyon büszkék vagyunk rájuk - mondta a dékán.
A vegyipari cég és az egyetemek duális képzésében végzett első évfolyamból már nyolcan a MOL kötelékében dolgoznak. Többek között ezt is kiemelte beszédében a felsőfokú duális képzés tanévnyitó ünnepségén Zsinkó Tibor, az MPK Zrt. vezérigazgatója, aki személyesen is köszöntötte a hallgatókat.
- Ezen az évfolyamon 64 duális hallgatónk van közép- és felsőfokon, ez a legmagasabb szám az elmúlt években, s ez a felfelé ívelő tendencia is jelzi a program népszerűségét - mondta, majd így folytatta. - A jövő tervezhető és mi a MOL Petrolkémiánál hiszünk a jövőben, pontosan emiatt indítottuk el három évvel ezelőtt a duális képzésünket, hogy szerves részei legyünk az előttünk álló évtizedek változásainak szakértelmünk és elhivatottságunk átadásával is. A 29 vegyésztechnikus, a 8 villanyszerelő tanuló és a tavaly indult új gépgyártás-technológiai technikus képzésünk 14 tanulója mellett a most beiratkozó 5 hallgatóval együtt összesen 13 egyetemista tanul és dolgozik a Petrolkémia kötelékében. Ők a jövő szakemberei. A jövő -Tiszaújvárosban - hatalmas lendülettel épül, a MOL-csoport legnagyobb organikus beruházásának alapkövét tavaly szeptemberben tettük le, célunk, hogy a jövőben is oroszlánrészt vállaljunk a régió fejlődésében. E törekvésünk kiemelten fontos sarkköve, hogy a felhalmozott tudást átörökítésük a fiatal generációnak, amely partnereink munkája nélkül nem lenne ilyen eredményes. Az MPK a régió két legnagyobb egyetemével alakított ki partnerséget, a mesterképzésen tanultakat egészítjük ki értékes gyakorlati tapasztalatokkal, ismeretekkel. Nem titkolt célunk, hogy a fiatalok később munkatársként dolgozzanak nálunk. A MOL mindig is élen járt az innovatív megoldások feltárásában és alkalmazásában. Duális képzésünkben is ezt a mentalitást adjuk át diákjainknak, hogy ők is ebben a szellemiségben kezdjék meg szakmai pályafutásukat - nyilatkozta a vezérigazgató.
berta


Content of popup