thumb kr varroneLecsengőben van a negyedik hullám, felfutóban az ötödik. Itt tart a járvány 2022 elején. Most az omikron fertőz, gyorsabban, mint ez eddigi mutációk, de a tünetek enyhébbek, a felső légutat támadja meg a vírus. Az omikron variáns miatt szükség lesz a negyedik oltásra, az immunológiai vizsgálatok alapján döntik majd el, hogy a 4. dózist mikor érdemes felvenni.

Nincs már harc a vakcinákért, aki akar, az oltat. Nem kell oltópontra utazni, itt helyben is beoltanak, regisztráció nélkül is, sőt választani is lehet vakcinát az ajánlás mellett.
Oltottak, oltatlanok
- Már hármat kaptunk, mindenki a családból, úgyhogy mindenkit arra bíztatok, hogy oltassa be magát. A betegséget megúsztuk, hallottunk már a negyedik oltásról is, majd ha szólnak, akkor elmegyünk és beadatjuk - nyilatkozta lapunknak Tanyi László.
Varróné Iván Zsuzsanna egy kisebb szatyorra valóval lép ki a gyógyszertárból, de - mint mondta -, senki sem beteg, szerencsére csak vitaminokért és tápszerért állt sorba.
- Az én családom nem oltatta be magát, a nővéremék viszont igen, mivel ők kint vannak külföldön, a testvérem már a második oltást megkapta, a harmadikat viszont azért nem, mert kismama és azt mondták, hogy majd ha megszült, utána fogják beoltani. Én is nemrég szültem, és amíg szoptatok, illetve amíg nem kötelező, addig én nem oltatok. A páromat a munkahelye jelen pillanatban még nem kötelezi, úgyhogy egyelőre ő sem oltatja magát. Ez nem azt jelenti, hogy nem ajánlom vagy rossz az oltás, de most úgy gondolom, hogy nem estünk még át a betegségen, erős az immunrendszerünk, bízunk az immunrendszerünkben - mondja Zsuzsanna.
Oltanak
a háziorvosok
A háziorvosoknak januárban legalább egy kötelező oltási hétvégét rendelt el a tisztifőorvos. Pénteken és szombaton is kell oltaniuk, a rendelési időn kívül, erről ők dönthetnek, hogy melyik hétvégén. Ötmillió forintig szabhatnak ki egészségügyi bírságot, ha nem teljesítik az oltási kötelezettséget.
- Úgy gondolom, hogy van haszna az oltási akciónapoknak, hiszen sok ember nagyobb bizalommal fordul a háziorvosához, szívesebben veszik fel az oltást a háziorvosi körzetben. Mindazonáltal azt mindig kérjük a lakosságtól, hogy ide váratlanul ne essenek be oltásra, hiszen nálunk előjegyzés alapján tudjuk csak az oltási rendet megvalósítani, az oltást az ÁNTSZ-től igényelni kell, tehát korlátlan mennyiségben nem áll a rendelkezésünkre oltóanyag. Amennyiben a beteg jelzi, hogy szeretné nálunk felvenni az oltást, oltónapon kívül is meg szoktuk oldani. Aki olyan oltást szeretne, amire azért nincs lehetőség a körzetben, mert nincs annyi beteg, hogy egy ampullát fel tudjunk bontani, azokat arra kérjük, hogy az oltópontot vegyék igénybe - nyilatkozta Dr. Szurdoki Virág háziorvos.
Január hetedikén és nyolcadikán Dr. Szinku Tímea és Dr. Fónagy-Sütő Zoltán oltott, ezen a hétvégén Dr. Iszlai Zoltán és Dr. Fehér József tart rendelésen kívüli oltási akciónapokat. Pénteken a rendelőben, szombaton a fiziko- és balneoterápiás részlegben oltanak. (Részletek táblázatban a 11. oldalon)
- Vannak elsőkörös oltottaink is, van aki pedig már a harmadik dózist kéri. Betegek mostanság nem sokan vannak, de minden napra jut egy-két új covidos, de nem dömpingszerű. A legtöbb oltott beteg igazából szag-, ízvesztés miatt csináltat tesztet, nem pedig azért, mert annyira erős tünetei vannak. Az én körzetemből jelenleg két ember van kórházban, mind a kettő idős és egyikőjük sincs beoltva - nyilatkozta Dr. Szurdoki Virág.
A szakemberek mindenkinek, aki már 4 hónapnál régebben kapta meg az előző oltását, javasolják a megerősítő oltást. A harmadik oltás felvételével ismét 80-90%-ra emelhető a védettség.
berta


Content of popup