Áder János kitűzte az országgyűlési választás időpontját. A köztársasági elnök az első lehetséges időpontot választotta: 2022. április 3-án tartják a parlamenti választást. Ezzel egy időben lesz a gyermekvédelminek nevezett népszavazás is.

„32 évvel ezelőtt, az első szabad választások eredményeként Magyarország független, demokratikus ország lett. Köszönet mindazoknak, akik a nemzet újjáépítésében részt vettek. Az idei esztendőben Magyarország választójoggal rendelkező polgárai immár kilencedik alkalommal szabadon dönthetnek arról, hogy kikre bízzák közös ügyeink intézését” - áll a köztársasági elnök kedd délután közzétett nyilatkozatában.
Áder János arról is döntött, hogy ugyanezen a napon, április 3-án lesz a kormány gyermekvédelminek nevezett népszavazása is. Ennek jogi lehetőségét az Országgyűlés novemberben teremtette meg, amikor megszavazták azt a javaslatot, hogy egy napon is lehessen tartani parlamenti választást és népszavazást.
A választás lebonyolításáért felelős igazságügyi miniszternek van lehetősége arra, hogy a választási eljárás határidőit és határnapjait rendeletben meghatározza, a törvény alapján azonban a legfontosabb határidők - az április 3-i időpontot figyelembe véve - a következőképpen alakulnak:
- azonnal elindul a Magyarország határain kívül élő, magyarországi lakcímmel nem rendelkező nagykorú magyar állampolgárok értesítése és regisztrációra való felhívása,
- megkezdődik a külképviseleti névjegyzékbe vétel, valamint (a szavazást megelőző 66. naptól) az úgynevezett átjelentkezési és mozgóurna-igénylési időszak is. Átjelentkezni a szavazást megelőző kilencedik napig, mozgóurnát, illetve más segítséget viszont még két nappal a voksolás előtt is lehet majd kérni.
Azt a szervezetet, amely jelöltet vagy listát kíván állítani, a választás kitűzését követően jelölőszervezetként be kell jelenteni a Nemzeti Választási Bizottságnál (NVB), amire azonnal lehetőség van. A választáson az a párt állíthat jelölteket és listát, amely a választás kitűzésekor a civil szervezetek bírósági nyilvántartásában jogerősen szerepel, továbbá az országos nemzetiségi önkormányzatok indulhatnak. A nyilvántartásba vételről az NVB legkésőbb a bejelentést követő negyedik napon dönt, tehát akár már a jövő héten lehetnek hivatalos jelölők.
Február 12-én, a szavazást megelőző 50. napon a választást lebonyolító szerv átadja az igénylő vagy a jelöltként indulni szándékozó választópolgár részére az általa igényelt mennyiségű ajánlóíveket. Ekkor kezdik majd el a pártok és a jelöltek a gyűjtést, amire két hetük lesz, tehát az, hogy ki szerepel majd a szavazólapokon, február 26-27. körül derül ki, hiszen az egyéni választókerületi jelöltet legkésőbb a szavazást megelőző 37., az országos listát legkésőbb a szavazást megelőző 36. napon kell bejelenteni.
Február 12-én indul el a hivatalos kampányidőszak is, az ezt követő 50 napban a pártoknak és jelölteknek az általánosnál is nagyobb szabadsága lesz kampánytevékenységekre, amihez a hivatalos jelöltek és jelölőszervezetek állami forrásokat is kapnak.
Még a kampányidőszakot megelőzően, február 5-től kezdik el kiküldeni a választási értesítőket, hiszen azt a választópolgárt, aki legkésőbb a szavazás napját megelőző 67. napon a szavazóköri névjegyzékben szerepel, a Nemzeti Választási Iroda tájékoztatja a szavazóköri névjegyzékbe vételéről. Amennyiben valaki nem kap értesítőt legkésőbb március 8-ig (a választást megelőző 25. napig), ezt a Helyi Választási Irodának kell jeleznie.
Az Országgyűlés november 30-án szavazta meg a gyermekvédelminek nevezett népszavazást, a szavazólapon négy kérdés szerepel majd.
„A Nemzeti Választási Iroda felkészült a közelgő, népszavazásokkal egybekötött országgyűlési választásokra” - adtak ki közleményt a köztársasági elnök bejelentése után. Azt írják, hogy az NVI a választópolgárok pártsemleges tájékoztatásáról gondoskodik és rövidesen élesíti a Választási Tájékoztatási Rendszert, valamint az ehhez tartozó választási tájékoztató honlapot. A választások lezárásáig ez az új felület fogadja majd azt, aki felkeresi a valasztas.hu honlapot.
f.l

 

106 egyéni, 93 listás képviselő

Az egyéni választókerületi jelölteknek legalább ötszáz érvényes ajánlásra van szükségük az induláshoz. Országos listát az a párt állíthat, amely minimum tizennégy megyében és a fővárosban, legalább 71 egyéni választókerületben önálló jelöltet állít. Február végére kiderül, hogy mely pártok állíthatnak országos listát, illetve megismerjük az egyéni választókerületi jelölteket is.
Minden nagykorú magyar állampolgárnak joga van ahhoz, hogy a választáson választó és választható legyen, de nem rendelkezik választójoggal az, akit bűncselekmény elkövetése vagy belátási képességének korlátozottsága miatt a bíróság a választójogból kizárt. Nem választható az Európai Unió más tagállamának magyarországi lakóhellyel rendelkező állampolgára, ha az állampolgársága szerinti állam jogszabálya, bírósági vagy hatósági döntése alapján hazájában kizárták e jog gyakorlásából.
Az országgyűlési képviselők száma 199, ebből 106 képviselőt egyéni választókerületben, 93-at országos listán választunk. A magyarországi lakóhellyel rendelkező választópolgár egy egyéni választókerületi jelöltre és egy pártlistára szavazhat. A magyarországi lakóhellyel rendelkező, névjegyzékben nemzetiségi választópolgárként szereplő választópolgár egy egyéni választókerületi jelöltre és nemzetiségének listájára, ennek hiányában egy pártlistára szavazhat. A magyarországi lakóhellyel nem rendelkező választópolgár egy pártlistára szavazhat.
Az új Országgyűlés alakuló ülését - a választást követő harminc napon belüli időpontra - a köztársasági elnök hívja össze.


Content of popup