A karácsonyi ünnepkör advent első vasárnapjától január 6-áig, vízkeresztig tart. Vízkereszthez számos népszokás kötődik, ekkor van a farsang kezdete, de ilyenkor szokás leszedni a karácsonyfát is.

A hét elején lebontották Tiszaújváros karácsonyfáját. A korábbi évekhez hasonlóan a fenyőt most is feldarabolták és újrahasznosítják.
- A telephelyen levágjuk az ágait, amelyeket majd virágágyak takarására használunk fel - mondta Sávolyi Péter, közterület-gondozó részlegvezető.
A hulladékgyűjtők mellé kihelyezett fenyőfákat a BMH Nonprofit Kft. szállítja el, két időpontban.
- Tiszaújvárosban mind a családi házas, mind pedig a társasházas övezetben január 10-én és január 20-án történik a kidobott fenyőfák elszállítása - tájékoztatta lapunkat Prokai-Lázár Dorina, a BMH Nonprofit Kft. PR és kommunikációs vezetője. - A hatékonyabb és gyorsabb munkavégzés érdekében arra kérjük a lakásszövetkezetek és a társasházak képviselőit, hogy a lakótársakkal egy helyre gyűjtsék a fenyőfákat. A tavalyi évben megközelítőleg nyolc tonna fenyőt szállítottunk el Tiszaújvárosból. Az összegyűjtött fenyőket a megyében található hulladékgyűjtő központokban gyűjtjük össze, és az aprítást követően komposztanyagként hasznosítjuk.
Az újrahasznosításnak számos egyéb módja van. Eszterhainé Farkas Vanessza egy online csoportban hallotta, hogy a kecskék is megeszik a fenyőfa tűleveleit és vékonyabb ágait. Kipróbálta, és bevált a recept - a négy kameruni törpekecskéje három-négy nap alatt elfogyaszt egy közepes méretű fát.
- Meghirdettem két csoportban, hogy hozzánk elhozhatják a kidobott fenyőket - mondja Vanessza. - Amellett, hogy a tűlevél C-vitamin dús, nagyon fontosnak tartom a környezetvédelmet. Tiszaújvárosban volt egy öko-kör, amelyben én is részt vettem, és most ennek fényében próbálunk élni. A Nyíregyházi Állatpark január első hetében a nagymacskáit lepte meg feleslegessé vált fenyőfákkal. Az oroszlánok élvezettel rágcsálták, a fekete leopárd bújócskát játszott bennük, a maláj tigrisek pedig komolyan vették az ajándékot - zsákmányként tekintettek rájuk, és szétszedték a fákat.
Surányi P. Balázs


Content of popup