Bővül a SZÉP-kártya elfogadásának lehetősége, februártól már nem csak szabadidő, meleg étkezés és szállás kifizetésére lehet használni, hanem az élelmiszer üzletekben is levásárolható lesz a kártyán lévő összeg.

A kormány döntése értelmében 2022. február 1-jétől 2022. május végéig tart az az időszak, amikor szabadon vásárolhatunk SZÉP- kártyával. A zsebek továbbra is átjárhatóak ez év december 31-ig, így a hideg élelmiszer vásárlását is bármelyik alszámláról meg lehet oldani, viszont alkoholtartalmú italokat és dohányárut ezután sem lehet vele fizetni. A korábban megjelölt szolgáltatások - mint szállás, szabadidő és vendéglátás - számláit továbbra is ki lehet vele egyenlíteni. A változásnak azonban nem mindenki örül. A szállásadók és a vendéglátósok eddig sem voltak könnyű helyzetben, hiszen az elmúlt időszakban főleg őket sújtották a koronavírus miatti korlátozások. Úgy érzik, hogy a mostani döntés ismét ezeket a szektorokat érinti érzékenyen.
- Még nem látjuk ennek a döntésnek a hatásait, - nyilatkozta lapunknak Vaszilkó Jánosné, a Mátyás Söröző és Étterem tulajdonosa - de azt gondolom, hogy biztosan érinteni fog minket az, hogy februártól már az élelmiszerboltok is elfogadják a SZÉP-kártyát. Nálunk a fogyasztást és a szállást legtöbb esetben, közel 80 százalékban SZÉP-kártyával fizették a vendégek. Szerintem csökkenni fog a forgalmunk, hiszen ha az emberek ebből a pénzből bevásárolhatnak a boltokban, akkor kevesebb fog jutni arra, hogy elmenjenek pihenni, vagy beüljenek egy étterembe.
A nagyobb üzletek, üzletláncok többsége átáll, és elfogadóhely lesz februártól, a kisebb üzletek azonban még gondolkodnak, számolgatnak, hogy megéri-e nekik erre a négy hónapra bevezetni a SZÉP-kártyás fizetést.
ema


Content of popup