thumb kr vizora1Gazdaságossági okból és a munkaerőhiányra hivatkozva a TiszaSzolg 2004 Kft. a jövőben nem vállalja a melegvíz-mérőórák leolvasását. A döntésnek jogi alapja is van, egy kormányrendelet értelmében ugyanis ez a tulajdonosi közösség feladata. Az ügyben a távleolvasás hozhat elfogadható megoldást - állapították meg a felek egy minapi egyeztető megbeszélésen.

thumb kr vizora2Jövőre nem vállalja a használati melegvíz-mérőórák leolvasását a TiszaSzolg 2004 Kft. A kérdéskörről múlt kedden tartottak egyeztető megbeszélést a Társasházak, Lakásszövetkezetek és Egyedi Lakástulajdonosok Érdekvédelmi Egyesülete kezdeményezésére. A szolgáltató gazdaságossági okból - eddig térítésmentesen végezte el ezt a feladatot, ugyanakkor külön fizetett a munkatársainak - és a munkaerőhiányra hivatkozva nem vállalja a jövőben az órák leolvasását. (Már a legutóbbi leolvasáskor is „lasszóval kellett fogni” a leolvasást vállaló dolgozókat.)
Ráadásul jogi alapja is van annak, hogy kiszáll. A távhőszolgáltatásról szóló törvény végrehajtásáról szóló, 2005-ben hozott kormányrendelet alapján ugyanis a tulajdonosi közösségek feladata többek között az alkalmazott költségosztók, mint a radiátorokra szerelt almérők által mért vízmennyiség-különbözet díjmegosztási arányainak megállapítása, kiszámítása, valamint az ezekkel kapcsolatos költségek viselése. A feladatok végzésére a tulajdonosi közösség képviselője, vagy a tulajdonosi közösség által megbízott személy vagy szervezet jogosult, illetve köteles, hasonlóan a fűtéselszámoláshoz.
Ahogy egy hete megírtuk, a megbeszélés parázs vitával indult, a kedélyek azonban később lecsillapodtak. Egyre inkább az az álláspont nyert teret, hogy át kellene térni a távleolvasásra. Annál is inkább, mivel a TiszaSzolg 2016 óta olyan MOM Aquarius-S típusú vízmérő órákat szerel be a lakásokba, melyek utólagosan is elláthatók a távleolvasáshoz szükséges modullal, így nem kellene órát cserélni. Persze ennek is költségei vannak, ezért a közös képviselők az önkormányzat anyagi támogatásával tudják csak elképzelni az átállást.
- A TiszaSzolg Kft. döntésének a jogi alapja megvan, nekünk az a lehetőségünk van, és az a távolabbi célunk, hogy megoldást találjunk arra, hogy milyen formában tudjuk a melegvíz- mérők leolvasását végrehajtani - nyilatkozta Csoma Bertalan, a lakástulajdonosok egyesületének elnöke. - Felvetődött, hogy az önkormányzattól valamiféle támogatást kérünk, vagy a leolvasásra, vagy olyan órák cseréjére, amelyek táv jeladóval vannak ellátva, így a leolvasás gyakorlatilag ajtón kívülről történik. Hogy ez évente hányszor lenne, egyszer, kétszer, ezt még nem tudjuk, de mint lehetőséget, meg kell nézni. Jelenleg olyan típusú órák vannak fölszerelve a városban, amelyekre ez a táv jeladó felszerelhető. Ez megoldás lehetne, ennek a kivitelezési ideje a mostani tájékoztatás szerint körülbelül három hónap. A városban körülbelül hat, hat és félezer óráról van szó. Egyeztetést folytatunk, lehetőség szerint a későbbiekben is a szolgáltatóval és az önkormányzattal, valamint a tulajdonközösségekkel, hogy ennek költségét milyen formában tudják bevállalni. A másik megoldás az lehetne, ha egy külön szolgáltató cég végezné a feladatot. Ez a megoldás drágább, és a kivitelezéshez órákat is kellene cserélni.
- A megbeszélésen körvonalazódtak a megoldások, úgy tűnik, hogy mindenki partner abban, hogy az úgynevezett okos mérés felé induljunk el - mondta Kósa-Tóth Zoltán, a TiszaSzolg 2004 Kft. ügyvezetője. - Ez azt jelenti, hogy gyakorlatilag emberi közreműködés nélkül olvasnák le a vízórákat. A TiszaSzolg ebben természetesen abszolút partner, hiszen nálunk is nagyon fontos lenne, mert megfelelő, pontos információkat kapnánk. Ezért még akár azt is el tudnánk képzelni, sőt, ez szerintem működni is fog, hogyha úgy alakul, akkor elhalasztjuk a következő leolvasást, volt már erre példa, és megvárjuk a végleges megoldást.
A megbeszélésen részt vett Molnár István alpolgármester is, aki az önkormányzat támogatásáról biztosította a lakóközösségeket.
- A kibontakozó megoldás jól illeszkedik az önkormányzat okos város programjába, ezért természetesen támogatni fogjuk anyagilag is, ha a lakóközösségek úgy döntenek, hogy ezt az utat követik - nyilatkozta lapunknak az alpolgármester. - Két lehetőséget látok a támogatási formára. Vagy beépítjük a jelenlegi épületgépészeti felújításokat támogató pályázati rendszerünkbe, vagy egy ettől független új támogatást vezetünk be. Egy biztos, néhány hónapon belül döntenünk kell, hogy kedvező társasházi fogadtatás, hozzáállás esetén jövőre végre lehessen hajtani a jeladók felszerelését.
F. L.


Content of popup