thumb kr terasz 1Pénteken érkezett a hír, ami aztán meg is jelent a Magyar Közlönyben: szombat reggel nyithatnak a teraszok, kerthelyiségek. A hírnek nem csak a vendégek, hanem a vendéglátósok is nagyon örültek.

Sokan kihasználták a nyitás napját, a Castello cukrászdában már délelőtt nagy volt a forgalom. Hiába volt hűvös, egy finom kávéra, süteményre, fagyira sokan kiültek a teraszra.
- Nagyon örülünk a nyitásnak - mondta Hámori Albertné -, ritkán ugyan, de azért eljövünk meginni egy kávét, elnyalogatni egy fagyit. Itt voltunk most az abc-ben, gondoltunk egyet, bejöttünk meginni egy kávét. Nagyon betartottuk a szabályokat, nem mentünk sehova, tényleg otthon voltunk. Ez most olyan nekünk, mint egy kirándulás.
Czakóné Tanka Nikoletta három gyermekével érkezett a cukrászdába, fagyiztak, sütiztek.
thumb kr terasz 3- Nagyon örülünk annak, hogy végre kiszabadulhatunk - mondta Nikoletta -, nekünk ez az első fagyizásunk idén, a kicsinek pedig abszolút az első, úgyhogy örülünk, hogy végre maszk nélkül lehetünk egy picit. Vártuk már a nyitást, de vannak aggályaink, vigyázunk magunkra és másokra is. Szerintem mindenkiben vegyes érzések vannak, örülünk, hogy egy kicsit szabadabb az élet, jó végre boldog, maszk nélküli embereket látni.
Újranyitott a City Pub terasza is, a nyitáskor sokan betértek kávézni, estére zsúfolásig telt a kerthelyiség.
- Nyomasztó volt nagyon, amikor zárva voltunk -, mondta Tóthné Dudás Judit felszolgáló -, nagyon vártuk már a nyitást, nehezen ugyan, de átvészeltük. A teraszt már napokkal ezelőtt elkezdtük rendbe rakni, sejtettük, hogy lesz valami enyhítés. Feltöltöttük a hűtőket, szavatossági időket néztünk. Nagyon hiányoztak a vendégek, nem is gondoltam volna, hogy ennyire.
Rég nem látott barátok, ismerősök töltötték a délelőttöt a Nádas Sörözőben is.
- Örülünk a szombati napfényes napnak - mondta Tardi István -, vártuk már a nyitást, jó végre a baráti társasággal beszélgetni, örülünk, hogy itt lehetünk.
A Nádas Csárda is várja a vendégeket a teraszon. Frissen csapolt sörrel és a tőlük megszokott finom ételekkel. A lezárások idején is dolgoztak, kitartottak, sokan még most is elvitelre rendelnek, de mindenki várta már a nyitást.
thumb kr terasz 4- A hétvégére nem panaszkodunk, mindkét este sokan voltak - mondta Vojtkó Zsolt, a csárda tulajdonosa. - Hétfőre még több a kiszállítás, elvitel, reménykedünk, hogy szép lassan visszatalálnak az emberek az étterembe. Bizakodóak vagyunk, hogy most már nyitva leszünk. A SZÉP-kártya minden zsebének engedélyezése remélem, hogy a mi forgalmunkat is fogja generálni, így egy kis kárenyhítésnek leszünk tanúi. Felemás egy kicsit a nagy nyitás, fogalmunk sincs, hogyan fogjuk kontrollálni, ha valaki felmutat egy védettségi igazolványt, hogy hozzá tartozik-e, nincs is jogosultságunk erre. Vagy ha jön egy 20-25 fős ballagási csoport és abból 5-en nincsenek beoltva, hogy kezeljük majd ezt a helyzetet. Meglátjuk.
Az éttermekbe is lassan visszatér az élet, igaz, hogy ők a lezárások alatt is nyitva voltak, az elviteles rendelést pedig sokan megkedvelték. Úgy tűnik, hogy a hétvége nyertesei a kocsmák voltak, legalábbis a sörözők teraszain voltak a legtöbben szombaton este. Sok fiatal bulizott, ami a szakemberek szerint kockázatos lehet, hisz ha nem tartják be a szabályokat, annak két-három hét múlva akár rossz vége is lehet.
A szombati nyitás után a héten még tovább enyhíthetnek a korlátozó szabályokon. A miniszterelnök bejelentése szerint, amint meglesz a négymillió beoltott, akkor a szolgáltatások széles körben nyílnak meg. Újra lesz színház, mozi, tánc és zeneművészeti események, cirkusz, nyitva lesznek az edzőtermek, jégpályák, állatkertek, fürdők, uszodák, játszóházak, sportesemények, kalandparkok, szállodák és az éttermek belső helyiségei is. A szolgáltatásokat azok vehetik majd igénybe, akik rendelkeznek védettségi igazolvánnyal.
Fodor Petra


Content of popup