thumb kr nyitas 1A miniszterelnök kedd délután facebook oldalán jelentette be, hogy megvan a két és fél millió beoltott, ezért szerdán kinyithatnak a boltok, és újraindulhatnak a szolgáltatások is. A nyitás részleges és fokozatos, ám emellett több járványügyi intézkedés is érvényben van. Az oltások nem álltak meg, a vakcinautánpótlás folyamatos, arra kérnek mindenkit, hogy regisztráljanak és vegyék fel az oltást.

Szerdától kinyithattak a boltok, újraindulhattak a szolgáltatások. A fodrászatok, kozmetikák és a március 8-án bezárt szolgáltatók öt hét után újra fogadhatnak vendégeket.

Szépülhetünk

thumb kr nyitas 2A facebookon sorra posztolták a fotókat és a nyitás örömét a tiszaújvárosiak is. „Nyit a ruhabolt, újra munkában a kozmetikusok, még jelentkezhetsz hajvágásra, újra várunk üzletünkben!” Valaki üzletet rendezett az első nap, mások már kora reggeltől vendégeket fogadtak.
- Kedd délután jött a hír, amit már lehetett sejteni, hisz arról beszéltek, hogy ha megvan a 2 és fél millió beoltott, akkor valamiféle nyitás várható húsvét után. Igazság szerint én egy nappal későbbre tippeltem a nyitást, de a vendégeim már aznap csörögtek, időpontot kértek, így mára is vannak már néhányan, lassan betelik erre a hétre a naptáram - mondja Jónásné Pekk Anikó, a Barcsay téri szépségszalon fodrásza, akinek Károlyiné Éva volt az első vendége reggel 8-kor.
- Már nagyon vártam, hogy szépülhessünk, bár megoldottuk otthoni praktikákkal, de örülök, hogy végre kinyithattak az üzletek - mondja Éva. - Itt mindig nagyon vigyáznak a szabályok betartására, fertőtlenítenek, úgyhogy én nyugodt szívvel jöttem be ide, nincs bennem félelem.

Boltozhatunk

thumb kr nyitas 3A bolti időkorláton is enyhített a kormány, az üzleteknek ezután nem kell bezárniuk este 7-kor, hajnali öttől 21.30-ig lehetnek nyitva. Minden bolt kinyithatott, de tíz négyzetméterenként csak egy vásárló lehet az üzletben, így meglehet, hogy a boltok előtt fognak sorok kígyózni, ez akkor kiváltképp igaz, ha egy-egy bolt valamilyen akciót szervez.
Négyzetméterlapú korlátozást vezetett be a kormány, így korlátozza a vásárlók tömegét a boltokban. A Rossmannban például 20-an lehetnek bent egy időben, 20 kosár van kirakva, ahány kosár, annyi vásárló tartózkodhat a boltban, így nyomon követhető a létszám, és könnyen betartható a szabály. A Coop ABC-ben összesen 65 kosár és kocsi van kirakva, ennyi vevő mehet be egyszerre az új, négyzetméter alapú korlátozás szerint.
thumb kr nyitas 4- A mai napig nem értem, miért kellett bezárnom az üzletet, hiszen csupán néhány négyzetméteren dolgozom egyedül, a vevők eddig sem jöttek be, csak az üzlet kis ablakán keresztül adták be a javításra váró cipőt vagy a kulcsot, amiből másolatot kértek - mondja Vida Béla cipészmester. - Öt hete otthon vagyok, nem kis bevételkiesés volt ez az időszak, nem könnyű ez nekünk vállalkozóknak. Egy jó dolog volt az egész leállásban, hogy a negyedikes gyermekemmel egész nap otthon lehettem, és tudtam neki segíteni az online tanulásban.
A Trendmánia Női Divatüzlet előtt újra kint vannak a próbababák, felöltöztetve a legújabb tavaszi divat szerint, Molnár Ágnes tulajdonos is újranyithatott.
- Megmondom őszintén, félelem is van bennem, hogy vajon, ki hogy vészelte át az elmúlt időszakot, hogy van az emberek lelke, és hogy vannak a vásárlóim, betérnek-e újra az üzletbe. Nem csak ez az elmúlt pár hét nehezítette meg a helyzetünket, hanem mondhatni december óta vagyunk ebben a helyzetben. Nem volt bevételünk, nem voltak vásárlóink, bár én online eladással próbálkoztam közben, sőt a zárás idején tisztasági festés is volt a boltban, a próbafülkék függönyeit is most hoztam vissza mosva, vasalva. Nekem ez nem csak munka, megélhetés, hobbi is, nagyon szeretem ezt csinálni, most örülünk, hogy újra nyithatunk, de nem tudni mi lesz egy hónap múlva. Én már kétszer átéltem ezt a bezárást - mondja Molnár Ágnes.
A vendéglátóegységek viszont továbbra sem nyithatnak ki normál üzemben, maradniuk kell az étel kiszállításánál, helyben fogyasztás továbbra sincs, csak a dolgozók tartózkodhatnak bent, illetve azok, akik elvitelre viszik az ételt. A lépcsős nyitás nem adott engedményt a szállodáknak sem, továbbra sem fogadhatnak vendégeket. A kijárási tilalom idejét viszont kitolták, szerdától már este tíz óráig lehetünk kint.

Vélemények az utcáról

- Gyakorlatilag most több a napi betegszám, mint akkor, amikor március elején lezárták az országot, akkor most mire fel nyitunk? Szerintem ez nem volt jó ötlet, persze mindenki vágyik a régi életére, de nem biztos, hogy pont most kéne lazítani - mondja Ildikó, akit az utcán sétálva kérdeztünk véleményéről.
- Eddig sem volt értelme bezárni, legalábbis így, ahogy volt, hiszen a multikban hömpölygött a tömeg, húsvét előtt meg pláne, a városi nagyobb boltokban is rengetegen voltak, néha még a parkolóra is várni kellett, ha bejöttünk vásárolni - nyilatkozta lapunknak egy hejőbábai férfi.

A szakma még nem nyitna

Több járványügyi szakember is azt mondja, hogy még nem lenne szabad nyitni, hiszen elszabadulhat a járvány. A mostani sokkal fertőzőbb vírusvariánsnál a szakértők 75-80 százalékos átoltottságot tartanának szükségesnek. Nem a beoltottak számához, hanem a járványügyi adatokhoz kellene igazodni, a fertőzöttek számának és a szennyvízeredményeknek a függvényében kéne nyitni. A mintavételek alapján a szennyvíz- adatok mindenhol stagnálást mutatnak, de továbbra sem csökken benne a koronavírus örökítőanyaga, ilyen adatokat mértek szinte mindenhol Magyarországon.

Iskolanyitás?

A hazai járványgörbe csökkenő tendenciát mutat, napok óta egyre kevesebb a fertőzöttek száma. A korai nyitás nem tudni mit hoz, ráadásul az iskolák tervezett április 19-ei nyitása is ronthat a helyzeten. A brit mutáns sokkal fertőzőbb és a gyerekekre is veszélyesebb lehet, a pedagógusok pedig, noha meg is kapták az első oltóanyagot a tavaszi szünetben, a védettség aligha alakul ki bennük, mire visszamennek az iskolákba. A jelenlegi szabályozás szerint az érettségizőkre két hét jelenléti oktatás vár, a kérdés, hogy megéri-e, hiszen a szakemberek szerint túl nagy a kockázata annak, hogy „elússzon” az érettségi, mert ha valaki elkapja a vírust, akkor nem mehet vizsgázni, így nemcsak az érettségit, hanem a főiskolai, egyetemi felvételit is bukhatja.
berta


Content of popup