Megszokhattuk már, hogy az új év változásokkal is jár, és ez idén sincs másként. Az alábbiakban a legtöbbeket érintő adó- és árváltozásokat, új szabályokat foglaljuk össze.

Online számlaadat-szolgáltatás és áfa bevallási tervezet
Idén januártól - 3 hónap türelmi idő mellett - véglegesen kiterjesztik az online számlaadat-szolgáltatás rendszerét, immár a magánszemélyekre és a külföldiek felé kiállított számlákra is.
Júliustól pedig az adóhatóság a rendelkezésére álló számlainformációk alapján elkészíti majd a vállalkozások számára az áfa-bevallás tervezetét, amelyben megállapítják a fizetendő adót, valamint javaslatot tesznek az áthárított előzetesen felszámított áfa alapján a levonható adóra is.

Elektronikus kereskedelem
A július elsejétől hatályos főszabály szerint az uniós távértékesítéseknél a termék annak rendeltetési helye szerint adóztatandó. Az adminisztrációs terhek enyhítése érdekében azonban a meghatározott egységes 10.000 eurós értékhatárt meg nem haladó értékesítések esetén a teljesítés helye a letelepedés szerinti tagállam, bár az adózó értékhatár alatt is választhatja a főszabály szerinti adózást. Az értékhatár felett ugyanakkor a végső felhasználó letelepedése szerinti államának az áfakulcsát kell alkalmazni az értékesítésre.
További módosítás, hogy az uniós vámszabályokkal összehangoltan, a harmadik országból érkező 22 eurós értékhatárt meg nem haladó import küldemények áfamentessége megszűnik.

Behajthatatlan követelések
Januártól a behajthatatlan követeléshez kapcsolódó adóalap-csökkentési, visszaigénylési lehetőségek köre a magánszemélyekkel szemben fennálló követelésekkel bővül. Átmeneti rendelkezésként visszamenőlegesen 2015. december 31-éig lehetővé teszik az áfa visszaigénylést.

Munkaerő-kölcsönzés, építőipart érintő szabályok
A munkaerő-kölcsönzéshez kapcsolódó fordított áfa kivezetése mellett továbbra is fennmarad az építőipari tevékenységhez kapcsolódó munkaerő kölcsönzés fordított adózása minden építési-szerelési munka vonatkozásában.

5%-os áfa
Az újépítésű lakások értékesítésére vonatkozó 5%-os áfakulcsot 2021. január 1-től visszavezetik. A szabályozás 2022. 12. 31.-ig hatályos.

Csökkent a kiva mértéke
A kisvállalati adó (kiva) mértéke 11%-ra csökken. Emellett a törvényi változtatás kedvező feltételeket teremt a KIVA-alanyok körének bővítésére: mind a belépési, mind a kilépési értékhatár eltolása szélesebb alkalmazhatóságot teremt az adóalanyok számára. Közelebbről a kisvállalati adóalanyiság bevételi és mérlegfőösszegre vonatkozó értékhatára 3 milliárd forintra, míg a kilépési értékhatára 6 milliárd forintra emelkedik 2021-ben.

Szigorodik a kata
Idén jelentősen szigorodnak a kata szabályai: januártól 40%-os adót vezetnek be az olyan cégek számára, amelyek egy katás vállalkozástól egy évben több, mint 3 millió forint értékben rendelnek meg szolgáltatást vagy terméket. A plusz terhet nem a katás vállalkozónak, hanem a megrendelőnek kell megfizetnie, kivéve, ha külföldi – ez esetben ugyanis a kisadózó vállalkozást terheli azadó.

Személyi kedvezmény
Átalakul a súlyosan fogyatékos személyek részére járó személyi kedvezmény: a korábbi, a minimálbér 5%-ig igénybe vehető adókedvezmény idén az összevont adóalapot csökkentő kedvezményként vehető majd figyelembe a minimálbér harmadának a mértékéig.

Munkáltatói juttatások
Január elsejétől az állami alkalmazásban állók és a magánszférában dolgozók számára egyaránt 450.000 forintban egységesítik a rekreációs keretösszeget éves szinten. A speciális veszélyhelyzeti intézkedések azonban felülírják a SZÉP-kártya juttatások keretösszegeit és adózását. Eszerint a rekreációs keretösszeg 2020-ban, valamint 2021. január 1. és 2021. június 30. között 400.000.- illetve 800.000.- Ft-ra emelkedik, és az egyes zsebek értékhatárai is magasabbak, azaz a SZÉP-kártya szálláshely alszámlájára 400 ezer forint, a vendéglátás „zsebbe” 265 ezer forint, szabadidős felhasználásra 135 ezer forint utalható béren kívüli juttatásként. A szociális hozzájárulási adómentesség is fél évvel meghosszabbodik, azaz csupán 2021. június 30-át követően tér vissza a szociális hozzájárulási adó, ekkor is csak 15,5% mértékben. Szintén a veszélyhelyzeti intézkedésekhez kapcsolódott az adómentesen adható járványügyi szűrővizsgálat bevezetése, a már adómentes védőoltás mellett.

Energiahatékonysági beruházások
A személygépkocsi és elektromos személygépkocsi vásárlásakor az energiahatékonysági célokat szolgáló beruházás, felújítás adókedvezményét 2021-től már nem lehet igénybe venni, kivéve nagy rakodóterű személygépkocsi esetében.

Gépjárműadó
Január 1-től a gépjárműadóhoz kapcsolódó adóhatósági feladatok az önkormányzatoktól átkerülnek az állami adóhatóság feladatkörébe. Elvileg ez nem jár plusz teherrel, az adó első részletét március 15-e helyett elég április 15-ig befizetni és az adóhivatal év elején minderről értesítőt küld.

Jövedékiadó-mentes pálinka
A pálinkára vonatkozó bér- és magánfőzés évi 86 liter párlat mennyiségig adómentes 2021. január elsejétől.

Adózás rendje
A megbízható adózók számára emelkedik az azonnali adófizetési könnyítések értékhatára a korábbi 1,5 millió forintról 3 millió forintra. A magánszemélyek pedig 500 ezer forint helyett már 1 millió forintig vehetik majd igénybe a 12 havi automatikus részletfizetési lehetőséget. Ugyancsak a természetes személyeket illeti meg majd az a jog, hogy szja-bevallásukban 200 ezer forint helyett már 500 ezer forintig igényeljék az szja és szocho pótlékmentes részletfizetést. Erre ráadásul 6 helyett 12 hónapra lesz lehetőség.

Egyszerűsödik a hipa-bevallás
Jelentős könnyítések jönnek az iparűzési adóban. A 180 napnál rövidebb ideig tartó építési tevékenységet ugyanis jövőre már nem terheli az ideiglenes tevékenység utáni iparűzési adó, ami az öt százalékos újlakás-áfa mellett újabb lökést adhat a hazai építőiparnak.
Mintegy 94 ezer, több telephellyel bíró vállalkozásnak is könnyítést hoz 2021, hiszen nem kell minden érintett önkormányzathoz benyújtaniuk a helyi iparűzési adóbevallásukat, elegendő lesz egyetlenegyet beküldeni a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz. A kis- és középvállalkozások, valamint az egyéni vállalkozók iparűzési adója január 1-jétől a felére csökken.

Ingyenes lesz számos ügyintézés
Egyes okmányok kiállítása kivételével 2021-től az elsőfokú közigazgatási eljárások illetékmentesek lesznek, amelynek köszönhetően évente másfélmillió államigazgatási ügy intézése válik ingyenessé.

Drágul a cigaretta
A cigaretta, és valamennyi dohánytermék esetében jelentősen növekszik a jövedéki adó mértéke. A dohánytermékek árát 2021-ben két lépcsőben emelik, az új típusú dohánytermékek (pl. e-cigaretta, Iqos) adótartalma pedig 50 százalékkal emelkedik. Piaci szakértők szerint ez a fogyasztók szintjén cigisdobozonként mintegy 134 forintos áremelkedést jelent január 1-jétől, ehhez jön hozzá áprilisban további 94 forint. Vagyis tavasszal 1600 forint fölé ugrik egy doboz ára.

Nőtt a tb járulék
Nő az egészségügyi szolgáltatási (tb) járulék, 2021. január elsejétől már havi 8000 forintot kell fizetniük az érintetteknek (tehát akiknek nincs munkajogviszonyuk, vagy nem fedezik az egyéb díjaik ezt).

Emelkedtek a postai árak
A legfeljebb 50 grammos, belföldi, közönséges levél feladásának díja 10 forinttal 145 forintra emelkedett. A maximum 50 grammos elsőbbségi levél ára 15 forinttal emelkedett, 200 forintba kerül januártól.

Elektronikus fizetés
Ahol online pénztárgép van, ott az elektronikus (pl. QR-kódos) fizetést is lehetővé kell tenni.
A fizetést egy másik fronton nehezíti viszont, hogy januártól kötelezővé válik a kétfaktoros ellenőrzés, amikor online vásárolunk.

Szálláshely-változások
2021-től lép életbe az a kormányrendelet, amely minden magyarországi szálláshelyet a vendégek okmányának digitális beolvasására és az adatok azonnali továbbítására kötelez az NTAK-nak.

Családok, kedvezmények
Több új családtámogató és GDP-növelő intézkedést jelentett be a kormány, amelyek 2021-től indulnak élesben. Jön az otthonfelújítási program, amihez februártól kölcsön is jár; a feltételeknek megfelelő családoknak a támogatást 3 millió forintig lehet lehívni a költségek feléig, kedvezményes hitel pedig 6 millió forintig igényelhető; gyermekesek vagy gyermeket tervezők csokkal vásárolt ingatlanra illetékmentességet és áfamentességet kapnak; tetőtér-beépítéshez is igénybe vehető lesz a csok (ugyanúgy akár 10 millió forintos vissza nem térítendő támogatásig). Szintén a gyerekeseket pozitívan érintő változás, hogy július 1-jétől a csecsemőgondozási díj (csed) összegének megállapításakor az egy napra jutó jövedelem 100 százalékát veszik alapul a korábbi 70 százalék helyett.

Összeállította: Fodor Petra


Content of popup