November 11-étől éjszakai kijárási tilalom lépett életbe este 8 és reggel 5 óra között. A tilalom alól az mentesül, aki munkavégzés miatt van kint az utcán, ezt azonban hivatalos papírral szükséges igazolni. A tilalom alól kivételt jelent az egészségkárosodással, életveszéllyel, vagy súlyos kárral fenyegető helyzet. Kutyát sétáltatni lehet, a lakóhely 500 méteres körzetében.

A rendőrség több mint háromezer esetben intézkedett a kijárási tilalom megszegése miatt annak november 11-i életbe lépése óta. A koronavírus-járvány elleni védekezés része a kijárási tilalom is.
- A hétvégén a kijárási tilalom, valamint a közterületi szabályok betartásának ellenőrzése során rendőreink azt tapasztalták, hogy a gyalogosforgalom, a közterületi jelenlét gyér volt az utcákon - mondta Kiss Róbert rendőr alezredes, az operatív törzs ügyeleti központ vezető-helyettese tájékoztatójában. - Azt tapasztaltuk, hogy az állampolgárok jelentős részben megértették azt, hogy a kijárási tilalom betartásával mások életét, testi épségét, egészségét óvják meg, és ezzel a járvány elleni védekezést tudják elősegíteni. A hétvégén mindennek ellenére 1500 személlyel szemben kellett rendőri intézkedést folytatnunk, akik ténylegesen megszegték a kijárási tilalomra vonatkozó korlátozást. Ebből 34 fő volt az, aki a kutyasétáltatás 500 méteres körzetére vonatkozó szabályt szegte meg.
Bárki könnyen ellenőrizheti, hogy mennyi is az 500 méter, az interneten több oldalon is, ha lakóhelyünkre kattintunk, megjelenik a térkép, és az 500 méteres kör.

thumb kr tilalom 1- Tudomásul vettük, ha ezt kell csinálni, akkor így lesz - mondta Szabóné Kiss Mária -, én háromszor hozom le a kutyát, este 8 óra után is, hisz már öreg a kutyus, szükségletei vannak. Este már csak kutyasétáltatókkal szoktam találkozni, úgy látom, az emberek betartják a szabályokat.

 

thumb kr tilalom 2Harangozó László naponta akár nyolcszor is megsétáltatja kutyáját.
- Állandóan otthon vagyok - mondta László -, tervezéssel foglalkozom, gépeket tervezek, csak a kutyát hozom le sétálni. Változó, hogy hányszor sétálunk, általában hatszor is lehozom, nagy kutya, nagy a mozgásigénye, ki is kéri magának, hogy le akar jönni, ilyenkor általában egy-egy órát szoktunk sétálni.

thumb kr tilalom 6Rendőrök ellenőrzik, hogy az emberek betartják-e az éjszakai kijárási tilalom szabályait.

 

thumb kr tilalom 3Napközben még ugyanolyan minden, de este 8 óra után már csendes, kihalt, üres a város. Csak pár autó halad el a Szent István úton, egy-egy kerékpáros teker át a téren és pár kutyát sétáltató.
- Elég csendes lett a város - mondta Lengyel Vanda -, azt látom én is, hogy csak a kutyások vannak lent az utcákon, senki más. Azért a kutyáknak vannak szükségleteik, jó, hogy le lehet őket hozni, hisz máshogy ezt nem is lehetne megoldani.

thumb kr tilalom 4S. Bognár Ivett is este 8 után sétáltatja kutyáját.
- Először nagyon megijedtünk a kijárási tilalom miatt - mondta Ivett -, hiszen én mindig 8-kor hozom le a kutyát sétálni, hogy kibírja az egész éjszakát. Most kicsit nyugodtabban sétálok az utcán este, hogy nincsenek ilyen furcsa emberek a városban, nekem kicsit pozitív, hogy mi azért a kutyát le tudjuk hozni. Félelmetes, hogy mennyire üres a város. Csak kutyásokkal találkozom ilyenkor, de velük se nagyon beszélgetek. Hordom ilyenkor is a maszkot, betartom a szabályokat. Úgy gondolom, hogy ez fontos, van értelme. Nagyszüleimmel sem találkozom most, pedig nagyon szoros a kapcsolatunk. Ha kell nekik valami a boltból, megveszem és beadom, vagy az erkélyen keresztül beszélgetünk pár szót. Nagyon hiányoznak, rossz most nagyon, de fontos, hogy megfékezzük a vírust.
Fodor Petra


Content of popup