thumb kr v1Álmosan indult a vasárnap reggel, a kitartóan szemerkélő eső sokakat otthon tartott a korai órákban. A szavazatszámláló bizottságok tagjai viszont kora hajnaltól talpon voltak, a helyiségekben fertőtlenítőszer illata terjengett, hiszen hiába az időközi választás, járvány van, bizonyos szabályokat be kell tartani.

A szavazóhelyiségbe lépéskor kötelező a kézfertőtlenítés és a maszk viselése, a szavazatszámláló bizottság tagjain szintén maszk, gumikesztyű.
- A tollakat is naponta többször fertőtlenítjük - mondta Sándorné Szabó Katalin, a 12. sz. szavazókör elnöke -, valamint lehetőség van arra, hogy a választópolgárok a saját tollaikat használják. Egyszerre két választópolgár tartózkodhat a helyiségben, a többieknek kint kell várakozniuk, a megfelelő távolságot betartva.
Orliczki Mihályné már reggel leadta voksát.
- A gyerekeket is arra próbálom ösztönözni, hogy menjenek el szavazni, legyen szó akár országgyűlési, akár önkormányzati képviselői választásról. A kampányt most aktívabbnak láttam mind a két oldalról, de hát nagy a tét. Mindig az, de most különösen.
Varga Attila is minden választáson leadja voksát:
- Reggel küldték az sms-t, hogy számítanak rám, természetes, hogy eljövök. Azon az öt percen már ne múljon, itt lakom nem messze, ennyi belefér az életembe, hogy változtassunk a dolgokon. Az ajánlóívet is aláírtam, házhoz is kijöttek, de nekik mondtam, hogy az utcán már aláírtam. Úgy hallottam, elég szoros lesz a verseny, nem tudom, hogy mi fog kisülni belőle, majd kiderül.
Aktívak voltak a választók a többi szavazókörben is, bár a részvétel elmaradt a 2018-as-tól. A könyvtárba és a művelődési központba is sorra érkeztek a választópolgárok. Előbbi, azaz a 9. szavazókör különleges helyzetben van, hisz este hétkor ők nem nyitottak urnát, ide érkeznek majd ugyanis a külföldön élő, de a választókerületben választásra jogosultak szavazatai, ezeket majd együtt számlálják meg az itt leadott voksokkal.
- Én azt gondolom, hogy ebben a szavazókörben mindig átlagon felüli a részvétel - mondta Horváth Csilla, a szavazókör elnöke -, nagyon sok idős ember tartozik ehhez a szavazókörhöz, ők még kötelességüknek érzik, hogy szavazzanak. Egyébként mindenki nagyon fegyelmezetten betartja a szabályokat, senkit nem kellett figyelmeztetni a járványügyi szabályok betartására, maszkban érkeznek, vannak, akik gumikesztyűben, betartják a távolságot, mi pedig egész nap folyamatosan fertőtlenítünk.
A továbbra is kitartó esőben Kesznyéten felé vesszük az irányt, az itt élők két szavazókörben voksolhatnak. Az iskolában a déli órákban nincsenek sokan.
- Nem nagyon szoktam politizálni - mondta Kádár Bertalanné -, de mindig eljövök választani. Nem szeretek vitatkozni senkivel, megvan évek óta, hogy melyik párt jelöltjére szavazok, nem szoktunk ilyesmiről beszélgetni.
A napközi otthonnál annál nagyobb a nyüzsgés, nagy a sor, sokan jönnek, az eresz alatt beszélgetnek, amíg sorra nem kerülnek.
- Soha nem hagyjuk ki a szavazást, mindig eljövünk - mondta egymás mondatait befejezve Budai Zoltán és felesége -, azért szavazunk, hogy jobb legyen, az unokáknak, a falunak. Mindig ugyanannak a pártnak a jelöltjére szavazunk, nem szoktunk cserélgetni.
Farkasné Zsuzsanna is jól átgondolta, kire adja a voksát:
- Van, amikor beszélgetünk ilyesmiről, de nem jellemző. Szerintem jól döntöttem - zárta rövidre.
Kora délután Tiszaszederkénybe érkezünk.
- Mindig eljövök szavazni - mondta Szabó Mária -, elég széleskörű volt most a tájékoztatás, nyomon követtem az eseményeket.
De már indul is a mozgóurna Ládiékhoz, akik nem laknak ugyan messze a szavazókörtől, de már idősek, betegesek, biztonságosabb, ha mozgóurnát kérnek.
- Nagyon fontos, hogy szavazzunk - mondta Ládi Dezsőné - ez a minimum állampolgári kötelességünk. Most a járványhelyzetben is ugyanolyan zökkenőmentes volt a mozgóurnás szavazás, mint korábban. Egyébként is minden szabályt, előírást betartunk, vigyázunk magunkra.
- Látom, hogy megy a tévé, este is fogják nézni az eredményeket?
- Persze, hogy fogjuk nézni - mondta Ládi Dezső -, főleg a meccseredményt - tette hozzá nevetve, majd folytatta: - Nem nagyon kellett gondolkodni azon, hogy kire szavazzunk, nem változtatunk a véleményeken. Hogy mire számítunk? Nem tudni, itt van ugye a vírus is, meg ez a nagy reklámozás, ez azért visszataszító. Hogy minden oszlopon tábla van, akinek van esze, úgyis tudja, hogy mit csináljon, az is lehet, hogy emiatt csak azért se szavaz valaki arra a jelöltre, ilyen is volt már azért.
Fodor Petra


Content of popup