A leggazdagabb ötezer főnél nagyobb települések (Budapestet leszámítva) tízes listájára az idén - a tavalyihoz képest kilenc helyet ugorva - felkerült Tiszaújváros is, derül ki a GfK legfrissebb tanulmányából.

A GfK Vásárlóerő a közlemény szerint elfogadott referenciaérték a fogyasztói potenciál számításához, mivel megmutatja a lakosság körében az elméletileg elkölthető egy főre jutó jövedelem nagyságát országonként, valamint az országokon belül régiónként és térségenként.
Magyarországon az idén a tavalyihoz képest 7,3 százalékkal, 7416 euróról 6871 euróra csökkent a vásárlóerő. (Egy átlagos európai polgárnak 2020-ban az előző évhez képest 773 euróval kevesebb, azaz 13894 euró áll rendelkezésére elkölthető jövedelemként.)
Magyarország megyéi közül mindössze ötben magasabb az egy főre jutó vásárlóerő az országos átlagnál. E megyék továbbra is Budapest környékén és az osztrák határ közelében, illetve északnyugaton találhatók. A sereghajtó Szabolcs-Szatmár-Bereg, ahol fejenként 5392 euróból, azaz az országos átlag 78,5 százalékából, az európai átlagnak pedig 39 százalékából kell kijönniük az embereknek.
A GfK településekre is készít toplistát. Üröm az első, de érdemes megemlíteni, hogy tavaly még a hazai átlag majdnem 164 százalékát tudták költeni az itteni lakosok. A tízes listára idén - a tavalyihoz képest kilenc helyet ugorva - felkerült Tiszaújváros is.
A tanulmányról írva az azenpenzem.hu kitér arra, hogy városunkban tavaly ellenzéki polgármestert választottak, és minden választókerületben bizalmat szavaztak a Lokálpatrióta Egyesület-MSZP jelöltjeinek. Az új képviselő-testület önkormányzati béremelést hajtott végre, uniós források segítségével korszerűsítették a Sportcentrumot, szigetelték a Széchenyi és a Hunyadi iskolát. A rászorultaknak (egyebek közt azoknak a gyermekes családoknak, ahol az egy főre jutó havi jövedelem 131 ezer forint alatti) a város a karácsonyi ünnepeket megelőzően emelt összegű év végi támogatást ad.

thumb kr tesztpont 1Az Országos Mentőszolgálat koronavírus-tesztelési pontot alakít ki Tiszaújvárosban, itt azoktól a betegektől vesznek mintát, akiknek a háziorvosuk a tüneteik alapján koronavírus-tesztelést rendelt el és a fizikai állapotuk lehetővé teszi, hogy elhagyják otthonukat.

Csütörtöktől az Irinyi út 2. szám alatt, az Őszirózsa Idősek Klubjának egyik szobájában, a Rózsa út felől megközelíthető, különbejáratú helyiségben működik a mintavételi pont.
- Ebben a nehéz helyzetben ez nagyon jó hír, hiszen fontos, hogy minél kevesebbet kelljen utazniuk a tiszaújvárosiaknak - mondta dr. Fülöp György polgármester -, nagy siker ez a városnak, hiszen ilyen akkreditált tesztpont megyénkben egyedül Miskolcon, az ITC székházban van.
- Nagyon fontos lépéshez érkeztünk - mondta Pap Zsolt alpolgármester -, hiszen ez nagymértékben megkönnyíti a tesztelendő betegek életét. A teszteléseket az Országos Mentőszolgálat munkatársai a hivatalos eljárásrend szerint végzik, tehát a háziorvosnak továbbra is hivatalosan meg kell kérnie a tesztelést, ezt egy adatlapon küldik át a megyei mentőszervezet miskolci irányítócsoportjának, ott ezt feldolgozzák, és telefonon értesítik az adott személyeket. Csak így lehet a tesztelési ponton jelentkezni - szögezte le az alpolgármester.
A hatóságok 83 aktív tiszaújvárosi fertőzöttet tartanak nyilván, több intézményben, szervezetnél megjelent a vírus.
- A hosszú hétvégén felgyorsultak az események a rendelőintézetnél, hiszen több szakdolgozó pozitív tesztet produkált - mondta Pap Zsolt -, ezért kénytelenek voltunk meghozni azt a döntést, hogy a labor nem üzemelhet addig, amíg a szoros kontaktkutatás meg nem történik, és nincs két negatív mintája az egészségügyi dolgozóknak, nem vehetnek részt a munkavégzésben. Kértük a hatóságok segítségét, így jelölték ki a mezőkövesdi szakrendelő laborintézetét, tehát ha valakinek problémája van, egyelőre ide kell mennie. Előreláthatólag a tiszaújvárosi labor jövő héten indul újra. Ugyanez a helyzet alakult ki a sebészeten, ott is pozitív eredményt hozott a vizsgálat egy szakdolgozónál, ez a szakrendelés sem működik. A bőrgyógyászat esetében volt egy pár nap kihagyás, de csütörtöktől újra fogadják a betegeket.
Egy új, a betegek és a dolgozók mindennapjait megkönnyítő eszközt is bemutattak kedden a rendelőben, egy arcfelismerő hőmérsékletmérő kamerát.
- Arra jó, hogy nagy biztonsággal tudunk hőmérsékletet mérni vele - mondta Pap Zsolt -, az arcfelismerő része pedig a maszk használatát figyeli, valamint kézfertőtlenítő automata is egyben. Most azt vizsgáljuk, hogy hová kell beszerezni, és hány darabra lesz szükség. Hamarosan lépéseket teszünk ennek érdekében is.
A prevenciós bizottság hétfőn ülésezett, de a hírek folyamatosan érkeznek a hivatalba.
- Minden intézményünkre odafigyelünk - mondta dr. Fülöp György polgármester - az intézmény- és cégvezetőkkel minden nap egyeztetek, az önkormányzat vásárol teszteket, és ahol szükség van rá, ott azonnal elkezdjük tesztelni a munkavállalókat, hiszen nekünk, mint a város vezetőinek, felelősségünk, hogy megvédjük a munkavállalóinkat, megvédjük valamennyi tiszaújvárosit. Én arra szeretnék kérni mindenkit, hogy tartsuk be az együttélési szabályokat, hordjunk maszkot, fertőtlenítsük a kezünket. Azt látom, hogy az országban exponenciálisan nő a fertőzöttek száma, de Tiszaújvárosban is van emelkedés, és bár a betegek többsége enyhe tünetekkel viseli a fertőzést, van olyan tiszaújvárosi, aki kórházi ellátásra szorul és vannak olyanok, akiknek súlyos tüneteik vannak.
Fodor Petra

thumb kr erettesegiA tavaszi érettségi szezont több szempontból átírta a koronavírus. Akkor csak az írásbeli vizsgákat tartották meg, az előrehozott érettségiket pedig eltörölték, amelyek pótlására most, októberben volt lehetőség, november végén pedig szóbeliznek majd a középiskolások.

A Tiszaújvárosi Eötvös József Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégiumban összesen 54 tanuló döntött úgy, hogy megírja az érettségit, ők mindannyian angol középszintű vizsgát tettek, ezen kívül ketten még az angol mellett informatika tantárgyból is leérettségiztek. Most csak előrehozott érettségire volt lehetőség, ami tavasszal elmaradt. Javító vagy pótló érettségi most nem volt az Eötvösben.
- Szerintem nem volt nehéz - mondta Pékó Laura, a gimnázium egyik végzőse. - Arra készültünk, hogy tavasszal fogunk elérettségizni, de mivel az elmaradt, így most vizsgáztam le. A nyelvtani részt egy kicsit nehezebbnek éreztem, a fogalmazásírással viszont nem volt problémám. Szerintem könnyebb volt, mint amit a tavalyiak írtak.
Minden évben van őszi és tavaszi érettségi időszak. Az Eötvösben most ősszel kifejezetten közép- szintű érettségiket bonyolítottak le. Külsős érettségiző nem jelentkezett. Akik pedig emelt szintű érettségit akartak tenni, vagy a tavasszal szerzett jegyen javítani szerettek volna, azoknak másik iskolába kellett menniük.
- A kiadott feladatsor megoldható volt, nem voltak benne meglepetések - nyilatkozta lapunknak Erdős Zita, munkaközösség-vezető, a gimnázium angoltanára. - Hozta a szokásos formát, a feladatok típusait. Azt gondolom, nem is a vizsga nehezítette a diákok feladatát, hanem az, hogy a tavalyi tanév végén úgy készültünk, hogy leérettségiznek angolból azért, hogy eggyel kevesebb tantárgy maradjon a tizenkettedik osztály végére. Most azonban már szeptemberben el kellett dönteniük, hogy vállalják-e az őszi érettségit. Mivel most már ezek a diákok tizenkettedikesek és a mindennapi tanulás mellett le kellett tenniük egy osztályozó vizsgát, hogy jelentkezhessenek előrehozott érettségire, így nem egyszerű a gyerekek feladata. Ennek ellenére sokan jelentkeztek. Van, aki most középszintű vizsgát tesz, majd tavasszal jelentkezik emelt angol nyelvi érettségire. Általában ezt javasoljuk a diákjainknak, mert továbbtanuláskor azt a vizsgaeredményt számíttatja be, amelyik jobban sikerült.
Az érettségi mellett sokan nyelvvizsgát is tesznek a középiskolás évek alatt, ez azonban nem váltja ki az érettségit.
- Sokszor azt tapasztaljuk, hogy valaki felsőfokú nyelvvizsgát tesz, mégsem tudja 100 százalékosra megírni még a középszintű érettségit sem, pedig azt gondolnánk, hogy ez már simán megy neki - mondta a szaktanár. - A nyelvvizsgának igazából az érettségi szempontjából nincs jelentősége, abban az esetben érdemes megcsinálni, ha a továbbtanuláskor a felsőfokú iskola plusz pontot ad érte.
ema

Hogyan védjük az ivóvízmérőinket és a vízvezetékeinket a fagykárok ellen?

A fagyok beköszöntével érdemes idejében megtennünk a szükséges óvintézkedéseket, hogy elkerüljük a hideg hatására bekövetkező ivóvízmérő-meghibásodás helyreállításának, illetve a vízelfolyás miatt jelentkező magasabb vízdíjszámlának a költségeit.

Az ÉRV. Zrt. felhívja a figyelmet a vízvezetékek és az ivóvízmérők fagy elleni védelmének fontosságára, amely a belső hálózaton a Felhasználók feladata. A megrongálódott ivóvízmérő javításának, pótlásának teljes költségét a Felhasználó köteles a szolgáltatónak megtéríteni. Fokozott elővigyázatossággal a károk és a bosszúságok elkerülhetőek.

Rendszeresen vizsgáljuk meg, hogy nincs-e víz az aknában, ellenőrizzük az aknafedlap illeszkedését, megfelelő zárását. Ügyeljünk rá, hogy ha az ivóvízmérő-akna fedele zsanéros, mindig lehajtott állapotban legyen. A helytelenül visszarakott aknafedlap balesetveszélyes, valamint a beáramló hideg levegő az ivóvízmérő elfagyását okozhatja.

A fedlap belső felületét az akna nyílásánál megfelelő szigeteléssel (pl.: hungarocellel) lássuk el, a szigetelés az akna mennyezetére is javasolt.

Az ivóvízmérő műanyag fedelét tartsuk lehajtott állapotban az elfagyás elkerülése érdekében.

Ha az ivóvízmérő, illetve a csövek a talajszinttől egy méternél kisebb távolságra vannak, ajánlatos külön hőszigetelésről gondoskodnunk.

A hó szintén védelmet nyújt, ezért csak az ivóvízmérő-leolvasás/ellenőrzés előtt célszerű az aknáról ellapátolni a havat.

Nem csak az aknákban, hanem a pincékben is ki vannak téve a fagyveszélynek az ivóvízmérők. Ebben az esetben mindenképp ügyeljünk arra, hogy a téli hónapokra bezárjuk az ablakokat, illetve ahol kell, kicseréljük a törött üveget.

A lakótelepi házakban az épület összes vízfogyasztását mérő szerkezetet legtöbbször a közműalagút és a folyosó mellett kialakított tároló helyiségben szerelik fel. Az ivóvízmérő fagy elleni védelme a lakóközösség feladata.

Az épületen belüli vezetékek, illetve szerelvények esetében győződjünk meg a helyiség nyílászáróinak épségéről.

Ha a falban lévő vezetékben keletkezett a hideg hatására jégdugó, nem folyik a víz a csapból, mivel az elzárja a víz útját. Ha a csövet nem repesztette szét a jég, házilag is orvosolni lehet a problémát. Ilyenkor a helyiség folyamatos felfűtése jelenti a megoldást.

A lakatlan ingatlanoknál vagy a falakon kívül lévő, illetve a nem kellően szigetelt vízvezetékek, kerti csapok esetén az ivóvízmérő és a felhasználói vízhálózat víztelenítését feltétlenül el kell végeznünk. A víztelenítéskor ügyeljünk a víztelenítendő csőszakasz előtti elzáró szerelvény cseppmentes elzárására, és erről minden esetben győződjünk meg, ellenkező esetben egész télen szivároghat a víz.

Tavasszal, a tartós fagyok elmúltával mindenképp célszerű alaposabban megvizsgálnunk az ivóvízmérő-akna állapotát, különösen a hétvégi házakban. A kerti csapokat csak akkor ajánlatos majd üzembe helyezni, amikor már nem várhatóak fagyos éjszakák, hiszen a hideg jelentősen károsíthatja a szerkezeteket.

Az ÉRV. Zrt. szakemberei gyors és egyszerű technikát javasolnak az állapotellenőrzésre és a hálózat tesztelésére: zárjuk el gondosan valamennyi vízvételi hely kifolyószerelvényét és nézzük meg a vízmérőt. Ha a legkisebb csillagkerék mégis folyamatosan pörög, valahol szivárgás lehet a hálózaton, ezért érdemes szakemberrel átnézetni a rendszert. Keressük meg a baj forrását és javíttassuk meg a hibás szerelvényt vagy vezetéket, emellett ajánlatos legalább havonta egy alkalommal ellenőriznünk a hálózatot és a vízmérőt.

Probléma esetén munkatársaink készséggel állnak rendelkezésre a nap 24 órájában ingyenesen hívható telefonszámon (06-80-22-42-42/ 1-es mellék), vagy e-mailen (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.).

KÖSZÖNJÜK FELHASZNÁLÓINK
EGYÜTTMŰKÖDÉSÉT!
ÉRV. ZRT.

thumb kr valasztasA Nemzeti Választási Bizottság (NVB) - elbírálva az e tárgyban benyújtott fellebbezést - helybenhagyta a B-A-Z Megye 6. számú Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Bizottság (OEVB) eredménymegállapító határozatát az október 11-én tartott időközi országgyűlési képviselőválasztásról. A megválasztott képviselő - immár jogerősen - Dr. Koncz Zsófia, a Fidesz-KDNP jelöltje.

A választási eredmény ellen Tóth Ádám független jelölt nyújtott be fellebbezést. A beadványában kifejtette, hogy a választás napján több jogszabálysértés is tudomására jutott, melyek közvetlenül befolyásolták a választás végeredményét, a leadott szavazatok számát, irányát. (A szavazók csoportos szállítása, a Fidesz-KDNP jelöltjére való szavazásért anyagi előny ígérése.) A választási bizottság szerint a fellebbezés jogsértésként tartalmaz ugyan konkrét törvénybeli szabályt, az azonban nem megfelelő jogalapra való hivatkozás. A vélelmezett jogsértések a tiltott kampánytevékenység körében és nem az eredmény elleni jogorvoslat tekintetében lennének értékelhetőek. A beadvány mindemellett nem tartalmazza a hivatkozott bizonyítékot sem, ezért az eredmény megváltoztatását (megsemmisítését) nem alapozhatja meg. A fellebbezés tehát nem alapos, ezért a NVB helybenhagyta az OEVB határozatát. Emlékeztetőül, dr. Koncz Zsófiára 17700, Bíró Lászlóra 16213, Tóth Ádámra 774, Váradi Gáborra 268, Sóváriné Bukta Erikára 85 érvényes szavazat érkezett.
f.l.

thumb kr oltopontAz őszi-téli időszak kedvez a felső légúti megbetegedéseknek, a koronavírus-járvány második hullámában pedig különösen felértékelődik egészségünk megőrzése. Sokan kérik ilyenkor az influenza elleni védőoltást, a betegek védelme érdekében most egy oltópontot alakítottak ki, ahová azokat az egészséges pácienseket várják, akik az influenza elleni ingyenes oltást szeretnék megkapni.

Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője múlt heti sajtótájékoztatóján hívta fel a figyelmet arra, hogy az influenza a leggyakoribb felső légúti megbetegedés ebben az időszakban, a súlyos, fertőző betegség károsítja a légutak nyálkahártyáját, utat nyitva a bakteriális felülfertőződésnek. Kiemelte, hogy van védőoltás az influenza ellen, az Egészségügyi Világszervezet pedig minden évben meghatározza, hogy az adott szezonban mely influenza-törzsek ellen ad védelmet az oltás. A háromkomponensű oltóanyag két A és egy B vírustörzset tartalmaz, a négykomponensű emellett még egy B vírustörzset. Galgóczi Ágnes hangsúlyozta, hogy mind a három- mind a négykomponensű oltás hatékony és biztonságos védelmet nyújt a vírus ellen.
Az oltóanyag folyamatosan érkezik városunkba is, sokan, egyre többen kérik a mindenki számára ingyenes oltást. Szerdától egy új helyszínen, egy erre a célra kialakított oltóponton kaphatják meg a védőoltást a páciensek.
- A koronavírus-járványra való tekintettel a lakosság részéről érkezett megkeresés a városvezetés felé, amiben kérték, hogy ha van lehetőség, akkor a védőoltásra jelentkezők ne vegyüljenek a beteg, lázas emberekkel, akik között akár koronavírusos is lehet - mondta lapunk kérdésére Dr. Iszlai Zoltán, az oltópont működését koordináló háziorvos. - A mi rendelőnkben is többször annyi beteg kérte az influenza elleni védőoltás beadatását, mint korábban. Ezért a rendelőintézet vezetőségével együtt kialakítottunk egy oltási pontot a pszichológiai rendelőben. Itt szerdai napokon várjuk azokat, akik szeretnék beadatni az oltást. Reggel 8 órától másfél órás váltásban biztosítjuk, hogy asszisztensnőink ott legyenek az oltási ponton. A betegeket arra kérjük, hogy akkor jelentkezzenek a ponton, amikor a saját körzetük asszisztense van ott. Arra kérek mindenkit, hogy az idősávokat tartsa be, hiszen adminisztrációs okok miatt csak a saját körzetük betegeit tudják beoltani az asszisztensek - mondta dr. Iszlai Zoltán.
Négy háziorvos csatlakozott az oltóponthoz, a többiek meg tudják oldani, hogy betegeik ne vegyüljenek, mivel saját váróteremmel rendelkeznek, illetve tudnak külön idősávot biztosítani.
FP

thumb kr gomba 1Beköszöntött az őszi gombaszezon. Sokan kerekednek fel és a hétvégéken egy-egy bükki túra alkalmával összekötik a kellemeset a hasznossal, begyűjtiks az avarban rejtőző kalaposokat is. A gombák azonban nagyon veszélyesek is lehetnek, ezért mielőtt ebéd készülne belőlük, mindenképpen meg kell mutatni szakértőnek.

thumb kr gomba 2- Rendszeresen szedünk gombát, így egyre több fajtát ismerünk már - mutatja Pappné Judit a kosarát, aki éppen gombavizsgálatra vár vasárnap este a vásárcsarnoknál. - Ennek ellenére mindig bevizsgáltatjuk, amit szedünk, mert már előfordult, hogy rossz gomba került a jók közé. Igyekszünk mindig külön szedni a különböző fajtákat, de még így is megesik, hogy belekerül olyan gomba, ami nem ehető, és olyankor az egész adag gombát ki kell dobni. A vizsgálatot végző szakember vissza sem adja azt a csomagot, amiben mérgezőt talál. Leméri és mehet a kukába.
Ez a szabály minden esetben, és bizony sokan hoznak mérgező gombákat bevizsgáltatni. A múlt vasárnap egy több mint 200 literes zsákot töltöttek meg az „elkobzott” gombák.
- Nagyon sokan vannak, akik hobbi szinten űzik a gombászást, és mindent összeszednek, amit találnak, de sajnos ilyenkor a gombák nagy részét el kell, hogy vegyem - nyilatkozta lapunknak dr. Kákóczki Balázs gombaszakértő. - A leggyakrabban előforduló faj a márványos pereszke, ezekkel sokszor találkozom. Ehető, de nem annyira ízletes gomba. Mostanában kezd beindulni a lila tönkű pereszke is, és óriási dömping volt nagy őzlábgombából. Minden alkalommal találkozok az örök klasszikussal, a karbolszagú csiperkével, ami egy enyhén mérgező faj. Rengeteget hoznak belőle, mert nagyon hasonlít az ízletes csiperkére, azonban nem ehető.
- Van olyan vizsgálat, amit egy amatőr gombász is el tud végezni?
- Igen, és mindig el is mondom, hogy már a szedéskor el tudnak végezni alapvető vizsgálatot, amiből kiderül, hogy mérgező gombával van-e dolguk. Ez mindössze annyit jelent, hogy ha találkoznak egy csiperkével, akkor a tönkbázisát, azaz a tönknek az alját, ahol érintkezik a talajjal, azt vágják meg, vagy csak óvatosan törjék meg, és ha elkezd sárgulni, akkor biztos, hogy mérgező, ha pedig nem sárgul, akkor ehető csiperkéről van szó.
- Hogyan szedjünk helyesen gombát?
- Mindig azt tanácsolom, hogy semmiképpen sem szatyorba vagy zacskóba szedjük a gombát, mert befülled és letörnek róla a határozó bélyegek, mint a lemezek vagy a kalapszél. Ezért mindenkinek felhívom a figyelmét arra, hogy aki gombázni indul, az kosárba, vagy vödörbe gyűjtse a gombát. Nagyon fontos, hogy igyekezzünk teljes példányokat behozni. Ha úgy szedik le a gombát, hogy levágják a tönk alját, akkor sok esetben nem tudom meghatározni, mert az elsődleges határozó bélyegek a tönkön vannak, és csak a másodlagos határozóbélyegek vannak a kalapon. Ezen kívül árulkodó lehet az illat, illetve a szag is, ha szatyorban vagy zacskóban van a gomba, akkor elveszti ezt a jellegzetességét.
ema


Content of popup