thumb kr prevenciosMaradj otthon! - piroslik a lépcsőházajtókon a figyelemfelhívó plakát, az ablakokban pedig pirosra festett szívek biztatják a munkájuk miatt úton lévőket. Hát így élünk most, várva az újabb híreket, intézkedéseket, vágyva a biztonságot, és ennek az egésznek a végét.

Az élet persze nem áll meg, sőt, folyamatosan változik minden, s nincs olyan nap, hogy ne kelljen változtatni valamin. A Prevenciós Bizottság is minden nap ülésezik, s hozza meg azokat a döntéseket, melyek elkerülhetetlenek városunk lakóinak biztonsága, egészsége érdekében.
- Most még nincs Tiszaújvárosban koronavírusos fertőzött - hangzott el eddig minden nap a bizottság sajtótájékoztatóján.
- Vagy együtt győzünk, vagy nem fogunk győzni - mondta a bizottság hétfői sajtótájékoztatóján Dr. Fülöp György polgármester -, a győzelemhez pedig együtt kell működnünk, szolidaritást vállalva, be kell tartanunk az új szabályokat és intézkedéseket és legjobb tudásunk szerint felkészíteni a helyi egészségügyet az új kihívásokra.
A polgármester szólt arról is, hogy a város gazdasági helyzete a nehézségek ellenére is stabil és egyetlen önkormányzati dolgozót sem érhet kár a járvány miatt, a munkabéreket továbbra is kifizetik és a korábban elfogadott béremeléseket is végrehajtják. További szigorításokat vezettek be a hajléktalanszállón, az épületet most már csak intézményvezetői engedéllyel lehet elhagyni, ha valaki mégis engedély nélkül elhagyja, akkor úgy kezelik, mintha kiköltözött volna. Az idősek védelmében arra kérnek mindenkit, hogy az Ezüsthíd Gondozóházba és a Nikodémus Idősek Otthonába ételt se küldjenek be szeretteiknek, az intézményekben gondoskodnak az ott lakók változatos, egészséges étkeztetéséről.
Pap Zsolt alpolgármester az egészségügyi eljárásrendet ismertetve elmondta:
- Ha valaki a koronavírus tüneteit észleli magán, vegye fel a kapcsolatot háziorvosával. A tünetek alapján a háziorvos felhívja az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat által kijelölt szervet, ahol a protokoll szerinti kérdéseket egyeztetik. A háziorvos ezután leadja a mintavételhez szükséges rendelést, amelyet az Országos Mentőszolgálat munkatársai végeznek el, azaz a mentők mennek ki a beteghez, hogy mintát vegyenek. A mintát eljuttatják Debrecenbe, a térségünk számára kijelölt laborba, ahol elvégzik az elemzést és az eredményt 48 órán belül eljuttatják az illetékesekhez. Ha az eredmény pozitív, a fertőzöttet elkülönítik, és ha szükséges, Miskolcra, a Semmelweis kórház kijelölt részlegére szállítják további kezelésre.

Biztonságban a munkában

Kedden a polgármester arról tájékoztatta a lakosságot, hogy egyeztetett a Jabil Circuit Magyarország Kft. ügyvezető igazgatójával, Reich Lajossal, aki biztosította arról, hogy a Jabil-ben mindent megtesznek annak érdekében, hogy az ott dolgozók életét ne veszélyeztesse a járvány. Figyelemmel kísérik a híreket, és minden óvintézkedést megtesznek a munkavállalók biztonsága érdekében. Csakúgy, mint a MOL Petrolkémia, melynek vezetőivel csütörtökön újra egyeztet Pap Zsolt alpolgármester a poliol beruházás aktuális kérdéseiről. Sokan dolgoznak most is, így a Városgazda Kft. munkatársai is, akik túl a mindennapi feladatokon, a visszaköszönő tél miatt végzik a csúszásmentesítési feladatokat, a koronavírus-járvány megelőzése pedig újabb feladatokat ró rájuk, így a frekventált közterületek klórmeszes fertőtlenítése is.
Dr. Fülöp György egy országos kezdeményezésre is felhívta a figyelmet.
- Az otthon lévő gyerekek piros szíveket rajzolnak és ragasztanak ki az ablakba, ezzel fejezve ki hálájukat és biztatásukat, azoknak, akiknek nap, mint nap helyt kell állniuk a munkahelyükön ebben a nehéz és veszélyes időszakban. Arra kérem és buzdítom önöket, hogy csatlakozzanak ehhez a kezdeményezéshez, adjunk erőt mindazoknak, akik most értünk dolgoznak!
Fodor Petra

thumb kr tudogyogyaszA járvány harmadik hete következik Magyarországon, ezekben a napokban várható a fertőzöttek számának hirtelen emelkedése, tudtuk meg a szakembertől. Dr. Szepessy Ildikó tüdőgyógyász főorvost kérdeztük a koronavírus-járványról, még inkább magáról a koronavírusról, hiszen ennek súlyos szövődményébe, a tüdőgyulladásba ezrek haltak már meg Európában.

Súlyos tüdőgyulladás

Mint mondta, a koronavírus az egészséges embereknél egyszerű náthát okozhat, esetleg magas lázat, orrfolyást, tüsszögést, gyengeséget, akár az influenza, de sok emberen teljesen tünetmentesen megy át, anélkül, hogy észrevenné. Viszont átadhatják a vírust olyan embereknek, akiknek az immunrendszere gyenge, és ők nem tudják legyőzni a vírust, így náluk komoly szövődményeket, tüdőgyulladást, légzési elégtelenséget okozhat.
- Amikor azt halljuk, hogy valaki meghalt koronavírus-fertőzésben, akkor tudnunk kell, hogy ezek a betegek majdnem mind komoly idült betegségben szenvedtek. Veszélyben lehetnek a COPD-sek, az asztmások, daganatos betegek, szív- és a cukorbetegek is. A COPD krónikus, obstruktív tüdőbetegséget jelent, ezek azok a tüdő-hörgőbetegek, akik elsősorban a dohányosok közül kerülnek ki. Ez a betegség kezelés nélkül egy súlyos, progresszív légzészavarhoz vezet, légzési tartalékuk normál viszonyok között is kevés. Egy egyszerű betegség, megfázás is komoly tüdőgyulladást eredményezhet náluk. Egy olyan vírus pedig, amivel még soha senki nem találkozott, az még inkább súlyos légzőzavart okozhat - hangsúlyozta a tüdőgyógyász. - Az eddig használt és beállított asztma- és bronchitises gyógyszereiket még pontosabban használják. A daganatos betegeknek az immunrendszere egyébként is gyenge, rájuk még nagyobb gondot kell fordítani. Szintén veszélyeztetettek a cukorbetegek, hiszen ők egyébként is fogékonyak a fertőzőbetegségekre. Szintén az immungyenge csoportba tartoznak az idős emberek, erről gyakran hallunk a médiában, hiszen az ő védekezőképességük gyengébb, mint a fiataloké, és Magyarországon 65 év fölött majd’ mindenkinek van valamilyen krónikus betegsége.

Nincs gyógyszer

Dr. Szepessy Ildikó kiemelte: a koronavírus-járvány azért is más, mint egy-egy influenzajárvány, mert ezzel még nem találkozott a lakosság. Az influenza valamelyik válfajával már volt dolgunk, jobban fel vagyunk készülve erre a betegségre, védőoltás, valamint gyógyszer is áll rendelkezésre.
A koronavírusnak azonban ezzel a változatával nem találkoztunk még, így nem tudni, hogy milyen gyorsan zajlik le, milyen immunitást hagy majd maga után. Ez jelenleg kutatás tárgya. A vírusos tüdőgyulladásra pedig jelenleg nincs gyógyszer.
Hangsúlyozta, hogy a jelenlegi helyzetben nagyon sokat segíthet, ha nem járkálunk össze-vissza felelőtlenül, a személyes találkozásokat mellőzzük. Magyarországon is egyre többen élnek városokban, ahol viszonylag kis helyen sokan közel kerülnek egymáshoz, hiszen nagy áruházakban, üzletekben vásárolnak, tömegközlekedési eszközökre szállnak. Ez pedig a vírus továbbadását segíti. A szakember hozzátette, Magyarországon is emelkedik a megbetegedések száma. Szerencsére nálunk még csak alig kétszáz felett van a megbetegedések száma, míg a nyugat-európai országokban több ezer, tízezer. Sokan gondolják, hogy a számok bizonyára nem pontosak, de nagyságrendileg nem lehet több fertőzött a hivatalos adatnál. Tesztet általában azoknál végeznek, akik lázasok, és olyan külföldi országból jöttek haza, ahol megfertőződhettek, vagy találkoztak koronavírusos emberrel.
Mindenki maradjon otthon, mert a jelenlegi helyzetben ezzel tudunk a legtöbbet segíteni. Magyarországon ez a járvány harmadik hete, várhatóan a fertőzések száma hirtelen fog emelkedni. Az eddigi tapasztalatok, adatok alapján - hasonlóan a nyugat-európai országokhoz - a következő hetek nagy kihívás elé állítanak mindenkit - egészségügyet, a lakosságot, a hatóságokat - hívta fel a figyelmet a főorvos.
Hegyi Erika
Megjelent az Észak-Magyarországban 2020. március 24-én

thumb kr mentosokA tiszaújvárosi önkormányzat mosó- és szárítógépet adott át a helyi mentőállomásnak szerda délelőtt.
- Nagy segítséget jelent számunkra - nyilatkozta lapunknak Lovas Attila, a Tiszaújvárosi Mentőállomás vezetője. - Most, a koronavírus időszakában, nagyon fontos, hogy a rajtunk lévő munkaruhát ne vigyük haza kimosni, hiszen betegekkel érintkezünk, lehet rajta akár fertőzöttől származó váladék is. Így ezzel az új mosó-szárítógéppel itt helyben tudjuk tisztán tartani a ruházatunkat.

Nincsenek könnyű helyzetben azok a hétköznapi hőseink, akik otthonmaradással segítik a járványügyi küzdelmet Tiszaújvárosban. Bár a tél még nem szokta meg a gondolatot, hogy az ő ideje lejárt, hamarosan kénytelen lesz tudomásul venni, hiszen beköszönt a jó idő, a nap már most is hétágra süt, megnehezítve az otthonmaradók amúgy sem egyszerű életét.

Elsősorban rájuk gondol szerkesztőségünk azzal, hogy a Tisza Televízióban a már megszokott járványügyi tájékoztatókon kívül szórakoztató műsorokkal színesítse műsorpalettáját. Kollégáim már „nyakig bele is bújtak” az archívumunkba, hogy igazi „retró” csemegéket bányásszanak elő. A sport szerelmeseit sem hagyjuk parlagon, egy-egy korábbi hazai futball- és kosárlabda mérkőzést vetítünk majd vasárnaponként. A hívő tiszaújvárosiak pedig minden vasárnap megtekinthetik vallási negyedóránkat, ahol felekezetük vezetői szólalnak meg. A műsorrend így alakul:
Hétfő: 18 - 19 óráig Sajtótájékoztató a járványügyi helyzetről, utána a Tisza TV retró. Ismétlés: másnap reggel 7 óráig.
Kedd: 18 - 19 óráig Sajtótájékoztató a járványügyi helyzetről
Szerda: 18 óráig A Tisza TV rendes adása benne: HétHatár, Hétről-Hétre. Ismétlés másnap reggel 7 óráig.
Csütörtök: 18 - 19 óráig Sajtótájékoztató a járványügyi helyzetről.
Péntek: 18 - 19 óráig Sajtótájékoztató a járványügyi helyzetről, utána Tisza TV retró, ismétlés másnap délelőtt 10 óráig.
Szombat: -
Vasárnap: 10 óra Egy hajóban - vallási negyedóra, ismétlés 11 óráig, 11 óra: válogatás a TFCT és a Tiszaújvárosi Phoenix mérkőzéseiből. Ismétlés másnap reggel 7 óráig.

Szeretnénk lelkileg is támogatni az otthonaikban egyedül élő időseket, hiszen ez egy bizonytalan és magányos időszak lehet számukra, ezért holnaptól elindítjuk az „ÖCSI meghallgat” kampányunkat.
Három önkéntesünk: Jutka, Icus és Enikő minden nap 10 és 16 óra között várják azon szépkorúak hívásait, akik magányosnak érzik magukat, beszélgetőpartnerre van szükségük.
Jutka 49/345-864, Icus 49/739-758, Enikő 49/739-059

Kérem azokat a tiszaújvárosi egyedülálló nyugdíjasokat, akiknek nincsenek olyan hozzátartozóik, akik gondoskodni tudnának róluk, jelezzék az alábbi telefonszámok egyikén:
548-375 „Tiszavirág” Idősek Klubja
548-230 „Őszirózsa” Idősek Klubja
548-235 „Tiszaszederkény” Idősek klubja
343-622 „Tisza-parti” Szabadidőház
A Tiszaújvárosi Humánszolgáltató Központ munkatársai hétköznap munkaidőben 8.00 és 16.00 óra között fogadják a bejelentéseket.
Poropatich Péter intézményvezető
Tiszaújvárosi Humánszolgáltató Központ

Kérem azokat a tiszaújvárosi nyugdíjasokat, akik a térítési díjfizetés elhalasztása miatt nem tudtak ebédet rendelni, hogy jelezzék a következő telefonszámokon, ha kérik az étkeztetést: 548-184, 548-328, 548-305.
Poropatich Péter intézményvezető
Tiszaújvárosi Humánszolgáltató Központ

1. Maradjon otthonában

Az otthon történő elkülönítés ajánlott időtartama jelenleg 14 nap. Ez idő alatt csak akkor hagyja el otthonát, ha esetleg egészségügyi ellátásra van szüksége. Ez utóbbi esetre vonatkozóan a 4. és 8. pontokban foglaltakat kell figyelembe venni.
Ne menjen dolgozni, ne menjen oktatási-nevelési intézménybe, ne használja a közösségi tereket, ne használja a tömegközlekedést vagy taxi szolgáltatást addig, amíg arra vonatkozóan tanácsot nem kap, hogy mikortól teheti ezt meg biztonságosan.
Amennyiben egyedül él, az otthoni ellátását önmagának kell megszerveznie a hozzátartozói vagy ismerősei segítségével, például, ha élelmiszerre, egyéb háztartási cikk beszerzésére vagy gyógyszerre van szüksége. Lehetséges az is, hogy telefonon vagy az interneten rendel magának szükséges dolgokat. Az átvételt vagy kiszállítást úgy kérje, hogy a csomagot hagyják az ajtaja vagy a kapuja előtt, ne személyesen vegye át.

2. Amennyiben nem egyedül él, különítse el magát a háztartásában élő családtagoktól, más személyekről (ha erre lehetőség van)

A háztartásában élő családtagoktól, más személyektől elkülönülten, egy szellőztetésre alkalmas szobában tartózkodjon. A szobában az ablakon és/vagy erkélyajtón keresztül gyakran szellőztessen. A szoba ajtaját tartsa csukva.
Ha több mint egy WC és/vagy fürdőszoba van otthonában, akkor legyen egy WC és/vagy fürdőszoba az Ön számára kijelölve, és ne használja azt a WC-t és/vagy fürdőszobát, amit mások használnak.
Ha csak egy WC és/vagy fürdőszoba van otthonában, a helyiség rendszeres takarítása szükséges. Javasolt, hogy lehetőség szerint legyen egy beosztás a WC és/vagy fürdőszoba használatára úgy, hogy Ön használja ezeket utolsónak. A használat után alaposan ki kell takarítani a WC-t és /vagy fürdőszobát. Fontos, legyen saját törölközője, mind a fürdés utáni törölközésre, mind pedig a kézmosás utáni kéztörlésre, és ezeket az egy háztartásában élő családtagok, más személyek ne használják.
Ha olyan szálláson lakik, ahol közös használatú konyha, fürdőszoba vagy közösségi terek vannak (pl. kollégium, albérlet), maradjon a szobájában csukott ajtó mögött, csak akkor hagyja el a szobáját, ha feltétlenül szükséges, és ekkor viseljen orr-szájmaszkot.
Ha a konyha használatán osztozik másokkal (akár otthon, akár kollégiumban, albérletben, stb.), lehetőség szerint ne használja akkor, amikor mások is ott tartózkodnak. Ha ez nem lehetséges, a közös konyhában való tartózkodáskor viseljen orr-szájmaszkot. Az ételt a szobájában fogyassza el.

3. Kerülje a háztartási eszközök, tárgyak közös használatát

Ne használjon közös tányérokat, poharakat, bögréket, evőeszközöket, törölközőket, ágyneműt vagy más tárgyakat másokkal közösen, ezek legyenek saját használatra kijelöltek.
Használat után minden tányért, poharat, bögrét, evőeszközt alaposan el kell mosogatni. Ha rendelkezésre áll, használjon mosogatógépet ezek mosogatására és szárítására. Ha ez nem lehetséges, mosogassa el ezeket meleg vízzel és mosogatószerrel, és alaposan törölje meg, egy külön, mások által nem használt konyharuhával. A konyharuhát a szobájában tartsa.
Ha a fenti ajánlásokat nem lehet betartani, akkor az otthonában való elkülönítés helyett más módozatot kell találni az elkülönítésre.

4. Telefonáljon, mielőtt orvoshoz fordul

Bármely orvosi vizsgálat vagy szükséges egészségügyi ellátás előtt telefonon egyeztesse a személyes megjelenés lehetőségeit háziorvosával vagy más egészségügyi szolgáltatóval. Erre azért van szükség, hogy az orvos vagy az egészségügyi intézmény előre felkészülhessen, és megelőző intézkedéseket tehessen a másokkal való érintkezés minimalizálására.

5. Viseljen orr-szájmaszkot, amennyiben orvosa vagy az egészségügyi hatóság ezt javasolja

Amennyiben orr-szájmaszk használatát javasolták Önnek, ezt viselnie kell akkor, amikor másokkal van egy helyiségben vagy személyesen megy orvosi vizsgálatra. Ha bármilyen oknál fogva nem tud orr-szájmaszkot viselni, akkor egy sállal (egyéb textillel) is el tudja takarni orrát, száját.

6. Tüsszentéskor és köhögéskor takarja el száját és orrát

Tüsszentéskor és köhögéskor takarja el száját és orrát egy papírzsebkendővel, majd dobja ki azt a szemetes kukába (ennek kezeléséről lásd a 10. pontot). Ezután legalább 20 másodpercen át mosson kezet szappannal és vízzel, majd törölje szárazra a kezét. Ha nem áll rendelkezésre kézmosási lehetőség, akkor fertőtlenítse kezét, például zsebben hordható alkoholos kézfertőtlenítő szerrel. Ha nincs kéznél papírzsebkendő, a könyökhajlatába köhögjön, vagy tüsszentsen.

7. Mosson gyakran kezet

A kézmosást alaposan, szappannal és vízzel kell elvégezni. A beszappanozott kezet legalább 20 másodpercen keresztül dörzsölje át, majd öblítse le a szappanos habot vízzel, és törölje szárazra a kezeit. Kerülje szemeinek, orrának, szájának érintését, ha előtte nem mosott kezet.

8. Figyelje magát, hogy jelentkeznek-e légúti fertőzés tünetei

Azonnal kérjen orvosi segítséget, ha tünetek jelentkeznek, például belázasodik, köhögni kezd vagy légzése nehezített lesz.
Ha nem sürgős esetről van szó (pl. tünetei vagy állapota nem súlyos), elégséges, ha háziorvosát hívja fel telefonon további tanácsért.
Ha sürgős esetről van szó, akkor mentőt kell hívni a 112-es számon, és a tünetek mellett jelezni kell a segélyhívást fogadó személynek azt, hogy Ön eddig otthonában volt elkülönítve az új koronavírus terjedésének megelőzése céljából.

9. Ne fogadjon látogatókat otthonában

Ne hívjon, ne engedjen be látogatókat otthonába. Ha sürgősen kommunikálnia kell valakivel, akivel nem egy háztartásban él, tegye ezt telefonon vagy elektronikus úton (pl. emailben, internetes videóbeszélgetésben). Ha mindenképpen szükség van arra, hogy otthonában valaki felkeresse Önt, akkor előtte beszélje meg ezt telefonon háziorvosával.

10. A háztartásban keletkezett hulladék kezelése

Minden olyan hulladékot vagy szemetet, beleértve a használt papírzsebkendőt vagy orr-szájmaszkot, amellyel érintkezett, műanyag szemetes zsákba kell dobni és a zsákot lezárni, amikor megtelt. A műanyag szemetes zsákot egy második szemetes zsákba kell ezután tenni, amit szintén le kell zárni. Ezt a szemetes zsákot lehet a szokásos módon kidobni.

11. A háztartásban keletkezett szennyes kezelése

Amennyiben van otthon mosógépe, minden szennyes ruhaneműt, ágyneműt, törölközőket, konyharuhákat legalább 60°C-on, más szennyesétől elkülönítetten kell kimosni. Amennyiben nincs otthoni mosásra lehetőség, a szennyest zsákba kell helyezni, és az elkülönítés letelte után kell kimosni.
Ha esetleg az elkülönítés ideje alatt tünetei jelentkeznének és az elvégzett diagnosztikus laboratóriumi vizsgálat eredménye az Ön új koronavírus okozta fertőzöttségét igazolja, akkor útmutatást fog kapni a szennyes ruhaneművel kapcsolatos eljárásra.
Ha a fenti ajánlásokat nem lehet, vagy nem tudja betartani, akkor az otthonában való elkülönítés helyett más módozatot kell találni az elkülönítésre!
(Forrás: A Public Health England anyagát
a Nemzeti Népegészségügyi Központ adaptálta.)

thumb kr ocsi 1Több mint 100 tiszaújvárosi önkéntessel megalakult az ÖCSI (Önkéntes Csoport Időseink Védelmében), az a fészbukon szerveződő csoport, amely a koronavírus járvány idején az időseknek, rászorulóknak segít.

Rászoruló idős embertársainknak most különösen nagy szüksége van a segítségre, hiszen a 60 év fölötti korosztály a legveszélyeztetettebb, azzal védhetjük meg őket a fertőzéstől, ha minél kevesebbet mennek boltba, minél kevesebbet érintkeznek másokkal. A csoportra sokan felfigyeltek, nem kellett különösebb hírverés, már az első órákban sokan jelentkeztek a segítők közé. Az önkéntesek védőfelszerelésben járták a várost múlt pénteken. Első útjukon szórólapoztak, plakátokat helyeztek ki városszerte és a lépcsőházakba. Magukat és segítő szolgáltatásaikat hirdették, és a legfontosabbat: MARADJ OTTHON! A részletekről Molnár István alpolgármestert, az ÖCSI ötletgazdáját kérdeztük.
- Kik lesznek az ÖCSI mögött és kiknek segítenek?
- A 18 és 55 év közötti városlakók jelentkezését várjuk, velük karöltve, mintegy készenléti szolgálatként állnánk a legveszélyeztetettebb, a 60 fölötti korosztály rendelkezésére. Őket szeretnénk mindenképp otthon tartani, hiszen nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy ha otthon maradunk, akkor sokkal kevesebb esélye van a vírus támadásának. A most alakult tiszaújvárosi csoport, a Tiszaújvárosi Humánszolgáltató Központtal és a Tiszaújvárosi Intézményműködtető Központtal koordinációban dolgozik, az ÖCSI tulajdonképpen az ő munkájukat segíti.
- Már lehet jelentkezni, hiszen a telefonszámokat meghirdették. Vannak érdeklődők?
- Igen, több felületen is meghirdettük a helyi nyugdíjas klubok telefonszámait, azokon lehet jelezni, ha segítséget kérnek az idősek, rászorulók. A Tiszavirág Idősek klubja 548-375, a Tisza-parti Szabadidőház 343-622, a Tiszaszederkényi Idősek klubja 548-235, és az Őszirózsa Idősek Klubja 548-230-as telefonszámait hívhatják. Ezeket sokan tudják és ismerik is, hiszen nagyon sok nyugdíjas van a városban, aki valamelyik klubhoz tartozik. Ezeken a közérdekű számokon fut be a segítségkérés a humánszolgáltató központhoz, amely koordinálja ezt az ügyet, és szükség esetén az ÖCSIT is bevetik.
thumb kr ocsi 2- Milyen szolgáltatásokat takar az önkéntes segítségnyújtás?
- Több dologban is gondolkodunk, és úgy haladunk előre, ahogy változik a helyzet, a járványveszély, hiszen akár a kijárási tilalom ideje is eljöhet. Pénteken még csak szórólapoztak az ÖCSI önkéntesei, de ez is nagyon fontos tevékenység, hiszen figyelemfelhívásra, információközlésre és átadásra is nagy szükség van. Az említett két városi intézmény koordinálásával terveink szerint bevetjük önkénteseinket a gyógyszerkiváltásban, a bevásárlásban és az ebédkihordásban, ezzel is segítve az időseket és a rászorulókat.
- Még ezekben a napokban futnak be a hívások, de addig is van feladata az ÖCSI-nek?
- Természetesen. Most éppen azt tervezzük és szervezzük, hogy a gyógyszertárak előtt felfestjük kétméterenként az ITT VÁRAKOZZ! feliratot, egy Üdv, ÖCSI! kísérő- szöveggel, ezzel szeretnénk abban is segíteni, hogy sorban állás közben mindenki tartsa be azt a biztonsági óvintézkedést, saját maga és mások érdekében is, hogy nem áll közel a másik emberhez, mert ezzel is elkerülhető a vírus terjedése. Tervezzük, hogy lesznek önkéntes beszélgetőink, hiszen tudjuk, sokszor az is segít, főleg az egyedül élő, magányos embereken, ha valaki hozzájuk szól, ha van kitől kérdezni, és van, aki válaszol. Hétköznapokon lelkiekben támogatjuk az otthon élő időseket, hiszen veszélyezettet korú segítőink közreműködésével szerdától elindul az ÖCSI meghallgat kampányunk, ami azt jelenti, hogy a fészbukon is közzétett telefonszámainkon mindennap 10 és 16 óra között várják segítőink a hívásaikat. Besegítünk a maszkvarrásba, no nem a kétkezi hozzáértésünkkel, hanem szervezéssel, gondolok itt az anyagbeszerzésre, a varrónők verbuválására, aztán majd a maszkok szétosztására, amit elsősorban a védelemben dolgozó kollégáinknak varrunk. Ami az ételkihordást illeti, jelenleg annál a fázisnál tartunk, hogy a TIK beszerzett több száz ételhordót, ebben visszük majd a rászorulóknak házhoz az ebédet, hiszen a kijárási tilalom esetleges bevezetése idején ránk is nagy szükség lesz.
- Több mint 100 tagja van az ÖCSI-nek, szüksége van még önkéntesekre?
- Nagyon nagy öröm, hogy ilyen sokan bejegyeztették magukat és kitöltötték az adatlapot, jóleső érzés, hogy van kikre számítani. Azt szoktam mondani, hogy minél többen vagyunk, annál jobb, mert hosszú időszakra kell felkészülni és előfordulhat, hogy be kell ugrani esetleg egy másik ember helyére, szóval továbbra is várjuk a jelentkezőket. Köszönöm minden segítőnek, minél többen vagyunk, annál könnyebb lesz.
berta

thumb kr mozesElőször az egyetemeket, főiskolákat zárták be a koronavírus miatt Magyarországon. A járvány folyamatos terjedése miatt néhány nappal később a kormány úgy döntött, a többi nevelési, oktatási intézményt is bezárja. Március 16-ától tehát az összes bölcsőde, óvoda, és iskola zárjában fordult a kulcs. Néhány napig még be lehetett menni a bent maradt holmikért, de mára teljesen elnéptelenedtek az egykor gyerekektől hangos épületek. Ezzel új dimenzió kezdődött.

A változás az élet minden területét érinti, de leginkább a tanárok, a gyerekek és a szülők élete fordult fel fenekestül, ugyanis digitális munkarendre kellett átállni pár nap alatt. Mivel három iskolás gyerekünk is van, így első kézből állíthatom, nem voltak zökkenőmentesek az elmúlt napok. Egy hete ugrottunk bele az ismeretlen digitális világba és bolyongunk benne kicsit tanácstalanul. Bár annyira nem is ismeretlen ez a terület, hiszen a digitális dolgok szépen lassan begyűrűztek a mindennapokba, de nyilván nem voltunk rá felkészülve, hogy néhány nap alatt kell átállnunk papíralapúról digitálisra, még akkor is, ha a gyerekek már az anyatejjel szívták magukba az internet adta lehetőségeket. Az első gond ott kezdődött, hogy bár nem kell iskolába menni, emberi időben kellene felkelni, majd a reggeli mosakodás, reggelizés után nem tévé előtti bambulás következik, hanem tanulás. Érkeznek a tananyagok, feladatok, amiket meg kell tanulni, ki kell tölteni, le kell fotózni és visszaküldeni különböző internetes felületeken. Nem tűnik soknak a tanulnivaló, az időbeosztás még egy kicsit zavaros. Nincs csengetés, nincs időintervallum, így sokszor elhúzódik a tanulásra szánt idő. Olyan is előfordul, hogy kicsúszunk a határidőből. A másik dolog, ami megkeseríti az otthontanulást, az a technika ördöge. Nem mindig sikerül első, második vagy akár harmadik próbálkozásra belépni bizonyos online felületekre. Bizony sokszor türelmet, megértést kíván a helyzet, a digitális oktatás minden szereplőjétől. Mindenki tudja, hogy ebbe bele kell jönni, ezt meg kell tanulni, akár tanári, akár tanulói vagy szülői oldalról. Azt mondom, bár vannak nehezebb napok, technikai malőrök, de a nap végére általában sikerül ezeket megoldani. Vannak, akik ennél sokkal nehezebb helyzetben vannak.
- Nálunk otthon nincs számítógép és internet sem - mondja egy nyolcadikos fiú, aki az egyik környékbeli településen él és ott is jár iskolába. - Nekem a tanárok postán küldik ki a tanulnivalót. Persze nem minden nap, hanem egy héten egyszer. Megjelölik azokat a feladatokat, amiket vissza kell küldeni ellenőrzésre, mert abból lesz jegyünk.
A határidők így kicsúsznak, mivel a tanárok nem a következő órára kérik a megoldásokat. Most már csak a tanuló szorgalmára és lelkiismeretére van bízva, mikor és mennyit tanul. De ez nem csak az általános iskolásokra igaz, akadnak lustábbak a felsőoktatásban is.
-Van hátránya és előnye is ennek a tanulási rendszernek - nyilatkozta lapunknak Oláh Mózes, aki a Miskolci Egyetemen tanul.- Egyrészt nagyon jó, hogy beoszthatom az időmet, nem vagyok gyakorlatokhoz, előadásokhoz kötve. A tanárok feltöltik az előadások anyagait, meg a gyakorlati feladatokat, és akkor csinálom meg, amikor akarom, a lényeg, hogy határidőre visszaküldjem, amit kell. Ennek a szabadságnak, azonban lehet hátránya is, ha valaki hajlamosabb a nemtörődömségre, kicsit lustább, mint kellene, akkor felhalmozódik a tanulnivaló, és itt már olyan mennyiségről beszélünk, amit egy idő után képtelenség behozni. Ez az illető sikeres félévébe kerülhet.
- Hogyan fogtok vizsgázni?
- Erről még nem kaptunk tájékoztatást. Kaptunk beadandó feladatokat, azokat majd jegyekkel értékelik. Egyelőre ennyit tudunk.
- Milyen internetes felületeken dolgoztok?
- Több felületet is használnak az egyetemi oktatók. A legtöbben az egyetem elsődleges online felületét használják, az e-learning-et. Itt kapjuk a tananyag nagy részét. A skype segítségével konzultálni is tudunk a tanárokkal, és vannak akik az úgynevezett discord-ot használják, ahol be tud jelentkezni és élőben tart órát.
A discord alkalmazást a középiskolai online oktatásban is használják, főleg az érettségire készülő osztályoknál.
thumb kr erettsegizok- Két tanórám van, amit a discordon tartanak a tanárok, az angol és a történelem - meséli tapasztalatait Berta Bence, aki a Tiszaújvárosi Eötvös József Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium végzőse. - Ezeken az órákon élőben bejelentkezik a tanár, mi pedig hallgatjuk. Ezt az alkalmazást használják egyébként a számítógépes gamerek, akik élőben közvetítik a játékot, amivel játszanak. A többi órán e-mailben vagy egy másik felületen, például a google classroomban kapjuk a feladatokat. Ez utóbbi is könnyen használható. A tanárok létrehoznak benne a tantárgyaiknak megfelelő csoportokat, minden osztálynak külön-külön, és ezekben csak az adott osztály tagjai látják a feltöltött feladatokat, illetve ezekre a felületekre vissza is lehet küldeni a megoldásokat.
- Hogy érzitek magatokat ebben az új tanrendben?
- Ez a második hetünk a digitális munkarendben - mondja Tóth Vivien, aki szintén az Eötvös tizenkettedikese. - Egyelőre sokkal fárasztóbbnak érzem, mint, amikor iskolába jártunk. A tanulás reggel 9-kor kezdődik, és akár délután négyig is eltart. Nem a megszokott menetrend szerint tartják az órákat, hanem sokszor tömbösítve. Így van, amikor másfél-két óra is lehet egy tanóra, viszont így egy héten kevesebb az alkalom. Emellett a beadandókat minden nap délután négyig vissza kell küldeni, amikre jegyeket kapunk.
- Hogy álltok a tételek kidolgozásával?
- Nagy részét még megcsináltuk az iskolában - mondja Bence. - Nem sok maradt itthonra, tantárgyanként egy-két tételt kell még kidolgozni.
- Dolgozatot hogy írtok, hogy történik a számonkérés?
- Mi például tegnap írtunk biológiából témazárót - meséli Vivien. - Miután megnyitották az online felületet húsz percet kaptunk a megoldásra. A belépés után egy lapra kellett leírnunk a megoldásokat. Úgy volt megcsinálva, hogy ne tudjunk segítséget használni, s ahogy végeztünk rögtön vissza kellett küldeni.
- Tudtok már valamit az érettségiről?
- Nem kaptunk még tájékoztatást - válaszol Bence. - Nem tudjuk még, hogy mehetünk-e vizsgázni, vagy elhalasztják. Mi mindenesetre úgy készülünk, hogy májusban érettségizünk.
ema

thumb kr fertotlenitesKlórmésszel fertőtleníti a város frekventált területeit a Tiszaújvárosi Városgazda Nonprofit Kft. Ez az egyik óvintézkedés a sok közül a koronavírus járványveszély idején. A múlt csütörtökön és pénteken az esti órákban kezdték a munkát a cég dolgozói a piaccsarnok területén.

- A klórmész az egyik legrégebbi, hagyományos fertőtlenítőszer, amit kapni lehet, ezzel dolgozunk most - tájékoztatott Kerékgyártó István a Tiszaújvárosi Városgazda Nonprofit Kft. ügyvezetője. - 10%-os hígítással fertőtlenítjük a piaccsarnok környékét, a kinti elárusító helyeket és a talajt, azokat a helyeket, ahol sokan megfordulnak viszonylag kis területen. Ez egy megelőző óvintézkedés, amit többször is elvégzünk majd, ám a mostani szeles, havas időjárás miatt felfüggesztettük néhány napra ezt a munkát, hiszen a szél ellenünk dolgozik, szétfújja a klórmeszet. Itt, a piaccsarnoknál terveink szerint a forgalmasabb piaci napokon, csütörtöktől vasárnapig fertőtlenítünk majd.
Berta

thumb kr karantenosokKedd délutánig 66 tiszaújvárosiról tudtunk, akik külföldről hazatérve otthonukban, a négy fal között töltik a nap minden percét, hatósági házi karanténban. Labancz Zsolt és családja is. Zsolt egy héttel ezelőtt érkezett haza Németországból a járványveszély miatt. Nem pánikolt, hazajött a családjához, szeretteihez, s felelősségteljesen önként elvonult a világtól két hétre. 14 napos karanténjuk hetedik napján beszélgettem velük, az óvintézkedéseket betartva természetesen tisztes távolságból, hómofiszból, saját otthonomból, videochaten kérdeztem Kiss Krisztinát és Labancz Zsoltot.

- Egy hete érkezett haza Zsolt, mi történt veletek azóta?
Krisztina: - Házi karanténban vagyunk, amit önként vállaltunk, ez azt jelenti, hogy Zsolti abszolút nem járhat ki az ajtón kívülre, én boltba, vagy gyógyszertárba el tudok menni, de csak ha nagyon muszáj.
- Mi az oka annak, hogy karanténba kerültetek?
Zsolt: Az, hogy Németországban dolgoztam és sajnos haza kellett jönni, amit persze önszántamból tettem. Az ember félti az egészségét, és most emiatt fel kellett adnom a külföldi munkalehetőséget, én így döntöttem. Nem tudom, hogy lesz a továbbiakban, most még sok kérdés van bennem.
- Önként adtad fel a külföldi munkahelyedet, úgy gondoltad, hogy itthon nagyobb biztonságban leszel? Vagy elküldtek?
Zs.: Sok kollégát már hazaküldtek, mert sorra álltak le a munkák. Nekem még lett volna munkám, de nem tudni meddig, ez is bizonytalan volt, meg megijedtem ettől a vírusfertőzéstől, és úgy döntöttem, hogy önkéntesen hazajövök, mivel itthon még nem olyan vészes a helyzet, mint a körülöttünk lévő országokban.
- Mit tapasztaltál Németországban?
Zs.: Ugyanezt tapasztaltam, mint most Magyarországon, hogy a boltokban nagy a roham, a vásárlási láz beindult, sok minden hiánycikk lett, mint itthon is.
- Mivel jöttél haza, hogy boldogultál a határon, voltak–e ellenőrzések, vizsgálatok?
Zs.: Saját autómmal érkeztem haza, autópályán jöttem végig, ott azt lehetett érezni, hogy az autók száma megcsappant, máskor sokkal nagyobb mozgás volt. A határokon fokozott ellenőrzések voltak, én is óvakodtam, hogy minél kevesebb helyen álljak meg, csak, ha nagyon muszáj, például tankolni. Lázat mértek a határokon, illetve megkérdezték, hogy van-e valami tünetem, betegségem, és azt mondták, ha tudok hazaérkezésemkor vállaljak karantént, ne mozogjak az emberek között.
- Hazautazás előtt tudtad, vagy tájékozódtál, hogy milyen teendőid vannak, ha karanténba kell vonulnod?
Zs.: Hát, sokan még most sincsenek vele tisztában, mi is a párommal együtt a jegyző urat hívtuk fel, hogy hazaérkeztem Németországból. Érdeklődtünk, hogy mi ilyenkor a teendő, tőle kaptunk segítséget. Én mondtam, hogy mi bevállaljuk ezt a két hetet. Ő értesítette az ÁNTSZ-t, onnan fölkerestek telefonon, tenni kellett egy nyilatkozatot, hogy honnan érkeztem, hol dolgoztam, hol álltam meg az úton, fölvették az adatokat, van-e valami betegségem, elmondtam, hogy hál’ istennek nincs semmi, azóta is tünetmentesek vagyunk.
- Ellenőrzi valaki, hogy betartod-e a karantént?
Zs.: Igen, minden nap rendőrségi ellenőrzés van. Telefonon felhívnak, ki kell menni az erkélyre és inteni kell a rendőrségnek. Van nekik egy lista, azon jegyzik, hogy jelen voltam, hogy itthon tartózkodom, hiszen nem lehet kimozdulnom a lakásból.
- Akkor most csupán a lakás és a négy fal a mozgástered?
Zs.: Igen, így van. Sajnos nagyon nehéz, idegőrlő a négy fal között bezárva lenni.
- Hány napja tart?
Zs.: Kedden volt a hetedik, épp a felénél vagyunk. Egyedül rám vonatkozik a karantén, hogy nem mehetek ki a lakásból, Krisztina kimehet indokolt esetben, bevásárlás, gyógyszertár, és lényegében ennyi.
- Hogy bírjátok?
K.: Nehezen, nagyon nehezen. Nagyon lelassult körülöttünk most minden, néha már nem is nagyon szólunk egymáshoz, mindenki elvan magának. Csak nézzük az idő múlását és várjuk, hogy holnap legyen. Levegőzni az erkélyre járunk, ennyi. Borzasztó, nem ehhez vagyunk szokva. A hétvégén könnyebb volt, hogy jött a hűvös, de amikor süt a nap, és tavasz van kint, na akkor nagyon kemény.
- A lakóközösség tudja, hogy karanténban vagytok, hiszen ezt az ajtótokon egy piros felirat jelzi. Hogy viszonyulnak hozzátok, hogy viselkednek veletek? Félnek-e, tartanak-e tőletek a szomszédok, mit érzékeltek?
K.: A lépcsőházunk lakóinak 80%-a 60 év fölötti, és látom, hogy a többség a mai napig még menetrend szerint boltba megy, vásárolnak. Nem is tudok erre mit mondani, nem találom a szavakat, hiszen mindenhol annyit mondják, hogy maradj otthon. Kérdeztek olyat is tőlünk, hogy miért nem vagyunk kórházban, mert a piros cetli az ajtónkon van. Szóval nem könnyű.
Zs.: Ilyenek jöttek vissza, - mert telefonon tartjuk a kapcsolatot egy-két lakóval - és ezt hallottuk vissza, a lépcsőháznak ez a véleménye. És ez nagyon rosszul érintett minket. Ezt a karantént mi magunktól bevállaltuk, hogy minél kisebb legyen a fertőzésveszély, de hál’ istennek jól vagyunk, tünetmentesek vagyunk. Nem esik jól, hogy ezt kaptuk vissza, holott mi ezt önkéntesen bevállaltuk.
- Egy hete karanténban vagytok, a szabadságon kívül szenvedtek-e valamiben hiányt?
Zs.: Nem szenvedünk semmiben hiányt, vannak szerencsére kedves ismerősök, barátok, akikkel tartjuk a kapcsolatot és segítenek, akármire szükségünk van.
K.: Tegnap óta én már a szemetet sem viszem le, inkább szólok a kollégámnak, mert egy házban lakunk. Ő jön és segít. Nekik, az ismerőseinknek szeretnénk megköszönni mindent itt a Krónika oldalain is.
berta

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) javaslatával összhangban Magyarország Kormánya törlesztési moratóriumot írt elő év végéig a vállalatok és a háztartások hiteleire. Az ügyfelek idei fizetési kötelezettségeit nem engedik el, a moratórium - a fizetési haladék - elővigyázatossági intézkedés, melynek célja, hogy az átmeneti likviditási nehézségek ne eredményezzenek tartós és elmélyülő gazdasági problémákat. A fizetési haladék lejárta után az adósoknak teljesíteniük kell az elmaradt törlesztéseket. Ám ma még nem tudni, milyen mértékű is lesz az.
Az MNB - olvasható a jegybank honlapján - olyan megoldásokat vár el a pénzügyi intézményektől, amivel a fizetési haladék után - az elhalasztott törlesztések kifizetése miatt - az adósok törlesztő részlete az eredetihez viszonyítva nem emelkedik. Mindez az adósok többségénél olyan futamidő hosszabbítást jelent, ami biztosítja azt, hogy a havi terhek az eredeti szinten vagy az alatt maradjanak, így annak megfizetése az ügyfelek számára várhatóan nem okoz majd nehézségeket. Az MNB álláspontja szerint ez az elvárás biztosítja a hitelezők és az adósok érdeke közötti egyensúlyt a kialakult rendkívüli helyzetben.
Az elmúlt napokban több helyen is megjelentek számítások azzal kapcsolatban, érdemes-e kérni a bankunktól, hogy a 2020 végéig automatikusan érvényes törlesztési moratóriumból kihagyjon minket, erre ugyanis lehetőség van. Az Erste és a K&H kivételével azonban a nagy bankok egyelőre nem fogadják azokat a nyilatkozatokat, amelyek a moratóriumból való kimaradáshoz szükségesek.
A szakportálok szinte biztosra veszik, hogy aki a törlesztési moratórium mellett dönt (vagyis nem tesz semmit, hiszen a moratórium automatikus), annak megemelkedik a törlesztő részlete a jelenlegihez képest 2021. január 1-jével. A 2020 során elmaradó kamat- és díjtörlesztést ugyanis hozzá fogják írni az időközben nem csökkenő tőketartozáshoz. Az eddigihez képest ez hiteltől függően néhány százalékkal magasabb törlesztő részletet fog jelenteni, attól függetlenül, hogy változó vagy fix kamatozású a hitel. A bankok, a kormány és az MNB egyeztetésein hatféle megoldás is szóba került, lényegében ezek közül választhat a kormány a várhatóan napokon belül megjelenő részletszabályokat tartalmazó kormányrendelethez. Több forgatókönyv is lehetséges tehát, de nagy a valószínűsége annak, hogy az ügyfelek nem fognak olyan rosszul járni, hogy feltétlenül ki kellene maradniuk a moratóriumból.
Az MNB közleménye alapján talán az lesz a „befutó”, hogy nem emelkedik meg a törlesztő részlet a moratórium előtti állapothoz képest, ehhez azonban a moratórium hosszánál nagyobb futamidő-hosszabbításra lesz szükség.
A bankok többsége leállította a csoportos beszedéseket, ha valakinek ennek ellenére levonják a törlesztő részletet, azt március 18-áig visszamenőleg elszámolják neki, de a kimaradási nyilatkozatokról egyelőre nem tudnak tájékoztatást adni. Megvárják a részletszabályokról szóló rendeletet, és ezt követően tudhatjuk meg, hogy pontosan miként emelkedhet a tartozás a moratóriumban érintettek számára, és hogy milyen formában lehet nyilatkozni a kimaradási szándékról.
f.l.

thumb kr psziUgyanúgy, mint mi felnőttek, a gyerekek is pletykálnak, és a saját világukban kialakítanak egy képet arról, hogy mi történik körülöttük. Kortól függően ezek egészen vad dolgok is lehetnek, ahogy a mesék és a valóság keveredik a fejükben. Gyarmati Rita okleveles pszichológust, pszichológia szakos tanárt kérdeztem arról, hogy mondjuk el a gyerekeknek, miért zárt be az óvoda, az iskola, a játszótér, miért kell otthon maradni.

- Mielőtt a gyerekekről beszélünk, látom, hogy van egy szerveződés, ahol pszichológusok önkéntesen segítséget vállalnak a mostani nehéz helyzetben.
- Igen, a pszi.hu oldalon van egy lista, azokről a pszichológusokról, akik önként vállalták, hogy segítenek, ha valaki olyan helyzetbe kerül. Három-öt alkalomról van szó, ingyenesen. Én is benne vagyok, mert szerintem nagyon jó ötlet. Mi így tudunk segíteni ebben a helyzetben, és nagyon érdekes, hogy milyen sok kolléga jelentkezett.
- Azt hittem, hogy csak én vagyok ilyen pánikolós, meg teljesen kész idegileg, de akkor, úgy látom nem vagyok egyedül.
- Nem. Ez egy nagyon nehéz helyzet, mert az történt, hogy kihúzták a szőnyeget a lábunk alól. Minden, ami eddig biztos pont volt, mondjuk a munkád, az most hirtelen fejreállt. Arra kényszeríti most az élet az embereket, hogy otthon maradjanak, és nagyon érdekes lesz, hogy azokkal az emberekkel, akikkel együtt élsz, azokat lehet, hogy nem is ismered annyira, és most itt egy lehetőség, hogy megismerd őket. Ez egy nagyon nehéz dolog. Most nem az van, hogy hazaesünk, és van két óránk a párunkkal, vagy van egy félóránk a gyerekre, hanem most huszonnégy óra van. Ott vagyunk bezárva együtt, és most olyan dolgok fognak előjönni, amik eddig nem voltak.
- Éppen ezen gondolkodtam, hogy itt Magyarországon a büntetést úgy hívják, hogy szabadságvesztés. Ez most tulajdonképpen egy szabadságvesztés, tehát olyan, mint egy büntetés.
- Igen. Most az a feladat, hogy átkeretezzük a dolgot, és megpróbáljuk úgy nézni, hogy tulajdonképpen most vagyunk szabadok. Eddig az volt a bajunk, hogy a munkahelyünk miatt nem tudtunk otthon lenni, meg hogy megszabták mit csináljunk, most pedig itt van a lehetőség arra, hogy úgy alakítsuk a napirendünket, ahogy szeretnénk. Ez egy nagyon nehéz dolog, mert ha valakinek mindig megmondják, hogy mit csináljon, akkor nincs meg a rutinja abban, hogy kialakítsa ezt. Azok az emberek, akik vállalkozók, nem egy cégnél dolgoznak, tehát nekik nincs az, hogy nyolctól négyig ott van az üzemben vagy irodában, nekik most ebben a helyzetben sokkal könnyebb dolguk van, mint azoknak az embereknek, akiknek megvolt az, hogy bent kell lenni a munkahelyükön. Nekik ezt a nyolctól négyig tartó időszakot most fel kell tudniuk úgy dolgozni, hogy hatékony legyen, de közben mindenre maradjon idejük. Nehéz dolgok ezek, most elég sok mindenből vizsgázunk.
thumb kr pszich 2- Kezdjük a kisgyerekekkel. Hogyan mondjuk el nekik azt, ami most történik, hogy lehet velük egy veszélyhelyzetről beszélni?
- A XIX. század elején indult egy szemléletváltás a gyermekekkel kapcsolatban. Elindult a Waldorf és a Montessori vonal, ami arról szól, hogy a gyerekek nem kis felnőttek, hanem minőségileg máshogy működnek, és az a feladat, hogy megtaláljuk az ő szintjüket. Ami a legfontosabb dolog az, hogy nem szabad őket túlterhelni. Mi, felnőttek túl vagyunk terhelve, iszonyatos mennyiségű információt kapunk. Ezt még mi is nehezen emésztjük meg, a gyerekek még nehezebben, nem tudják, hogy mi történik körülöttük. Azok a megoldások, amik a felnőttek számára jók - hogy ne olvassunk híreket - egy picit leegyszerűsítve a gyerekeknek is jók lehetnek. Meg kell szűrni az információt, mert a gyerekeknek nincs annyi tapasztalatuk, hogy mindent fel tudjanak dolgozni, tehát nekem, felnőttnek kell szűrnöm azt, hogy mennyi információhoz jut a gyerek.
- De valamennyi információ csak eljut a gyerekhez, akkor hogyan nyugtassam meg?
- Ami nagyon fontos, hogy milyen mintát mutatok. Egy gyerek gyakran úgy működik, ahogy a szülő működik. Például, ha a szülő szétesik, akkor a gyerek is szétesik. Amit leginkább tudunk kommunikálni a gyereknek, az az, hogy meg lehet oldani ezeket a problémákat, hogy vannak biztonsági óvintézkedések, amiket ha betartunk, akkor könnyebben megoldódik ez a helyzet. Például, most nem megyünk a játszótérre, megtanultunk együtt helyesen kezet mosni, a barátokkal telefonon beszélünk. Ami még nagyon fontos, hogy ha a gyerekkel beszélünk, nem mindegy, hogy hány éves a gyerek. Kisgyereknek sem kell hazudni, de nem biztos, hogy erről tudnia kell. Kérdezzük meg a gyereket, hogy mit gondol, mi van vele, hogy érzi magát. Mutassunk mintát arra, hogy igen, valóban van ez a helyzet, de nézd, itt a fertőtlenítő, ezzel lefertőtlenítjük a korlátot, a kaputelefont, a kilincseket, meg a villanykapcsoló gombot. Tehát, azt lássa, hogy a megoldáson dolgozom, nem pánikolok.
- Beszéljünk az idősebb, a tizenéves gyerekekről is. Egy 14-15 éves kislány már megérti, hogy vészhelyzetről van szó, de ő úgy éli meg ezt a bezártságot, hogy már éppen három hete jár az Ádámmal, és most elválasztották őket, és ezzel itt a világvége.
- Na, nálunk most pont ez van. Egy 14 évesnek már meg kell értenie, hogy most azzal tesz jót a másiknak, ha nem találkoznak. Itt jön be az a kérdés, hogy hogyan szeretjük a másikat. Tehát azért szeretem a másikat, mert az nekem jó, vagy azért szeretem, mert őt szeretem. Ha őt szeretem, akkor most nem találkozok vele, mert nem akarom megfertőzni. Manapság ezekkel az online rendszerekkel bármikor láthatják egymást. Igen, most nem lesz testi kontaktus, de egy kapcsolatot fent lehet így tartani. Ezekre kell helyezni a hangsúlyt. Ha ez nem működik, akkor pedig, mint szülő, aki felelős a gyerekért, meg kell húzni egy vonalat. Próbáljuk megértetni velük, hogy mi az aktuális helyzet, de ha ez nem megy, akkor komolyabb intézkedéseket kell hozni. Például be lehet zárni a lakásajtót. Én egy viszonylag demokratikus nevelési módszert választottam a gyerekeim nevelése során, mindent megbeszélek velük, de most fegyelem van, és ez az én dolgom, hogy betartassam. Ha ez nem érthető, akkor drasztikus módszerekhez nyúlok. Most nincs lazaság. Ezzel nem lehet játszani.
Surányi P. Balázs

thumb kr kezmosasAnnak idején laborgyakorlaton szappankészítés címszó alatt, ha jól emlékszem glicerint főztünk nátrium-hidroxiddal. Megtanultuk, hogyan kell szappant készíteni, de hogy hogyan működik, az kimaradt a tananyagból.

- Alapvetően a kórokozó bőrfelszínről történő eltávolítására kétféle módszert alkalmazhatunk, a szappanos kézmosást, és az alkoholos kézfertőtlenítők használatát - mondja Dr. Almádi Tamás bőrgyógyász. - Mindkét módszer hatásos. A kézmosással lemossuk a kórokozót, a fertőtlenítőkkel pedig elpusztítjuk őket. Mindkét eljárásnak megvan a maga helye és szerepe a vírus elleni harcban.

- Beszéljünk először a kézmosásról. Hogyan működnek a szappanok?
thumb kr almadi- Maga a vírus egy végtelen egyszerű felépítésű organizmus, az örökítő anyagból, illetve az ezt körülvevő fehérje-, és lipidburokból áll. A szappanok, mint detergensek, a bőrfelszínen megtapadt vírusok lipidburkát bontják meg, így fejtik ki a hatásukat. Ezt a legegyszerűbb szappanok is tudják, nem szükséges antibakteriális szappant használni. Fontos megjegyezni, hogy a kézmosás akkor hatékony, ha legalább 20-30 másodpercig tart, és kellő alapossággal végezzük el.
- A kézfertőtlenítők ugyanilyen hatékonyak?
- A forgalomban lévő kézfertőtlenítők hatóanyaga leggyakrabban alkohol, általában 60%, vagy attól magasabb koncentrációban, melyek megölik az érzékeny mikrobákat. A fertőtlenítő csomagolásán jelölik a szer behatási idejét és hatásspektrumát. A megfelelő hatás eléréséhez azonban itt is figyelnünk kell néhány banálisnak tűnő dologra. Megfelelő mennyiséget kell használni, azt nagyon körültekintően eloszlatni a teljes bőrfelületen, és meg kell várni az előírt behatási időt.
- Tehát mindegy, hogy szappan, vagy kézfertőtlenítő, az a lényeg, hogy használjuk.
- Igen. Összegezve elmondható, hogy a leghelyesebb, amit tehetünk, hogy amikor csak lehet, szappannal mossunk alaposan kezet. A kézfertőtlenítőt pedig akkor használjuk, ha ehhez nem adottak a feltételek - bevásárlás közben, postán, bankban.
- Eddig naponta hat-hét alkalommal mostam kezet, de az utóbbi időben ez ennek többszöröse lett. Nagyon kiszáradt a kézbőröm, és ráncos lett.
- A naponta több alkalommal végzett kézmosás, illetve alkoholos fertőtlenítés hátránya, hogy kiszárítja a bőrt. Ez ellen naponta többször, de legfőképp lefekvés előtt, bőrhidratálással tudunk védekezni. Erre már számos kézkrém van forgalomban különböző hatóanyag tartalommal - urea, A-vitamin, glicerin. Ezek a készítmények táplálják a bőrt, segítenek visszaállítani a károsodott védőfunkciót, így a fokozott fertőtlenítés mellett mindenképpen ajánlott ezek használata is. Végül van még egy nagyon fontos dolog, amit el szeretnék mondani. A vírus nem csak a bőrfelületeken marad sokáig életképes, hanem ismert, hogy élettelen felületeken is több órán, sőt, akár napokon keresztül fertőzőképes marad, így a kézfertőtlenítés mellett fokozottan figyeljünk a környezetünkben lévő tárgyak, kilincsek, mobiltelefonok, kulcsok fertőtlenítésére is.
Surányi P. Balázs

„…a tudós ember nagy erejű.”
(Példabeszédek 24.)
A Szentírás fenti üzenetét tartják szem előtt diákjaink, amikor a mindennapi tanulmányi munkájuk mellett különböző tantárgyi- és sportversenyekre készülnek fel. Újabb büszkeségre okot adó eredményekkel gazdagodtak tanulóink az elmúlt időszakban is. Ezek között sajnos már olyan versenyek is vannak, melyeknek az eredményhirdetésére a fennálló helyzet miatt csak virtuális formában kerülhetett sor. Február 4-én rendezték meg a 7-8. évfolyamos tanulók XXVII. Országos Történelem Tanulmányi Versenyének megyei fordulóját, melyen Tóth Lili 8. helyezést ért el. Felkészítő tanára: Simonné Varga Katalin. A nyelvÉSZ országos versenysorozat megyei fordulójában három tanuló képviselheti iskolánkat. Hegyi Kinga 3.a osztály, felkészítője: Gál Csabáné, Csehi Panna 4.a felkészítője: Tibáné Mészáros Éva, Kiss Hunor 7.a osztály, felkészítője: Nagy Réka. Szintén a magyar nyelv szépségei iránt fogékony tanulók számára rendezték meg a Simonyi Zsigmond Kárpát – medencei helyesírási versenyt, melynek megyei fordulójába jutott Kiss Hunor 7.a osztályos tanuló. Tanára: Nagy Réka. A Zrínyi Ilona Matematikaverseny megyei fordulójának eredményhirdetésére hívták meg az eredményesen szereplő tanítványainkat. Elért eredményeik: Csehovics Marcell 5.a osztály II. hely felkészítő tanára: Ruszkai Gizella, Tömösközy Hanga Zsófia 6.a osztály 11. hely, Hanus Máté 6.a osztály 13. hely. Felkészítő pedagógus: Majoros Lászlóné. Csehovics Marcell teljesítményével megszerezte a jogot az országos döntőn való részvételre. Az elmúlt napokban nyelvvizsga bizonyítványokkal is gazdagodtak tanulóink. Sikeres B2 (középfokú) angol komplex nyelvvizsgát tettek: Berkes Benedek István 8.a és Szabó Luca Laura 8.a osztályos tanulók. B2 (középfokú) angol írásbeli vizsgabizonyítványt szereztek: Heltai Kilián 8.a és Tóth Laura Lilla 7.a osztályos tanulók, B2 (középfokú) angol szóbeli vizsgát tett: Kuruc Levente 7.b osztályos tanuló. A Langwest Országos Tehetségkutató Tanulmányi Verseny írásbeli elődöntőjén az alábbi eredmények születtek: Kenyeres Hanna 4.a IV. hely, felkészítő tanára: Zimmermanné Fekete Judit. Vaskó Nikolett Olívia 3.b VI. hely, felkészítő tanára: Soltészné Szörfi Anikó, Vass Virág 6.a V. hely felkészítő tanára: Magyarné Simon Anita, Kiss Hunor 7.a I. hely: felkészítő tanára: Magyarné Simon Anita. A zsűri értékelte az Egri Főegyházmegye által meghirdetett „Krisztus teste, a szentmisében itt van köztünk Jézus, aki értünk adta önmagát” rajzpályázatra beküldött munkákat. Csehovics Marcell 5.a osztályos tanuló munkájával az országos I. helyezést érte el vízfesték kategóriában. Felkészítő tanárai: Szilvásiné Bodnár Tímea (vizuális kultúra) Kocsis Katalin Ildikó (hittan). Minden tanulónak és felkészítő pedagógusnak szívből gratulálok!
Makkainé Chmara Marianna igazgató


Content of popup