E héten két alkalommal is ülést tartott a Tiszaújvárosi Helyi Választási Bizottság.
Szeptember 16-án az ajánlóívek átadására vonatkozó törvényi kötelezettség megszegése miatt bírság kiszabásáról határozott a bizottság.
A grémium megállapította, hogy a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség, Kereszténydemokrata Néppárt és a Városért Egyesület jelölőszervezetek megsértették a választási eljárásról szóló törvény rendelkezéseit. Ezek szerint a jelöltet állító szervezet a rendelkezésére bocsátott összes ajánlóívet köteles átadni a Helyi Választási Irodának a jelölt bejelentésére rendelkezésre álló határidőben, az ajánlást nem tartalmazó ív(ek)et pedig legkésőbb a bejelentési határidőt követő napon.
A Fidesz és a Városért Egyesület az átadás-átvételi jegyzőkönyv tanúsága szerint 1 ajánlóívvel „adós” maradt. (A 6. sz. választókerületben induló Markovicsné Szabó Enikő 7 ajánlóíve közül hiányzott egy.)
E kötelezettség elmulasztása esetén a választási bizottságnak - hivatalból eljárva - bírságot kell kiszabnia. Ennek összege le nem adott ajánlóívenként ezer forint.
A határozat ellen a meghozatalától számított 3 napon belül nyújtható be fellebbezés a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Területi Választási Bizottságnak címezve a Tiszaújvárosi Helyi Választási Bizottságnál. Jelen esetben tehát a fellebbezésnek szeptember 19-én 16 óráig kell beérkeznie a bizottsághoz.
Szeptember 18-án - lapzártánk után - ismét ülést tartott a választási bizottság. Ekkor az október 13-án tartandó polgármester-, önkormányzati képviselő-, és a települési nemzetiségi önkormányzati képviselőválasztás szavazólapjainak ellenőrzése, adattartalmuk jóváhagyása volt napirenden.
f.l.

thumb kr kakoczkiA szederkényi uradalom történeti földrajza után Dr. Kákóczki Balázs újabb, városunk történelmét feldolgozó könyvvel gazdagította a helyi szakirodalmat.
A szerző közel hároméves kutatómunkájának eredménye olvasható A megtervezett város című könyv oldalain, amiben korabeli tervek, fotók is segítenek visszarepülni az 1950-es évekbe. A könyv bemutatóját kedden délután tartották a Derkovits Művelődési Központ konferenciatermében.
- Milyen furcsa, hogy egy 53 éves fiatal városban élünk és mégis vannak olyan részletek a múltunkban, amit nem ismerünk - kezdte köszöntőjét Dr. Fülöp György alpolgármester. - Ez a város bizony a semmiből lett, de tudatosan megtervezték, mégpedig annak idején egy igazi mintavárosnak szánták. Én azt gondolom sikerült ez a terv, és akik itt élnek valóban úgy gondolhatják, hogy egy kivételes helyzetben lévő, jól szervezett mintavárosban élnek.
A könyvbemutató alkalmával Bráz György polgármester is köszöntötte a jelenlévőket.
- Amikor 1968-ban először beléptem ebbe a városba, rácsodálkoztam az akkor még igencsak pici településre - emlékezett vissza a polgármester. - Akkor még nem tudtam megfogalmazni, hogy mi volt az, ami tetszett benne, de most már meg tudom mondani. Szerintem ez a város egy geometriai csoda. Mindennek megvan a helye, szakszerűen meg van tervezve és pont emiatt rendezett, és mindig nagy figyelmet szenteltek mind a városépítők, mind a városvezetők, hogy minél több zöld- terület legyen a városban. A mai Tiszaújváros pedig köszönetet kell, hogy mondjon, és nem csak a városépítőknek, hanem a lakosságnak is, akik ideköltöztek és lokálpatriótákká váltak. Hiszen annak ellenére, hogy ezek az emberek nem itt születtek, mégis nagy szeretettel gondozták és segítették a várost a fejlődésben.
A könyvet Hocsák Róbert, az egykori Leninvárosi Városi Tanács tanácselnök-helyettese és osztályvezetője lektorálta, aki elsősorban a szerzőnek mondott köszönetet a közös munkáért.
-Először, amikor leültünk Balázzsal beszélgetni erről a témáról, azt gondoltam magamban egy ilyen, nálam sokkal fiatalabb ember vajon mi újat fog mondani nekem - mondta Hocsák Róbert. - Aztán elkezdtem mesélni a régi időkről, az emlékeim egyre jöttek, megelevenedtek. Majd azon vettem észre magam, hogy ülök és hallgatom ennek a fiatalembernek a kutatási eredményeit és lenyűgöz mennyi újat, mennyi érdekes adatot szedett össze.
A megtervezett város sok új információhoz juttatja az olvasókat. Új megvilágításba került a Tiszapalkonyai Erőmű, valamint a Tiszai Vegyi Kombinát alapításának története is. Újdonság a város kijelölésének procedúrája is.
- Őszintén szólva a telephely-kijelölés engem is meglepett, ami szó szerint procedúra volt - mondta Dr. Kákóczki Balázs. - Nagyon gyorsan kellett kijelölni a város helyét. Ez 1954. március 2-án meg is történt. Összesen 12 szempontot vettek figyelembe, annak érdekében, hogy a legmegfelelőbb helyre kezdjék el tervezni és felépíteni a várost. Például figyelembe vették a légoltalmi szempontokat, hiszen akkoriban dúlt a koreai háború és reális esély volt a harmadik világháború kirobbanására is. Ezek azért nagyon fontos adatok, mert a tervezési, illetve az azt megelőző időszakra már szinte senki nem emlékszik vagy nincsenek róla ismeretek. Tehát ez a könyv még az idősebb generációnak is mondhat új dolgokat, illetve nosztalgiázásból is lapozgathatják. A fiataloknak pedig egy teljesen új ismeretanyagot ad.
ema

Jelenleg elsőtől kilencedik osztályig térítésmentesen juthatnak a tankönyvekhez a diákok. Ez azonban nem azt jelenti, hogy megkapják a tankönyvcsomagot és szabadon, tetszésük szerint használhatják, hanem év végén a könyveket vissza kell adni az iskola könyvtárának, mégpedig megfelelő állapotban, hiszen a következő tanévben újra kiadják.
A megfelelő állapot azt jelenti, hogy nem lehet bele jegyzetelni, aláhúzni, kiemelni, ne legyen gyűrött, ne hulljanak ki a lapok, és ha lehet, ne boruljon rá a reggeli kakaó. Ha mégis beleírt a gyerek, ki kell radírozni, ha tanév közben elhagyja a könyvet, vagy időközben tönkremegy, akkor a szülőnek kell pótolni. Pénzt nem fogadnak el az iskolában, meg kell venni az elhasznált vagy elhagyott könyvet.
thumb kr tankonyv

Lokálpatrióta délután címmel tart rendezvényt szeptember 21-én, szombaton 15:00 órától a Tiszaújvárosi Lokálpatrióta Egyesület. A rendezvény helyszíne a szökőkút mellett lévő Tiszaújváros szelfipont környezete.

A Mindenki Magyarországa Mozgalom, mint politikai jelölőszervezet tájékoztatja Tiszaújváros polgárait, hogy a 2019. október 13-án tartandó önkormányzati választásokon Dr. Fülöp Györgyöt, a Tiszaújvárosi Lokálpatrióta Egyesület és a Magyar Szocialista Párt közös polgármesterjelöltjét és az ő csapatának képviselőjelöltjeit támogatja.
Dr. Fülöp György és a mögötte álló képviselőjelöltek már bizonyították, hogy hitelesen, elszámoltathatóan és tisztességesen, a tiszaújvárosiakkal közösen, nagy odafigyeléssel és szakszerűséggel képesek végezni városépítő munkájukat. Munkájuk nyomán Tiszaújváros egyre erősödött, gyarapodott, világos jövőképpel rendelkezik, ami lehetővé teszi, hogy egy versenyképes és szabad város maradhasson, ahol mindenki számít. A Mindenki Magyarországa Mozgalom számára különösen fontos, hogy a várost korrupciómentesen, becsületesen, a keresztény etika szigorú szabályainak megfelelően vezették és kívánják vezetni a jövőben is.
Dr. Fülöp György társadalmi szerepvállalása, amely megnyilvánul abban is, hogy a helyi római katolikus egyházközség képviselője, szintén fontos a mi politikai mozgalmunk számára. Az MMM arra kér minden tiszaújvárosi választópolgárt, hogy Dr. Fülöp Györgyöt a Tiszaújvárosi Lokálpatrióta Egyesület-MSZP jelöltjét és az ő csapatát támogassák szavazataikkal, hiszen ők tiszta előéletűek és hitelesek, és így együtt alkalmasak arra, hogy Tiszaújváros továbbra is egy szabad és sikeres település maradhasson.
Mindenki Magyarországa Mozgalom képviseletében
Köteles László
Borsod-Abaúj-Zemplén megyei koordinátor

thumb kr d 1A demenciák leggyakoribb formája az Alzheimer-kór. Az egyik legismertebb tünete a feledékenység és a memóriazavar, de például a viselkedészavar vagy a szorongás is lehet jele a betegségnek. Az időskorú lakosságot érintő kór egyre több embert érint, ezért is szervezett szűrésekkel egybekötött felvilágosító napot a Tiszaújvárosi Humánszolgáltató Központ.
- A demencia az emlékezet és más gondolkodási funkciók kóros mértékű csökkenését, a szellemi képességek hanyatlását jelenti. Nem gyógyítható, de lassítható a folyamat gyógyszerekkel, ehhez azonban fontos a korai diagnózis, hiszen a betegség korai stádiumában alkalmazható ez a kezelés - tudtuk meg Kazár Ágnes belgyógyásztól, akit a szervezők hívtak meg városunkba.
- A rendezvény aktualitását az Alzheimer világnap adta, a résztvevők az idős, nyugdíjas lakosság. A programot a Tiszaújvárosi Humánszolgáltató Központ szervezte és a Tiszaújváros Jövőjéért Alapítvány támogatta - mondta Károlyi Krisztina, a család és gyermekjóléti szolgálat vezetője.
- Mit „kínálnak” ma a város idős lakosságának?
- A program részeként a nyugdíjasok egy szűrőprogramon vehetnek részt, ami széles körben felhívja a figyelmet a szinte járványszerűen terjedő, szellemi leépüléssel járó betegségekre, és egyben lehetőséget biztosít, a demencia korai szűrésére. A szűrés három állomáson zajlik, kognitív teszteket töltenek ki a résztvevők, a másik két állomáson látás-, hallásvizsgálat, súlymérés, vérnyomásmérés, vércukormérés BMI indexszámítás és tanácsadás folyik. Ezen felül készségfejlesztő játékokat próbálhatnak ki a részvevők, ezek használatával szeretnénk elősegíteni a szellemi állapot karbantartását, mely kulcsfontosságú a demencia megelőzésében. thumb kr d 3Ezen felül egy ebéddel vendégeljük meg a résztvevőket, a délután folyamán pedig egy operett műsorral zárjuk a rendezvényt. Szeptember 24-én a szűrőprogram folytatódik a tiszaszederkényi városrészben lakó idősek számára.
- Van ezen a mai programon kívül más segítség is az érintett időseknek?
- Sajnos egyre több embert érint a demencia, ami nem természetes velejárója az öregedésnek. Ennek jegyében született az ötlet egy klubfoglalkozás megvalósítására, amit a Tiszaújvárosi Humánszolgáltató Központ a Tiszaújvárosi Nyugdíjasok Egyesületével közösen működtet ,,Nefelejtsünk” néven. A klubfoglalkozás időpontja minden hónap második szerdája, helye a Tiszaújvárosi Nyugdíjasok Egyesületének előadóterme. A foglalkozás nyitott, minden érdeklődőt szeretettel várunk. Elsődleges célunk a minőségi idős-kor elősegítése, kreatív foglalkozásokkal, életvezetési ismeretekkel, kiscsoportos beszélgetésekkel, előadásokkal.
thumb kr d 2A „házhoz jövő” szűrőprogramot Dr. Kazár Ágnes háziorvos, belgyógyász vezette, akit a szűrés fontosságágról, az időseket érintő betegségről és annak lefolyásáról kérdeztünk.
- Fontos elmondani, hogy a demencia egy tünetegyüttes. A tünetegyüttes több típusú betegséghez, vagy több fajta betegséghez kapcsolódóan jelentkezik. Legyen az magas vérnyomás betegség, cukorbetegség, Parkinson-kór és még nagyon sok más, de ezek, amik a leggyakrabban előfordulnak. Gyakorlatilag fiatal korunkban nem gondolkodunk azon, hogy ha nem szedjük be a vérnyomáscsökkentő gyógyszerünket, vagy nagyvonalúan kezeljük a vércukorszintünket cukorbetegként, annak 65-70 éves korban egyik szövődménye az lesz, hogy a demencia tüneteit fogjuk mutatni - nyilatkozta a belgyógyász. - Tulajdonképpen egy olyan funkcionális zavarról van szó, ami az idősek mindennapjait és életminőségüket érinti. Az, hogy nem jutnak eszembe szavak, hogy nem tudom mit hova tettem le, hogy egyszer csak szembesülök vele, hogy teljesen rendellenes helyen találom meg például a kulcsomat a hűtőszekrényben, vagy a sütőben. Ez egy nagyon nehéz dolog az időseknek.
- Milyen jellemző tünetei vannak a betegségnek?
- Az első, ami leghamarabb jelentkezik a rövid távú memória zavara. Utána általában keveredve jelentkeznek a tünetek és minden beteg más. Bizonyos tünetek erősebben jelentkeznek, mások kevésbé. Utána következnek a tájékozódásbeli zavarok, az időben hol tartunk, milyen nap van ma? Időjáráshoz való alkalmazkodásban milyen ruhát vegyünk fel, túlöltözünk, amikor nyári meleg van, akkor is harisnyanadrágot húzunk vagy pulóvert, vagy rajta marad a pizsama a betegen, úgy érkezik meg a háziorvoshoz a rendelőbe, arra veszi föl a ruháját. Ezek már a bonyolultabb funkciók végrehajtásának a zavaráról szóló tünetek. Amivel nagyon gyakran találkozhatunk a háziorvosi rendelőben, hogy egyre többet jön a beteg ugyanazzal a problémával, ez is tünet lehet. Aztán elmondjuk, tájékoztatjuk, hogy mit is kellene tennie, amit aztán nem tesz meg, nem megy el szakvizsgálatra, pontatlanná válik a gyógyszerek szedése. Ezek mind-mind az úgynevezett kognitív funkciókhoz tartozó deficit tünetek, ez az egyik része a betegségnek. A másik része, amikor az illető viselkedése változik meg. Egy kicsit feszültebbé válnak, idegesebbek lesznek, agresszívabbá válhatnak vagy éppen jobban magukba fordulhatnak, depresszív hangulatba esnek, elmagányosodnak, izolálódnak a környezetüktől. Ezek azok a dolgok, amik még a középsúlyos stádiumra jellemzőek. Miután különböző stádiumai, stádium beosztásai vannak a betegségnek, a súlyos kategória esetén már az elkóborlások következnek be, az alvászavarok, amik dominálóak, gyakorlatilag a személyiségét veszíti el a beteg súlyos stádiumban. Nem tudja a nevét megmondani, nem ismeri fel a hozzátartozóját, fokozódnak az agresszív viselkedések, az együttműködés zavara lép fel. Összegezve, ez egy hosszú lefolyású betegség, aminek ma a kezelését nem tudjuk, és gyakorlatilag a tünetek mind-mind a személyiség megszűnésével járnak. Csak gondoljunk bele milyen nehéz azzal szembenézni, hogy szerettünk ül az asztalnál, ott van előtte a tányér, a kés, a kanál és a villa, és nem tudja megenni az ételt, mert nem tudja mit kell azzal csinálnia ami előtte van, nem ismeri föl, hogy ez egy tányér étel.
- Az orvostudomány mai állása szerint továbbra is gyógyíthatatlan betegségről beszélünk?
- Sajnos nem gyógyítható, de lassítható a folyamat. A betegség korai stádiumában gyógyszerekkel lassítható, ezért nagyon fontos figyelni, észre venni a tüneteket, elmenni a szűrővizsgálatokra. Gyakran összekeverik az emberek a demencia jeleit a normál öregedés jeleivel, ezért is fontos tájékozódni, odafigyelni magunkra, egymásra, a szeretteinkre.
berta

thumb kr kulonopraA felnőttektől és főleg az idősebb korosztálytól hallom sokszor, hogy „Ezek a mai fiatalok!, Nem érdekli őket semmi. Csak a telefont nyomkodják.” Nem mondom, van benne igazság, hiszen ők egy másik generáció és nekünk ezt nehéz kezelni, megérteni.
Viszont azt is figyelembe kell vennünk, hogy vannak gyerekek, nem is kevesen, akik bizony amellett, hogy telefont nyomkodnak, sok minden mást is csinálnak. Nem feltétlenül azért, mert annyira előrelátnak és tervezik, szervezik a saját jövőjüket, céljaikat, hanem egyszerűen azért, mert szeretnek sportolni, táncolni, zenélni vagy akár nyelveket tanulni.
- Már óvodás korom óta, kilenc éve járok társastáncra - mondta Pöstényi Emília, aki most kezdte a nyolcadik osztályt. - Nagyon jól érzem magam a táncedzéseken, mert nagyon szeretek táncolni és vannak itt barátaim is. Bár az iskola is sok feladatot ad, sok óránk van egy héten és sokat is kell tanulni, de mindig nagyon várom a délutáni edzéseket, mert nagyon élvezem és kikapcsol. A csütörtöki napom például a leghosszabb, mert hét órám van, aztán jövök táncolni egy órát, aztán két óra karateedzés, majd hazamegyek és tanulok. Van, amikor elfáradok a nap végére, de soha nem jutott eszembe, hogy abbahagyjam akár a táncot, akár a karatét.
Kelemen Alexandra napjai is zsúfoltak, bár az iskola miatt kevesebb ideje van kikapcsolódni.
- Régebben jártam úszni, korcsolyázni Miskolcra és táncolni hetente többször - sorolta a délutáni programokat Alexandra. - Azonban bármennyire is szerettem mindezeket csinálni, választanom kellett, mert évről-évre egyre többet kell tanulni, ami persze a hobbiktól veszi el az időt. Az úszás és a korcsolya kiesett, a tánc maradt a kosárban. Hétköznap iskola után hetente kétszer jövök és hétvégén is járok egy másik táncedzésre.
Az edzések mellett azonban nem ritka, hogy a gyerekek különórákra is járnak, ha jobb jegyért hajtanak, felvételire készülnek vagy egyszerűen csak az iskolában szeretnének jobban teljesíteni, magabiztosabbak lenni.
- Szükség van erre? Ennyi elfoglaltságra, az iskola mellett?- kérdeztem Pálnokné Pozsonyi Márta pszichológust.
- Azt gondolom a gyerekeknek mindenképpen szükségük van olyan tevékenységre, vagy tevékenységekre, ami az érdeklődésüknek megfelelő, hiszen az iskolában sok olyan dologgal találják szembe magukat, amit bár meg kell tanulni, nem biztos, hogy érdekli őket. A legtöbb iskolában van lehetőség különböző szakkörökre, amit választhat a gyerek. A másik nagyon fontos az úgynevezett szabadidős tevékenység, például a sport, a zene, a tánc.
- A mozgásnak ott kell lennie a délutáni programok között?
- Nagyon fontosnak tartom, hogy a mai digitális világban felnövő gyerekeknek mindenképpen kell, hogy mozgás is legyen az életében. Nem kell, hogy versenysportoló legyen, nem kell, hogy a hét minden napján edzésre járjon, csak szeresse, élvezze, amit csinál. Sok neurológus és agykutató mutatta ki, hogy a mai gyerekeknek, akik a televíziót nézik, a számítógépet böngészik, illetve a telefonjukat nyomkodják, másként fejlődik az agyuk, a rendszeres mozgás azonban segíti a fejlődésüket.
- Van, amikor már a gyerek az iskolában elfárad, és még ha szeret is sportolni, nehezen indul el.
- Én az iskolai megterhelést nagyon erősnek találom. Nem ritka, hogy az általános iskolásoknak naponta akár hét órájuk is van. Ezután kérni a gyerekektől, hogy menjenek haza, vegyék elő a tankönyveket, a házi feladatokat és még tanuljanak legalább két órát..... Ha összeszámoljuk az már kilenc munkaóra egy nap. Ez irreális! Egy felnőttnek is hosszú ennyi ideig intenzíven, teljes odafigyeléssel dolgozni.
- A napi tennivalók közül általában a tanulás marad a sor végére, ami sokszor becsúszik az estébe, ami a pihenéstől veszi el az időt, hiszen reggel kelni kell.
- Sajnos ez így igaz! Pedig megfelelő mennyiségű alvásra bizony nagy szükség van, és ezt nekünk felnőtteknek kell jól megszervezni. Egy elsősnek fél kilenc körül már ágyban kellene lennie, de egy 12-14 évesnek is legalább kilenc órát kellene aludnia minden éjszaka. Hiszen, ha kipihent, akkor tud koncentrálni, a fáradt gyerek általában magatartási problémával küzd, pedig sokszor csak a napirendjét kellene beállítani, amiben 9-10 óra alvás is szerepel.
ema

thumb kr hajduk 1Bevallom, még soha nem voltam a Hajdúk a szigeten rendezvényen, itt volt már az ideje. Úgy képzeltem, afféle csendesebb, „mini” halászléfőző fesztivál. A voksomat ugyan egyik mellé sem teszem, de Füredi Zsuzsa szilvásgombócát, a TiszaSzolg-osok toros káposztáját, Kobold, a bivaly simogatását és azt a hangot, amikor a karikás ostort először sikerült megszólaltatnom, azért egy darabig nem fogom elfelejteni.
Mintha az időjárás is tudott volna a fesztiválról, úgy érkezett meg a szombat: nem túl meleg, és nem is túl hűvös idő várta a Tisza-szigetre érkezőket. A programok nyitányaként a Derkovits Majorette Csoport és a Derkovits Fúvószenekar adott műsort, majd Bráz György polgármester köszöntötte a vendégeket. Mint megnyitó beszédében mondta, Tiszaszederkénynek van kapcsolata a hajdúkkal, hiszen annak idején Lorántffy Zsuzsanna fejedelemasszony hajdúcsaládokat telepített az akkori Szederkénybe, ezeknek a családoknak a leszármazottaiból még ma is élnek Tiszaszederkény városrészben.
thumb kr hajduk 2- Azért állunk most itt ilyen sokan a színpadon - mutatott a képviselő-testület megjelent tagjaira Bráz György -, mert ez egy olyan nagyrendezvényünk, aminek a pénzügyi hátterét minden évben ez a képviselő-testület biztosítja a rendezvénykeretből. Köszönöm a képviselő-testületnek, hogy adtunk egy olyan rendezvényt a városnak és a környező településeknek, amely most már ötödik éve tart. Remélem, hogy ez így lesz jövőre és azután is, hiszen ez a sziget csodálatos - tette hozzá a polgármester, aki egy-egy ajándékot nyújtott át Hajdúnánás képviselőjének, Tóth Józsefnek, Polgár polgármesterének és dr. Fülöp György alpolgármesternek.
Bráz György után Tóth József szólt a közönséghez.
- Egy éve azt ígértem, hogy lehet akármilyen idő, mi biztosan itt leszünk a fesztiválon. Szívesen látunk mindenkit sátrainknál, ahol babgulyást, kolbászos lecsót, cserászkát és főtt kukoricát főztünk. Hoztuk még a jókedvünket és a töretlen optimizmusunkat - mondta Tóth József.
És természetesen fellépő csoportjaikat is, csakúgy, mint Tiszaújváros. Közben már készek is voltak az ételek a főzőcsapatoknál, bárki megkóstolhatta a finomságokat.
A polgáriak kitettek magukért, paraszti ételeiket sokan megkóstolták.
- Van benne egy kis titok azért - mondta Bán János, a Polgári Lokálpatrióta Mozgalom sátránál -, hogy meddig kell a hagymát dinsztelni, meg különböző apró fogások. A lecsót mindnyájan szeretjük, ennek van most itt az ideje. Ezzel zárjuk a paprika, a paradicsom szezonját.
- Csak finomabbak ezek az ételek - mondta Mészáros László, akit lecsóval kínáltak a polgáriak -, házi jellegűek, jobban hozzá vagyunk szokva ezekhez az ételekhez, mint a mostaniakhoz. Otthon is sokszor főzünk slambucot, meg mikor, milyen ételek jutnak eszünkbe a hagyományosak közül.
Több mint száz adag toros káposztát készítettek a TiszaSzolg-osok, és nem csak a finom étel, de a szíves vendéglátás is ott marasztalt bennünket egy ideig. Füredi Zsuzsa látványkonyhájában szilvásgombóc főtt, alig győzték nyújtani, szaggatni az asszonyok, olyan nagy sikere volt, nem érdemtelenül. A kézművesek utcájában finomságok és apróságok várták a vásárlókat, akik lassan-lassan azért összegyűltek.
- Még csak lengünk itt a tömegben - mondta Gombos Dávid -, nézelődünk, hogy mi a helyzet, elvagyunk, jó az idő. Minden évben ki szoktunk járni, itt lakunk Tiszaújvárosban, azért ez nem távolság. Inkább ételeket kóstolni jöttünk, édesanyám itt dolgozik, emiatt is szoktunk kijárni, de a programokat is szívesen megnézzük.
thumb kr hajduk 5A népi játszótéren folyamatosan nagy volt a tömeg. Óriás csúzli, csigaverseny, képkirakó és kalapdobálás - csak néhány az izgalmas ügyességi játékok közül. A zsibongáson túl Kobold és Monster, a celeb bivalyok várták a gyerekeket, és ezt szó szerint is lehet venni, hisz mindketten szeretik a társaságot, azt, ha velük foglalkoznak, és persze azt is, ha nyüzsgés van. Gyakorlott celebként ment a pózolás is a rajtuk álló gyerekekkel, amíg a szülők elkészítették a fotókat.
- A gyerekjátszótéren már majdnem mindent kipróbáltunk - mondta a családjával érkező Gergely -, csizmát dobáltunk, gurítottuk a traktorkereket. A gyerekek nagyon élvezték, sok díjat is nyertek, élvezetes volt az egész nap számunkra. A fellépések is nagyon jók, szóval tetszik.
Pár méterrel távolabb lóra pattanhattak az érdeklődők és érkeztek kutyák is, igazi, magyar fajták. A Diósgyőri Királyi Kutyások pulikat és komondorokat is hoztak magukkal.
- A pulik feladata elsősorban a nyáj terelése volt - mondta Tóth Tamás -, az állatok egyben tartása, a konda, a gulya ráncba szedése. A mudi és a pumi később alakultak ki, a mudi a legfiatalabb fajta. A kuvaszok és a komondorok pedig elsősorban őrzőkutyák voltak, akik védték a kincset. Honfoglaló őseink, középkori eleink nagy állattartók voltak, a kincset a nagy állatok sokasága jelentette, ezt meg kellett védeni a ragadozóktól.
Nem csak Miskolcról, Debrecenből is érkeztek hagyományőrzők. Finom illatok vonzottak oda bennünket, sült sertéshús készült mártással, a recept még azokból az időkből való, amikor nem evett a magyar se krumplit, se paradicsomot.
- Először megsütjük a húst - mondta Kósa Sándor -, a középkorban úgy csinálták, hogy főzték és sütötték, vagy sütötték és főzték, tehát mind a kettőn át kellett esnie. Mi most megsütjük jó sósan, majd belekerül egy lenvászon anyagon átszűrt szőlőlébe és vízbe, amibe teszünk borsikafüvet, mézet és tormát.
Nem csak főztek, lövöldöztek is a debreceniek, a 17. század fegyvereivel.
- Alapvetően ilyenek voltak a Bocskai István hadserege által használt fegyverek - mondta Krémer Miklós, az egyesület tagja -, akkor a fő haderőnem a puskások voltak, a puskás gyalogság. Ennek két részét mutattuk most be, a hajdúkat és a vörös darabontokat. A vörös darabont alapvetően milicia jellegű, városi besorozottakból áll, a hajdúk pedig kelet-magyarországi marhapásztorok, akik a törökkel, némettel, mindenkivel annyit kellett már hogy hadakozzanak, hogy rengeteget tapasztaltak a hadviselésből. Ezt fel is használta Bocskai és felbérelte őket zsoldosnak, ez volt hadseregének másik, tapasztalt része.
A tradicionális magyar harcművészettel is megismerkedhettek az érdeklődők, az Országos Baranta Szövetség egy csatát is bemutatott a színpad előtt, melyet régi eszközökkel vívtak.
- Az első baranta egyesület 1997-ben alakult - mondta Falatovics Ádám -, az országos szövetség pedig 2004-ben jött létre, hogy összefogja az egyesületeket. Jelenleg a kis Magyarország területén 19 csapat működik, Felvidéken három, Erdélyben hét, továbbá Svájcban és az Egyesült Államokban is vannak baranta edzések. Sportegyesületként működünk, itt is vannak versenyek. Megtanulni nem nehéz, nyilván minél több időt fordítunk rá, annál ügyesebbek leszünk, annál gyorsabban tudunk haladni. Egy szál bot kell csak hozzá, sok mindent a bottal és fafegyverekkel alapozunk meg, később jönnek majd be a fém eszközök, amikor már a technikai erő is megvan hozzá.
A lelkes kis csapat nem csak bemutatta tudományát, meg is tanította az érdeklődőket. Sokan - jómagam is - életében először fogtak a kezükbe karikás ostort, amit a kezdeti bukdácsolás után aztán csak sikerült megszólaltatni. Repültek a nyílvesszők, suhogtak a botok, miközben a háttérben már készülődött Radics Gigi, az ő élő könnyűzenei koncertje zárta a Hajdúk a szigeten fesztivált.
Fodor Petra


Content of popup