thumb kr maszkKeddtől már csak a város bizonyos pontjain kötelező a maszkviselés a közterületeken. Erről hétfői ülésén tárgyalt a prevenciós bizottság, a polgármesteri határozat kedden lépett életbe.

Sokan már hétfőn értesültek a hírről, a facebookon gyorsan elterjedt a polgármester tájékoztatója. Kedd reggel a legtöbb emberen már nem volt maszk az utcán, furcsa is volt egy kicsit így látni másokat.
- Én továbbra is hordom azért, nekem így biztonságosabb - mondta a postára igyekvő Ilosvai Andrásné -, mindenki hordja, ahogy gondolja. Nekem több váltómaszkom is van, minden zsebemben van egy, és felteszem a jövőben is.
Adame Irén és Szovák László még maszkban sétáltak, nem értesültek a hírről.
- Ha már nem kell, akkor levesszük - mondták.
- Én szemüveges vagyok, állandóan párásodik a maszktól, jó lesz már egy kicsit nélküle - mondta Irén.
A legfrissebb helyi statisztikák miatt döntött úgy a polgármester és a prevenciós bizottság, hogy megszüntetik a kötelező maszkhasználatot a közterületeken.
- A kötelezettség január 12-én megszűnt. Látjuk azonban, hogy vannak olyan frekventált helyek, ahol szükséges maszkot viselni, például a nagyobb boltok parkolóiban, az autóbusz-pályaudvaron és a Piramis center parkolójában. Ezeken a helyeken továbbra is szükséges a maszk viselése. Arra kérek mindenkit, hogy cselekedjen a saját belátása szerint. Továbbra is vigyázzunk egymásra, és ha zsúfolt helyre megyünk, akkor önmagunk és mások védelme érdekében lelkiismereti alapon, de viseljük a maszkot - mondta dr. Fülöp György polgármester.
A prevenciós bizottság ülésén arról is tájékozódtak, hogy a kormányhivatal megszüntette a tüdőgyógyász és hat szakdolgozó kirendelését, így a covid-osztályról ők visszatértek.
- Keddtől a tüdőgyógyászaton a régi rend szerint tudjuk fogadni a betegeket - mondta el Nagyné Kántor Judit, a rendelőintézet főigazgatója -, a betegirányítón, illetve telefonon keresztül lehet időpontot kérni, illetve újra tudjuk végezni a lakossági tüdőszűrést, hiszen a doktornő most már itt van, és tudja leletezni az elkészült felvételeket.
Fodor Petra

Határidős feladat miatt rendkívüli ülést kellene tartania január 14-én városunk képviselő-testületének. A veszélyhelyzeti szabályozás miatt azonban ezúttal is dr. Fülöp György polgármesterre hárul a döntés felelőssége.

A 2020. évi C. törvény az egészségügyi szolgálati jogviszonyról a Tiszaújváros Városi Rendelőintézet fenntartója számára is feladatokat ad, ez pedig városunk önkormányzata.
Lapunk kérdésére dr. Fülöp György polgármester elmondta, hogy a rendelőintézetben dolgozó közalkalmazottak továbbfoglalkoztatásával kapcsolatban kell majd döntéseket hoznia, melyek alapvetően érintik az orvosokat, az egészségügyi szakdolgozókat és nem szakdolgozókat is, hiszen egy új egészségügyi szolgálati jogviszony jön létre.
- Érinti majd a városi ügyelet rendszerét is - mondta a polgármester -, az új jogszabály szerint ugyanis a rendelőintézet ezt nem tudja szervezni, így Tiszaújváros önkormányzata vállalja magára, hogy közvetlenül mi szervezzük az ügyeletet. Reményeim szerint az állampolgárok ebből semmit nem fognak észrevenni, gyakorlatilag ez egy jogtechnikai változás. Ez egyelőre átmeneti, később meglátjuk, hogyan folytatódik az egészségügy átszervezése.
Március elsejétől már az új módon kell a rendelőintézetnek működnie, de már most meg kell hozni a szükséges döntéseket, hogy az érintett munkavállalókat időben tájékoztatni tudják az új jogviszony részleteiről.
fp

thumb kr hotel 1Szembetűnő a változás az épülő szálloda háza táján. Az építkezést körbevevő kerítést már elbontották, az épület elérte teljes magasságát és bekerültek az üvegpanelek is, ami nem mindennapi külsőt kölcsönöz a szállodának.

thumb kr hotel 2Bár még messze van az építkezés vége, folyamatosan közel hatvanan dolgoznak teljes erőbedobással, hogy nyár közepén már vendégeket fogadhasson az impozáns épület.
- Itt az épület földszintjén a külső üvegfaltól eddig az oszlopsorig lesz az étterem. Ez a középső szekció, a két oszlopsor között lesz a szálloda bárja, azon túl pedig a külső részen, ahol az üvegfalat és a nejlon borítást látjuk, ott lesz majd a télikert - mutatja Szabó András, a Tisia Hotel & Spa projektmenedzsere, aki gyors idegenvezetést tart nekünk a szállodában. - Az első emelet egy jelentős részét az 500 négyzetméteres rendezvényterem adja, a következő emeleten lesznek a szobák, majd az épület legtetején a wellness részleg. Most az időjárás miatt a külső burkolási munkálatok szünetelnek, a belső munkálatok aktuálisak, mint a gépészeti rendszerek kialakítása, a festési munkák vagy a fürdőszobák hidegburkolása.
Nyáron kezdődött el a szállodához tartozó zárt parkoló kialakítása, építése, ami már szinte teljesen kész van.
- A parkoló véleményem szerint egy abszolút sikertörténet, mivel a várnál hamarabb elkészült - folytatja az idegenvezetést Szabó András. - Bár még nem lehet használatba venni, mert egyelőre építőanyag tárolására használjuk a területet, valamint várjuk, hogy kitavaszodjon, mert akkor lehet majd a parkolórendszer elektronikus egységeit is elhelyezni. Akkor mondhatjuk majd, hogy teljesen kész.
ema

Szabó Emma Janka lett az év első tiszaújvárosi kisbabája. A csöppség január elsején 15.45 perckor született 3310 grammal és 51 centiméterrel. A kislány Szabó Tamás és Szabó-Révész Renáta első gyermekeként látta meg a napvilágot a megyei kórházban.

Az új év első napján, január elsején ugyanúgy kezdődött a nap Szabóéknál, mint minden más családban. A fiatal pár kipihenve a csendes szilvesztert, hozzákezdett a napi rutinhoz, mígnem délelőtt közbeszóltak a fájások.
- Elsején reggel indultak a fájásaim, 10 percesek voltak 11 óráig, miközben nyugodt voltam, hiszen azt hittem, hogy csak jóslófájások, ami időnként vissza-visszatér, így főzni, mosni, takarítani kezdtem, mert nem vettem komolyan. A férjem aztán egy idő után mondta, hogy hívjuk a szülésznőt, szerinte már indulnunk kellett volna a kórházba, de én még akkor sem voltam biztos benne. Mivel csupán jóslófájásra gyanakodtam, az járt a fejemben, hogy milyen kellemetlen, ha bemegyünk ezzel a kórházba és kiderül, hogy még nincs is itt az idő - mosolyog az anyuka. - Időközben sűrűbben jöttek a fájások, 4 percenként, aztán irány a kórház, de igazán ekkor sem izgultam nagyon. Kora délután, 13 órakor kerültem a szülőszobára és háromnegyed 4-kor meg is született a kislányunk, természetes úton, komplikáció nélkül, a kórházban is csodálkoztak, hogy milyen gyorsan megszületett a baba. Ügyesek voltunk, különösen Emma - emlékszik vissza az édesanya, Szabó-Révész Renáta, majd a férje, Tomi, a boldog apuka veszi át a szót.
- Az első gyermekünk, kislányunk január elsején 15.45 perckor született 3310 grammal és 51 centiméterrel, akinek a Szabó Emma Janka nevet adtuk. Megtörtént a csoda, ettől jobban nem is kezdődhetett volna az év, boldog apuka vagyok, boldog szülők vagyunk, és csodálatos, hogy bent lehettem a szülésnél. Igazából én erőltettem az apás szülést a kezdetektől fogva, bár ott a helyszínen már egy kicsit megijedtem, kellemetlen volt, mert néha rosszabbul voltam, mint a feleségem, de hál’ istennek én is túléltem. Nem volt könnyű látni ott azt a nagy fájdalmat, nehéz volt azt átélni nekem is, azt hiszem meggyötört, de már jobban vagyok én is – mondja, lassan két hét távlatából, most már megkönnyebbülten Szabó Tamás, Emma apukája.
A fiatal anyukán, Renin nyoma sincs a fáradtságnak, sugárzik a boldogságtól, mosolyogva mesél mindenről, amiről kérdezem. Még a várandósság időszakáról is önfeledten mesél, holott a koronavírus-járvány miatt nem volt, nem lehetett úgy minden, ahogy eltervezték, vírusmentes békeidőben.
- Múlt hétfőn jöttünk haza a kórházból, azóta már eltelt egy hét, regenerálódtam, kialudtam magam, azt hiszem kipihent vagyok, amit a nagyszülőknek is köszönhetek, hiszen sokat segítenek nekünk. A terhesség 9 hónapját is boldogan éltem meg, bár a vírus miatt nehezebb volt, hiszen mindenhová egyedül tudtam csak menni, Tomi nélkül. A járványveszély miatt ő sajnos nem tudott olyan szép pillanatokat megélni, mint például az ultrahang vizsgálatok, nem láthatta, milyen a pici odabent, és nem hallhatta a szívhangját, de szerencsére egy 4D ultrahangra végül bejutott. Ezek voltak a legnehezebb pillanatok, hiszen Emma az első gyermekünk, és vele együtt egy ilyen járványhelyzetbe csöppentünk bele, de igyekeztünk nem rástresszelni, próbáltunk úgy csinálni, mintha nem lenne pandémia, nem arra koncentráltunk, hanem a jó dolgokra - mondja az édesanya. - Most leginkább csak az öröm van, nincs gondunk, ha sírósabb napja van, akkor a nagyik elringatják. Igazából Emma is sokat segít nekünk, hiszen nagyon jó baba, eszik, iszik és alszik. Mi is tudunk pihenni, igaz kicsit kevesebbet, mint a kicsi, de ez így van rendjén.
berta

thumb kr felv 1Emlékszem, a téli szünet után szinte mindig úgy kezdődtek a januári tanítási napok, hogy „Remélem kipihentétek magatokat a szünetben, mert nagy munka áll előttetek.” A nagy munka persze igaz volt, vagy azért, mert a félév előtti hajrára kellett készülni, vagy azért, mert a továbbtanulással kapcsolatos teendők tették mozgalmassá a napjainkat. Ez az évtizedek alatt mit sem változott. Sőt! Ahogy elnézem a mai fiatalokat, nincsenek könnyű helyzetben. Megsokszorozódtak a feladok, és az elvárások is, a koronavírus miatt kialakult helyzet pedig még rá is tesz egy lapáttal.

Általánosból középiskolába

Az általános iskolásokra az egyik legmeghatározóbb megmérettetés vár a jövő héten, január 23-án 10 órától írják a központi írásbeli felvételit magyarból és matematikából. Mindenkinek meg kell írnia, aki nyolc-, hat- vagy négyosztályos gimnáziumban vagy technikumban szeretne továbbtanulni.
- Nagyon készülök a felvételire. - meséli Aczél Lili Rebeka, aki most nyolcadikos a Kazinczy Ferenc Református Általános Iskolában. - Sokat gyakorolok, mégsem érzem magam teljesen magabiztosnak, de nagyon fontos, hogy jól sikerüljön, mert a miskolci Fényi Gyula Jezsuita Gimnáziumban szeretnék továbbtanulni és kell a jó eredmény. Nagyon várom már az új közösséget, új embereket, és ha minden jól megy, kollégista leszek. Nagyon kíváncsi vagyok, hogyan fogok egyedül boldogulni.
Népszerűek a miskolci és a debreceni középiskolák, de a tiszaújvárosi nyolcadikosok leginkább a helyi középiskolák közül válogatnak.
- A jelentkezés és a felvételi körül nincs változás, minden megy a régi kerékvágásban - tudtuk meg Makkainé Chmara Mariannától, a református iskola igazgatójától. - Egyedül annyi változás lesz, hogy az írásbeli felvételi január 23-án lesz, a pótfelvételi január 28-án, és akik a koronavírus miatt nem tudtak megjelenni az előző két időpontban vizsgát tenni, nekik idén kijelöltek egy harmadik napot, ez február 5-e. Ezt azonban mindenképpen jelezni kell az érintett középiskola felé.
-A kialakult helyzet miatt idén nehezebb a felkészülés a felvételire?
- Mint minden évben, most is igyekszünk minden diákot kellőképpen felkészíteni, de most, ha lehet ezt mondani, még jobban odafigyelünk rájuk. Ennek az az oka, hogy a mostani nyolcadikosok tavaly, hetedikben tavasztól digitális munkarendben vettek részt, aztán most a téli szünet előtti két hétben is távoktatásban részesültek a koronavírus miatt. Nem lehet panasz rájuk, mert becsülettel tették a dolgukat otthonról is, de azért a jelenléti oktatással ezt nem lehet összehasonlítani.
- Egy nyolcadikos gyerek mennyire tudatos a továbbtanulását illetően?
- Az tudjuk magunkról is, hogy 13-14 éves korunkban még nem igazán tudtuk eldönteni, hogy milyen irányba szeretnénk továbbtanulni. Sokan választják a gimnáziumot, de vannak, akik keresik a különböző szakokat, főleg a nyelvek kerülnek előtérbe. Természetesen mi minden segítséget megadunk nekik, hogy a döntés megalapozott és helyes legyen.

Középiskolából felsőoktatásba

Megkezdődött a továbbtanulási hajrá a középiskolákban is. Február 15-éig kell eldönteni ki melyik egyetemen, főiskolán szeretné folytatni a tanulmányit. A végzősök (a többi középiskolással együtt) november óta otthonról tanulnak. Így kell felkészülniük az iskolai számonkérésekre és a közeledő felvételikre.
- Számomra nehezebb az otthontanulás, mert valahogy az iskolában jobban lekötik a figyelmemet - mondja Sípos Ákos, aki idén végez a Tiszaújvárosi Eötvös József Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégiumban. - Az órákon könnyebben megjegyzem az elhangzott dolgokat, bár most már a tanórák nagy részét online megtartják a tanárok, így azért könnyebb, mint tavasszal volt. De ennek ellenére úgy érzem, többet kell készülnöm otthon, mint amikor iskolába jártam.
- Hol szeretnél továbbtanulni?
- Budapestre szeretnék menni a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rendészettudományi karára. Körülbelül három éve tudom, hogy ebben az irányban szeretnék továbbtanulni, és ennek megfelelően tanulok. Az igazság az, hogy a családban többen is vannak a rend őrei között, és nekem is megtetszett. Ha elvégzem az iskolát, és minden jól megy, nyomozó leszek.
Kovács Annának még nincs ilyen konkrét elképzelése arról, hogy mi lesz, ha nagy lesz.
- Mostanában kezd körvonalazódni, hogy mit is szeretnék - meséli Anna. - Abban biztos vagyok, hogy a matematika szerepet fog játszani a választásomban, mert az az erősségem. Gazdasági szakok érdekelnek, de még nem tudom melyik egyetem mellett döntsek. Azt már viszont tudom, hogy vagy Debrecenben vagy Budapesten folytatom a tanulmányaimat.
- Ne feledkezzünk meg az érettségiről sem, hiszen néhány hónap múlva számot kell adni a tudásotokról, bár lehet arról hallani, szárnyra kaptak olyan vélemények, miszerint idén nem lenne szabad megtartani az érettségit.
- Mi gőzerővel készülünk az érettségire - folytatja Anna. - Nem értek egyet azzal, hogy ne legyen idén érettségi, mert az év végi jegyek nem feltétlenül tükrözik azt a tudást, amit vinni szeretnénk az egyetemre. Szerintem nagyon fontos, hogy megszerezzük azt a tudást, ami majd segít nekünk abban, hogy a felsőoktatásban is megálljuk majd a helyünket. Ehhez pedig szükség van az érettségire való felkészülésre, és természetesen a vizsgára.
- Én sem értek egyet az érettségi esetleges eltörlésével - veszi át a szót Anna és Ákos osztályfőnöke, Tóth Réka. - Én azt gondolom, hogy az érettségi az egy objektív mérő, egy központi feladatlapot írnak meg a gyerekek. Csoport és csoport, osztály és osztály, középiskola és középiskola között óriási különbség van. Szerintem akik ezt kitalálták, azok nem gondolták át, hogy közel sem biztos, hogy két különböző iskolából hozott ötös az tudásszintben ugyanazt jelenti. Viszont, ha az év végi jegyeket kapnák meg érettségi eredményként a diákok, abban nem jönne ki a tudásbeli különbség. Úgyhogy én azt gondolom, hogy az esélyegyenlőség miatt és amiatt, hogy azok a tanulók kerüljenek be a megfelelő iskolákba, akik oda valóak, ezért kell egy olyan objektív mérő, mint az érettségi.
- Sikerül felkészíteni a diákokat a digitális térben is?
- Őszintén megmondom, nagyon bíztunk abban, hogy visszaáll a hagyományos oktatás január 11-én, de így, hogy meghosszabbították a korlátozásokat, folytatjuk az online munkát. Mindent megteszünk azért, hogy sikeres legyen a felkészítés. A mostani 12. évfolyam az eddigi digitális oktatásnak talán a legnagyobb vesztese. Ők már a tavalyi második félévet is online töltötték, gyakorlatilag idén az első félév is online zajlik nekik. Ebben a tanévben figyelünk arra, hogy egységes legyen a felület, könnyen megkereshetők legyenek az információk. A legtöbb órát online élőben tartjuk. A digitális oktatásnak megvannak az előnyei és hátrányai. Tulajdonképpen óra- tartásra ez a felület, amit egységesen használunk, jól használható. A számonkérésre kevésbé alkalmas, de próbáljuk a legtöbbet kihozni belőle.
Ema

thumb kr alteoÚjabb adományt vehetett át Tiszaújváros önkormányzata. Ezúttal az Alteo Energiaszolgáltató Nyrt. ajánlott fel több mint 500 liter felület- és kézfertőtlenítő szert a városnak, hogy minél hatékonyabban tudjon védekezni a koronavírus miatt kialakult helyzetben.

A fertőtlenítőszereket az önkormányzati intézmények, gazdasági társaságok között osztották szét.
- A pandémia kezdete óta már több alkalommal kellett beszereznünk fertőtlenítőszereket - mondta Kerékgyártó István, a Tiszaújvárosi Városgazda Nonprofit Kft. ügyvezetője. - Mivel több telephelyünk is van, hozzánk tartozik a temető, a piac, a Tisza úton irodaházat és műhelyeket is üzemeltetünk, ezért nagy mennyiség fogy ezekből a szerekből, így nagyon örülünk, ha adományként kapunk. Nagy segítséget jelent ez nekünk.
Az Alteo Energiaszolgáltató Nyrt. Nem csak Tiszaújvárosban segít. Ózdon és Kazincbarcikán is szolgáltatnak, ezért ezeket a városokat is hasonlóképpen támogatja.
- Tavasszal, az első hullám idején szájmaszkokkal segítettük az önkormányzatot - tudtuk meg Varga Viktortól, az Alteo Nyrt. energiatermelési igazgatójától. – Most, a második hullámban egymillió forint értékű kéz-és felületfertőtlenítő szerekkel segítjük a járvány elleni védekezést. Nagyon jó a kapcsolat Tiszaújváros és az Alteo között, hiszen immár 18 éve állunk a város szolgálatában, ezért fontosnak tartjuk, hogy kivegyük a részünket a társadalmi felelősségvállalásban.
ema

thumb kr szaboA koronavírus elleni harc egyik alapköve a védőoltás, melyből folyamatosan érkezik hazánkba is. Jelenleg 25 kórházi oltóponton történik az egészségügyi dolgozók beoltása. A lakossági igények felmérése folyamatosan zajlik, a vakcinainfo.gov.hu oldalon lehet regisztrálni azoknak, akik szeretnék beadatni az oltást, a hatvan éven felüliek postán kapnak majd egy űrlapot, amin jelezhetik igényüket.

Kedden újabb szállítmány érkezett hazánkba, a 81 tálca Pfizer-oltóanyag 47385 személy beoltását teszi lehetővé. Megérkeztek az első Moderna-vakcina szállítmányok is, mellyel 3600 embert tudnak beoltani. Sok a kérdés és sok a válasz is vakcinaügyben, a legjobban talán az segíti a gondolkodást, ha hiteles forrásból tájékozódik az ember, mielőtt saját belátása szerint dönt. A vakcinainfo.gov.hu oldalon nem csak regisztrálni lehet az ingyenes és önkéntes oltásra, de sok más kérdésre is választ kapnak az oda látogatók. Az oltás feltétele az előzetes regisztráció.
- Jelenleg a lakosságot érintő oltásról, annak menetéről még nincs hivatalos információnk - mondta Nagyné Kántor Judit, a Tiszaújváros Városi Rendelőintézet főigazgatója -, még csak most térképezik fel a lakossági igényt, ezért is fontos, hogy aki szeretné megkapni a vakcinát, az regisztráljon. Ezek alapján mérik fel, hogy mennyi oltópontot kell majd kialakítani. Jelenleg még az egészségügyi dolgozók oltása zajlik, melyre önkéntesen lehetett jelentkezni. Nagy örömömre szolgál, hogy dolgozóink 50 százaléka, több mint hatvan fő kérte a védőoltást. Számomra ez azért is nagy öröm, mert szeretnénk már, ha megszűnne a bezártság, és aki megkapja a védőoltást, védve lesz a betegségtől, nem kell attól tartanunk, hogy akár szoros kontakt miatt tíz napra karantéba helyezik, ami kockáztatná a mi folyamatos betegellátásunkat. Bízom abban, hogy biztonságot nyújt majd nekünk és a lakosságnak is.
- Mikor kapják meg az oltásokat?
- Kedden, illetve szerdán kaptuk meg az első oltást, három hét múlva pedig egy emlékeztető oltást kapunk majd. Leegyszerűsítve ennek az a lényege, hogy az első oltás után a szervezet már elkezd ellenanyagot gyártani, a második oltás célja pedig az, hogy megerősítse a szervezetünkben azt, hogy minél tovább gyártsa az ellenanyagot, hogy amikor majd találkozik a vírussal, akkor gyorsan le tudja győzni. Tehát jó esetben nem fog megbetegedni, és nem fogja továbbadni sem a betegséget a szervezet, mert hamar megöli a vírust.
Dr. Szabó-Maák Sándor háziorvos már megkapta az első vakcinát. Mind mondja, az oltás nagyon szervezetten, gördülékenyen zajlott.
- Megjelenéskor megmérték a lázunkat, nyilvántartásba vettek, leellenőrizték, hogy valóban jelentkeztünk-e oltásra, majd adtak egy nyomtatványt, melyen kérdéseket tettek fel a krónikus betegségekről, rendszeresen szedett gyógyszerekről, utána orvosi vizsgálat következett. Majd közösen eldöntöttük, hogy megkaphatjuk-e az oltást, nincs-e valamilyen ellenjavallat. Az oltás után harminc percnyi várakozás következett az esetleges mellékhatások megfigyelése miatt, majd újra kikérdeztek, hogy minden rendben van-e, végül kaptam egy igazolást, hogy a következő oltáson mikor kell majd megjelenni. Az oltás után este egy kicsit fájt a vállam, de ez teljesen természetes.
- Gondolom, sokan fordulnak önhöz tanácsért, hogy beoltassák-e magukat. Mit szokott ilyen esetekben javasolni?
- Azt szoktam tanácsolni, hogy mindenféleképpen kérjék, hisz nincs mitől félni. Különösen a tiszaújvárosiaknak, hiszen itt élnek a kombinát környezetében, ha itt történik valami, az sokkal veszélyesebb. De meg kell bíznunk a szakemberekben, hisz azért nem költözünk el, mert itt hozzáértő, lelkiismeretes szakemberek dolgoznak, akik figyelnek ránk. Ugyanígy van az oltással is, hiszen szakemberek, tudósok felelősek az oltásért, rájuk kell hallgatni, nem másra. Ők a szakemberek, ők tanulnak évtizedekig, hogy felelős döntéseket tudjanak hozni.
- Mi a véleménye a különböző vakcinákról?
- Úgy gondolom, hogy nincs különbség aközött, hogy kínai vagy orosz oltásról van szó. Kína olyan objektumot épített, ami a holdról is látszik. Más az, ha tömegtermelésben gondolkodunk, Kína egy nagy ország, ki kell elégítenie a szükségleteket, és hozzánk is eljutnak az olcsó és gyenge minőségű kínai termékek, de teljesen más dolog, amikor egy tudományos dologról van szó. Ha kínai oltóanyag áll rendelkezésre, az ugyanolyan értékes, mint más, azt is uniós és magyar szakemberek mérik be, tesztelik, vizsgálják majd. Ha pedig jóváhagyják, akkor semmi félnivaló nincs. Nem rosszabb az egyik, mint a másik, bíznunk kell a szakértőinkben.
Fodor Petra

Megszokhattuk már, hogy az új év változásokkal is jár, és ez idén sincs másként. Az alábbiakban a legtöbbeket érintő adó- és árváltozásokat, új szabályokat foglaljuk össze.

Online számlaadat-szolgáltatás és áfa bevallási tervezet
Idén januártól - 3 hónap türelmi idő mellett - véglegesen kiterjesztik az online számlaadat-szolgáltatás rendszerét, immár a magánszemélyekre és a külföldiek felé kiállított számlákra is.
Júliustól pedig az adóhatóság a rendelkezésére álló számlainformációk alapján elkészíti majd a vállalkozások számára az áfa-bevallás tervezetét, amelyben megállapítják a fizetendő adót, valamint javaslatot tesznek az áthárított előzetesen felszámított áfa alapján a levonható adóra is.

Elektronikus kereskedelem
A július elsejétől hatályos főszabály szerint az uniós távértékesítéseknél a termék annak rendeltetési helye szerint adóztatandó. Az adminisztrációs terhek enyhítése érdekében azonban a meghatározott egységes 10.000 eurós értékhatárt meg nem haladó értékesítések esetén a teljesítés helye a letelepedés szerinti tagállam, bár az adózó értékhatár alatt is választhatja a főszabály szerinti adózást. Az értékhatár felett ugyanakkor a végső felhasználó letelepedése szerinti államának az áfakulcsát kell alkalmazni az értékesítésre.
További módosítás, hogy az uniós vámszabályokkal összehangoltan, a harmadik országból érkező 22 eurós értékhatárt meg nem haladó import küldemények áfamentessége megszűnik.

Behajthatatlan követelések
Januártól a behajthatatlan követeléshez kapcsolódó adóalap-csökkentési, visszaigénylési lehetőségek köre a magánszemélyekkel szemben fennálló követelésekkel bővül. Átmeneti rendelkezésként visszamenőlegesen 2015. december 31-éig lehetővé teszik az áfa visszaigénylést.

Munkaerő-kölcsönzés, építőipart érintő szabályok
A munkaerő-kölcsönzéshez kapcsolódó fordított áfa kivezetése mellett továbbra is fennmarad az építőipari tevékenységhez kapcsolódó munkaerő kölcsönzés fordított adózása minden építési-szerelési munka vonatkozásában.

5%-os áfa
Az újépítésű lakások értékesítésére vonatkozó 5%-os áfakulcsot 2021. január 1-től visszavezetik. A szabályozás 2022. 12. 31.-ig hatályos.

Csökkent a kiva mértéke
A kisvállalati adó (kiva) mértéke 11%-ra csökken. Emellett a törvényi változtatás kedvező feltételeket teremt a KIVA-alanyok körének bővítésére: mind a belépési, mind a kilépési értékhatár eltolása szélesebb alkalmazhatóságot teremt az adóalanyok számára. Közelebbről a kisvállalati adóalanyiság bevételi és mérlegfőösszegre vonatkozó értékhatára 3 milliárd forintra, míg a kilépési értékhatára 6 milliárd forintra emelkedik 2021-ben.

Szigorodik a kata
Idén jelentősen szigorodnak a kata szabályai: januártól 40%-os adót vezetnek be az olyan cégek számára, amelyek egy katás vállalkozástól egy évben több, mint 3 millió forint értékben rendelnek meg szolgáltatást vagy terméket. A plusz terhet nem a katás vállalkozónak, hanem a megrendelőnek kell megfizetnie, kivéve, ha külföldi – ez esetben ugyanis a kisadózó vállalkozást terheli azadó.

Személyi kedvezmény
Átalakul a súlyosan fogyatékos személyek részére járó személyi kedvezmény: a korábbi, a minimálbér 5%-ig igénybe vehető adókedvezmény idén az összevont adóalapot csökkentő kedvezményként vehető majd figyelembe a minimálbér harmadának a mértékéig.

Munkáltatói juttatások
Január elsejétől az állami alkalmazásban állók és a magánszférában dolgozók számára egyaránt 450.000 forintban egységesítik a rekreációs keretösszeget éves szinten. A speciális veszélyhelyzeti intézkedések azonban felülírják a SZÉP-kártya juttatások keretösszegeit és adózását. Eszerint a rekreációs keretösszeg 2020-ban, valamint 2021. január 1. és 2021. június 30. között 400.000.- illetve 800.000.- Ft-ra emelkedik, és az egyes zsebek értékhatárai is magasabbak, azaz a SZÉP-kártya szálláshely alszámlájára 400 ezer forint, a vendéglátás „zsebbe” 265 ezer forint, szabadidős felhasználásra 135 ezer forint utalható béren kívüli juttatásként. A szociális hozzájárulási adómentesség is fél évvel meghosszabbodik, azaz csupán 2021. június 30-át követően tér vissza a szociális hozzájárulási adó, ekkor is csak 15,5% mértékben. Szintén a veszélyhelyzeti intézkedésekhez kapcsolódott az adómentesen adható járványügyi szűrővizsgálat bevezetése, a már adómentes védőoltás mellett.

Energiahatékonysági beruházások
A személygépkocsi és elektromos személygépkocsi vásárlásakor az energiahatékonysági célokat szolgáló beruházás, felújítás adókedvezményét 2021-től már nem lehet igénybe venni, kivéve nagy rakodóterű személygépkocsi esetében.

Gépjárműadó
Január 1-től a gépjárműadóhoz kapcsolódó adóhatósági feladatok az önkormányzatoktól átkerülnek az állami adóhatóság feladatkörébe. Elvileg ez nem jár plusz teherrel, az adó első részletét március 15-e helyett elég április 15-ig befizetni és az adóhivatal év elején minderről értesítőt küld.

Jövedékiadó-mentes pálinka
A pálinkára vonatkozó bér- és magánfőzés évi 86 liter párlat mennyiségig adómentes 2021. január elsejétől.

Adózás rendje
A megbízható adózók számára emelkedik az azonnali adófizetési könnyítések értékhatára a korábbi 1,5 millió forintról 3 millió forintra. A magánszemélyek pedig 500 ezer forint helyett már 1 millió forintig vehetik majd igénybe a 12 havi automatikus részletfizetési lehetőséget. Ugyancsak a természetes személyeket illeti meg majd az a jog, hogy szja-bevallásukban 200 ezer forint helyett már 500 ezer forintig igényeljék az szja és szocho pótlékmentes részletfizetést. Erre ráadásul 6 helyett 12 hónapra lesz lehetőség.

Egyszerűsödik a hipa-bevallás
Jelentős könnyítések jönnek az iparűzési adóban. A 180 napnál rövidebb ideig tartó építési tevékenységet ugyanis jövőre már nem terheli az ideiglenes tevékenység utáni iparűzési adó, ami az öt százalékos újlakás-áfa mellett újabb lökést adhat a hazai építőiparnak.
Mintegy 94 ezer, több telephellyel bíró vállalkozásnak is könnyítést hoz 2021, hiszen nem kell minden érintett önkormányzathoz benyújtaniuk a helyi iparűzési adóbevallásukat, elegendő lesz egyetlenegyet beküldeni a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz. A kis- és középvállalkozások, valamint az egyéni vállalkozók iparűzési adója január 1-jétől a felére csökken.

Ingyenes lesz számos ügyintézés
Egyes okmányok kiállítása kivételével 2021-től az elsőfokú közigazgatási eljárások illetékmentesek lesznek, amelynek köszönhetően évente másfélmillió államigazgatási ügy intézése válik ingyenessé.

Drágul a cigaretta
A cigaretta, és valamennyi dohánytermék esetében jelentősen növekszik a jövedéki adó mértéke. A dohánytermékek árát 2021-ben két lépcsőben emelik, az új típusú dohánytermékek (pl. e-cigaretta, Iqos) adótartalma pedig 50 százalékkal emelkedik. Piaci szakértők szerint ez a fogyasztók szintjén cigisdobozonként mintegy 134 forintos áremelkedést jelent január 1-jétől, ehhez jön hozzá áprilisban további 94 forint. Vagyis tavasszal 1600 forint fölé ugrik egy doboz ára.

Nőtt a tb járulék
Nő az egészségügyi szolgáltatási (tb) járulék, 2021. január elsejétől már havi 8000 forintot kell fizetniük az érintetteknek (tehát akiknek nincs munkajogviszonyuk, vagy nem fedezik az egyéb díjaik ezt).

Emelkedtek a postai árak
A legfeljebb 50 grammos, belföldi, közönséges levél feladásának díja 10 forinttal 145 forintra emelkedett. A maximum 50 grammos elsőbbségi levél ára 15 forinttal emelkedett, 200 forintba kerül januártól.

Elektronikus fizetés
Ahol online pénztárgép van, ott az elektronikus (pl. QR-kódos) fizetést is lehetővé kell tenni.
A fizetést egy másik fronton nehezíti viszont, hogy januártól kötelezővé válik a kétfaktoros ellenőrzés, amikor online vásárolunk.

Szálláshely-változások
2021-től lép életbe az a kormányrendelet, amely minden magyarországi szálláshelyet a vendégek okmányának digitális beolvasására és az adatok azonnali továbbítására kötelez az NTAK-nak.

Családok, kedvezmények
Több új családtámogató és GDP-növelő intézkedést jelentett be a kormány, amelyek 2021-től indulnak élesben. Jön az otthonfelújítási program, amihez februártól kölcsön is jár; a feltételeknek megfelelő családoknak a támogatást 3 millió forintig lehet lehívni a költségek feléig, kedvezményes hitel pedig 6 millió forintig igényelhető; gyermekesek vagy gyermeket tervezők csokkal vásárolt ingatlanra illetékmentességet és áfamentességet kapnak; tetőtér-beépítéshez is igénybe vehető lesz a csok (ugyanúgy akár 10 millió forintos vissza nem térítendő támogatásig). Szintén a gyerekeseket pozitívan érintő változás, hogy július 1-jétől a csecsemőgondozási díj (csed) összegének megállapításakor az egy napra jutó jövedelem 100 százalékát veszik alapul a korábbi 70 százalék helyett.

Összeállította: Fodor Petra

Az idén hat hosszú hétvégénk lesz, s mindössze egy munkanap-áthelyezéssel kell számolnunk.
A munkaszüneti napokat a Munka Törvénykönyve határozza meg, e szerint munkaszüneti nap: január 1., március 15., nagypéntek, húsvéthétfő, május 1., pünkösdhétfő, augusztus 20., október 23., november 1., és december 25-26, azaz karácsony.
A 2021. évi munkaszüneti napok körül egy munkanap-áthelyezés lesz, december 11-én, szombaton kell majd ledolgozni december 24-ét, ami 2021-ben péntekre esik.
2021-ben hét alkalommal van hosszú hétvége, ebből hat háromnapos és egy négynapos.
Újévkor (január 1., 2., 3.) azonban egy háromnapos hosszú hétvégét már letudtunk. Nézzük a további munkaszüneti napokat, hosszú hétvégéket:
Március 15.: március 13., 14., 15. Háromnapos hosszú hétvége: szombat, vasárnap és hétfő.
Húsvét: április 2., 3., 4. és 5. Négynapos hosszú hétvége: nagypéntektől húsvéthétfőig.
Május 1. szombat - a munka ünnepe - nem lesz hosszú hétvége, sem munkanap-áthelyezés.
Május 24. pünkösdhétfő. Háromnapos hosszú hétvége: május 22., 23., és 24. (szombat, vasárnap és hétfő).
Augusztus 20., az államalapítás ünnepe: augusztus 20., 21., és 22. Háromnapos hosszú hétvége: péntek, szombat és vasárnap.
Október 23., szombat, az ’56-os forradalom ünnepe. Itt nem lesz hosszú hétvége, sem munkanap-áthelyzés.
November 1. hétfő, mindenszentek. Október 30., 31. és november 1. Háromnapos hosszú hétvége: szombat, vasárnap és hétfő.
Szenteste és karácsony: december 24., 25., és 26. Háromnapos hosszú hétvége: péntek, szombat és vasárnap. (24-ét 11-én kell ledolgozni)

2020, az év, ami elé nagy reményekkel néztünk. A számmisztika is különlegesnek szánta a múlt évet. A numerológus azt számolta ki a két nullából és a két kettesből, hogy sok kihívással kell majd megküzdenünk. Hát bejött!
A tarotjóslás szerint könnyebbre kellett volna fordulnia az életünknek tavaly. Na, ez nem jött be! Nyakunkba szakadt a koronavírus, természeti katasztrófák jöttek, földrengések, villámárvizek szerte a világban. Aki eddig fogadalom vagy kívánság nélkül lépett ki az óév kapuján, talán most ő is valami jobbért fohászkodott az új év küszöbén. A városlakókat mi is erről kérdeztük az utcát járva.

 

Majoros Valéria
thumb kr majorosSzeretném, ha a vírus eltűnne, és könnyebb lenne az életünk az elkövetkező hónapokban, én már nagyon várom ezt, és reménykedem benne, hogy végre így is lesz. Attól lennék boldog, ha kimehetnék az emberek közé, együtt lehetnénk azokkal, akikkel hónapok óta nem találkozunk, újra nyitnának a színházak, lehetnének összejövetelek, lehetne utazni, szóval minden, ami nem volt a tavalyi évben.

 

Bernát Istvánné
thumb kr bernatElég jól indult az új év, van munkahelyem, a családomnak is, és nem beteg senki. Egészséget kívánok magamnak, mert év végén egészségben szeretnék nyugdíjba menni. A vírus sok nehézséget okozott, az átállás, hogy korlátozva voltunk, a lelkem bírja még, de lassan elég volt.

 

Hajdúné
thumb kr hajduneÉppen költözünk Budapestre az unokák, gyerek miatt, úgy döntöttünk, hogy utánuk megyünk. Nem könnyű, hiszen 50 éve itt élünk, nagyon nehezen hagyjuk itt a várost, most még tudunk nekik segíteni. Nehéz lesz elmenni ebből a nagyon nyugodt, csendes kisvárosból a pörgősebb, zajosabb fővárosba, bár lassan hozzászoktattuk magunkat, hiszen 2-3 hetente utazunk fel a gyerekekhez. Ez az új év egyik legfontosabb eseménye a családunkban, jó lenne, ha lenne mellé még egészség és legyünk túl végre ezen a vírushelyzeten.Hajdúné
Éppen költözünk Budapestre az unokák, gyerek miatt, úgy döntöttünk, hogy utánuk megyünk. Nem könnyű, hiszen 50 éve itt élünk, nagyon nehezen hagyjuk itt a várost, most még tudunk nekik segíteni. Nehéz lesz elmenni ebből a nagyon nyugodt, csendes kisvárosból a pörgősebb, zajosabb fővárosba, bár lassan hozzászoktattuk magunkat, hiszen 2-3 hetente utazunk fel a gyerekekhez. Ez az új év egyik legfontosabb eseménye a családunkban, jó lenne, ha lenne mellé még egészség és legyünk túl végre ezen a vírushelyzeten.

 

Kiss Kálmán
thumb kr kiskalmanAz idei év elég jól indult, bár még csak az elején vagyunk. Jó lenne, ha idén jobban összefognának az emberek, jó lenne, ha nem lenne ennyi korlátozás, és nem engednénk meg a kormánynak, hogy olyan keretek közé kerüljünk, amibe nem szeretnénk. Amire igazából vágyok az, hogy ismertebb legyek a zene világában. Bár nincs kiadott számom, de szövegeket írok. Szerintem a mai feltörekvő előadóművészek nem adnak hangot azoknak a dolgoknak, amire oda lehetne figyelni, pedig a zenészeket a modern kor költőinek szokták titulálni, amit ki kellene használniuk.

 

Tóth Sándorné
thumb kr tothneSajnos betegséggel indult az új esztendőnk, de ‚hál istennek már javulóban van, reméljük sokkal jobb lesz ez az év, várjuk, hogy végre eltűnjön a vírus, mert az viselt meg bennünket leginkább 2020-ban. A lényeg, hogy legyen egészségünk, békesség a családban és élvezhessük a nyudíjas éveinket a családunk körében. Fogadalmat nem tettünk szilveszter éjjelén, hisz amit be kell tartani, azt úgyis betartjuk. Annak örülünk, hogy együtt lehetünk mindannyian a családommal, mert a gyerekeim is itt élnek a városban, jó a viszonyunk. Szeretném, hogy így maradjon minden, ahogy eddig, ennél több nem kell.

 

Györki József
thumb kr gyorkiReggel hét órától kint vagyunk a közterületeken, de ‚hál istennek van munkánk, nem unatkozunk. Január 4-én volt idén az első munkanapunk, majd meglátjuk, hogy alakul az év, mert semmi nem biztos, mindig volt valami az országban 2020-ban, de reménykedünk mindig egy jobban.

thumb kr eromu1Újraindul a Tisza II Erőmű tízéves szüneteltetés után. Örülni kell, hogy valami megmozdult. De ugyanolyan az üröm! Késedelmes és rossz döntések sorozata terheli, nem csak a hajdani Tiszai Erőmű Rt. erőművet, az egész magyar energetikát. Miért csak most született a döntés?

Több mint tíz éve áll rendelkezésre az erőmű rekonstrukciójának terve a bejelentett gáztüzelésű technológiával (CCGT). És huszonöt éve áll rendelkezésre az erőmű rekonstrukciójának terve CFB technológiával.
Tíz éve áll az erőmű, tíz évig nem történt semmi. Kiforratlan kapkodás a Mátrai Erőművel, miközben a Tiszapalkonyai és Borsodi Hőerőmű ócskavas teleppé alakult.
Így szól a hír: „Új, korszerű, magas hatásfokú, széles szabályozási tartománnyal rendelkező, kombinált ciklusú gázturbinás blokkokat (CCGT) kell építenünk a villamosenergia-rendszer stabilitása érdekében”
Ez az állítás nem fedi a valóságot! Meggyőződésem, hogy a döntés nem megfontolt elemzésen alapul, inkább a sorozatos pánikszerű döntések következménye. Ki kell hangsúlyozni: a földgáz is fosszilis tüzelőanyag, annak felhasználása nem oldja meg a karbon-mentességet!
Kormányunk 2011-ben („Nemzeti Energiastratégia 2030”) világosan megfogalmazta a jövő villamosenergia ellátásának feltételeit:
• „versenyképesség,
• fenntartható fejlődés,
• energia szempontjából biztonságos,
a) a nemzet túlélése,
b) a jólét védelme,
c) az ellátásból és használatból eredő kockázatok minimalizálása biztosítva legyen.”
A CCGT technológia nem teljesíti a kitűzött célok egyikét sem. Érezhető, hogy a döntés hátterében az EU karbon-mentességre irányuló politikája szerepel. Ez ellen határozottan fel kellene lépni közösen a csehekkel és lengyelekkel. A valóságban a CFB technológia karbon-mentesség szempontjából is kedvezőbb, mint a CCGT technológia. És nem veszélyezteti a jövőnket.
A Tisza II Erőmű sorsát az döntötte el, hogy a Kádár-rendszer a Szovjetunióval örök kapcsolatra számított. Ezért az egyébként ragyogóan működő hazai tervezésű erőmű szénhidrogén tüzelésére készült, döntően importált földgázzal működött. A leállítás oka az importált földgáz elviselhetetlen ára volt. Huszonöt év után ugyanezt a hibát kívánjuk elkövetni?
A CCGT technológia ugyan jobb hatásfokú, de a földgázból jelenleg sem lehet biztosítani versenyképes energiatermelést.
A CFB technológiát lignit és biomassza vegyes tüzelésre terveztük.
A CFB technológia minden szempontból felülmúlja a földgáztüzelési CCGT technológiát:
• Szabályozási tartománya 30-100% hatásfok romlása nélkül. Ezt a tartományt nem valószínű, hogy a CCGT technológia tudja felülmúlni.
• A működés hatásfokát kompenzálja a tüzelőanyag ára, ami akár 4-5-ször olcsóbb a földgáz áránál.
• A földgáz ára a piacnak megfelelően ingadozik, a lignit ára évtizedekre becsülhető.
• Beruházási költsége töredéke a CCGT költségének.
• A termelési költségek éves szinten tízmilliárd forinttal kisebbek, mint azonos CCGT termelésnél.
• A széndioxid kibocsátás megfelelő biomassza bekeverési arány esetén lehet kevesebb, mint a CCGT földgáztüzelésnél. Szélső esetben akár tisztán biomassza tüzelésére állítható át.
• A teljes technológia lehet hazai kivitelű, míg a CCGT technológia a multinacionális cégek monopóliuma.
• A CFB technológia nyereséges termelést garantál, hozama növeli a költségvetést, míg a CCGT technológia veszteségét a költségvetésből kell pótolni.
A politika döntéseinél a fennálló klímaváltozásból indul ki, okát nagy részben a meglévő energetikára igyekszik hárítani. A politika által megrendelt stratégiai tervek véletlenszerűen sem igazolták a bekövetkezett eseményeket. Nem valószínű, hogy a szén-dioxid növekedés ütemében fognak bekövetkezni a vizionált események. Azok - a pillangó szárnycsapásainak elve szerint - váratlanul, felkészületlenül következnek be. Lásd COVID 19 veszélyt: nem tudtuk időben felmérni, az előre jósolható következményeire sem tudtunk felkészülni. Számos várható, prognosztizálható esemény bekövetkezését vizionálják a tudósok, csak éppen jelenleg még azokat a politika nem karolta fel. Nem veszélyeztetik a jelenlegi hatalmat.
Példaként: A globális klímavédelmi forgatókönyvek összeállításánál eddig nem igazán számoltak a metánnal. Boríthatja a szén-dioxidra figyelő klímastratégiákat.
A metán a szén-dioxidnál 26-szor erősebb üvegházgáz, jobban segíti elő a globális felmelegedést, mint a szén-dioxid egy adott időszak alatt. A tengerfenéken fagyott metán (más néven jégmetán, metán-hidrát) becslések szerint a Föld valaha volt földgázkészletének 200-szorosa. Döntő része mélyen a tengerben található, ahová a felszíni hőmérsékletváltozás csak nagyon lassan jut el, így a metán légköri növekedését emberi időléptékben mérve a klímaváltozás nem okozhatja. Nagymértékű légköri növekedését a tektonikus lemezek mozgása, mélytengeri földrengések okozzák. Óriási nagyságú helyi kibocsátások következhetnek be anélkül, hogy azok helyét, mértékét tudnánk követni.
Ez a felismerés a klímaváltozás ok-okozati összefüggést megfordíthatja: nem a szén-dioxidnövekedés okozza a klímaváltozást, hanem a nagy mennyiségű metánkitörések mélytengeri forrásokból okozhatják a légkör hőmérsékletnövekedését.
A politikusokat meg kellene győzni arról, hogy az energetikai döntéseket nem a felkapott tények alapján kellene megvalósítani. A vizionált jövőkép helyet célszerűbb lenne elemezni a társadalom fejlődésének folyamatában bekövetkezett összefüggéseket, figyelembe venni a társadalom összetételét, demográfiai változásait, munkavégző képességért. Azokból lehet következtetni az energetika szerepére. Fel kellene mérni az energia befolyását az egyes történelmi időszakokra, hatását és veszélyeit.
Tudomásul kellene venni, hogy az ipari forradalom kezdetéig a társadalom mindössze 1 milliárd ember (1800. év) eltartására volt képes - döntően emberi energia felhasználásával. Nem többre. Az ipari forradalom után következett be a népesség szaporodásának robbanása. A következő 130 év alatt a népesség elérte a 2 milliárd főt (1930. év). Ez azt jelenti, hogy az emberiség történelmének 1,2 százalék időtartama alatt bekövetkezett tizenkét ezer évnek megfelelő létszámnövekedése!
A népességnövekedés felgyorsulásában a demográfia szabályozásának volt döntő szerepe. Hans Rosling svéd orvos és statisztikus látványosan bemutatja a demográfia szabályozásának mechanizmusát. Abból a feltételezésből indul ki, hogy minden nő az őskortól kezdve átlagosan hat gyermeket szült. Hans Rosling szerint a szabályozási mechanizmus egyértelmű: Az ipari forradalom előtt 6 gyerek közül 4 meghalt, nem érte el az ivarérett kort. Születéskori halálozás, betegségek, járványok, háborúk. Így lehetett tartani a fejlődés ütemét és a népesség egyensúlyát! Megállapítható, hogy az ipari forradalom előtti időszakban a demográfia szabályozásában a halál jelentette a meghatározó szerepet.
A demográfiai változások kísérték a társadalom összetételét. Az 1910. évi hazai népszámlálás adataiból kiderül, hogy 1910-ben a szellemi foglalkozásúak aránya mindössze 4,2% volt. Az önálló iparosok és kereskedők aránya a népesség 8,5%-át tette ki. A többiek (68% parasztság, 13,6% munkások, 5% cselédek) nehéz fizikai munkát végeztek.
Tehát hazánk társadalmi fejlődése a társadalom 90 %-át kitevő fizikai munkavégzők képességéttől függött, még az ipai forradalom kezdete után 150 évvel is. Manapság a 8 általános iskolát végzettek aránya 78,1% (1990. év).
Érdemes megbecsülni, milyen volt a társadalom munkavégző képessége az ipari forradalom előtt, és mennyi manapság. Az átlagos felnőtt embernek szükséges kb. 8100 kJ/nap az alapanyagcseréhez (megfelel 0,2 liter benzin energiatartalmának), plusz az egyén munkateljesítményétől függő energiaigényre. Manapság a teljes napi energiaforgalom nem több mint 14 000–20 000 kJ/nap. Egy ember energiaforgalma, levezetve a fenti adatokból, évente 170 liter benzin energiatartalmának felel meg, 85 liter az alapanyagcseréhez, 85 liter munkavégzéshez, amit élelmiszer formában fogyasztunk el.
Manapság a mechanikai munkának döntő részét fosszilis energiából termelt energiával pótoljuk. Hazánk jelenlegi primerenergia felhasználása olyan mennyiség, mint ha az éves energiaigényünket kipótolnánk személyenként 33 „rabszolga” munkájával (Pompeji működéséhez minden családhoz átlagosan 6 rabszolga tartozott, Róma 30%-át rabszolgák szolgálták). Ebből adódik, hogy 1 100 PJ/év (27,5 millió tonna benzin energiatartalmának felel meg) primer energia nélkülözhetetlen a mai társadalom összetételéhez, fizikai létezéséhez, fejlődéséhez, életkorfenntartásához.
Számos valósítható veszély okozhat valóban apokaliptikus következményeket. Ha a jelenlegi energiaellátásunk veszélybe kerül, ha a villamosenergia ellátásunk hosszabb időre megszűnik.
A korszerű energetikai rendszerek katasztrófa veszélyét vizionálja Marc Elsberg „BLACKOUT” című regénye, amikor tragikus kimenetelű katasztrófasorozatot okozhat a korszerű hálózati rendszerben egy egyszerű kíbertámadás. Döbbenetes! Érdemes elolvasni.
De figyelmeztetők az ismert, már bekövetkezett események sorozatai is. Ezek villamos energia kimaradást csak azért nem okoztak, mert a villamos energia még abban az időben nem létezett.
Egy óriási geomágneses vihar vissza küldhet bennünket a „sötét középkorba”. Egyes tudósok véleménye szerint nem az a kérdés, hogy egy ilyen jelenség bekövetkezik-e, csak az, hogy mikor?
Következményei:
- 100 millió hidrogénbomba kapacitásával egyezik a naprobbanás ereje.
- Áramkimaradások.
- A transzformátorházakban a napvihar megsemmisíti a transzformátorokat, erőművek leállnak, tönkremehetnek.
- Menteni kell az alagutakban, liftekben, járművekben akadt embereket
- Egymás után állnának le a közszolgáltatások, boltok, kórházak.
- Leálló banki szolgáltatások, víz, fűtés, élelmiszerellátás, hőszolgáltatás, GPS-navigáció, rádió-kommunikáció és légiközlekedés.
- Leálló gyárak, üzemek, élelmiszeripari hűtőrendszerek, minden üzemi és háztartási villamos működtetés.
- Üzemi katasztrófák, főleg vegyipar, atomerőművek.
- Uralhatatlanná válik a bűnözés, terrorizmus…
Jelentős globális klímaváltozást, lehűlést, éhínséget okozó, történelmileg jegyzett vulkánkitörést ismerünk. (Az 1783-84-ben bekövetkezett Laki vulkánkitörés (Laki/Grímsvötn, (Izland), az első globális klímakatasztrófa, amiről hiteles források maradtak: Izland lakosságának negyede elpusztult, a sziget állatállományának 50-80%-a is áldozatául esett. Európát és Észak-Amerikát július elejére teljesen beborította a mérgező, ködszerű gázfelhő, amely a Napot is elhomályosította Európában. Tapasztalt nagy szárazságok, amelyek során 30-50 millió ember halt éhen világszerte.)
Ilyen események következtében mi fog történni a naperőművekre koncentráló megújuló energiarendszerekkel? Milyen hatása lesz a világra?
Számos jelenkori áramkimaradás is figyelmeztető lehet.
Példaként kiemelhetjük az USA északkeleti áramkimaradását 2003. augusztus 14-én. Majdnem egy hétig tartott.
„… több mint háromezer fosztogatót vettek őrizetbe….,
Vagy Dél Brazília, 1999. március 11-én. Az áramkimaradás érintett 75-97 millió embert. Rendőrséggel kellet a fosztogatásokat megakadályozni. Csak a Rio-i metróban több mint hatvanezer ember rekedt a föld alatt.
Biztonságos energiaellátást csak az a rendszer garantálhat, amelyik minden krízishelyzetben működőképes marad. Hazánk az ellátás biztonságát a külföldről történő importra alapozza. Nem lenne célszerűbb önellátásra törekedni, a valóban fenyegető katasztrófákra felkészülni, a világ monopol érdekeit szolgáló, politikusok által felkarolt riogatás helyett?
A karbon-mentes energiaellátás ésszerűtlen sürgetése növeli az összes felsorolt veszélyt, biztonságos ellátást.
Egy rémisztő kép: Magyarország villamosenergia-ellátását döntően mindössze egy atomerőműre és néhány régi nagyerőműre, meg a külföldi behozatalra alapozza. Mi történik, ha az egyik nagyerőmű kiesik, vagy a közel 30%-os import lehetősége megszűnik?
Előfordultak már olyan állapotok is, amikor országunkba minden irányból csak befelé áramlott az áram.
Prof.Dr.Aszódi Attila megfogalmazása szerint (2018.03.02): „…szembetűnő és egyben aggasztó, hogy a hazai fogyasztást az idei csúcsok idején több mint 3000 MW (kb. 6 000 MW csúcsból) mértékben importból fedeztük, és valódi fekete lyukként viselkedtünk: minden létező környékbeli forrást a magyar hálózat igényeinek fedezésére használtunk, exportra, tranzitra ezúttal nem futotta.”
Egy „karbonmentes szép új világ” jövőkép a COVID 19 pandémiát egy jelentéktelen eseményé zsugoríthatja!
Marc Elsberg:
„….holnap talán már túl késő lesz.”
Schwardy Miklós
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


Content of popup