thumb kr iskolaBár több szervezet kérte az iskola- és óvodanyitás elhalasztását, hétfő reggel újrakezdődött a jelenléti oktatás az alsó tagozatban és kinyitottak az óvodák is. A pedagógusok mintegy nyolcvan százalékát már beoltották, a gyerekek szigorú szabályok szerint járhatnak iskolába, óvodába.

A kormány arra kérte az óvodák vezetőit, hogy a gyerekek az eredeti csoportjukba kerüljenek vissza és a saját pedagógusaik foglalkozzanak velük, még akkor is, ha a megszokotthoz képest a szülők kevesebb gyermeket visznek óvodába. A gyermekeket továbbra sem kötelező óvodába vinni, a szülők az intézményvezetőnek jelezhetik, ha nem szeretnék vinni, erre van lehetőségük. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma tájékoztatása szerint az óvodákban átlagosan a gyermekek 60 százaléka, az iskolákban a tanulók 75 százaléka jelent meg az első napon.
Péntek délután már javában fertőtlenítettek a Szivárvány óvodában, ami az elmúlt hat hétben csak ügyeletet biztosított az óvodásoknak. Alapos takarítás és fertőtlenítés után hétfő reggel újra várták a gyerekeket.
- Március 8-tól ügyeleti ellátásban fogadtunk a gyerekeket, 36 volt átlagban az igénylők száma - mondta el lapunknak Micskiné Bodó Erzsébet, a Tiszaújvárosi Napközi Otthonos Óvoda vezetője -, hétfőtől pedig az összóvodai létszám 63 százaléka jelent meg az óvodában. A miniszteri tájékoztató egyértelműen leírja, hogy ha a szülő úgy dönt, hogy továbbra is otthon szeretné tartani a gyermekét, akkor értesítenie kell az óvodát erről, az óvodának pedig ezt rugalmasan kell kezelnie, és igazolt hiányzásként kell vennie a gyermek távolmaradását.
- Nagyon örültünk neki, hogy megnyitott az óvoda, a gyerek is nagyon várta már - mondta Zsíros Angéla szülő -, dolgozok én is és a párom is, nagyon nehezen tudtuk megoldani az otthonlétet. Nehéz volt lefoglalni az ovist, főleg úgy, hogy két iskolás is van otthon, nekik is próbáltam segíteni a tanulásban. Az online oktatás könnyűnek látszik, de elég bonyolult.
Megnyitotta kapuit a Tiszaújvárosi Református Óvoda is.
- A gyerekeknek is jobb, hogy járnak óvodába, a vírus miatt persze tartunk is tőle - mondta Saláta-Kiss Katalin szülő. - Az elmúlt hat hétben otthon dolgoztam, nehéz volt úgy, hogy a gyerekekkel is foglalkoztam közben.
- A gyerekek 69 százaléka érkezett meg az óvodába az első napon - mondta Halász Zoltánné, a Tiszaújvárosi Református Óvoda vezetője -, mindhárom csoport működik. A dolgozók 80 százalékát oltották be, azok nem kaptak oltást, akik korábbi fertőzésük miatt védettek a vírus ellen.
Az óvodákban és az iskolákban alapvetően a szeptember 1. és március 10. közötti protokoll tért vissza, vagyis kötelező a belépés előtt a testhőmérséklet-mérés, a maszkhasználat, a távolságtartás, a rendszeres fertőtlenítés. A Magyar Orvosok Szakszervezete nyílt levélben az iskolanyitás elhalasztását kérte Orbán Viktortól, a Magyar Orvosi Kamara és a pedagógusszervezetek is kérték, hogy ne álljon vissza az oktatás. Arra kérték a miniszterelnököt, hogy teljesen halassza el az iskolanyitást, vagyis az alsó tagozatosok és az óvodások is maradjanak otthon, mert a gyerekek környezetében a távolságtartás és a higiéniás szabályok betartása gyakorlatilag lehetetlen, a hazánkban leginkább elterjedt brit mutáns pedig a gyerekek számára is életveszélyes lehet. Az óvodák és az iskolák alsó tagozatai április 19-én kinyitottak, azonban van lehetőség arra, hogy ne járjanak a gyerekek. Az óvodák és az általános iskolák alsó tagozatainak április 19-i nyitása előtt Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár elmondta, mit tehetnek azok a szülők, akik a járvány miatt még nem akarják iskolába engedni a gyereküket. Az intézményvezetők engedélyezhetik a távollétet, erre megvan a felhatalmazásuk. Dupla munka nem várható el a tanároktól, nem lesz olyan, hogy a jelenléti oktatás után egy pedagógus megtartja majd az online órát is. A tanárok a tanulmányi rendszerben kiadják majd a feladatokat, amiket a szülők segítségével otthon feldolgozhatnak a távol maradó gyerekek, Aki a tanév során 250 óránál többet hiányzik, év végén osztályozó vizsgával zárhatja eredményesen a tanévet. Az a szülő, aki nem engedi még iskolába a gyerekét a járvány miatt, a hiányzást igazolt hiányzásként kérje elismertetni.
A katolikus és a református általános iskolában a gyerekek tíz-tíz százaléka maradt otthon az első napon, a Széchenyi iskola alsósainak 14 százaléka nem ment iskolába, a Hunyadi iskolában elenyésző azok száma, akik nem mentek hétfőn, nincs több hiányzó, mint átlagban.
Molnár Bencét az édesanyja, Molnárné Révész Nóra kísérte a Hunyadi iskolába hétfő reggel.
- Otthon jobb volt, nem maradtam le, anya segített tanulni - mondta Bence.
- Vártuk is meg nem is - összegezte Nóra. - Természetesen elgondolkodtunk azon, hogy Bence járjon-e vagy ne az iskolába, de ez a 250 óra hiányzás az, ami kétségbeejtő. Nagyon kevés ebben a pandémiás időszakban, másrészt pedig csak hiányzik a gyerekeknek a saját közösségük. Bence élvezte az online oktatást, mondta is, hogy sajnálja, hogy már vége van, de minden gyerek más.
- Örülök, hogy újra jöhetünk iskolába - mondta a szintén hunyadis Kalu Nóra -, barátok nélkül már nagyon rossz volt, vártam, hogy találkozzunk. Nem volt valami jó otthon tanulni, és szerintem a legtöbben visszajönnek az iskolába. Anyukám mondott egy pár embert, aki nem jön, mi is csak délig maradunk, aztán megyünk haza.
A legnehezebb helyzetben talán az első osztályosok voltak.
- Nagyon rossz otthon tanulni - mondta az elsős Oláh-Gyúró István - néha lemaradtam a diktálásban és a másolásban is.
Husonyicza Renáta két lányát kísérte iskolába, nem csak ő örült a kezdésnek, hanem a lányok is.
- Nagyon várták már, hogy újranyisson az iskola - mondta Renáta -, nem szerettek otthon tanulni, nem volt jó nekik a bezártság, minden nap kérdezték, hogy mikor lehet már iskolába menni. A vírushelyzet ellenére kicsit indokolatlannak tartom hogy mindent bezártak.
- Jó volt újra az iskolában, nagyon vártam már - mondta az elsős széchenyis György Levente -, az órákon nem kell maszkot viselni, a szünetekben a teremben voltunk.
Troszmér Liza is nagyon várta már az iskolát.
- Úgy kezdődött a reggel, hogy bementem, megmérték a lázamat, ami jó volt - mondta Liza -, aztán bementem az osztályba és lepakoltam a táskámat. Igazából nagyon jó volt, majdnem mindenki jött az osztályból, csak páran hiányoztak. Jó volt újra találkozni.
Az általános iskolák felső tagozataiban, illetve a középiskolákban május 10-ig marad az otthoni, digitális oktatás. A bölcsődék eddig is működtek, a szülők nagy része élt is a lehetőséggel, hogy a gyermekét bölcsődébe vigye.
Közben lezajlottak az általános iskolai beiratkozások, május 20-ig pedig be kell íratni az óvodába azokat a gyerekeket, akik augusztus 31-ig betöltik a 3. életévüket.
Fodor Petra

thumb kr prevTüneteik súlyossága miatt újabb négy tiszaújvárosit kórházban ápolnak koronavírus-fertőzés miatt. Az elmúlt két hétben a Polgármesteri Hivatalban folyamatosan emelkedett a pozitív eredményt mutató gyorstesztek száma, ezért április 15-étől további szigorításokat vezettek be, hogy megakadályozzák a vírus további terjedését.

Folyamatosan vizsgáltatja az önkormányzat a szennyvizet, a mintákból a következő két hét járványszámait lehet megjósolni. A legutóbbi vizsgálat, és egyben a legfrissebb, némi reményre ad okot, hiszen stagnálást mutat. A részletekről dr. Fülöp György polgármestert kérdeztük.
- Hogy halad Tiszaújvárosban az oltás?
- Információim szerint minimálisan, de már meghaladtuk az országos átlagot az oltások tekintetében. Remélem, hogy dinamikusan fog haladni, hiszen az a település és az ország érdeke, hogy minél több ember legyen beoltva, akkor tudjuk visszakapni az úgynevezett régi, normális életünket, amelyik a kovid előtti időszakban volt. Bár sokféle hírt hallani, de azt gondolom, hogy jelenlegi ismereteink szerint a koronavírus járvány ellen egyetlen egy megoldás van, ha beoltatjuk magunkat. A hivatalos szervektől kapott információk szerint Tiszaújvárosban az országos átlagnak megfelelő az oltási hajlandóság, azt gondolom, hogy ez jó, persze mindig lehet növelni. Nyilván az lenne az ideális, ha elérnénk a 100%-ot, de a szakemberek azt mondják, hogy 70-80 százaléknál már relatíve nyugodtan tudunk majd élni.
- A legutóbbi szennyvízvizsgálat eredményei mit mutatnak?
- A koronavírus örökítőanyagának mennyisége stagnál a szennyvízben, ebből arra következtethetünk, hogy valószínűleg lelassult a vírus terjedése. Természetesen tervezzük még a jövőben, hogy újabb vizsgálatokat fogunk végeztetni, ez azért fontos, mert akkor látjuk, hogy milyen típusú járványügyi intézkedéseket kell hoznunk.
- A fertőzöttek száma hogyan alakult a városban az elmúlt egy hétben?
- Tiszaújvárosban az elmúlt egy hét alatt 73 új megbetegedést regisztráltak a hatóságok, sokan meg is gyógyultak, hála istennek, így most az aktív esetek száma 209 fő. Értesüléseim szerint jelenleg nincsenek súlyos állapotban, de hát már az is elég súlyos, ha valakinek kórházban kellene lennie. Csakúgy, mint az elmúlt időszakban, most is arra törekszünk az intézményeknél és a gazdasági társaságainknál, hogy minimalizáljuk a fizikai jelenlétet. A Polgármesteri Hivatalban is vannak koronavírusos esetek, így ezen a héten szigorú rendben működik a hivatal, ügyeleti rendszert vezettünk be, a kollégáink döntő többsége home office-ban dolgozik, és csupán néhányan vagyunk, akik jelenléti rendszerben dolgozunk. A szigorú intézkedéseket meg kellett hozni kollégáink egészségének védelme érdekében. Tudom, hogy egyre nehezebb, és mindenkinek elege van már ebből a járványból, de arra szeretnék kérni minden tiszaújvárosit, hogy tartsuk be a járványügyi előírásokat, és akkor reményeink szerint előbb-utóbb a nyitás irányába fogunk haladni.
Berta

thumb kr szabomaak 1Egy kitalált történet kitalált szereplőkkel, mégis bárkiről szólhatna dr. Szabó Maák Sándor Egy élet ajándékba című könyve. Nincs benne sok fordulat, inkább hangulatok, érzések, leírások követik egymást, mindez egy csipetnyi humorral fűszerezve. Most nem oltásokról, járványhelyzetről kérdeztük a tiszaújvárosi háziorvost, egy sokkal kedvesebb témáról beszélgettünk.

thumb kr szabomaak2- Ezt a könyvet a cukorbetegség szülte, ami harmincegy évvel ezelőtt volt - kezdi történetét dr. Szabó Maák Sándor, aki szabadidejében nem csak ír, hanem online fejtörőkkel tartja karban az agyát, és amikor jön a jó idő, kertészkedik is. - Amikor idekerültem Tiszaújvárosba, megörököltem egy kétezer fős praxist, amiben volt százhúsz cukorbeteg. Az előző munkahelyem nyolcezer fős faluban volt, ahol összesen három cukorbetegről tudtunk, és azoknak se én viseltem a gondját, hanem a szakrendelők. Gyakorlatilag, amikor én idekerültem, a diabéteszről nem volt semmilyen gyakorlati tapasztalatom. Nagyon rosszul érintett az a helyzet. Megmondom őszintén, megfordult a fejemben, hogy megfutamodom, mert ennyi cukorbeteggel nem tudok mit kezdeni. Aztán a kollégáim azt mondták, hogy ezzel együtt lehet élni, és próbáljuk meg kezelni a helyzetet. Ott, ahol előzőleg dolgoztam egy kis falu volt, ahol a házak akár 1 km-re is voltak egymástól, az emberek sokat gyalogoltak, nehéz fizikai munkát végeztek, a luxuskalóriát gyakorlatilag nem ismerték. Nem mondanám, hogy nyomorogtak, de a cukor gyakorlatilag nem volt jelen az étkezésükben, vagy csak nagyon ritkán, aminek az volt az eredménye, hogy nem volt cukorbeteg. Itt, a városi környezet luxus kalóriájával, mozgásszegény életmódjával nyilvánvalóvá vált, hogy ez a betegség a helytelen életmód hozadéka. Ekkor megpróbáltam a helyzetet úgy kezelni, hogy a rendelések alatt felhívtam az emberek figyelmét arra, hogy rossz úton haladnak, rábírni őket arra, hogy jobban figyeljenek oda az életmódjukra. Ez a módszer egyáltalán nem vezetett eredményhez. Aztán a következő ötletem az volt, hogy tájékoztatót írok a cukorbetegségről, minden lényeges mozzanatárról, és megkérem az érintetteket, hogy olvassák el és próbáljanak változtatni az életmódjukon. Akkor kezdtem el tulajdonképpen hosszabb lélegzetű írásokat írni. Azt gondoltam, ezzel most megváltom a világot. Egyáltalán nem így történt, hanem továbbra is aggasztóan nőtt a cukorbetegek száma és az életmód- változtatás helyett az érintettek inkább a tablettákban kerestek megoldást, ami nem helyes. Az írás szeretete gyakorlatilag így kezdődött, betegtájékoztatók írásával.
- Aztán jött az Egy élet ajándékba című könyv. Mi ihlette?
- Az évek elteltek, megöregedtem én is, csakúgy, mint a pacientúra. Egyre több lett a sorsával elégedetlen és pesszimista ember, különösen azok az idős hölgyek, akik magukra maradtak. Sokszor szomorúak, elkeseredettek, amit el is mesélnek, emellett nem lehet közömbösen elmenni, de gyakorlatilag azt tehetem, hogy meghallgatom őket. Aztán jött ennek a könyvnek az ötlete, ami most nem egy életmód tájékoztató, hanem egy életszemlélet tájékoztató. Egy kis történetet bemutatok be, ami a fiatalsággal kezdődik, aztán dolgos évek következnek, majd a szomorú elmúlás. Amikor elkezdtem, még nem gondoltam tovább a történetet. Az elkészült fejezeteket közzétettem a közösségi oldalamon, amire olyan reakciók érkeztek, amiből azt gondoltam, érdemes lehet kibontani részletesebben.
- Van benne önéletrajzi mozzanat?
- Ez egy kitalált történet, a szereplők nem valósak. Persze egy kicsit benne van az én fiatalságom, mivel én Erdélyben, Marosvásárhelyen születtem, a történet pedig ott játszódik a hetvenes- nyolcvanas években. A könyv nem rólam szól, kivéve az ötödik fejezetet. Azt gondolom, hogy ezek a fordulatok, hangulatok bárkinek beleillenek az életébe.
- Mitől lett életszemlélet tájékoztató ez a könyv?
- Amellett, hogy egy pár közös életét, hétköznapi nehézségeit mutatom be, minden lapon rávilágítok apró örömökre, arra, hogy a problémák mellett az élet szép, hiszen ott van, mondjuk a művészet, a természet, a barátságok, egy sor olyan dolog, amiért az életet ajándéknak kell tekinteni.
- Ami nekem feltűnt, hogy egyes szám első személyben íródott a történet, amit Iringó, a pár női tagja mesél. Ugyanakkor tudjuk, hogy férfi írta a sorokat.
- A férfiak sokkal zárkózottabbak, mint a nők. Nekik bármennyire is fáj, akármennyire nagy problémájuk is van, nem beszélnek róla. Bejönnek a rendelőbe elmondják, hogy fáj a derekuk vagy magas a vérnyomásuk, de lelki, érzelmi problémákról soha nem beszélnek. A nők ezzel szemben sokkal nyitottabbak, különösen akkor, ha magukra maradnak, sokkal jobban keresik a társaságot, hálásak azért, hogy valaki meghallgatja őket. Ezért sokkal egyszerűbb a nők szempontjából látni a világot. Azt gondoltam, hitelesebb, emberibb, ha egy nő szemszögéből írom meg a történetet.
- Mit szeret olvasni?
- Inkább olvasónak tartom magam, mint írónak. Nagyon szeretek olvasni. Mostanában hangoskönyveket hallgatok, mert hatékonyabb, miközben hallgatom mást is tudok csinálni. A kedvenc íróm García Márquez. A 100 év magányt, nem túlzás, talán harmincszor is elolvastam, több nyelven is. A másik, amit nagyon szeretek A Mester és Margarita Bulgakovtól. A magyarok közül Németh Lászlót, Dragomán Györgyöt olvasok. Gyakorlatilag mindent elolvasok, de elsősorban a szépirodalmat kedvelem.
ema

thumb kr templom 1Bő egy hónapig nem tartottak miséket a római katolikus templomban. A reformátusok előreláthatólag május 2-áig maradnak online, a görögkatolikusok szigorú szabályok mellett megtartják szertartásaikat.

Március 8-ától április 17-ig szüneteltek a nyilvános istentiszteletek a római katolikusoknál. A nyilvános misék sokaknak hiányoztak, látszott ez vasárnap is, amikor örömmel gyűltek össze a hívek a templomban.
thumb kr templom 2- Nehezebben viseltük ezt az időszakot mindannyian, akik járunk a templomba. De a tévében szoktunk együtt imádkozni, azért nagyon jó, hogy most már vannak misék - mondta Pónus Ferencné.
- Rendszeresen járunk mi is templomba, amikor lehet - mondta Magasi Józsefné -, de mindig megragadtuk a lehetőséget, amikor a rádióban vagy a tévében közvetítették a misét. Az Apostol műsorán vagy a Pax adón rendszeresen voltak misék, és a katolikus misét mi minden alkalommal megnéztük, ez kicsit segített lelkileg.
Pásztor Paszkál római katolikus plébános is örült a nyitásnak, bár a templom kapui eddig is nyitva álltak a hívek előtt.
- Furcsa úgy bemutatni a szentmisét, hogy a hívek nincsenek jelen, de én minden nap megtettem, általában abban az időpontban, mikor egyébként is szokott lenni - mondta Paszkál atya. - Az üvegablakon keresztül néha bekukkantottak a hívek, nekik is hiányzott a mise. Nagy öröm volt ma újra találkozni, reméljük, hogy ez már így is marad. Amíg nem voltak misék, nap, mint nap telefonáltak a hívek, és akárhányszor átjöttem a templomba, mindig voltak itt imádkozók. Megható volt a hívek lelki igénye, igazából ilyenkor körvonalazódik ez, amikor korlátozva van a közösségi élet.
- Most milyen szabályok szerint lehet misét tartani?
- A szentmisében a békeköszöntést nem kézfogással fejezzük ki, hanem főhajtással. A szentáldozás tenyérbe történhet, a bejáratnál van fertőtlenítő, a hívek egymástól másfél méteres távolságra ülhetnek, természetesen ez nem vonatkozik az egy háztartásban élőkre.
Ilyen szabályok vannak életben a görögkatolikusoknál is, akiket nem érintett a lezárás, nyilvánosak voltak az istentiszteletek.
- A görögkatolikus metropóliában úgy döntöttek a főpásztorok, hogy folyamatosan zajlanak majd az istentiszteletek, ugyanakkor bizonyos biztonsági előírásokat szigorúan be kell tartani - mondta Jeviczki Ferenc görögkatolikus parókus. - A templom bejáratánál kötelező a kézfertőtlenítés, a padok egy részét lezártuk és a padokban is két-két ember foglalhat helyet, kivételt képeznek a családtagok, akik többnyire oldalt szoktak ülni. A nagyböjt folyamán az istentiszteletek látogatottsága a szokásos volt, virágvasárnapra már többen voltunk, kicsit meg is ijedtünk, hisz a befogadóképesség határán voltunk, húsvétkor viszont már az udvarra is tettünk ki székeket, hangfalat, a hangszóróból lehetett követni a szertartást. A hívek között vannak idősebbek is, akik félnek a vírustól, és most nem keresik fel a templomot, hanem otthon imádkoznak, ezt megértjük és az egyházi törvények alól ez esetben felmentésük is van. A facebookon és a youtube-on közvetítik a reformátusok istentiszteleteit már hosszú hetek óta. A hívek megszokták, szeretik az online alkalmakat, bár jó lenne már személyesen is találkozni, de nagy nézettsége van dr. Varga István református lelkipásztor online igehirdetéseinek. Egész múlt szerda estig úgy volt, hogy a hétvégén már ők is „nyitnak”, meg is hirdették a gyülekezeti alkalmakat, azonban a Krónika nyomdába kerülése után kiderült, hogy tolódik a dátum. A református zsinati elnökség szerint eléggé javul a járványhelyzet ahhoz, hogy május első vasárnapján már be lehessen engedni az embereket a templomba.
Fodor Petra

thumb kr nyitas 1Egy hete tűkön ülnek a vendéglátósok, ugyanis a múlt héten szerdán jelentette be a kormány, ha elérik a három és félmillió beoltottat újabb enyhítés következik, kinyithatnak a vendéglátó- helyiségek teraszai. A legfrissebb, szerdai adatok szerint eddig 3 363 596 főt oltottak be.

thumb kr nyitas 2A Castello Cukrászda már készül a nyitásra. Bár az elmúlt időszakban nem kellett bezárni az üzletet, elvitelre lehetett süteményeket vásárolni és az alkalmazottakat sem kellett elküldeni, de a terasznyitás visszabillentheti őket a régi kerékvágásba, ami hónapokkal ezelőtt megszakadt.
- Figyeljük a napi híreket, hogy hol tart a beoltottság - mondta Szabó Tamás, a Castello Cukrászda tulajdonosa. - Nagyon várjuk már, hogy nyithassunk. A teraszt letakarítottuk, a székeket, asztalokat lemostuk. Ezeket a munkálatokat egyébként minden tavasszal elvégezzük, de most nagyobb a várakozás, mint eddig bármikor.
A Mátyás Söröző és Étteremben is beindult az élet.
- A konyhánk eddig is működött, így az alapanyag-rendelés ott nem szakadt meg, természetesen továbbra is készítünk meleg ételeket - nyilatkozta Vaszilkó Jánosné tulajdonos. - Az italokat viszont át kellett válogatni. Aminek lejárt a szavatossága azokat külön raktuk, az új árut pedig már megrendeltük, ha minden igaz pár napon belül megérkezik az utánpótlás. Nagyon bízunk abban, hogy a héten már kinyithatunk. Bár csak a teraszon fogadhatunk vendégeket, de nekünk már ez is nagy segítség lesz.
Az eddig érvényben lévő szabályok szerint a teraszokon fogyasztás közben nem kell maszkot viselni, viszont zárt térben, a rendelés leadásakor fel kell venni. A kiszolgáló személyzetnek pedig továbbra is kötelező a maszkhasználat a teraszokon is.
ema

thumb boldogsagterkep2021 megyek 1024x758Ha a boldogságra gondolunk, a legtöbbször az egészség, a szeretet, szerelem, az anyagi jólét jut eszünkbe. Valamennyien a boldogság nyomába eredünk, keressük, kutatjuk, hogy is lehetnénk boldogok.

A boldogság nyomában - az amerikai életrajzi dráma főhőse egy férfi, aki mindent elkövet, hogy a családja boldogan, biztonságban éljen, de a szerencse nem szegődik mellé, egyre szegényebb lesz, felesége elhagyja, és magára marad ötéves kisfiával. A történet happy enddel zárul, a kitartás és a hit meghozza gyümölcsét. Sokakkal beszélgettem az elmúlt napokban a boldogságról, jó érzés hallani, ha valaki boldog. Akkor is, ha éppen egyedül vannak, ha éppen nem teljesen egészségesek és a pénztárcájuk sem dagad a bankóktól. Hogy is van ez?
Professzor Oláh Attila a boldogságot kutatja, ő vezette az ELTE Pozitív Pszichológia Kutatócsoportja a Jobb Veled a Világ Alapítvány és a Pozitív Pedagógia és Nevelés Program támogatásával végzett átfogó kutatást. Nemrég elkészült hazánk legújabb boldogságtérképe. A kutatásban résztvevőket arra kérték, hogy egy 1-től 10-ig tartó skálán jelöljék be, hogy mennyire érzik magukat boldognak.
- Míg a nemzetközi kutatások ebben az egy adatban fejezik ki, hogy egy adott ország lakosainak milyen a boldogságszintje, mi ezen az egyszerű kérdésen belül részletesebben vizsgálódunk - mondta prof. Oláh Attila –, az érzelmi, fizikai, pszichológiai, szociális és spirituális jólétet is vizsgáljuk, valamint azt is, hogy milyen elvárásai vannak az embereknek a jövővel kapcsolatban. Ez az úgynevezett teljes jólét, melynek alakulását évről évre vizsgáljuk, ebből lehet következtetni arra, hogy egy adott országban milyen léptékű a fejlődés. Egy ország fejlődését nem kifejezetten az mutatja, hogy milyen a gazdasági gyarapodás, fontosabb az, hogy hogyan alakul a lakosság jólétszintje, mennyire érzik boldognak az életüket, mennyivel jobbak a jövőbeni kilátásaik. Az eredmények azt mutatják, hogy Magyarországon 2016 óta folyamatosan növekszik a jólét szintje.
- A koronavírus-járvány milyen hatással volt a boldogságra?
- Mindenki azt várta, hogy a covid hatására csökken a mentális egészség szintje, de ez nem következett be. Azt látjuk, hogy a lakosság bizonyos csoportjaiban jelentősen csökkent, de más csoportokban viszont nőtt. Összességében ez egy olyan átlagot produkált, hogy a szint nem csökkent és nem is emelkedett. A szóródás viszont azt mutatja, hogy az emberek eltérő módon viszonyultak ehhez a fenyegető helyzethez. A kevésbé iskolázottaknál, a magányos embereknél, az időseknél csökkent a jólét szintje. Ez várható volt, arra viszont, hogy Budapesten átlagosan boldogabbak lettek az emberek, nem számítottunk, elég csak belegondolni, hogy a fertőzés szintje ott volt a legmagasabb. Az eredményeink azt mutatták, hogy a járvánnyal való küzdelemben azoknak a személyeknek van előnyük, akik a pszichológiai immunitás magasabb szintjén állnak. Tehát azt mondhatjuk, hogy a pszichológiai immunitás a legjobb lelki vakcina a járvánnyal szembeni küzdelemben.
- Vannak-e a vírustól független tendenciák, általánosságok?
- Egyértelműen mondhatjuk, hogy a lakosság boldogságszintje nő. Elsősorban a nők körében, akik minden életkori és demográfiai csoportban boldogabbak, mint a férfiak. Erre többféle magyarázat is van, egyrészt a nők az érzelmeiket sokkal intenzívebben élik meg, és ez a pozitív érzelmekre is vonatkozik. A nők sokkal büszkébbek a környezetük teljesítményére, szívesebben osztják meg pozitív érzelmeiket másokkal, sőt, még az interneten is gyakrabban lájkolnak. De van genetikai magyarázata is. A nők központi idegrendszerében a pozitív állapotokat fenntartó biokémiai anyagok, a pozitív állapotok fenntartásában szerepet játszó úgynevezett neurotranszmitterek koncentráltsága magasabb, mint a férfiakéban. Azok az enzimek, melyek lebontják ezeket a neurotranszmittereket, a férfiak idegrendszerében agresszívebben működnek, a férfiaknál a pozitív élményállapotok rövidebb ideig állnak fenn.
- Milyen tényezők játszanak szerepet a boldogságban?
- Azok, akik magukat jobb anyagi helyzetben lévőnek vallják, boldogabbak, mint az önmagukat szegénynek vallók, de itt nem csak két szélsőséges pólusról van szó, hanem egy skáláról. Valószínűsíthető, hogy nem a gazdagság tesz boldoggá, sőt, inkább azt lehet látni, hogy a boldog emberek azok, akik gazdagságot teremtenek maguk körül, hisz lelkesebben dolgoznak, sokkal nyitottabbak a világra, több jövőt építő elképzelésük van.
- A boldogságnak milyen „hozzávalói” vannak?
- Ez egy pszichológiai kutatás, tehát alapvetően ilyen tényezőket vizsgáltunk. Azt tapasztaltuk, hogy azok az emberek boldogabbak, akiknek jó a megküzdő képességük, hatékonyan kezelik a stresszhelyzeteket, pozitív orientációjuk van, a világban, önmagukban és másokban is a jót keresik. Boldogabbak azok, akik pozitívan tekintenek a jövőre.
- A térképen megyénként és régiónként is láthatjuk, hogy ki mennyire boldog. Borsod megye hogyan „teljesített”.
- A lakosság beszámolói szerint Borsod megyében nem túl magas a boldogság szintje, ennek a gazdasági mutatókon és a külső körülményeken túl több oka is lehet. A lakosságot vizsgálva azt látjuk, hogy Borsodban a férfiak átlagosan öt, míg a nők három évvel élnek rövidebb ideig, mint Budapesten. Ezért lenne fontos nagyobb figyelmet fordítani a lakosság egészségének megőrzésére és fejlesztésére.
- Ezen felüli általánosságokat látnak-e?
- Földrajzilag az látszik, hogy a vidéken élők boldogabban, mint a nagyvárosokban élők, és különösen a kistelepüléseken élők boldogok. Erre is van evolúciós magyarázat, az emberi faj leginkább százötven fő körüli csoportokban érzi jól magát. Ez a méret az, amit a kapcsolatrendszerében át tud látni. Elődeinknél, ha ennél nagyobb csoportok alakultak ki, akkor a közösség szétvált és újabbak alakultak.
- Hazánk nemzetközi viszonylatban hol áll?
- 2012 óta vannak ilyen felmérések világszerte, azt látjuk, hogy Magyarországon folyamatosan nő a jólét szintje. Pillanatnyilag a 149 ország közül az 53. helyen áll, ami a tendenciát nézve elég látványos növekedés, ugyanakkor a régióban, az Unióban, meg ha közvetlenül a szomszédainkat nézzük, azért a többiek mind előttünk járnak. Ausztria a 12., Csehország a 20., de előttünk van Szlovákia és Románia is. Nagyon szép ez a folyamatos fejlődés, ami nagymértékben összefügg azzal, hogy Magyarországon a GDP (bruttó hazai termék) is látványosan nőtt az elmúlt tíz évben. Korábban mindig ez volt a mérőszám, amivel próbálták az országok fejlődését elemezni, de Robert Kennedy is megmondta, hogy a GDP sok mindent mér, csak azt nem, amiért élni érdemes. Tehát ma már fontosabbnak tartjuk az össznemzeti boldogságot. Fontosabb ezeket a jólét mutatókat használni, mert akkor az ország vezetőinek a figyelmét is azokra a célokra lehet fordítani, melyek növelésével, fókuszba hozásával az ország lakosai boldogabbak lesznek. A GDP akkor igazán jó mérőszám, ha a felhasználása az emberek jólétének növelését szolgálja.
Fodor Petra


Content of popup