thumb kr felveteli 1Megírták a központi felvételit az általános iskolások. A hétvégén magyar nyelvből és matematikából adtak számot tudásukról. A felvételit azoknak a tanulóknak kellett megírniuk, akik szakgimnáziumban vagy gimnáziumban szeretnék folytatni tanulmányaikat, azaz a nyolcadikosok, illetve azok, akik hat- vagy nyolc osztályos gimnáziumban szeretnének továbbtanulni.

Szombaton tíz órától a magyar nyelv feladatsorát oldották meg, majd tizenegy órától a matematika írásbeli következett.
thumb kr felveteli 2- A magyar szerintem jó sikerült, az nagyon könnyű volt - mesélte mosolyogva Nagy Alexandra Natália. - Persze készültem is rá nagyon, mert nekem elsősorban a magyar felvételi számít, ide az Eötvösbe szeretnék jönni média-dráma tagozatra, de természetesen a matek is jó lenne, ha jól sikerülne.
Mind matematikából, mind magyarból kiszámítható feladatsorokat kaptak a nyolcadikosok.
- Az első néhány feladat nem volt nehéz - nyilatkozta Nagy Réka, a Kazinczy Ferenc Református Általános Iskola magyar- és hittantanára. - Az első részben nyelvtani és helyesírási ismeretekre kérdeztek rá, de volt szövegértés és szövegalkotás is. Évek óta ez a feladatszerkezet a jellemző, idén is ehhez igazodtak a feladatsor összeállítói. Ez egy jó dolog, mert a gyerekek tudják, hogy mire számíthatnak. Elmondhatjuk, hogy a magyar írásbeli központi felvételi nehézsége évek óta nem a feladatokban rejlik, hanem a mennyiségében, a töménységében. Kilenc feladatot kellett megoldania a felvételizőnek, ezek között voltak az egészen egyszerűtől a bonyolultabb feladatokig. Viszont utána még egy 10-12 mondatos fogalmazást is írni kellett. A téma nem volt nehéz, mert az otthoni filmnézést kell összehasonlítani a mozizással. Azt gondolom testhez álló téma a fiataloknak. Viszont nem jutott rá idő. Azt tapasztaltam, hogy nagyon fontos, az alapos tárgyi tudás mellett a jó időbeosztásra is odafigyelni.
Évek óta arról szólnak a hírek, hogy a matematika felvételi nehéz, megoldhatatlan volt, vagy nem az általános iskolás tananyagnak felelt meg. Idén könnyebb volt a felvételizők dolga, viszont az idő itt is kevésnek bizonyult.
- A matematika központi felvételi nagy mértékben épített a gyerekek tudására - mutatta a felvételi feladatait Vargáné Takács Judit, a Kazinczy iskola igazgatóhelyettese és matematikatanára. - Az idei feladatsor jó felkészüléssel és tudatos, folyamatos tanulással megoldható volt. Típus példákkal találkoztunk, tehát tulajdonképpen meglepetés, váratlan feladat, vagy olyan, amihez ne tudtak volna hozzászólni, belekezdeni a gyerekek, olyan feladat nem volt. Viszont változatosak voltak nehézségi szintjüket és típusaikat tekintve egyaránt, de megfelelt a nyolcadik osztályos tananyagnak, elvárásoknak, követelménynek. Az tudnunk kell, hogy a feladatsornak olyannak kell lennie, hogy az elit gimnáziumokba 48-50 pontot elérő gyerekeknek is kihívást jelentsen, de meg tudjanak birkózni velük azok a tanulók is, akik nem olyan erős tudásanyaggal rendelkeznek. Ami azonban tapasztalataink szerint évről-évre nehézséget jelent az, hogy elfáradnak a gyerekek. Ugyanis először megírják a magyart teljes erőbedobással, majd a matematikát, amire már nem mindig jut kellő figyelem. Erre tudatosan készítjük őket. A szaktárgyi tudás mellett koncentrációfejlesztő gyakorlatokat is végzünk, hogy felkészítsük őket arra, hogy a nyolcvanadik, kilencvenedik percben is ugyanúgy tudjanak figyelni, mint az első percekben.
ema

thumb kr tuz 2Január 3-a beleégett a gondolataikba. Nem sokon múlott, hogy elfüstöljön egy család élete. Az Árpád út 39. negyedik emeletén elektromos tűz keletkezett egy zárlatos számítógép miatt. Szerencséjük volt, fentről vigyáztak rájuk, éppen akkor senki sem volt a lakásban.

Dani 15.25-kor indult otthonról kajak edzésre, apukája jött érte, 15.48-kor érkezett a riasztás a tűzoltóságra, hogy ég a lakásuk. Húsz percen múlt.
Két héttel a tűz után, a lakás tulajdonosával, Együd-Riczu Andreával beszélgettem.
- Álmodnak még olykor azzal a bizonyos estével?
thumb kr tuz utan- Sokat jár a fejünkben, hogy másként is történhetett volna, de igyekszünk előre nézni. Nem könnyű kitörölni, nem könnyű nem gondolni rá, hiszen bár a lakás lakhatatlanná vált, de azóta is minden nap itt vagyunk, hiszen fel kell újítani, rendbe kell rakni, tovább kell lépnünk.
- A rossz emlékek mellett mi maradt meg a lakásban. Értékek, bútorok?
- Minden elfüstölt, a személyes holmink, ruhák, könyvek, emlékek, értékek. Szinte mindent ki kellett dobni, egy gardróbszekrényt, egy ágyat, egy fotelt és egy dohányzóasztalt tudtunk megmenteni, gyakorlatilag ennyink maradt. Az első kétségbeesésünket a barátok, szomszédok, az együttérző ismerősök és ismeretlenek enyhítették, akik másnap egyszerre, egy emberként mozdultak meg értünk, miattunk. Soha nem tapasztaltam még ekkora szeretetet, és összefogást, alig hittem, ennek köszönhetően tarthatunk ott, ahol tartunk, körülbelül két hét múlva talán vissza is költözhetünk.
- Honnan jött a segítség?
- Erőt, energiát és időt nem kímélve segítettek sokan kétkezi munkájukkal, szervezték és küldték az adományokat, de többen pénzbeli támogatást is adtak, mások lelkileg segítettek átvészelni a nehezebb napokat. Itt szeretném mindenkinek megköszönni azt a mérhetetlen támogatást és felénk áradó szeretetet, amit kaptunk az elmúlt hetekben, nem tudok elég hálás lenni. A fiam sportegyesülete, a Tiszaújvárosi Kajak-Kenu és Sárkányhajó Egyesület vezetőség és dolgozói rögtön a történtek után támogatásukról biztosítottak. A sportolók szülei hatalmas összefogással gyűjtésbe kezdtek, és nagy összegű adományokkal leptek meg minket, hogy minél hamarabb el tudjuk kezdeni a lakásunk helyreállítását. A szülői közösségből többen is minden nap ott vannak a lakásban és dolgoznak, kiürítették a házat, takarítottak, vakarták a falakról a kormot, gletteltek, most éppen festenek, és mindenféle felújítási munkát végeznek. A munkahelyem, a TIK is teljes mellszélességben mellettünk és mögöttünk van, a vezetőség, az irodai dolgozók és a TIK által működtetett intézményekben dolgozó kollégáim pénzbeli és tárgyi adományt adtak és feldolgozni is segítenek a történteket, hiszen velük napi munkakapcsolatban vagyok. A város vezetője, dr. Fülöp György polgármester úr is az elsők között keresett meg, hogy biztosítson minket a támogatásáról, és köszönet a tűzoltóknak, akik gyorsan hárították el a bajt, ami - ha ők nincsenek - nagyobb is lehetett volna. Köszönő soraimban megemlíteném még a Tiszaszolg 2004. Kft-t, a fiam iskoláját, a Hunyadit, akik rögtön a téli szünet utáni első iskolai napon segítségünkre siettek, a férjem Zsolt bükkábrányi kollégáit, és azokat az adománygyűjtőket, akik a városban és Polgáron gyűjtöttek nekünk és köszönöm a családomnak, valamint a házból segítségüket felajánlóknak és anyagilag is támogatóknak.
- Ideiglenesen hol laknak, amíg el nem készül a lakás?
- Édesanyámhoz költöztünk át a Pajtás közbe, a férjem, a fiam és én, így most 35 négyzetméteren lakunk néhány hétig. Szerencsére anyukámmal nagyon jó a kapcsolatunk, mindennapos, jó hogy van, aki segíthet, és ő ezt mindenkor szívesen is teszi. Polgármester úr ajánlott nekünk egy szükséglakást átmenetileg, de így nem volt rá szükségünk. Anyuval jól megvagyunk, mindenben segít.
- Hogy állnak a munkálatok?
- Mindennap ott vagyunk mi is a férjemmel. Szépen alakul, ám az a szúrós, átható szag nehezen megy ki a lakásból. Lassan semmi nyoma sincs, mert mindent újrafestettek és gletteltek, a jövő héten már a padlóburkolatot fogják csinálni. Megyünk-jövünk minden nap. A lépcsőházban átöltözünk, hazafelé visszaöltözünk, lecseréljük a munkásruhát. Az alsó szomszédunk, Marekné Marika néni mindig friss kávéval vár minket és főz azoknak, akik épp ott dolgoznak, folyamatosan indítja a mosógépét a mi ruháinkkal, nagyon köszönöm neki is az önzetlenségét, és a házból többeknek is, akik pénzbeli támogatást adtak. Ez egy csoda, soha nem tapasztaltam még ilyet!
berta

thumb kr benzin 1Amikor azt írtam, hogy próbálom elkerülni a sportot, nem csak a futásra vagy a tornára, hanem az autókra is értettem a dolgot. Úgy vagyok vele, hogy beülök és megy, nem érdekelnek a lóerők. Éppen ezért, amikor először hallottam ezt az E10 dolgot, próbáltam elsomfordálni mellette - a benzin az benzin, nem? De aztán elkezdtek ijesztgetni, hogy majd nem fog menni az autóm, ami ugye elég rosszul érintene, így inkább megkérdeztem egy szakembert.

thumb kr benzin 2- Mit kell tudni erről az új E10-es üzemanyagról, milyen változás történt?
- Magasabb lett a benzin bioetanol tartalma - mondja Rácz Tibor autószerelő. - A bioetanol növényekből előállított etil-alkohol, és ezt növelték közel 5 térfogatszázalékról majdnem 10 térfogatszázalékra az üzemanyagban.
- Ez miért jó nekünk?
- A benzin több növényi alapú anyagot tartalmaz, így kevesebb kőolajat kell felhasználni az előállításához, ennyivel kevesebb kőolajat kell behozni az országba. Ezen kívül az üzemanyag elégetése során kevesebb szén-dioxid kerül a levegőbe, ezzel csökken a károsanyag-kibocsátás.
- És miért rossz?
- Ez az új E10-es benzin nem a motorra, hanem az üzemanyagrendszerre lehet veszélyes. Kezdjük a vízzel, és a korrózióveszéllyel. A több alkohol több nedvességet szív magába, ha levegővel érintkezik. Az újabb autóknál zártabb a rendszer, és az elgőzölt benzint is bevezetik a motortérbe. A régebbi autóknál erre nincs lehetőség, mert ott kifelé szellőzik a tank. Ezeknél az autóknál azért rosszabb a helyzet, mert ahogy kifelé szellőzik, úgy értelemszerűen visszafelé is bejut a pára. A régebbi autóknak általában lemezből van a tankja, és ha ez nincs rendesen lekezelve, akkor berozsdásodik, de az üzemanyagrendszerben máshol is nagyon sok fém van - szivattyú, alumínium vezetékek -, ezeknek sem használ a víz. A magasabb alkoholtartalom is okozhat problémákat, károsíthatja a gumi- vagy műanyag tömítéseket, vagy az üzemanyag-rendszerben az évek során lerakódott szennyeződéseket feloldhatja, ami eltömi a benzinszűrőt. Végül pedig azt is hallani, ha több hónapig benne marad a tartályban a benzin, a megkötött víz miatt megromlik, bekocsonyásodik. Ez főként akkor okozhat problémát, ha három hónapnál hosszabb ideig nem használjuk el a benzint, például télen motorkerékpároknál, benzinmotoros fűnyíróknál, kerti traktoroknál lehet kérdéses, vagy a ritkán használt, például veterán autóknál.
- Nő az autóm fogyasztása, esetleg csökken a teljesítménye?
- Elvileg nem. Nem hiszem, hogy észrevehető lesz fogyasztásnövekedés, vagy teljesítmény-csökkenés. A teljesítményt inkább az oktánszám határozza meg, az pedig nem változott. Meg aztán azért tartják az olajcégek a mérnököket, hogy kiszámolják, nagyjából annyit tudjon az új benzin is, mint a régi.
- Mely autók vannak veszélyben?
- Többségében a 2004-2005 előtti autókról beszélünk. Valamit utána is csináltak, például a Volkswagen családnak az FSI modelljét 2006 után is gyártották még, abba kimondottan káros E10-est tankolni. De van egy applikáció az e10check.hu oldalon, ahol szépen bepötyögöd az autódat, és megmondja.
- Akinek régebbi autója van, és azt mutatja az alkalmazás, hogy nem tankolhat E10-est, ő mit csináljon?
- Vagy a prémium üzemanyagot tankolja plusz 40 forintért, vagy pedig adalékot tegyen hozzá. Ezt szintén meg kell vásárolni, és bele kell önteni az üzemanyag tankba. Ez egy oktánszám növelő igazából.
- A legtöbb embernek azért van régi autója, mert nincs pénze lecserélni újra. Akkor most ők vagy megveszik a sokkal drágább benzint, vagy vesznek egy drága adalékanyagot?
- Igen. De a 20 éves vagy régebbi autóknak a nagy része nincs napi használatban. Nekik arra kell majd figyelniük, hogy ne legyen a benzin sokáig az autóban. De biztosan lesznek sokan olyanok is, akik majd tankolják az E10-est, és ha valami baj lesz az üzemanyagrendszerrel, akkor majd javíttatják az éppen elromlott alkatrészt.
- Mi lesz a még régebbi autókkal? Például a múlt héten a rendelőnél leparkolt mellém egy kétütemű Trabant. Vagy mi lesz a kismotoros szerszámokkal, mondjuk egy láncfűrésszel?
- Ezeknél a régi karburátoros autóknál szükség lesz a karburátornál egy kis átállításra. A láncfűrész motorok pedig úgy vannak tervezve, hogy mostohább körülményeket is elviseljenek - több olaj az üzemanyagban, ilyesmi -, szóval ezek simán menni fognak.
Surányi P. Balázs


Content of popup