thumb kr viragElkezdődött a harmadik, azaz az ismétlő oltások beadása. Augusztus 1-jétől bárki kérheti annak beadását. Persze, ahogy szokták mondani, most a csapból is ez folyik. Van, aki már várta, és van olyan is, aki elzárkózik a harmadik oltás gondolatától is.

Az idősebb korosztályhoz tartozó két hölgy állt előttem a minap az egyik boltban. Mi más lett volna közöttük a téma, ha nem az oltás.
- Engem még egyszer nem vesznek rá, hogy oltassam magam - mondta az idősebbnek látszó nő. - Az első kettőt sem akartam, a fiam miatt oltattam magam, ő beszélt rá. De a harmadikat nem szeretném.
- Én úgy vagyok vele, ha arra van szükség, hogy szabadon élhessünk, akkor én ismét beoltatom magam - vette át a szót a fiatalabb. - Meg mondogatják ezt a delta mutánst is, hogy veszélyesebb, mint a korábbiak.
Ezzel a két véleménnyel találkozom általában a közvetlen környezetemben is. Megint előkerültek a kis időre elfeledett kérdések. Kik és hogyan jelentkezhetnek? Mi a menete? Hogyan lehet kérni? Ki melyik vakcinát kaphatja? A kérdésekre dr. Szurdoki Virág háziorvos válaszolt.
- Aki úgy dönt, hogy szeretné kérni a harmadik oltást, annak mi a teendője?
- Először is a legfontosabb, hogy akik most, augusztusban szeretnék felvenni az oltást, azoknak a koronavirus.gov.hu oldalon kell jelentkezniük, időpontot foglalniuk és a miskolci oltópontra kell beutazniuk. Tehát ebben az esetben nem a háziorvosoknál kell jelezni az igényt. Ha valaki úgy gondolja, hogy csak valamikor később, az ősz folyamán szeretné a harmadik oltást felvenni, akkor nálunk is jelentkezhet. Már gyűjtjük a jelentkezéseket, de a nyári szabadságolások miatt nálunk csak szeptember elején indul be a tömeges oltás.
- Sokfelől sokfélét hallani a harmadik oltásról. Miből választhatunk? Milyet kaphatunk?
- Egyelőre azt tudjuk, hogy a jelentkező csak az időpontot foglalhatja, arról, hogy milyen oltást kap, az oltóorvos dönt. A szakma szabályai szerint mi azokat oltjuk majd első körben, akik hatvan év felettiek, betegségük vagy betegségeik okán veszélyeztetettek és Sinopharm oltást kaptak. Ők mRNS típusú vakcinát fognak kapni és csak utána jönnek a többiek. Illetve még azok is a sor elején vannak, akiknél készült ellenőrző vizsgálat, ami negatív lett, ez azt jelenti, hogy nincs ellenanyag a szervezetükben. Ez utóbbi mindenkire vonatkozik, bármilyen oltást is kaptak. Azt is tudni kell, hogy azokat a jelentkezőket vesszük előre, akiknek a Miskolcra való beutazás problémát jelent. Amikor elkezdődött a lakosság elsőkörös oltása, akkor kaptak a körzetek bizonyos számú oltóanyagot, és nekünk kellett megkeresnünk rá az embereket. Most fordított a helyzet. Minden héten nekünk kell leadni azt, hogy hány embert szeretnénk oltani, és ennek megfelelően kapjuk a vakcinákat, reményeink szerint. Azt nem tudjuk, hogy mennyi oltóanyag áll rendelkezésre. Amennyiben mindig érkezik annyi, amennyire szükségünk van, akkor ez a rendszer jól fog működni, de ha akadozik az ellátás, akkor az vezethet konfliktusokhoz. Mivel még csak ezen a héten indult el, még nincsen tapasztalatunk. Mi is csak reménykedünk abban, hogy zökkenőmentes lesz a harmadik oltások beadása.
- Ki milyen oltást vehet fel harmadiknak? Függ attól, hogy milyen volt az első két oltása?
- Természetesen. Azonban mi elsősorban csak azokban gondolkodunk, akik a kínai vakcinát kapták, ők biztos, hogy Pfizert vagy Modernát kapnak. A többieket még nem akarjuk bevenni ebbe a kalapba, mert az már teljesen követhetetlen lenne.
- Miért a kínaival oltottak kerültek be az első körbe?
- Az országos szinten elvégzett vizsgálatok kimutatták, hogy a legkevesebb védettséggel azok a hatvan év felettiek rendelkeznek, akik Sinopharm oltást kaptak és ráadásul ők kapták legrégebben az oltásokat. Az mRNS oltóanyagok pedig egyértelműen jobb immunválaszt váltottak ki, ezért kapják ezt harmadik oltásnak. Megmondom őszintén, de ez csak a saját véleményem, hogy én annak örülnék a legjobban, ha a sinopharmosok két mRNS vakcinát kapnának, akkor lennének teljesen védettek.
- Mi a helyzet a többiekkel, akik más vakcinát kaptak? Nekik is szükségük van a harmadik oltásra?
- Én azt tanácsolom a pácienseimnek, hogy akiknek nincs krónikus betegségük, azok tolják ki a harmadik oltás beadásának határidejét. Javaslom, hogy csináltassanak ellenanyagszint-mérést, és csak akkor adassák be, ha már nincs a szervezetükben. Így kihúzható a harmadik oltás októberre vagy novemberre is, és a hatása is tovább tart majd.
- Az egészségügyben dolgozóknak ettől a hónaptól kötelező a koronavírus elleni védőoltás.
- Igen, ha jól tudom, van egy hónap türelmi idő, de kötelezően be kell adatni. Az számomra nem volt egyértelmű, hogy csak az első oltás kötelező-e vagy mindhárom. Megmondom őszintén, annak idején a Hepatitis B elleni védőoltást is megkaptuk az orvosi egyetemen. Senki meg nem kérdezte, hogy szeretnénk-e.
ema

thumb dsc09405Ezen a nyáron eddig huszonnégyen fulladtak meg természetes vizeinkben a rendőrség tájékoztatása szerint. Az áldozatok többsége idős-
korú, egy hete pedig egy testvérpár, egy 13 és egy 17 éves fiú fulladt a Balatonba.

thumb dsc01814 kicsiA hatóságok nem győzik felhívni a figyelmet a biztonságos fürdőzésre. Arra, hogy egyedül senki ne menjen a vízbe, felhevült testtel nem szabad vízbe ugrani, és hogy viseljünk mentőmellényt. Rácz Ferenccel, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata és Önkéntes Tűzoltó Egyesület vízimentőjével, sürgősségi hajóvezetőjével arról beszélgettünk, hogy hogyan előzhetők meg a tragédiák és mit tehetünk, ha valaki bajba kerül.
- Élővízben fürdőzni más, mint a strandon. Milyen veszélyeket rejt magában?
- Hazánk élővizeinek jó része nem átlátszó, ha valaki, vagy valami víz alá kerül, 20-30 centiméternél távolabbról már nem látjuk. Ezért nagyon veszélyes, ha valaki vagy valami a víz alá kerül.
- Hogy történik meg a baj?
- Általában hamarabb bajba kerülnek azok, akik nem tudnak úszni, egy partközeli strandolás alkalmával hamis biztonságérzet alakulhat ki bennük. Nem látják, hogy milyen mély a víz alattuk, ugrálnak, leér a lábuk, aztán elsodorja őket a szél, a mélység változik. Az úszni tudók is bajba kerülhetnek, begörcsölhetnek, vagy valamiért pánikba eshetnek, ekkor pedig már mindegy, hogy mennyire tudnak úszni.
- Hogyan vehetjük észre, ha valaki fuldoklik? A filmekben azt látjuk, hogy a fuldoklók kapálóznak és segítségért kiabálnak.
- A fuldoklás teljesen más, mint ahogy a filmekben bemutatják. A szervezet igyekszik ilyenkor az oxigéncserét megvalósítani, nem kiabálásra vesztegeti a fuldokló az energiáját, inkább erősen zihál. A kezei pedig nem az ég felé néznek, maga mellett, oldalról tolja lefelé a vizet, hogy a víz felett maradhasson, ha pedig valami közelébe kerül, akkor annak segítségével próbálja kitolni magát a vízből. Ez ösztönös cselekvés. Ha észrevesszük, hogy valaki fuldoklik, akkor lehetőség szerint értesítsük a vízimentőket, és nagyon fontos, hogy keressünk valamilyen felúszó tárgyat. Ez lehet egy vastagabb ág, egy mentőgyűrű, ami a strandokon szokott lenni. Ezt próbáljuk meg a bajba jutott felé nyújtani, hogy ragadja meg.
- Sokan figyelmen kívül hagyják a viharjelzéseket, az időjárási tényezőket. Ez plusz veszélyforrás?
- Nagyon jó lenne, ha a strandra érkezők megnéznék az időjárás-előrejelzést. A viharjelzésnek két fokozata van, azt tudni kell, hogy másodfokban tilos a fürdőzés, ahogy éjszaka is. Nagyon jó lenne, ha az emberek tiszteletben tartanák a viharjelzéseket. Sokszor megkérdőjelezik ezt, hisz süt a nap, miért ne fürdőznének. A vihar azonban nagyon hamar meg tud érkezni, ha valaki több száz méterre van a parttól, akkor szembeszeles időben nehéz lesz partra jutnia.
- Mit tanácsolnak a vízimentők, hogy lehetünk nagyobb biztonságban?
- Azon túl, hogy betartjuk a szabályokat, elsősorban a mentőmellények viselését javasoljuk. Vannak úszást segítő mellények, sport-mentőmellények is, melyek viselése már igazán komfortos. Az emberi testet a víz felszínén tartják, akkor is, ha valaki eszméletlen állapotba kerül, nagyon könnyű megtalálni. Ezzel életet lehet menteni. Amíg odaér a segítség, segít a mentőmellény. Mi most arra próbálunk rájönni, hogy a fürdőzők miért nem viselik a mellényt, ezt mérjük most fel. Sokan nem ismerik, nem tudják, hogy létezik, vagy nem érzik szükségességét. Mondván, hogy ők tudnak úszni. Eszméletlenül azonban senki sem tud úszni. Fontos szabály, hogy ne egyedül ússzunk, és ha úszunk, a parttal párhuzamosan tegyük, ez azért is praktikus, mert a partról láthatnak minket. Így ha bajba kerülünk, lesz, aki segítséget hívjon. Néhány perce van csupán a vízimentőknek arra, hogy megmentsék egy ember életét. Akik nincsenek edzésben, alig egy percig bírják ki levegő nélkül, nekünk az eszméletvesztés után néhány percünk van, hogy sikeresen újraélesszünk.
- Az idei szezonban sok dolguk volt?
- Igyekszünk prevenciós köröket tenni, vihar előtt hajóval megyünk körbe, a parti kollégák is fokozottan odafigyelnek a strandolókra. Sajnos azonban adódnak balesetek. Nagy segítséget jelent a BalatonHelp alkalmazás, ami androidos telefonokra és iphone-okra is ingyenesen letölthető. Azt tanácsoljuk, hogy a fürdőzők vigyék magukkal okostelefonjaikat, ha pedig bajba kerülnek, egy gombnyomással segítséget hívhatnak. Az alkalmazás GPS-koordinátákat is továbbít a központba, ez nagyon fontos, hisz sokan nem rendelkeznek kellő helyismerettel a Balatonon, nem tudják, hogy hol vannak. Nekik is nagy segítség. Nem beszélve arról, hogy nagyon hamar kialakulhatnak rossz időjárási viszonyok, eső, szél, köd, ekkor nagyon nehéz meghatározni, hogy hol tartózkodunk, ebben is segít a BalatonHelp.
- Környékükön sok bányató van, ahol sok a fürdőző is. Ezek azonban nem strandok. Ez még egy veszélyforrás?
- Ha nem kijelölt standon fürdőzünk, az azt jelenti, hogy a víz alatti rész felderítetlen, így mindenképp veszélyes. A víz alatt bármilyen akadály, éles, szúró tárgy lehet, melyek különös veszélyt jelentenek a fürdőzőkre. Beleakadhat a lábunk, vagy bepánikolhatunk attól is, hogy hozzánk ért valami - mondta Rácz Ferenc.
Megyénkben a Vadnai-tónál, a Mályi-tónál és a Muhi beach-en van kijelölt strand, itt lehet élvezni a strandolás örömeit.
Fodor Petra

thumb kr kempingLengyelországban a Tiszaújvárosi Gyógy- és Strandfürdő és a Termál Kemping is olyan, mint a népdal. Szájról szájra terjed jó hírük. Minden lengyel vendég, akivel beszéltem, családtól, ismerőstől hallott városunkról, és legtöbben már évek óta visszajárnak hozzánk.

A lengyelek viszik a prímet

thumb kr kemping 1- Milyen dokumentum szükséges a lengyel vendégek számára, hogy bejöhessenek az országba?
- A külügyminisztérium honlapján fent van, hogy mely országokkal kötöttünk egyezséget, innen lehet letölteni az oltási papírmintákat - mondja Lovász Gergő, a Termál Kemping vezetője. - Horvátország, Románia, Szerbia, Szlovákia, Csehország, Szlovénia, és július 1-jétől ezekhez csatlakozott az európai uniós minta. A lengyelek ezzel jönnek, mert velük nincs külön egyezség, így tőlük azok jöhetnek, akiknek az Európai Unió által elfogadott oltásaik vannak, illetve tesztek igazolásai. Tehát vagy átesett a betegségen, vagy megkapta az oltást, vagy antigén tesztje van. Ha ezt az igazolást felmutatja, akkor fogadhatjuk, de igazából e nélkül nem is volt, aki megpróbált volna idejönni. Inkább megkérdezik előre neten vagy telefonon, de tudják ők is egyébként, hogy mi a helyzet. Szerintem azért is van kevés vendég, mert sokan még nincsenek beoltva, és nem is akarják beoltatni magukat.
- Kevesen vannak most a lengyelek?
- A megszokotthoz képest igen, kevesen vannak. A tavaly júliusi átlaghoz képest is egy kicsivel kevesebben, a 2019-eshez viszonyítva pedig sokkal kevesebben.
- Külföldről kik vannak most itt?
- Lengyelek, szlovákok, német átutazók, és magyar egy-két éjszakások. A német, finn, svájci átutazók inkább lakókocsisok, egy éjszakát töltenek itt, megpihennek, és mennek is tovább, tehát nem jellemző, hogy ők a fürdő miatt jönnének. A fürdőbe a lengyelek, a szlovákok, és a magyarok jönnek. Arányában a lengyelek közel 90% körül vannak, a maradék 10% pedig vegyes, magyar, szlovák vendégek.
- Összességében a mostani vendégszám mennyivel kevesebb, mint szokott lenni?
- A fizetett vendégéjszakák a 2019-es számokkal összehasonlítva, kevesebb, mint a harmada. Ahogy látom, ez már augusztusra sem fog változni, sőt most már a tévében is hallani, hogy lassan jön a negyedik hullám, ez már szerintem így is marad, tehát hasonló lesz a tavalyi számokhoz.

Konyha, nyelv

Szombat este, turnusváltás után sétáltam a kempingben, és útközben a sátrak felé egy fiatal párral találkoztam. Szerencsémre beszéltek egy kicsit angolul, de a nevüket nem akarták elárulni, ahogy a srác mondta, inkognitóban szeretnének maradni.
- Lengyelország déli részéről jöttünk, négy és fél órát autóztunk. Tiszaújvárosról a feleségem szüleitől hallottunk, ők már 20 éve ide járnak. Nagyon szeretik, jobb, mint a lengyel Balti-tenger, mert az hideg, most 15-20 fok között van a hőmérséklete, itt pedig mindig jó az idő.
- Kellett oltási igazolvány, hogy beengedjenek Magyarországra?
- Igen, de a határnál senki sem ellenőrizte, nem állítottak meg.
- Mennyire vannak beoltva a lengyel emberek? Sokan felvették az oltást, vagy inkább több az oltásellenes?
- Pontosan nem tudom, én azt látom, hogy az idősebbek beoltatják magukat, a fiatalabbak pedig nem akarják.
- Hogy tetszik Tiszaújváros?
- Még nem nagyon ismerjük a várost, mert eddig a környező nagyvárosokba látogattunk el, most pedig Cserkeszőlőn voltunk. A kempingből viszont kijárunk helyi éttermekbe, ahol leginkább az a problémánk, hogy nincs kiírva lengyelül az étel neve. De még angolul sem, így aztán nem tudjuk, hogy mi az aznapi menü, miből lehet választani.
A kemping konyhájában egy fiatalember, Bartlomiej Chmura éppen mosogatott, és közben a kisfia után szaladgált, aki cselesen mindig elbújt az épület mögé.
- Nowy Saczról vagyunk, ami négy óra vezetésre van innen.
- Milyen most a vírushelyzet Lengyelországban?
- Nem olyan rossz, most átlagban napi száz új fertőzést diagnosztizálnak, és a lakosság 50 százaléka már be van oltva. Ez a szám viszont most már nagyon lelassult, illetve megállt, mert az emberek többi része nem akar oltást kapni. Nem tudom miért, mert van egy csomó vakcina, úgyhogy lehet menni, és felvenni az oltást, de van az embereknek egy csoportja, aki nem akarja.
- Önöknél is volt a kínai és az orosz oltóanyag, a Sinopharm és a Szputnyik?
- Nem, sem a Szputnyik, sem a Sinopharm nincsen Lengyelországban, nekünk Pfizer, Moderna, AstraZeneca és a Janssen van. Már gyerekek is kaphatják az oltást, de az emberek félnek beadatni a gyerekeknek.
- Hol hallott Tiszaújvárosról?
- A családomtól, akik nagyon sokat járnak ide, már évek óta, gyakran jönnek. Mi is voltunk itt hat, és hét évvel ezelőtt is, és azért tetszik, mert kint van a szabadban, a levegőn, nem zárt a strand. A város is tetszik, tiszta, látszik, hogy rendben tartják. Nagyon szép, jó itt sétálni, jó itt lenni.

Itt mindig jó

Beszélgetés közben Bartlomiej elárulja, hogy itt van velük édesapja is, Wojtek Chmura, aki kolléga, most már nyugdíjas újságíró. Találkozásunknak az lett a vége, hogy másfél órát beszélgettünk városaink és országaink történelméről.
- Először vagyok itt Tiszaújvárosban - mondja Wojtek -, a családom már járt itt. Olvastam a város történelmét és tudom, hogy régen Leninvárosnak hívták. Gondolom a vegyipar miatt, ami nagyon fontos Magyarországnak. De ez csak az egyik oldala történetnek, a másik az, hogy a város nagyon szép, nagyon kedvesek az emberek, minden zöld, füvesített, sok ház előtt még hibiszkusz virágokat is láttam. Sok park van, és nagyon tetszik a szökőkutas tó a Városháztérnél. Látszik, hogy emberközpontúnak tervezték a várost, gondolom annak idején az ipari munkásoknak építették. Szélesek az utak, sok hely van az autóknak, és a házak között is tágas a tér, a környező gyárakban pedig vannak munkahelyek. Nagyon szép és csendes város. Itt a kempingben pedig rengeteg sátorhely van, és a strandon sokféle úszómedence. Innen kirándulni is lehet, voltunk Lillafüreden is. A jövő hónapban ismét itt leszünk, mert most lemegyünk Horvátországba, de visszafelé is erre jövünk. Most csak megálltunk itt három napra, a feleségem még nem volt Magyarországon, és meg akartam neki mutatni a gyógyvizet, és az időjárást. Itt nem számít, hogy esik, vagy süt a nap, itt mindig jó idő van, meleg van.
Surányi P. Balázs


Content of popup