thumb kr oltas1Az országos oltási kampányba a város is becsatlakozott. A miskolci oltópontot tehermentesítve a regisztráció nélküli akcióhét idejére a termálfürdő gyógyászati részlegén is oltják a lakosságot. Szerdán az önkormányzat kezdeményezésére a rendelőben is nyílt két oltópont, ott a harmadik oltást lehet felvenni.

thumb kr oltas2A hétfői nyitáskor már sorok kígyóztak a balneoterápiás részleg bejáratánál. Mindannyian oltásra jöttek, ki az elsőre, ki a harmadikra.
- Én most veszem fel az első oltásomat, eddig húztam, halasztottam. Gondolkodtam rajta korábban is, hiszen sok emberrel dolgozom együtt, magamra is vigyáznom kell és rájuk is. Polgárról jöttem át Tiszaújvárosba, itt gyorsan ment. Jöttem, kitöltöttem a papírt és már szúrták is - mondja Szabó Csaba.
- A férjemmel Szputnyikot kaptunk néhány hónapja, az orvosunk ezt javasolta, de nem volt túl szerencsés az utazás szempontjából, most jöttünk a harmadik vakcináért. Pfizert szeretnénk, nem tudjuk, hogy lehet-e választani, ha odaérünk az oltóorvoshoz, ő majd megmondja - nyilatkozta lapunknak Drahosné Orbán Erzsébet.
- Mi Szerencsről jöttünk ide Tiszaújvárosban - mondja az oltásról kifelé jövet egy házaspár - direkt az akcióhétre időzítettük az oltásunkat, de a miskolci oltóponton olyan sokan voltak, hogy inkább átjöttünk ide, itt nincs olyan nagy várakozási idő. 5 féle oltóanyaggal oltanak, mi most jöttünk ki, a Janssent, a Sinopharmot, és a Pfizert ajánlották, előzetes regisztráció nélkül is - mondják.
A fizikoterápiás részlegen egy hétig szünetelnek a kezelések, itt most csak oltanak. Az épület előtti sátorban kell jelentkezni, a papírokat kitölteni, ezután az oltást az épületben adják be.
- A múlt hét vége felé érkezett a megkeresés, hogy a dél-borsodi régióban, tehát itt Tiszaújváros környékén meg tudjuk-e oldani, hogy ne kelljen bemenniük a betegeknek Miskolcra védőoltásért, így állapodtunk meg, hogy akkor a fiziko- és balneoterápiás részleget megnyitjuk erre az akciós hétre - nyilatkozta lapunknak Nagyné Kántor Judit, a Tiszaújváros Városi Rendelőintézetfő igazgatója. - Ide mozgásszervi betegek járnak, így az oltások miatt most egy hetet csúszunk az ő kezeléseikkel, hiszen itt ezen a helyszínen tudjuk fogadni az oltásra érkezőket. Lehet jönni a koronavírus.gov.hu oldalon történt regisztráció után is, illetve ezekben a napokban regisztráció nélkül is. Akik regisztrációval érkeznek, azokat igyekszünk időpontjukra behívni, a többieket, akik regisztráció nélkül érkeznek, őket pedig sorba hívjuk be. Mivel az egész részleget bezártuk, így személyi problémánk nincs. A reumatológus doktornő, illetve mellé, forgó rendszerben más orvosok is be vannak osztva, tehát két orvos végzi az oltásokat, illetve a teljes személyzet itt van, rendelkezésre áll.
A nyitás utáni első húsz percben húsz betegnek adták be az oltást, ottjártunkkor, hétfőn 11 órakor már 186 ember kapta meg a védőoltását - tudtuk meg a helyszínen.
A rendelőintézeben is fel lehet venni az oltást, a harmadikat. Ezt az önkormányzat szervezte a tiszaújvárosi lakosoknak. Itt Pfizer, Moderna és Janssen a kínálat. Szerdától péntekig két háziorvos fog oltani minden héten. Regisztrálni a rendelőintézet bejáratánál lehet, az űrlapot kitöltve.
- Előbb volt az önkormányzat által megszervezett oltási lehetőség, és utána jött ez az akcióhét - mondja a rendelőintézet főigazgatója. - A kettő most ezen a héten párhuzamosan zajlik. Itt, a fizikoterápiás részlegen csupán egy hétről szól, ide bárki jöhet, aki erre jár, az felveheti az oltást. A másik kizárólag a tiszaújvárosi lakosok részére szerveződött. A rendelőintézet bejáratánál lehet nyilatkozni egy papírt kitöltve, és ott van egy doboz, oda kell bedobni az igényeket. Megmondom őszintén, én is meglepődtem és nagyon örülök neki, hogy a tiszaújvárosi lakosság ilyen mértékben érdeklődik az oltás iránt, mert alighogy megjelent a felhívás a lehetőségről, két nap alatt már 232 oltási igény érkezett, hétfőn pedig további igények érkeztek, legalább kétszázötven már benne van a ládában. Dr. Szurdoki Virág és dr. Szabó-Maák Sándor fog oltani, és Szurdoki doktornő vállalta, hogy koordinálja a beérkezett igények elosztását, ő jelzi nekünk vissza, hogy kit, mikorra hívjunk oltásra, őket a kollégáink fogják felhívni.
berta

thumb kr tescofaTiszaújváros önkormányzata 2016-ban hirdette meg a Zöldülő Tiszaújváros programot. Idén eddig 220 fát ültetett a város és a különböző cégek, ebből 31-et az elmúlt héten.

Pénteken a TESCO áruház csatlakozott a programhoz, a 35-ös út mellett fásítottak.
- Parkolónkban, a főút mellett 10 juhar és kőrisfát ültettünk el polgármester úrral - mondta Koós Zoltán, a TESCO áruházvezetője. - Örülünk, hogy csatlakozni tudtunk, és ezzel is hozzájárultunk ehhez a programhoz. Feltett szándékunk, hogy jövőre tovább parkosítunk és fásítunk a parkoló területén.
Hétfőn a Jabil parkosított a Dózsa György út melletti területen. Egy kis ligetet alakítottak ki 21 fával, és egy emléktáblával.
- A város számít ránk, mi is számítunk a városra, és ennek alkalmából szeretnénk élni azzal a lehetőséggel, hogy ezt a Jabil-ligetet megalapítjuk - mondta beszédében Kékesi Sándor ügyvezető.
thumb kr jabilko- Nagyon örülök, hogy a Zöldülő Tiszaújváros program a Jabil támogatásával újabb szakaszához érkezett - nyilatkozta dr. Fülöp György polgármester. - A Jabil 20 éve van itt Tiszaújvárosban, ennek örömére 20 plusz 1 fát ültettünk, így létrejött a Jabil-liget. Minden tiszaújvárosit arra bíztatok, hogy jöjjön erre, ez a liget tovább fog fejlődni, padok is lesznek itt. Nagyon örülök, és köszönöm szépen a Jabilnek azt, hogy így gondol a városra, és fontos neki az önkormányzattal való együttműködés.
A Zöldülő Tiszaújváros program jövőre is folytatódik, további faültetésekkel.
Surányi P. Balázs

thumb kr szinhazBetegség miatt elmaradt a Színház Határok Nélkül sorozat ráadás produkciója, a november 22-ére meghirdetett Prah című előadás. Helyette Arany János A nagyidai cigányok című víg-eposzát láthatta a közönség Gál Tamás Jászai Mari-díjas színművész és Mester László zenész közreműködésével. A megváltott jegyek és bérletek erre az előadásra is érvényesek voltak, de november 26-áig, péntekig vissza is válthatók a jegypénztár nyitvatartási idejében.

thumb kr vizora1Gazdaságossági okból és a munkaerőhiányra hivatkozva a TiszaSzolg 2004 Kft. a jövőben nem vállalja a melegvíz-mérőórák leolvasását. A döntésnek jogi alapja is van, egy kormányrendelet értelmében ugyanis ez a tulajdonosi közösség feladata. Az ügyben a távleolvasás hozhat elfogadható megoldást - állapították meg a felek egy minapi egyeztető megbeszélésen.

thumb kr vizora2Jövőre nem vállalja a használati melegvíz-mérőórák leolvasását a TiszaSzolg 2004 Kft. A kérdéskörről múlt kedden tartottak egyeztető megbeszélést a Társasházak, Lakásszövetkezetek és Egyedi Lakástulajdonosok Érdekvédelmi Egyesülete kezdeményezésére. A szolgáltató gazdaságossági okból - eddig térítésmentesen végezte el ezt a feladatot, ugyanakkor külön fizetett a munkatársainak - és a munkaerőhiányra hivatkozva nem vállalja a jövőben az órák leolvasását. (Már a legutóbbi leolvasáskor is „lasszóval kellett fogni” a leolvasást vállaló dolgozókat.)
Ráadásul jogi alapja is van annak, hogy kiszáll. A távhőszolgáltatásról szóló törvény végrehajtásáról szóló, 2005-ben hozott kormányrendelet alapján ugyanis a tulajdonosi közösségek feladata többek között az alkalmazott költségosztók, mint a radiátorokra szerelt almérők által mért vízmennyiség-különbözet díjmegosztási arányainak megállapítása, kiszámítása, valamint az ezekkel kapcsolatos költségek viselése. A feladatok végzésére a tulajdonosi közösség képviselője, vagy a tulajdonosi közösség által megbízott személy vagy szervezet jogosult, illetve köteles, hasonlóan a fűtéselszámoláshoz.
Ahogy egy hete megírtuk, a megbeszélés parázs vitával indult, a kedélyek azonban később lecsillapodtak. Egyre inkább az az álláspont nyert teret, hogy át kellene térni a távleolvasásra. Annál is inkább, mivel a TiszaSzolg 2016 óta olyan MOM Aquarius-S típusú vízmérő órákat szerel be a lakásokba, melyek utólagosan is elláthatók a távleolvasáshoz szükséges modullal, így nem kellene órát cserélni. Persze ennek is költségei vannak, ezért a közös képviselők az önkormányzat anyagi támogatásával tudják csak elképzelni az átállást.
- A TiszaSzolg Kft. döntésének a jogi alapja megvan, nekünk az a lehetőségünk van, és az a távolabbi célunk, hogy megoldást találjunk arra, hogy milyen formában tudjuk a melegvíz- mérők leolvasását végrehajtani - nyilatkozta Csoma Bertalan, a lakástulajdonosok egyesületének elnöke. - Felvetődött, hogy az önkormányzattól valamiféle támogatást kérünk, vagy a leolvasásra, vagy olyan órák cseréjére, amelyek táv jeladóval vannak ellátva, így a leolvasás gyakorlatilag ajtón kívülről történik. Hogy ez évente hányszor lenne, egyszer, kétszer, ezt még nem tudjuk, de mint lehetőséget, meg kell nézni. Jelenleg olyan típusú órák vannak fölszerelve a városban, amelyekre ez a táv jeladó felszerelhető. Ez megoldás lehetne, ennek a kivitelezési ideje a mostani tájékoztatás szerint körülbelül három hónap. A városban körülbelül hat, hat és félezer óráról van szó. Egyeztetést folytatunk, lehetőség szerint a későbbiekben is a szolgáltatóval és az önkormányzattal, valamint a tulajdonközösségekkel, hogy ennek költségét milyen formában tudják bevállalni. A másik megoldás az lehetne, ha egy külön szolgáltató cég végezné a feladatot. Ez a megoldás drágább, és a kivitelezéshez órákat is kellene cserélni.
- A megbeszélésen körvonalazódtak a megoldások, úgy tűnik, hogy mindenki partner abban, hogy az úgynevezett okos mérés felé induljunk el - mondta Kósa-Tóth Zoltán, a TiszaSzolg 2004 Kft. ügyvezetője. - Ez azt jelenti, hogy gyakorlatilag emberi közreműködés nélkül olvasnák le a vízórákat. A TiszaSzolg ebben természetesen abszolút partner, hiszen nálunk is nagyon fontos lenne, mert megfelelő, pontos információkat kapnánk. Ezért még akár azt is el tudnánk képzelni, sőt, ez szerintem működni is fog, hogyha úgy alakul, akkor elhalasztjuk a következő leolvasást, volt már erre példa, és megvárjuk a végleges megoldást.
A megbeszélésen részt vett Molnár István alpolgármester is, aki az önkormányzat támogatásáról biztosította a lakóközösségeket.
- A kibontakozó megoldás jól illeszkedik az önkormányzat okos város programjába, ezért természetesen támogatni fogjuk anyagilag is, ha a lakóközösségek úgy döntenek, hogy ezt az utat követik - nyilatkozta lapunknak az alpolgármester. - Két lehetőséget látok a támogatási formára. Vagy beépítjük a jelenlegi épületgépészeti felújításokat támogató pályázati rendszerünkbe, vagy egy ettől független új támogatást vezetünk be. Egy biztos, néhány hónapon belül döntenünk kell, hogy kedvező társasházi fogadtatás, hozzáállás esetén jövőre végre lehessen hajtani a jeladók felszerelését.
F. L.

thumb kr adomanyA Magyar Élelmiszerbank Egyesület ismét tartósélelmiszer-gyűjtést szervezett a hétvégén, melyben Tiszaújváros is kiemelkedően, évről évre jobban teljesít. Liszt, tészta, olaj, konzervek és tisztítószerek - a felajánlott élelmiszerekből 70.000 csomagot állítanak össze országszerte.

Ahogy 2006 óta minden évben, az Élelmiszerbank idén is közös segítségnyújtásra hívta az ország lakosságát, hogy könnyebbé tegyék az ünnepi időszakot a nehézsorsú embertársaink számára. Azt kérték, hogy aki teheti, a hétvégi vásárlása során gondoljon a nélkülöző emberekre, családokra, és vegyen valamilyen tartós élelmiszert az ő számukra is. A felhíváshoz az ország 315 áruházában lehetett csatlakozni, a vevők a kasszák után kialakított gyűjtőpontokon adhatták le adományaikat az Élelmiszerbank önkénteseinek.
Péntektől vasárnapig várták az adományokat a tiszaújvárosi TESCO áruházban. A Magyar Vöröskereszt munkatársai mellett a Brassai iskola önkéntes tanulói is segítettek a gyűjtésben.
- Általában 1000 kilogramm tartósélelmiszer-adományt várunk ezeken a napokon - mondta Fajt Renáta, a Vöröskereszt területi munkatársa -, amit majd később a rászoruló tiszaújvárosi, és környékbeli lakosoknak fogunk kiosztani. Nagyon köszönjük az Élelmiszerbanknak, és a Tiszaújváros környéki lakosoknak a rengeteg adományt, és a lehetőséget, hogy mi most itt élelmiszert gyűjthetünk.
Aki tudott segített egy-egy zacskó tésztával, liszttel.
- Jó gondolatnak tartom - mondta Szalai Zita -, mert így tudom, hogy biztosan jó helyre fog kerülni, amit gyűjtenek. Szoktam adakozni, és így szeretek a legjobban, amikor tudom, hogy jó kezekbe kerül.
A Magyar Élelmiszerbank Egyesület 315 áruházban, 6500 önkéntessel szervezte meg a háromnapos gyűjtést. Mindenki, aki támogatást nyújtott, a saját környékén élő rászorulóknak segített.
- A hétvégén, péntek délután 3 órától egészen vasárnap este 6 óráig tudták a vásárlók felajánlani a tartós élelmiszereket, négy áruházlánc boltjaiban - mondta Nagygyörgy András, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület külső kapcsolatok igazgatója. - Közel 345 tonnányi élelmiszer gyűlt össze, ez percenként 221 kilót jelent, ha az egész országot nézzük. Tiszaújváros is nagyon szépen teljesített, hiszen 1070 kilogramm adomány érkezett a vásárlóktól. Ezt az ünnepek előtt a Magyar Vöröskereszt segítségével juttatjuk el a rászorulókhoz.
A Magyar Vöröskereszt továbbra is gyűjti az adományokat, december 22-éig lehet leadni ezeket a szervezet Tisza úti irodájában. Tartós élelmiszereket fogadnak, amit még karácsony előtt kiosztanak a rászorulóknak.
Surányi P. Balázs

thumb kr eszakikozpont2A G-DENT INVEST Kft. Tiszaújváros önkormányzatával közösen közel öt éve keresi a lehetőségét annak, hogy a város északi területén lévő belterületi ingatlanokon történő fejlesztés révén egy modern városrész alakulhasson ki, ahol minden vásárló, lakó megtalálhatja számítását.

thumb kr eszakikozpont32020 végén láttak neki a megvalósításnak. Az önkormányzat a projekt végrehajtásához minden szakmai, szakhatósági segítséget megad. Ezzel együtt azt is kijelentette, hogy folyamatosan vizsgálni fogja a városrész fejlesztésében történő közreműködés lehetőségeit.
A fejlesztés több, mint 23 ha belterületi ingatlant érint, mely az önkormányzat, a cég és a vele együttműködő magánszemélyek tulajdonában
van. Az elkészült tanulmány-
terv 274 db társasházi lakást (19 db társasházat), üzletet, irodát, továbbá 55 db önálló családi házas- és 30 db sorházas építési telek kialakítását biztosítja. Tiszaújváros fejlesztési lehetőségét és ehhez kapcsolódóan várható új lakás-, üzlet-, irodaigényeit vizsgálva minimum 20 év távlati megvalósításban gondolkodnak.
Párhuzamosan minden tervezői feladatot elindítottak, abból a célból, hogy 2022 végére az első ütemnek, első lakótömböknek megfelelően - kizárólag a tulajdonukban lévő - hét társasház engedélyezési és kiviteli tervei elkészüljenek. Ezzel lehetővé válik, hogy a jelenleg érvényes jogszabályoknak megfelelően legkésőbb 2026 végére összesen 93 lakást, 13 üzletet, irodát átadjanak a hozzájuk tartozó garázsokkal, gépkocsiparkolókkal, belső utakkal, zöldterületekkel együtt, biztosítva a vállalkozásban kivitelezett lakások 5%-os áfás értékesítését - megvásárlását. Ez az első ütem összesen több mint 14 000 m2 terület fejlesztését eredményezi, kizárólag 3-4 szintes társasházi lakások megépítésével.
A tervek szerint 2022 végéig rendelkezni fognak a teljes külső közművek és utak engedélyezési és kiviteli terveivel, továbbá a hét társasház, önálló IV., II. lakótömb engedélyezési és kiviteli tervével.
A 7 társasház kivitelezését a kiviteli tervek elkészültét követően várhatóan 2022 októberében - novemberében lehetséges elkezdeni. A megvalósításra várják a befektetők, beruházók és kivitelezők jelentkezését az alábbi email címre: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. /Guba János projektvezető/
A G-DENT INVEST Kft. egy honlapot hozott létre (https://www.eszakivaroskozpont.hu/ azért, hogy megismertesse az érdeklődőkkel a tervezett új városrészt. A kft. tanulmánytervre alapozva megrendelt egy modern, nagyon jól áttekinthető látványtervet, s ennek iránymutatásával készülnek az engedélyezési és kiviteli tervek, melyeknek elkészítését követően folyamatosan aktualizálják a honlapot. A felületen lehetőséget biztosítanak arra, hogy az érdeklődők egy kérdőív kitöltése és elküldése révén véleményt nyilvánítsanak a tervekről.
A látványtervek elkészítését követően egyébként már érkeztek hozzájuk olyan ötletek és igények, hogy egyes tetőfelületeket zöldtetőként lehessen hasznosítani. További igényként merült fel az is, hogy a társasházhoz tartozó zöldterület a földszinti tulajdonosok részére használatra átadható legyen.
(X)


Content of popup