thumb kr tovabbtanulasPályaorientációs előadássorozatot rendezett a Derkovits Művelődési Központ. Az Eötvös Gimnázium és a Brassai végzős diákjait a színházterembe hívták meg a szervezők, ahol négy előadót és előadást meghallgatva tájékozódhattak egyes szakmákról, szakterületekről.

Hova tovább? Nagy kérdés, amihez jön sok más kicsi, minden hétre egy újabb. A 11.-12. osztályban már keresik a lehetőséget, a legjobbat, hogy jó egyetemre, főiskolára járhassanak, hogy elhelyezkedhessenek majd az álomszakmában, hogy legyen kényelmes irodájuk, külföldi munkalehetőségük, pénzük egy komfortos élethez. Sokféle fórum van, ahol segítenek a továbbtanulóknak, tájékoztatják őket. Nyílt napokkal várják őket a felsőoktatási intézmények, pályaorientációs napokat szerveznek nekik, hogy minél több lehetőségről halljanak, hogy megtudják melyik szak, szakma mögött mi rejlik, ha kikerülnek vele a munka világába. A művelődési központ is úgy gondolta besegít, ajtót nyit négy szakmára, négy területre, amit tiszaújvárosiak mutatnak be.
Az egészségügyről, a rendelőintézet szervezeti felépítéséről, az egészségügyi főiskolai és egyetemi képzésről a tiszaújvárosi rendelőintézet főigazgatója mesélt a diákoknak, a gazdasági szektorról a Tiszaújvárosi Intézményműködtető Központ igazgatója, a kulturális szféráról a Derkovits Művelődési Központ igazgatója tájékoztatta a végzősöket, jómagam, a Tisza Média Kft. főszerkesztője pedig a média világáról és a hírgyártásról tartottam előadást a középiskolásoknak.
- Nagyon informatívak voltak az előadások a végzősöknek és majd a mostani tizenegyedikeseknek is hasznos lesz, ha megismétlik ugyanezt jövőre vagy az elkövetkező években - mondta a színházteremből kifelé menet a gimnazista Tóth Johanna.
- Én műszaki pályára szeretnék menni Miskolcra vagy Budapestre, leginkább az interneten nézek szét, de egy jól összeállított előadás is sokat segíthet, hiszen sokan még csak keresgélnek, hogy merre menjenek tovább - mondta Csobák Bálint.
- Én már döntöttem, tudom, hogy hová megyek, edző, testnevelő tanár vagy sportszervező szeretnék lenni, de aki még nem döntött, annak sokat segítenek a tájékoztatók, hogy hol, milyen lehetőségek vannak - nyilatkozta Kőszegi Ádám, az Eötvös végzőse.
- Pontos elképzelésem még nincs, mert nagyon sok minden érdekel, de még nem döntöttem el, hogy mi is leszek. A média nagyon megfogott, ahogy néztem, hallgattam az előadást, de az egészségügy is vonz, mert édesapám mentőtiszt és ez is csábít - mondta a Brassai tanulója, Szakácsi Luca.


Content of popup