thumb kr kutyakHetvenötezer forint a bírság alapösszege - ennyit fizethet az, aki elmulasztja bejelenteni, hogy kutyát tart. Az ebösszeírást az állatok védelméről és kíméletéről szóló törvény írja elő, e szerint a települési önkormányzatoknak háromévente kötelező felmérniük a kutyák számát.

Az adatszolgáltatás kötelező, ennek ellenére eddig nagyon kevesen adták le vagy küldték el az ebösszeíró adatlapot. A nyomtatvány átvehető és leadható a polgármesteri hivatal előterében, a Tiszaszederkényi Művelődési Házban és a Tisza-parti Szabadidőházban is. Az internetről a www.tiszaujvaros.hu és a www.varoshaza.tiszaujvaros.hu honlapokról is le lehet tölteni és kitöltve vissza is lehet küldeni a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre. Eddig alig kétszázan tették ezt meg, holott a városban a becslések szerint 1000-1200 kutya él, az ebösszeírás határideje pedig június 30.
- Nagyon nagy bírságot kockáztat az, aki elmulasztja a bejelentést - mondta Török László városüzemeltetési munkatárs -, mert az adatszolgáltatás elmulasztásának az alapdíja 75 ezer forint, és ehhez még jönnek a szorzószámok. Például, ha valaki nem oltatja be a kutyáját, utcára teszi, ezek mind büntetési tételek. Ha valaki kutyatartó, ezeket a kötelezettségeket is vállalnia kell.
Késő délután kutyakörútra indultunk, hogy megkérdezzük az ebtartókat, leadták-e már a nyomtatványt. Sokan tőlünk tudták meg, hogy van ilyen kötelezettségük, de voltak, akik már kitöltötték a papírt. Például Kovács Lászlóné is, aki Szófia nevű kutyájával épp kutyaiskolai órán volt.
- Olvastam az újságban, hogy ebösszeírás van, bementem a hivatalba, elkértem a papírt, kitöltöttem, visszavittem, ennyi volt az egész - mondta Kovács Lászlóné. - Szerintem ez egy jó dolog, hiszen így tudjuk, hogy mennyi kutya van a városban, hogy be vannak-e oltva, van-e chipjük.


Content of popup