thumb kr eromuDecember közepén arról olvashattunk néhány hírportálon, hogy az MVM Zrt. megvásárolta a Tisza Erőmű Kft -t. Kiss Csaba, az állami energiaholding műszaki vezérigazgató-helyettesének akkori nyilatkozata szerint a megújuló energiatermelő erőművek egyre növekvő mérete miatt szükség van további tartalék kapacitásokra, ezért új, korszerű, magas hatásfokú, széles szabályozási tartománnyal rendelkező, kombinált ciklusú gázturbinás blokkokra van szükség a villamosenergia-rendszer stabilitása érdekében.

A tiszaújvárosi és környékbeli emberek jelentős részének volt korábbi foglalkoztatója az „új” erőmű, így érthető, hogy mindig is érdekelte az itt élőket a vállalat sorsa. Bátran fogalmazhatunk úgy, hogy erős érzelmi szálak fűzik a helyieket az erőművükhöz. Ezért is tartottuk fontosnak, hogy további információkhoz jussunk, így megkerestük az MVM Zrt-t ez ügyben. A cég megerősítette, hogy az MVM GTER Zrt. megvásárolta a Tisza Erőmű Kft.-t az SPS Smart Power Systems Zrt.-től. Az ügylettel lehetőség nyílik az MVM GTER Zrt. számára, hogy a korábbi Tisza II. Erőmű telephelyén a meglévő eszközöket és engedélyeket felhasználva egy rugalmas, modern, alacsony CO2 kibocsátási értéket garantáló, magas hatásfokú kombinált ciklusú gázturbinás erőművet fejlesszen. Az új megoldással tovább növelhető az ellátásbiztonság és a szabályozóképességgel lehetővé válnak a növekvő kapacitású időjárásfüggő megújuló energiatermelő egységek további fejlesztései. A cég tulajdonában lévő telephely, a meglévő eszközök, engedélyek, illetve a tapasztalt szakemberek ideális alapot adnak az erőművi beruházás megvalósítására, amelyhez szükséges lesz az elérhető pályázati források bevonása is.
A Tisza II. Erőmű tiszaújvárosi telephelye nagyszerű adottságokkal rendelkezik egy, vagy több CCGT blokk barnamezős megvalósításához. A meglévő infrastruktúra jelentős része jól hasznosítható, és azt sem szabad elfelejteni, hogy Tiszaújváros és környéke jelentős korábbi erőműves tapasztalatokkal rendelkezik. Várhatóan jelentős humánerőforrásra lesz szükség a következő években, ami a térség gazdasági fejlődését növeli. A beruházás megvalósításához mintegy 1000 ember munkájára lesz szükség, az üzemeltetéshez pedig a végleges technológia és teljesítmény függvényében 70-100 szakemberre. Természetesen a vásárlás során az energetikai szempontok jelentős szerepet kaptak, de ez csak akkor érhető el, ha van megfelelő humánerőforrás is az érintett város környezetében. A cég bízik abban, hogy Tiszaújvárosban és a térségben a beruházáshoz minden adott, van megfelelő mértékű szabad munkaerő, illetve a szakmai kompetencia is rendelkezésre áll.


Content of popup