thumb baba1Idén 10 napot várattak magukra Tiszaújváros első újszülöttjei, merthogy most is ketten vannak, csakúgy, mint tavaly. Kocsis Luca és Pólik Csongor ugyanis egy napon, január 10-én születtek bő egy óra eltéréssel a B-A-Z Megyei Központi Kórházban Miskolcon. A szülőket online értük el, örömmel meséltek a babák születéséről és az elmúlt napok kalandjairól.

thumb baba2Január 10-én 10:02 perckor látta meg a napvilágot Pólik Szabolcs és Pólik-Farkas Kitti kisfia, Csongor. 2910 grammal és 49 centivel született, a 39. héten császármetszéssel. Habár természetes és apás szülésre készültek, Csongor úgy gondolta, a 35. héten visszafordul édesanyja hasában, így a farfekvés miatt császározni kellett.
- Az első NST vizsgálaton mondta az orvos, hogy szépen ül a gyerek, pedig már egy hete be volt fordulva a normális pozícióba - emlékszik vissza mosolyogva az újdonsült apuka. - Minden vizsgálatra mentem Kittivel, hiszen együtt csináljuk az egészet és már nagyon régóta vágytunk egy kisbabára, úgyhogy nagyon vártuk már. Persze örültem volna, ha bent vagyok a szülésnél, de ennek is megvolt a maga izgalma. A műtét alatt kint vártam a folyosón, és egyszer csak megjelent egy nővér egy rongyba tekert is emberkével a kezében, és kérdezte, hogy szeretném-e megfogni. Ez nem is volt kérdés, úgyhogy sikerült közel 50 percet együtt töltenünk, ez igazi maradandó élmény.
Csongor az első baba a Pólik családban, nagy gonddal választották ki a pici nevét. A terhesség elején kinyomtattak egy keresztnévlistát, azt szűkítették le 4-5 névre, amiből végül választottak. Habár, az anyuka elismerte, ő a legelején eldöntötte, hogy Csongor lesz a baba, mert ez neki valódi szerelemnév.
- Imádtam a 9 hónap minden pillanatát, az első 12 hét volt egy kicsit nehezebb a rosszullétek miatt, de utána végig aktív voltam - meséli boldogan Kitti. - Amikor a hasamra tettem a kezem, odabújt hozzá a kicsi, kedves pillanatok voltak ezek. A kórházban 0-24-ben velem volt, ami a műtét miatt nyilván nem volt egyszerű, de élveztem, ahogy fokozatosan megismerhettük egymást. Vannak jobb és nehezebb pillanatok, főleg, amikor nem tudjuk, hogy miért sír. Van, hogy megetetem, és tisztába teszem, és mégis sír, mi meg azt hisszük, hogy valamit rosszul csinálunk, mert nem tudjuk kitalálni, hogy mi lehet a gondja - nevet az anyuka. - Úgyhogy az elmúlt napokat szinte csak itt töltöttük, a gyerekszobában. Szerencsére anyukám sokat segít, ő főz nekünk, úgyhogy mi abszolút ki tudjuk élvezni az első napokat hármasban, családként.

thumb baba3Bő egy órával később és néhány méterrel arrébb egy másik szülőszobán megszületett Kocsis Luca, 11:20 perckor 3300 grammal, 51 centivel és sok-sok hajjal. Ahogy a nagytesói, úgy ő is császármetszéssel született. Nevét a 7 éves nővére találta ki, és mivel a Luca név mindenkinek tetszett a családban, így ezt kapta a kistesó. Mivel ő már a harmadik gyermek a Kocsis családban, így anyukája, Kocsisné Varga Anita egyelőre könnyedén veszi az akadályokat és a rutinos szülők lazaságával, humorosan mesélt az első napok nehézségeiről is.
- A tesói 5 és 7 évesek, már nagyon várták a hugit, amikor meglátták a szobaajtóból, álmélkodva mondogatták, hogy milyen picike, és hogy még nincs is foga, meg hogy mekkora haja van - idézi fel nevetve az első nagy találkozás pillanatait Anita. - Sokat segítenek, mindig nézegetik és mindennap felfedeznek rajta valamit újat. Bár egyelőre nincs sok dolgunk vele, csak eszik, alszik, úgyhogy nekem nagyon gyanús ez a gyerek. A nagylányomnál is így volt, aztán egyszer csak jött az üvöltés üvöltés hátán és az ember meg nem tudja, hogy miért hangoskodik, mert annyi bajuk lehet, hogy csuda. Azért tudja hallatni a hangját, ha valami nem tetszik neki, például, ha fáj a pocakja, vagy ha hideg kézzel hozzáérek, és persze az esti fürdetést is végigordítja, de hát ezzel nem tudunk mit kezdeni, meg kell szoknia. Szerencsére anyukám kb. 50 méterre lakik tőlünk, rengeteget segít, de nem csak ő, a nagyszülők és dédszülők is mindenben támogatnak, sokat főznek nekünk, így nem vagyunk magunkra hagyva. Lehet, hogy emiatt is, de egyelőre nem érzem azt a nagy váltást, hogy nagycsalád lettünk, de idővel biztosan változik, ha majd Luca nőni kezd, és már nem csak fekszik egész nap - teszi hozzá mosolyogva a háromgyermekes anyuka.
Ezúton is gratulálunk és hosszú, boldog életet kívánunk mindkét kisbabának!
venna


Content of popup