thumb top100 1Elkészült a Borsod-Abaúj-Zemplén megye gazdasági életének meghatározó vállalatait bemutató és a nettó árbevétel alapján rangsoroló TOP 100 kiadvány a megyei iparkamara, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal megyei igazgatósága és az Észak-Magyarország együttműködésében. A tiszaújvárosi cégek a hagyományoknak megfelelően jól teljesítettek, a megyei TOP 100 Gazdasági Díjat pedig Marton Zsombor, A MOL Petrolkémia Zrt. vezérigazgatója nyerte el.

Immár 17 éves hagyomány, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Adó- és Vámigazgatósága, valamint az Észak-Magyarország napilap együttműködése révén minden év őszén elkészül a megye gazdasági életét bemutató, elemző TOP 100 kiadvány, amely a gazdálkodók előző évben elért eredményei alapján százas rangsort állít fel.
A megyei székhelyű vállalkozások TOP 100-as rangsora a 2021-ben elért nettó árbevétel alapján készült. (Korábban rangsorolták a cégeket a legnagyobb hozzáadott érték és az átlagos állományi létszám alapján is.)
E szerint a BorsodChem Zrt. a listavezető, csaknem 929 milliárd forinttal. A második helyet a MOL Petrolkémia érdemelte ki mintegy 632 milliárd forinttal. A Jabil Circuit Kft. 281 408 millió forintos árbevétele az ötödik helyet eredményezte.
A 100-as rangsorban további 11 tiszaújvárosi céget találunk: Jabil Hungary Kft. (10.), Taghleef Industries Kft. (16.), Birla Carbon Kft. (20.), Inno-Comp Kft. (24.), TVK-Erőmű Kft. (29.), Bontexgeo Kft. (44.), Albis Plastic Kft. (49.), TiszaTextil Kft. (81.), Ad Plastik Tisza Kft. (83.), HB Pack Kft., (85.), Remat Zrt. (86.).
A végső rangsort nem befolyásoló egyéb mutatókat, 10-es listákat is közöl a kiadvány.
A 10 legnagyobb foglalkoztató között a 2. a Jabil, és 9. a MOL Petrolkémia, 3577, illetve 1103 fővel. A 10 legnagyobb exportbevételű cégek listáján 4 tiszaújvárosit találunk: 3. MOL Petrolkémia (359 715 millió), 6. Jabil Hungary (105 154 millió), 9. Taghleef (36 265 millió), 10. Birla Carbon (26 712 millió). A legnagyobb tárgyévi beruházási értékek alapján készült 10-es rangsorban csak egy tiszaújvárosi cég, a MOL Petrolkémia található, az viszont az első helyen 95 194 millió forinttal.
A TOP 100 kiadványt megyénk közéleti és gazdasági személyiségeinek részvételével adták át ünnepélyesen a százas rangsor tagjai számára. Hagyományosan ezen az esemény adják át egy ezzel megbízott, gazdasági szakemberekből álló zsűri értékelése alapján a megyei TOP 100 Gazdasági Díjat, melynek idei tulajdonosa Marton Zsombor, a MOL Petrolkémia vezérigazgatója lett. „Büszkék vagyunk arra, hogy a MOL Borsodot és Tiszaújvárost választotta stratégiai bázisának. Ezáltal hatalmas mértékű vegyipari beruházások indultak el a megyében, amelyek az iparág csúcsára emelik ezt a régiót” - mondta a díjazott.
Kovácsné Fecz Csilla, a NAV Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Igazgatóságának vezetője konkrét adatokkal szolgált a megye gazdasági állapotát illetően. Elmondta, hogy 2021-ben összesen 541 milliárd forintnyi adót fizetett be a megye a központi költségvetésbe, a gazdasági szférában a megyében 84 ezer adóalany van, hozzávetőlegesen egyharmad-egyharmad-egyharmad arányban vannak köztük magánszemélyek, egyéni vállalkozók, illetve társas vállalkozók, gazdálkodó szervezetek.
Az adatok egyébként azt mutatják, hogy az ágazatok között a lista élén helycsere volt 2021-ben, a korábbi éllovas gépipar visszacsúszott a második helyre, az első pozícióban a vegyipar van, harmadik helyen áll a kereskedelem és a gépjárműjavítás, a negyedik a fémfeldolgozás.


Content of popup