thumb adomany1Egy hónap múlva karácsony. A különböző szervezetek saját profiljuknak megfelelően szerveznek ajándékgyűjtést - tartósélelmiszereket, ruhákat, játékokat, de vannak, akik bútorokat is elfogadnak.

thumb adomany2A Tesco áruház az Élelmiszerbank önkénteseinek adott otthont a hétvégén, három napon keresztül 150 áruházban várták a tartósélelmiszer-adományokat.
- Tavaly 155 tonna adományt gyűjtöttünk - mondja Nagy-Peidl Adrienn, a Tesco külső kommunikációs menedzsere -, ez több mint 370.000 adag ételnek felelt meg. Aki most elmulasztotta ezt az akciót, annak is lehetősége van adományozni november 30-ig áruházunk online felületén. Az összegyűjtött élelmiszereket az Élelmiszerbank az áruházak környékén működő karitatív szervezetek segítségével még karácsony előtt eljuttatja a nélkülözőknek, illetve utána a leghidegebbnek ígérkező januári hetekben.
Szilágyi Lia, a Tiszaújvárosi Humánszolgáltató Központ családsegítője, és az Élelmiszerbank egyik önkéntese elmondta, hogy idén leginkább tésztát és tartós tejet kaptak, de hoztak cukrot, lisztet, olajat is.
- Az elején lassan indult be az adományozás - mondja Szilágyi Lia. - Azt tapasztaltuk, hogy kell egy kis idő. Ha az emberek látják, hogy már van a kosárban termék, akkor szívesebben raknak bele. Leginkább a családosok, és a középkorosztály az, aki adakozó, a fiatalok, idősebbek kevésbé.
Nagy Dániel egy-egy karton tejet, rizst és tésztát hozott az Élelmiszerbanknak.
- Fontosnak tartom, hogy adakozzunk a rászoruló családoknak - mondja Dániel. - Ahogy nekünk is jut az asztalra mindenféle finomság az ünnepek alatt, úgy nagyon örülök, ha hozzá tudok járulni azoknak, akik nincsenek ilyen jó helyzetben.
Idén már 30 éve, hogy az MSZP tiszaújvárosi szervezetének nőtagozata karácsonyi gyűjtést szervez. A felajánlásokat a Városgazda Nonprofit Kft. épületében, a Tisza úti piaccal szemben várják majd.
- December 5-étől 10-éig fogjuk az ajándékokat gyűjteni - mondja Vendlerné Polyák Ilona főszervező. - Ebben lehetnek ruhák, gyermekjátékok, cipők, műszaki cikkek, de lehetnek bútor felajánlások is, amelyeket majd telefonos segítséggel továbbítunk az igénylők részére.
A Hunyadi iskolában is szervezik már a szokásos, immáron 15 éves hagyományú cipős doboz ajándékgyűjtést.
- Általában mesekönyveket, játékokat hoznak a szülők - mondja Markovicsné Szabó Enikő intézményvezető -, de előfordul, hogy ruhákat is tesznek a csomagba. Az osztályfőnökök ajánlanak az osztályukból legjobban rászoruló gyerekeket, így személyre szabottan, nekik állítjuk össze az adományokból a kis cipős dobozokat.
Surányi P. Balázs

A hétvége számokban

thumb adomany3• Összesen 241 231 kilogramm tartós élelmiszer gyűlt össze az ország 334 áruházában.
• Ebből 48 246 darab, egyenként 5 kilogrammos élelmiszercsomag készül, tehát percenként 30 darab pakk összeállításához szükséges mennyiség jött össze.
• A csomagok általában lisztet, cukrot, tésztát, rizst, konzerveket, olajat, tartós tejet, édességet és adott esetben bébiételt tartalmaznak.
• Súly alapján száraztésztát adományoztak a legtöbben, összesen 47 925 kilót, de szép mennyiség érkezett konzervekből, rizsből, tartós tejből és édességből is.


Content of popup