thumb elelmiszer1Reggel fél nyolckor az egyik helyi boltban állok sorban a kasszánál egy kiló kenyérrel, amikor az előttem álló hölgy cukor után érdeklődik az eladótól. Hamar kiderül, hogy a kristálycukor reggel hat óra után elfogyott, már nyitáskor sorban álltak érte a vásárlók. A téma lassan mindennapos.

thumb elelmiszer2Se liszt, se cukor, se étolaj. A boltok polcairól eltűntek az árstopos élelmiszerek. Hiába a hatósági ár, az ársapkás termékek már nyitáskor elfogynak. Kerestük az üzletek vezetőit, de nem nyilatkoztak a témában és írásos közleményt sem adtak.
- Összesen öt boltban jártam, egyetlen kiló cukrot kerestem, de sehol nem találtam - kezdi a történetét Mezei Mária. - Az egyik eladó azt mondta, amit reggel kaptak, azt már délelőtt elkapkodták. Egy tiszaújvárosi Facebookos csoportban kértem és kaptam segítséget, így végül a Tescoban tudtam venni cukrot. Egyébként havi egy kilót használok, nem vagyok egy felhalmozó típus, de emiatt most megvettem két kiló cukrot is - mondja.
Ennél többet nem is igazán tudott volna venni Mária, hiszen a mennyiségi korlátozások jelenleg is érvényben vannak. A boltokban továbbra is két-három kiló cukrot és lisztet lehet venni, de olajból sem hozhatunk el háromnál több litert. A vállalkozókra sem vonatkoznak másfajta jogszabályok, hiába okoz ez nagy fejfájást mindennapi munkájuk során. Móré Ilona, a sajószögedi lángossütő tulajdonosa is elmesélte legutóbbi esetét.
- Tegnap tíz kiló lisztet vittem a kasszához a miskolci Metro áruházban, de rám szóltak, hogy már itt is csak három kilót tudok egyszerre megvenni, úgyhogy vissza kellett pakolnom - mondja feldúltan Ilona, miközben egy újabb adag lángos tésztáját gyúrja be. - Cukorból és lisztből is ugyanennyit tudtam venni, ez nonszensz. Mi sokszor tíz kiló lisztet is felhasználunk egy nap alatt, nyilván attól is függ, hogy mennyi lángos és palacsinta fogy, de egy dagasztás két kiló liszt, úgyhogy a három kiló itt semeddig sem tart. Családostul megyünk bevásárolni, több helyre egyszerre, mindenki bemegy, és külön fizetünk, ha egyik helyen nem kapunk valamelyik termékből, megyünk tovább. Volt már, hogy ránk szóltak, hogy ma már jártunk ebben a boltban, de muszáj megoldanunk, különben nem lenne nyersanyagom, amiből ételt készítsek.
Hiába írja elő jogszabály a minimum készletet, ennek ellenére mégis előfordulhat a készlethiány, aminek több oka is lehet. Lapunknak Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára nyilatkozott.
- Két fő oka lehet annak, hogy nincs cukor egy bolt polcán - magyarázza az OKSZ főtitkára. - Az egyik, hogy a zárás előtti órákban már valóban elkapkodják a vásárlók. A másik pedig az, és ez a gyakoribb, hogy a gyártó nem tud szállítani. A cukorból jelenleg országos hiány van, mert a gyártó rengeteg problémával küzd, ezek lehetnek beszerzési fennakadások is, erre sajnos a jövőben is számítanunk kell. De az egész kereskedelemnek sok a gondja-baja, hiszen drágultak a beszerzési költségek, gondoljunk csak az energiaárakra. Az árstop miatt pedig árbevétel-kieséssel is küzdenek, hiszen a beszerzés sokszor drágább, mint az eladási ár, ez pénzügyi veszteséget okoz számukra. Nagyon nehéz a piaci helyzet, de a kormánynak sem egyszerű, hiszen nem csak a covid, hanem a háború és az aszály is negatívan hatott a gazdaságra. Rossz helyzetben van a kormány, a mezőgazdaság, a gyártó, a kereskedő, és persze a vásárló is.
A hétvégén döntött a kormány a jelenleg érvényben lévő ársapkákról. Az alapvető élelmiszerekre és az üzemanyagra vonatkozó árstopot újabb három hónappal, december 31-ig hosszabbították meg.
venna


Content of popup