thumb nyari diakmunka1Hat éve kötelező a középiskolás diákoknak 50 óra közösségi szolgálatot teljesíteni ahhoz, hogy az utolsó évben érettségi vizsgát tehessenek. Ezt az 50 órát 4 tanéven keresztül, a 9. és 12. évfolyam között kell elvégezniük.

A diákok a jogszabály szerint nyolc tevékenységi terület közül választhatnak. Ilyen például az egészségügyi, az oktatási, a környezetvédelmi, a kulturális és a szociális tevékenység, de akár katasztrófavédelmi, illetve bűn- és balesetmegelőzési munkákban is részt vehetnek a tanulók. A Tiszaújvárosi Eötvös József Gimnázium és Kollégium számtalan szervezettel kötött együttműködési megállapodást, így a középiskolásoknak van miből válogatni.
- A diákok minden tanév elején jelentkezési lapot töltenek ki, amin feltüntetik, hogy milyen tevékenységi területen szeretnének dolgozni - kezdte Molnár Róbertné, az Eötvös intézményvezető-helyettese. - Eleinte nem túl lelkesek a diákok, mert csak egy kötelező feladatnak tekintik, de amikor sikerül kiválasztaniuk a területet és a fogadóintézményt, akkor kedvet kapnak hozzá. Főként a kulturális tevékenységeket preferálják, de nagyon szeretik az óvodásokkal való közös sport- és szabadidős teendőket is. Itt, a gimnáziumban is tudnak óraszámot gyűjteni, többnyire a közösségi rendezvények előkészítésében, megszervezésében vesznek részt, például csibeavatókon, diákönkormányzati napokon. Ezen kívül akár udvarrendezésért, faültetésért, vagy egymás korrepetálásáért is kaphatnak aláírást.
A hétvégi Gasztro korzón is segédkeztek a diákok. Többnyire technikai és pakolási munkákat végeztek, de voltak olyanok is, akik az animátorok munkáját segítették. A középiskolások szívesen teljesítik a közösségi szolgálatot a Derkovits Művelődési Központ eseményein.
- Eddig még nem vettem részt közösségi szolgálaton, viszont jövőre végzős leszek, ezért vagyok most itt. - mondta Ármin, az SZSZC Tiszaújvárosi Brassai Sámuel Technikum és Szakképző Iskola diákja. - Fontos, hogy összegyűljön mind az 50 órám, mert csak úgy mehetek érettségire. A kulturális tevékenységek a legszimpatikusabbak nekem, ezért választottam ezt kezdésként.
- Én még csak kilencedikes vagyok, de az osztályfőnökünk is azt mondta, hogy minél hamarabb végezzük el ezt a feladatot, mert utána egyre nehezebb lesz - kezdte Galambos István, az Eötvös tanulója. - Úgy döntöttem, hogy időben elkezdem, mert az érettségi évében már sokkal nehezebb lenne, most viszont még van rá sok időm.
- Az Eötvössel és a Brassaival is van együttműködési megállapodásunk - nyilatkozta Széplaki-Mészáros Ilona, a Derkovits Művelődési Központ művelődésszervezője. - Ezekbe az iskolákba plakátokat és szórólapokat juttattunk el, így bármikor, bárhogy tudnak jelentkezni a gyerekek. Nagyon szeretik a nyári rendezvényeinket, ezekkel hamar össze tudják szedni a kötelező óraszámot. Fizikai munkákban, kisebb szervezési, adminisztratív feladatokban is szoktak segíteni. A Gasztro korzón is tevékenykedtek a középiskolások, de várjuk őket a Legyen Szederkény Vendége és a Hal a placcon rendezvényeinkre is. Ez utóbbi nagyobb szabású, ezért oda nagyobb létszámot várunk.
A tevékenységi területek közül minden tanuló megtalálhatja azt, ami neki való. Akiket érdekelnek a sportversenyek, azok a tiszaújvárosi Tifit SC-nél is jelentkezhetnek közösségi munkára.
- A gyerekek szívesen jönnek ide - mondta Nánásiné Tóth Ibolya, a Tifit SC elnöke. - Nem csak tiszaújvárosi, hanem például miskolci iskolákból is jöttek már hozzánk. A tavaszi, őszi versenyeken sokat segítenek, legutóbb például a Sportfesztiválon, az erősember versenyen volt itt négy fiatalember, de a Hétpróbán belül a TRX és a spinning kezelésében is segédkeztek. Akár fekvenyomó versenyen is részt vehetnek, ahol a lapozásban, tehát a tárcsák le- és felrakásában segítenek, nyilván a könnyebb súlyokhoz állítom be őket. Néha pedig ők utasítják a többieket, hogy egy-egy versenyző előtt milyen súlyok következnek, miket kell felpakolni a rúdra.
venna


Content of popup