thumb erettsegiA múlt héten, szerdán történelemből írtak, csütörtökön és pénteken pedig idegen nyelvi feladatsorral zárták a hetet a végzős diákok. Ezen a héten a választható tantárgyakkal folytatódott az idei érettségi vizsgasorozat, a Tiszaújvárosi Brassai Sámuel Technikum és Szakképző Iskolában pedig megkezdődtek a szakvizsgák és a szakmai érettségik. Így, habár a kötelező vizsgákon már túl vannak, továbbra sem lazíthatnak a középiskolások.

thumb erettsegi2Társadalom, gazdaság, művészet és vallás. Ilyen témákat is érintett az idei írásbeli történelem érettségi. Az első részben a Rákosi- és Horthy korszakról, a zsidó vallásról, és a reformációról is kaptak kérdéseket a tanulók. Esszétémát szabadon választhattak az athéni demokrácia, a Kádár-korszak, az Árpád-kori magyar történelem vagy a második ipari forradalom közül.
- Az idei töri könnyebb volt, mint a tavalyi, szerintem jól sikerült - nyilatkozta Fehér Lea, a Tiszaújvárosi Eötvös József Gimnázium és Kollégium 12.D osztályos tanulója. - Nem ezekre a feladatokra számítottam, de ezeknek sokkal jobban örültem, szerintem ezzel mindenki így van. Az igaz-hamis feladatok könnyebbek voltak, mint a válaszadós vagy kifejtős részek.
Az angolból vizsgázók sem jártak rosszul. Nem mindennapi témákkal találkoztak a diákok, az olvasott szövegértési részben a tokiói vécékről és az online vásárlásról is kaptak szöveget. A nyelvhelyességi feladatban pedig kártyavárépítő versenyről és az M&M’s drazsékról is olvashattak az érettségizők.
A helyi gimnáziumban 103 tanuló érettségizett angolból, közülük 51-en még csak 11. évfolyamosok, ők előrehozott vizsgát tettek, tudtuk meg Lőrincz Gabriellától, az angol munkaközösség vezetőjétől.
- Nekik az a tervük, hogy jövőre emelt szinten érettségiznek. Mi javasoljuk ehhez a középszintű vizsgát is, ők általában 90% felett teljesítenek ilyenkor. Nekik jövőre már nem kötelező bejárni az angolórára - mondta a tanárnő. - Nem voltak benne meglepő vagy nehéz feladatok, a gyerekek is jó hangulatban jöttek ki az érettségiről, azt kapták, amire számítottak.
- Ezzel megkönnyítem a jövő évemet, mert eggyel kevesebb vizsgát kell majd megírnom, ezért érettségiztem most angolból előrehozottan - mondta Deli Benedek Balázs 11. osztályos tanuló. - Elég felkészültnek éreztem magam, hamarabb is végeztem mindegyik feladattal, 95% feletti eredményre számítok.
A Brassaiban májusban és júniusban szakvizsgák és szakmai érettségik várnak a tanulókra. Barnes Lennon Hartley tizenegyedikes diák alig néhány perccel a szóbeli szakvizsgája után, de már jókedvűen nyilatkozott lapunknak.
- Központifűtés- és gázhálózat szerelést tanulok, ez egy összetett szakma, van benne hegesztés és forrasztás is, ezért választottam ezt. Hároméves a képzés, nincs technikum és érettségi, csak szakképesítés - mondta Lennon. - Kicsit túlizgultam a szóbelit vizsgát, de remélem jól sikerült.
- Több, mint 110 fő vizsgázik ebben a vizsgaidőszakban Ezen a héten központi fűtésszerelőknek, pénzügyiseknek, ipari gépészeknek, gépgyártás-technológiai technikusoknak és az irodai titkároknak kell bizonyítaniuk. Sok munkahely küszködik munkaerőhiánnyal, mi abban próbálunk segíteni, hogy ezek a diákok minél felkészültebben léphessenek ki a munka világába - nyilatkozta Páricsi Tamás, a Brassai igazgatóhelyettese.
venna


Content of popup