thumb angyal eniko1Se védettségi kártya, se maszkhasználat! Szabadon utazhatunk a legtöbb mediterrán országba. Görögország, Horvátország és a török riviéra. Továbbra is ezek a legkedveltebb úti célok a magyarok körében. Annak ellenére, hogy bizony az árak egyik országban sem csökkentek. Sőt! Aki idén külföldön szeretne nyaralni egy 15-20%-os áremelkedésre mindenképp számítson. Nem csak az utak, hanem a szállások, fakultatív programok tekintetében is.

Drágább lett a nyaralás, mégis kétszer annyi magyar készül a tengerhez, mint tavaly. A charterjáratok szinte már most megteltek, a buszos utazások viszont már kevésbé népszerűek, ami többek között a magas benzináraknak is köszönhető.
- A korlátozások enyhítésével már januárban rohamosan nőttek a foglalásaink. Ha ez a tendencia marad, akár a 2019-es számokat is elérheti majd a turizmus. Hatalmas az utazási kedv - mondta lapunknak Angyal Enikő, a Globus Travel Utazási Iroda miskolci telephelyének vezetője. Kiemelte, az ukrán-orosz konfliktus nagyban befolyásolta az idei szezont. - A háború kitörésekor többhetes megtorpanást tapasztaltunk, aztán újra bizakodóak lettek az emberek. Most pedig már nem győzzük feldolgozni a megkereséseket, annak ellenére, hogy magasabb árat kell fizetni az utazásért. Az ukrán-orosz konfliktus csak bonyolítja a helyzetet, hiszen a repülőgép-kapacitás már nem olyan, mint a háború előtt volt. Ez nagyban befolyásolja, hogy egyes országok mennyi charterjáratot tudnak lekötni a mediterrán régiók felé. Már most vannak olyan repülős utazások, ahol a július eleji időszakban nem tudunk helyet biztosítani.
Angyal Enikő szerint az üzemanyagárak emelkedése, a munkaerőhiány és a bérverseny miatt a buszos utak ára is emelkedik majd.
Horvátországba már nem szükséges a COVID igazolvány, és teszt sem a határátlépéshez. A beutazási korlátozások Görögországban is megszűntek. Emellett nem lesz kötelező a maszk viselése zárt térben június 1-től. Szabadabban, de valószínűleg drágábban nyaralhatunk majd a görög tengerpartokon.
- Hamarosan fellélegezhetünk. Most még a bankokba, hivatalokba vagy egészségügyi intézménybe csak negatív gyorsteszttel tudunk belépni. Júniustól azonban mindenki szabadon mozoghat. Nem csak a görögök, hanem a turisták is. A helyi turizmus szinte a nullára esett vissza az elmúlt két évben. Most viszont mindenki nagyon bizakodó. Pozitívan állnak az idei nyári szezonhoz a vállalkozók - hangsúlyozta Jaskó Emese. A több évtizede Kateriniben élő hölgy szerint csúcsszezonra számítanak a görögök. - Azok, akik a vendéglátásból, turizmusból, idegenforgalomból élnek nem az idei nyáron akarják majd behozni mindazt, amit az elmúlt két évben elvesztettek. Nem is lehet. Viszont minimum egy 10%-os áremelkedés itt is várható. Egy gyros Kateriniben 3-3,50, míg egy hűsítő frappé 3 és 4 euró között van. Egy adag tintahal eddig 6 euró volt, most viszont már 7 vagy akár 8 eurót is kell majd érte fizetni. A turisták esetleg a fakultatív programokon tudnak majd spórolni. Az viszont még a jövő zenéje, hogy egy olümposzi kirándulás vagy a meteorák csodás látványa mennyivel kerül majd többe. Mint ahogyan az is, hogy mi várható a last minute, ősz eleji utazások terén. Görögországban ugyanis augusztus 31-ig vannak érvényben a lazítások. Ha a járványhelyzet úgy hozza, szeptembertől újra komoly korlátozások lépnek életbe mind a beutazás, mind a maszkhasználat tekintetében.
OK


Content of popup