Zöld szám

A polgármesteri hivatal tájékoztatja a Tisztelt Lakosságot, hogy a 06-80/ 200-839-es telefonszámon lehetőség van közérdekű problémák bejelentésére. A hívás ingyenes. A telefon üzenetrögzítős, a nap 24 órájában hívható. A rögzített bejelentések alapján a Polgármesteri Hivatal megteszi a szükséges intézkedéseket.

Közterületi SOS hívószám

A Tiszaújvárosi Városgazda Nonprofit Kft. a közterületeken történt, azonnali beavatkozást igénylő, rendkívüli események bejelentésére szolgáló telefonszámot működtet. A 49/540-508-as „Közterületi SOS” hívószámra beérkező hívásokat, amennyiben a diszpécser hibaelhárítást végez üzenetrögzítő rögzíti.

Orvosi ügyelet

Az orvosi ügyelet hívószáma hétköznap délután 17 órától másnap reggel 8 óráig, illetve pénteken 17 órától
hétfő reggel 8 óráig, valamint az ünnepek alatt:


06-46/477-104.

Kényelmesen, óvatosan!

kr vasarlasA legnépszerűbb karácsonyi ajándékok idén is a ruhák, játékok és a műszaki cikkek. A legtöbben ezeket keresik az üzletek polcain. Vagy az interneten. Ma már a vásárlók több mint 50%-a online vásárol. Nem csoda, hiszen kényelmes, nagy a választék, és kérésünkre akár háztól házig szállítja a futár, így nem kell a bevásárlóközpontokban tülekedni.


- Karácsony előtt észrevehetően megnő a forgalom - mondta Fábiánné Elek Zsófia, akinek négy éve van egy ruhákat forgalmazó webáruháza. - és bizony az a tapasztalat, hogy évről évre egyre nő az internetes vásárlási kedv. Azt is megfigyeltem, hogy ahogy bejön a rossz idő, hamar sötétedni kezd, az emberek egyre kevésbé szeretnek a boltokban bolyongani. Kényelmesebb otthon, a meleg szobából elintézni a vásárlást.
Az internetes vásárlásnak azonban nem csak előnye van. Szembe kell néznünk a veszélyekkel is. Az online térbe lépve ugyanis olyan dolgokra is oda kell figyelnünk, amikre nem is gondolunk, akkor amikor boltban vásárolunk.
- Ellenőrizzük le az árust! Legyen feltüntetve a székhelye, és a cég elérhetőségei. Mindenképp legyen elérhető telefonszáma és email címe - kezdi a sorolást Surányi Péter Balázs, minősített információs rendszer biztonsági szakértő. - A kisebb weboldalak helyett a nagyobb, ismert internetes áruházaknál vásároljunk! Nézzünk utána, volt-e panasz az eladóra, illetve milyen feltételekkel lehet visszaküldeni az árut! Ha sokkal olcsóbb a termék, mint más oldalakon, akkor gyanakodjunk csalásra, a termék nem megfelelő minőségére. Amennyiben kártyával szeretnénk fizetni, a legtöbb oldal automatikusan átirányít a bank weboldalára, ahol fizethetünk, ha nem ad az oldal ilyen lehetőséget, akkor ne adjuk meg a kártyaszámunkat. Csak ismert hálózaton keresztül adjuk meg a kártyaszámunkat, tehát nyílt, ingyenes wifi kapcsolaton keresztül soha ne vásároljunk, hiszen nem tudhatjuk, hogy a szolgáltató hogyan ellenőrzi az adatforgalmat. Majd végül a bank- és hitelkártyánkat is rendszeresen ellenőrizzük, és ha ismeretlen forgalmat tapasztalunk, azonnal forduljunk a bankhoz és tiltassuk le a kártyát.
Ha ezeket a szabályokat betartjuk kisebb az esélye annak, hogy rossz tapasztalataink lesznek. Bár még így is előfordulhat, hogy nem vagyunk megelégedve az árussal vagy a termékkel. Ilyen esetben a fogyasztóvédelem segít nekünk.
- Mindenképpen fontos tudni, hogy joga van a vásárlónak az elállási joghoz, ami azt jelenti, hogy kézhezvételtől számítva 14 napon belül visszaküldheti a terméket. Jogszabály írja elő, hogy az internetes oldalon fel kell tüntetni az elállási jog nyilatkozatát a szerződési feltételeknél, ennek a használatát ismertetni kell a fogyasztóval, illetve mindazokat az eseteket is le kell írni, amire az elállási jog nem vonatkozik - nyilatkozta lapunknak Pokorniné Czipó Éva, fogyasztóvédelmi szakügyintéző. - Például az egyedileg elkészített termékre, mint egy egyedi pólóra vagy bútorra nem mondhatjuk, azt, hogy nem kérjük. De ilyenek a zárt csomagolású termékek is, amik egészségvédelmi, vagy egyéb higiéniai szempontból felbontva már nem küldhetők vissza. Az elállási szándékot írásban kell jelezni, e-mailben vagy postán elküldve, mivel a későbbi jogvita esetén neki kell bizonyítani azt, hogy a nyilatkozatát a szolgáltatónak elküldte. Emellett haladéktalanul vissza kell küldeni a terméket is, mivel a szolgáltató csak akkor köteles visszafizetni a vételárat, ha visszakapta a terméket. A kereskedőnek teljes vételárat kell visszafizetnie, semmilyen jogcímen nem vonhat le belőle. Az elállási jog minden olyan termékre vonatkozik, amit az Európai Unió országaiban vásároltunk. Probléma esetén az Európai Fogyasztói Központ ingyenesen közreműködik. Jogvita esetén a Tiszaújvárosi Járási Hivatalhoz tájékoztatásért lehet fordulni, de hatásköre a helyi hivatalnak nincs ebben az ügyben. Ha az internetes oldalon nem megfelelő tájékoztatást kaptunk, akkor a megyeszékhely szerinti járási hivatalhoz lehet fordulni.
Óvatosnak kell lennünk, ha úgy döntünk, hogy az interneten szerezzük be az ajándékokat. Bár a karácsony állítólag elsősorban a szeretet ünnepe, mégis az évnek ez az időszaka az, amikor a kereskedők mindent el akarnak adni, mi pedig sokszor felelőtlenül vásárolunk és mindent megveszünk.
ema


3Z 36Y 5P4<3R M0Z1LL4 3S 13 BU6 M1477