Zöld szám

A polgármesteri hivatal tájékoztatja a Tisztelt Lakosságot, hogy a 06-80/ 200-839-es telefonszámon lehetőség van közérdekű problémák bejelentésére. A hívás ingyenes. A telefon üzenetrögzítős, a nap 24 órájában hívható. A rögzített bejelentések alapján a Polgármesteri Hivatal megteszi a szükséges intézkedéseket.

Közterületi SOS hívószám

A Tiszaújvárosi Városgazda Nonprofit Kft. a közterületeken történt, azonnali beavatkozást igénylő, rendkívüli események bejelentésére szolgáló telefonszámot működtet. A 49/540-508-as „Közterületi SOS” hívószámra beérkező hívásokat, amennyiben a diszpécser hibaelhárítást végez üzenetrögzítő rögzíti.

Orvosi ügyelet

Az orvosi ügyelet hívószáma hétköznap délután 17 órától másnap reggel 8 óráig, illetve pénteken 17 órától
hétfő reggel 8 óráig, valamint az ünnepek alatt:


06-46/477-104.

Hagyományok és szokások

kr boritoMég a karácsonyi ünnepek előtt megjelenik a Szederkényi füzetek második része, a Szederkényi hagyományok és szokások című kiadvány, melynek Füredi Zsuzsanna a szerzője.
A könyvecske az egykori tiszaszederkényi mindennapokat tárja az olvasók elé, az abban résztvevők elmondásai, élményei alapján. A kiadványhoz Urbán Anett etnográfus írt ajánlást, melyben többek között ez áll:


„A szerző e hiánypótló munkájából azt az időszakot ismerhetjük meg, amikor a falusi élet rendje napról-napra, évszakról-évszakra diktálta a tennivalókat. Az egyes életszakaszok bemutatásában, a kiemelkedő események leírásában és a babonák, hiedelmek közlésében is találhatunk erre bizonyítékot.
Egy másik fontos, a korszakra jellemző tényező, amely átszövi a kiadvány egészét, az a közösség. A faluban az emberek személyes ismertségben, napi kapcsolatban álltak egymással. Ennek alapja az egységesség és a minimális társadalmi különbség volt. Segítetté egymást jóban-rosszban.
A kötet utolsó része a hiedelmekkel, babonákkal foglalkozik. A szerző e gyűjtése azt is hűen tükrözi, hogy néhány évtizeddel ezelőtt milyen szoros kapcsolatban állt a falu lakossága a természettel és hogy a történések értelmezéséhez az elődeik által rájuk hagyományozott ismereteket használták fel magyarázatként. Az előzőekből is kitűnik, hogy a néprajzi gyűjtés fontossága napjainkban felértékelődik, hisz nem tudhatjuk, hogy meddig tart még az az időszak, amelyben a múlt szemtanúi saját maguk mesélhetik el nekünk ezeket az érdekes történeteket.
Ajánlom e kiadványt mindenkinek, hiszen a múlt emlékei tudományos ismereteket hordoznak, és élményt nyújthatnak a mai ember számára is.”
- Azoknak a régi hagyományoknak és szokásoknak a felkutatása, amelyek elkísérték a szederkényi embereket a születéstől a halálig, - a legfontosabb ünnepeken át a gazdasági munkák elvégzéséig, - igen megtisztelő feladat és életre szóló élmény volt számomra – írja Füredi Zsuzsanna a füzet elején, köszönetet mondva mindazoknak, akik segítették, támogatták a kiadvány elkészítését, megjelentetését.
A szerző hálás szívvel gondol azokra, akik megosztották vele gyermekkoruk és fiatalságuk emlékeit, szeretettel és türelemmel magyarázták el, hogy mitől volt az a nehézségekkel teli élet mégis szép és nyugodt: Balogh Bertalanné, született Lovász Jolán, Csillik Barnabásné, született Lovász Borbála, Csillik Barnabás, Éles Mihályné, született Tóth Irma, Kiss Gyuláné, született Vékony Szidónia, Bányai Lajosné, született Bódogh Ida.
f.l.


3Z 36Y 5P4<3R M0Z1LL4 3S 13 BU6 M1477