Zöld szám

A polgármesteri hivatal tájékoztatja a Tisztelt Lakosságot, hogy a 06-80/ 200-839-es telefonszámon lehetőség van közérdekű problémák bejelentésére. A hívás ingyenes. A telefon üzenetrögzítős, a nap 24 órájában hívható. A rögzített bejelentések alapján a Polgármesteri Hivatal megteszi a szükséges intézkedéseket.

Közterületi SOS hívószám

A Tiszaújvárosi Városgazda Nonprofit Kft. a közterületeken történt, azonnali beavatkozást igénylő, rendkívüli események bejelentésére szolgáló telefonszámot működtet. A 49/540-508-as „Közterületi SOS” hívószámra beérkező hívásokat, amennyiben a diszpécser hibaelhárítást végez üzenetrögzítő rögzíti.

Orvosi ügyelet

Az orvosi ügyelet hívószáma hétköznap délután 17 órától másnap reggel 8 óráig, illetve pénteken 17 órától
hétfő reggel 8 óráig, valamint az ünnepek alatt:


06-46/477-104.

Önkéntes alkoholtilalom

kr szaraznovemberA Száraz november egy kihívás, egy alkoholmentes kihívás. Egy olyan kezdeményezés, amely az úgynevezett kockázati ivóknak próbálja bemutatni, milyen az élet alkohol nélkül.


Az ötlet Nagy-Britanniából származik, öt évvel ezelőtt ott hirdettek először egy hónapra absztinenciát. A száraz hónap hozzánk is eljutott, a Kék Pont Alapítvány 2014-ben szervezte meg először az akciót.
Magyarországon több mint egy millió ember küzd alkoholproblémával. A Száraz november nem az alkoholistákon akar segíteni, hanem azokat veszi célba, akik túl gyakran isznak, nem túl sokat. Aki csatlakozik, az a saját bőrén megtapasztalhatja, hogy egy hónapnyi alkoholtilalom milyen változásokat hozhat az életében, a szervezetében. Önuralomra, mértékletességre inti azokat, akik ha nem is napi rendszerességgel, de hetente egy-két alkalommal megisznak valamilyen alkoholt. A kihívás ideje alatt 30 napig ki kell bírni alkohol nélkül, ez idő alatt egy kortyot sem szabad inni.
Az idei Száraz november kampány középpontjában a nők állnak. Igen a nők, hiszen ők azok, akik néha a férfiakat is „leisszák”. Szóval most a nőkön van a figyelem, azokon, akik borral, sörrel vagy töménnyel koccintanak, lazítanak, felejtenek, buliznak.
Az Anonim Alkoholisták tiszaújvárosi csoportjának gyűlésére kopogtattunk be, hogy megtudjuk, hányadán is állunk mi nők az alkohollal.
- A nők körében is rengeteg az alkoholista, nem is gondolnánk, olyanok is vannak, akiről nem tudjuk biztosan, csak sejtjük - mondja Csilla, az Anonim Alkoholisták tiszaújvárosi csoportjának vezetője. A nők zugivók, ügyes trükkökkel palástolják el, hogy isznak. Mi nők, kisboltokban, ismeretlen helyeken vásároljuk meg az alkoholt, hogy ne tudják, hogy iszunk. A rutinosabbak vodkát isznak, ez a legtöbb alkoholista nő itala. A vodkának nincs szaga, nem érezni a leheleten, nem párolog a bőrön keresztül, így olyan, mintha nem is ivott volna az illető.
Csilla évekig ivott, amikor már nagyon lent volt, egyszer csak kijózanodott. Tudta, hogy innen menekülnie kell. Segítséget kért, kapott és leküzdötte szenvedélyét. Évek óta nem iszik, tiszta, egészséges, boldog. Új életet kapott, mégis minden beszélgetésünket így kezdi: „Csilla vagyok, alkoholista”. Mindig rácsodálkozom a kezdőmondatára, furán hangzik az ő szájából, de talán ezzel is emlékezteti magát arra, hogy honnan jött, s melyik az az út, amire soha többé nem akar lépni.
- Sziasztok! Csilla vagyok, alkoholista. 1572 napja nem iszom és 724 napja nem kellett nikotinhoz nyúlnom - folytatja. - Gyökeresen megváltozott az életem, olyan helyen dolgozom, ami az életfeladatom része, segítenem és gyógyítanom kell az embereket. A tiszaújvárosi csapatunk ma két új emberrel bővült, de itt vannak a gyűlésen a balmazújvárosi társaink, ők is és az újak is eljöttek, hogy tapasztalatot szerezzenek, a célunk az, hogy minél több embert a józanság útjára vezessünk. Látjátok, vannak köztünk nők is, most ezen a foglalkozáson hárman, pedig ettől sokkal többen vagyunk, vannak, akik isznak, és segítségre szorulnának. Az hiszem, két új társunk is a Száraz november hatására jött közénk. Mi próbáljuk a magokat elszórni, hogy van segítség, de sajnos sokan szeretnek inni, és nem mennek el a rehabilitációra. Vannak alkalmi, gépszíjas ivók, akik letudják a hétvégén azzal, hogy elmennek bulizni, ezért nem veszi rajtuk senki észre azt, hogy gépszíjas ivók, ugyanis nekik addig kell inniuk, amíg le nem részegednek, ez pedig egy bulinál természetes, de ezután, a következő napon ugyanúgy meg fogja tenni, mert az alkohol beszivárog az agyába és azt az élvezetet kéri újra. Ezért van az, hogy mi alkoholbetegek nem ihatunk egyáltalán, mert nekünk az idegszálainkból, az agyunkból az alkohol kimart egy részt, és amikor megisszuk az első kortyot, akkor az jelzi az agynak, hogy ez az a szer, ami neked kell, és akkor nem tudunk megállni, mint a gépszíjasok, addig iszunk amíg le nem részegedünk. Ilyenkor van az sajnos, hogy a függőségből gyógyultak és az alkoholbetegek is sajnos a szerhez nyúlnak - mondja Csilla, majd a leszokásról, rehabilitációról, segítségnyújtásról faggatom. - Országszerte sok olyan szervezet van, akik segítenek leszokni az alkoholról, ezek általában anonim szervezetek. Manapság egyre többen csatlakoznak ezekhez. Aki belátja, hogy segítségre szorul, és hogy talán ez az utolsó lehetősége az életre, egy jobb életre, az egy ilyen sorsközösséget keres. Az alkoholizmus ma még mindig tabu, ez is az egyik oka annak, hogy a szervezetek anonimitást ígérnek, mégis sokkal többeknek lenne erre szüksége, mint amennyien az alkohol rabságában élnek. A tiszaújvárosi csoportban is vannak nők és várjuk azokat is, akik még nincsenek itt, holott segítségre szorulnának. Van lehetőség, itt is, Miskolcon is heti három alkalommal, oda is mehetnek és kérhetnek segítséget.
berta


3Z 36Y 5P4<3R M0Z1LL4 3S 13 BU6 M1477