Zöld szám

A polgármesteri hivatal tájékoztatja a Tisztelt Lakosságot, hogy a 06-80/ 200-839-es telefonszámon lehetőség van közérdekű problémák bejelentésére. A hívás ingyenes. A telefon üzenetrögzítős, a nap 24 órájában hívható. A rögzített bejelentések alapján a Polgármesteri Hivatal megteszi a szükséges intézkedéseket.

Közterületi SOS hívószám

A Tiszaújvárosi Városgazda Nonprofit Kft. a közterületeken történt, azonnali beavatkozást igénylő, rendkívüli események bejelentésére szolgáló telefonszámot működtet. A 49/540-508-as „Közterületi SOS” hívószámra beérkező hívásokat, amennyiben a diszpécser hibaelhárítást végez üzenetrögzítő rögzíti.

Orvosi ügyelet

Az orvosi ügyelet hívószáma hétköznap délután 17 órától másnap reggel 8 óráig, illetve pénteken 17 órától
hétfő reggel 8 óráig, valamint az ünnepek alatt:


06-46/477-104.

A világítótorony

„Nem könnyű manapság jó inast találni!” - mondta Ornella Muti kedvenc vígjátékfilmemben, amikor a szesztilalom idején a kissé együgyű inasa pezsgőt szándékozott bontani az álszent bankárok előtt. Csak most inkább így mondanám: nem könnyű manapság jó újságot csinálni! A szólásszabadság, a sajtószabadság talán még soha nem volt olyan kiszolgáltatott, tehetetlen helyzetben, mint mostanság, amikor is híres, vagy inkább hírhedt(?) demokráciánkban sorra szűnnek meg a lapok, vagy kerülnek olyan tulajdonosok kezébe, akik számára a hírhamisítás, a propagandasajtó művelése nem több mint egy üzleti tranzakció. Megvolt az egyik, jöhet a másik. Olyan világban élünk, amikor vészesen szűkül azoknak a sajtóorgánumoknak a száma, ahonnan az igazat tudhatjuk meg, a maga objektív szépségében, fekete-fehérségében, a hírt a maga lecsupaszított valóságában, amelyet mi magunk ruházhatunk fel a saját véleményünkkel, nem pedig tálcán kapva a „megfelelő” értelmezést.
Ilyen körülmények közt a világ legboldogabb főszerkesztője lehetek, mert azért van egy sziget, ahol még szabadon leírhatók a gondolatok. Van egy sziget, ahol nem kell meghasonulnunk, nem kell párhuzamos valóságokat gyártanunk, nem kell hajbókolnunk, nem kell összerezzennünk, ha valaki oda nem illőt mond. A mi szigetünk egy szabad sziget, ahol (ismét egy filmidézet, most Meryl Streep szájából) „mindenki minket irigyel”. Gondolok itt azokra az újságíró kollégákra, akiknek a szabadon írás lehetősége nem adatik meg. Nem vagyok született tiszaújvárosi. Idő kellett, míg a lelkem azzá vált. Meg kellett hozzá ismernem a várost, az itt élőket, hogy mára azonosulni tudjak a helyiek problémáival, hogy együtt tudjak örülni a sikereiknek, és hogy bármi áron védelmére keljek a városunknak, ha bántják. Meg kellett ismernem azt a lokálpatrióta szellemiséget, ami áthatja ezt a közösséget, és amely szerintem egyedülálló. Büszke vagyok rá, hogy a Tiszaújvárosi Krónika főszerkesztőinek egyike lehetek. Annak a Krónikának, ami harmincöt éve az igazat írja, és ami remélem még harmincöt év múlva is világítótorony lesz a mi kis szigetünkön.
Radácsi Zsuzsa
2018. november 8.


3Z 36Y 5P4<3R M0Z1LL4 3S 13 BU6 M1477