Zöld szám

A polgármesteri hivatal tájékoztatja a Tisztelt Lakosságot, hogy a 06-80/ 200-839-es telefonszámon lehetőség van közérdekű problémák bejelentésére. A hívás ingyenes. A telefon üzenetrögzítős, a nap 24 órájában hívható. A rögzített bejelentések alapján a Polgármesteri Hivatal megteszi a szükséges intézkedéseket.

Közterületi SOS hívószám

A Tiszaújvárosi Városgazda Nonprofit Kft. a közterületeken történt, azonnali beavatkozást igénylő, rendkívüli események bejelentésére szolgáló telefonszámot működtet. A 49/540-508-as „Közterületi SOS” hívószámra beérkező hívásokat, amennyiben a diszpécser hibaelhárítást végez üzenetrögzítő rögzíti.

Orvosi ügyelet

Az orvosi ügyelet hívószáma hétköznap délután 17 órától másnap reggel 8 óráig, illetve pénteken 17 órától
hétfő reggel 8 óráig, valamint az ünnepek alatt:


06-46/477-104.

Lógok a szeren!

kr kefLógok a szeren, avagy nyári élményeim címmel tartott előadást a Miskolci Drogambulancia Alapítvány elnöke, addiktológiai konzultánsa a Tiszaújvárosi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (KEF) tavaszi nyílt napján.


Hetedik, nyolcadik és kilencedik osztályos diákoknak tartott előadást a drog veszélyeiről a Miskolci Drogambulancia Alapítvány elnöke és segítőjük, aki maga is a kábítószer fogságában élt évekig. A szerről lejövő, ma már kétgyermekes apuka osztotta meg a fiatalokkal saját drogos múltját, leszokásának gyötrelmes heteit. A rendezvényt a Tiszaújvárosi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum szervezte a helyi ifjúságnak, a szervezet vezetője Pálnokné Pozsonyi Márta, a KEF elnöke köszöntötte a vendégeket.
A program nyitányaként elsősorban a fiatalokhoz szólt dr. Fülöp György alpolgármester, aki így fogalmazott.
- Arra kérlek benneteket, hogy amikor döntéseket hoztok, akkor felelősen -ezektől a szertől távol tegyétek ezt. Higgyétek el, olyan szép, színes az élet, hogy ehhez nincs szükség semmiféle kábító, bódítószerre, drogra – intette, óva a fiatalokat az alpolgármester.
Ezután Juhászné Ceglédi Tünde, a Miskolci Drogambulancia Alapítvány elnöke tartott tájékoztatót a diákoknak.
- Nagyon sok információval rendelkeznek a mai fiatalok, a kábítószerekről is, hiszen az internet világában csak egy kattintás, és minden azonnal jön, a kérdés az, hogy mennyire hiteles az információjuk és tudnak-e szűrni. Ezért is fontosak az ilyen előadások, hogy fókuszálva legyen az az adathalmaz, amit kapnak innen-onnan. Itt inkább most az kap hangsúlyt, hogy érezzék, mennyire fontos az ő személyiségük, hogy tudjanak dönteni, és hogyan döntsenek, tudják, mit raknak a mérleg két serpenyőjébe, hiszen ezek birtokában tud úgy dönteni, hogy később a tetteiért is tudja majd a felelősséget vállalni - mondja a szakember. - Az utóbbi tíz évben bejöttek a dizájner drogok, ez felborította a teljes kábítószerpiacot. Korábban be lehetett határolni, ki mit használt, most viszont a dizájner drogok világában már nem lehet, hiszen bármit bármivel kombinálnak, kevernek, így nem tudjuk mit rejt magában a kliens, aki bizonyos tünetegyüttessel érkezik. Bár nálunk a drogambulancián ez nem olyan nagy probléma, mert itt inkább csak beszélgetünk, terápia van, de képzeljük el ugyanezt a helyzetet egy toxikológiai, sürgősségi osztályon, amikor egy eszméletlen állapotba került páciensnek az orvos nem tudja, mit adjon be. Sajnos akár halálos kimenetelű is lehet a dizájner drogok használata, hiszen a növényvédő szerektől a körömlakk lemosóig bármi lehet benne, amit bevesznek vagy belőnek, Ez utóbbi a problémásabb, hiszen az intravénásan beadott szer pár másodperc alatt bejut az agyba, szívbe és visszafordíthatatlan dolgot vált ki. Az a tapasztalat sajnos, hogy nem érzik a fiatalok ennek a veszélyét, mert a köztudatban benne van, hogy a dizájnerek legálisnak minősülnek, folyamatosan jönnek és jönnek az újabb szerek, óriási a kínálat, az viszont, amivel nincsenek tisztában és nem veszik figyelembe, hogy az illegális vagy legális nem az anyag veszélyességét minősíti, sőt veszélyesebb is lehet, ami nem tiltott, de mivel legális, könnyebben hozzányúlnak.
berta


3Z 36Y 5P4<3R M0Z1LL4 3S 13 BU6 M1477