Zöld szám

A polgármesteri hivatal tájékoztatja a Tisztelt Lakosságot, hogy a 06-80/ 200-839-es telefonszámon lehetőség van közérdekű problémák bejelentésére. A hívás ingyenes. A telefon üzenetrögzítős, a nap 24 órájában hívható. A rögzített bejelentések alapján a Polgármesteri Hivatal megteszi a szükséges intézkedéseket.

Közterületi SOS hívószám

A Tiszaújvárosi Városgazda Nonprofit Kft. a közterületeken történt, azonnali beavatkozást igénylő, rendkívüli események bejelentésére szolgáló telefonszámot működtet. A 49/540-508-as „Közterületi SOS” hívószámra beérkező hívásokat, amennyiben a diszpécser hibaelhárítást végez üzenetrögzítő rögzíti.

Orvosi ügyelet

Az orvosi ügyelet hívószáma hétköznap délután 17 órától másnap reggel 8 óráig, illetve pénteken 17 órától
hétfő reggel 8 óráig, valamint az ünnepek alatt:


06-46/477-104.

Benó, aki lejött a drogról

kr benoA Kábítószerügyi Egyeztető Fórum rendezvényén egy miskolci fiatal, Berci - vagy ahogy, csak barátai hívják, Benó - mesélt őszintén saját drogos történetéről.
Hosszú éveken át mérgezte magát mindenféle droggal. Szerencséje volt. Itt van. Nem úgy, mint néhány drogos haverja, akiket már se jóról, se rosszról nem tudnám kérdezni.


-Benó! Mi volt az első, amit megkóstoltál?
- Mint mindenki más én is füves cigivel kezdtem, a haverokkal, azután jöttek a diszkó drogok, bogyók, speed, bélyeg, majd a keményebbek, a heroin és a kokain. Mindet végig kóstolgattam.
- Aki nem próbálta még, az nem tudja, mi az a jó érzés, ami jön néhány slukktól.
- Igen, én azt az érzést kaptam, amire vágytam. Igazából nehéz elmondani, hogy milyen, talán az a jó kifejezés, hogy eufórikus. Egy idő után azonban egyre több és több kell, hiszen kezd ráállni a szervezet, egyre többre van igénye, amit ki kell elégíteni a várt hatás érdekében. Nekem volt is, hogy már annyira sok anyag kellett ehhez, hogy rosszullétet okozott a mennyiség. Drogozás közben olyan, mintha megszűnnének a problémáid, valaki pont ezért csinálja, hogy feledje a mindennapos gondokat, valaki azért, mert menekül valami elől.
- Te menekültél valami elől akkor, amikor elkezdtél drogozni?
- Talán. Igen, nekem is voltak olyan periódusok az életemben, de aztán rájöttem, hogy nem menekülni kell a problémák elől, hanem szembe kell nézni velük.
- Hány évig voltál a szeren?
- Tíz évig drogoztam. Hosszú idő, de sikerült megszabadulnom tőle.
- Vannak nyomai a szervezetedben? És a lelkedben?
- Inkább a lelkemben van nyoma, hál’ istennek egészségileg nincs problémám, de a lelkemben nyomot hagyott. Sokszor visszagondolok, miért másztam bele, de nem tudom megmagyarázni magamnak sem. Van két gyermekem, a nagyobb 14 éves, nem szeretném, ha erre az útra lépne, se ő, se a testvére. Szoktam mondani nekik, hogy én vagyok a rossz példa, vagy most már a jó, hogy miért ne válasszák ezt az utat, ha döntés elé kerülnek, ne rosszul döntsenek.
- Halálfélelem közeli érzésed nem volt soha?
- De bizony volt, vagy a drog hiánya miatt, meg azért is, mert túl sok volt bennem. Többször is volt, hogy azt éreztem, ott maradok.
- És mégis jött a következő adag?
- Pontosan így, de ez így egy ördögi kör.
- Mégis lejöttél róla, igaz tíz év önpusztítás után.
- Igen, sikerült, de amíg nem döntöttem el, hogy ki akarok szállni, addig nem is sikerülhetett volna, és e nélkül másnak sem fog. Csak így lehet abbahagyni. Őszintén, komolyan kell gondolni végig, amíg nem tud lejönni a szerről.
- Fájdalmas lejönni a szerről?
- Mondhatjuk így is. Az elvonás valóban nagy szenvedés, és nem is tart rövid ideig. Ez a folyamat egy jó két-három hetes fizikai fájdalom, utána jön a mentális, pszichés, de ebből is ki lehet jönni teljesen. A lényeg, hogy akarni kell. Sajnos sokan ott bukják el, hogy ha jön újra az elvonási tünet, akkor feladják, nem bírják, mert tudják, hogy egyetlen lövés vagy egy szippantás rögtön véget vet a szenvedésüknek.
- Ma már tiszta vagy, évek óta. Vannak még régi drogos haverjaid?
- Igen, van néhány, és ők is átestek azon, amin én, de olyanok is vannak, akiket már nem neveznék barátnak, még most is fogyasztók és a jelét sem mutatják annak, hogy le akarnak állni.
- Őket látva, jó most a tükör másik oldalán állva nézni, hogy akár te is lehetnél ott, egy eltorzult másik énnel?
- Jó bizony! Nem könnyű visszatekinteni, hogy én is ez voltam, de jó érzés, hogy én ezen már túl vagyok, egyfajta megkönnyebbülést ad. Persze nekem is voltak kritikus pillanatok leszokás közben, hogy vajon, hogy lesz ennek vége, de sikerült, teljesen tiszta vagyok, sínen vagyok. Gyerekek, család, munka, sport, egészség, így tökéletes. Ma ez vagyok!
berta


3Z 36Y 5P4<3R M0Z1LL4 3S 13 BU6 M1477