Zöld szám

A polgármesteri hivatal tájékoztatja a Tisztelt Lakosságot, hogy a 06-80/ 200-839-es telefonszámon lehetőség van közérdekű problémák bejelentésére. A hívás ingyenes. A telefon üzenetrögzítős, a nap 24 órájában hívható. A rögzített bejelentések alapján a Polgármesteri Hivatal megteszi a szükséges intézkedéseket.

Közterületi SOS hívószám

A Tiszaújvárosi Városgazda Nonprofit Kft. a közterületeken történt, azonnali beavatkozást igénylő, rendkívüli események bejelentésére szolgáló telefonszámot működtet. A 49/540-508-as „Közterületi SOS” hívószámra beérkező hívásokat, amennyiben a diszpécser hibaelhárítást végez üzenetrögzítő rögzíti.

Orvosi ügyelet

Az orvosi ügyelet hívószáma hétköznap délután 17 órától másnap reggel 8 óráig, illetve pénteken 17 órától
hétfő reggel 8 óráig, valamint az ünnepek alatt:


06-46/477-104.

Ünnepek

Az év alapvetően hétköznapokból és hétvégékből áll. Ezt az „egyhangúságot” törik meg az ünnepek.
Gondoljuk végig, egy ember életében hány és milyen ünnep jelenik meg. Kezdjük a családi alkalmakkal: születés-, és névnapok, évfordulók, jeles események (esküvő, keresztelő, temetés). Vannak a nemzeti ünnepeink, melyekre sok esetben egy kis munkarendváltozással hosszabban is emlékezhetünk (március 15-e, augusztus 20-a, október 23-a). Az egyházi ünnepek; a húsvét, a pünkösd és a karácsony szintén jelen van minden család életében. Ám amiről most szólni kívánok, azok az események, melyek nem több évszázadosak, nem őseink hősi cselekedeteit dicsőíti, hanem egy döntés alapján születtek. A közelgő Valentin napról és a nemzetközi nőnapról, mint elterjedt ünnepről gondolkodjunk el egy kicsit.
E két alkalom meglehetősen megosztja a közvéleményt. Két táborra szakad megítélésük. Az egyik vélemény szerint legalább egy napon gondoljunk a szerelemre és a nőkre szeretettel. A másik álláspont szerint ezeket az érzéseket az év minden napján gyakorolni kellene.
A hangsúly a kellene szón van. Nem kívánok ebben véleményt nyilvánítani, bár nőként igenis jólesik, ha kapok egy csokor virágot. Inkább az ünnep megéléséről szóljunk néhány szót.
Az ünnepeink azért vannak, hogy megálljunk egy pillanatra. A hétköznapok egyhangúságát törjük meg, és gondoljuk végig, hogy milyen csodálatos dolgok történtek és történnek velünk ma is.
Egy születésnap arra késztet, hogy visszatekintsünk az elmúlt évre, és számot adjunk magunknak. Egy gyermek születése a családot boldogsággal tölt el és emlékeztet a fiatalságra.
Nemzeti ünnepeink a bátor, hős magyarokra irányítják a figyelmet. Az egyházi események pedig lélekkel töltik meg mindennapjainkat.
Sokan azt mondják, hogy a két vitatott ünnep öncélú, ezeket a hétköznapokban is „el lehet intézni”. Sejtem, ennek a véleménynek olyan szószólói vannak, akik azokon a napokon sem visznek haza szerettüknek virágot. (Természetesen nem állíthatom biztosan, és én örülnék a legjobban, ha nem így lenne.)
Ám a lényeg a hozzáállás. A már csak azért sem veszek semmit is kifejez valamilyen érzést. Az üzenete ezeknek az alkalmaknak az, hogy legyen egy olyan nap az évben, amikor az érzéseinkről vallhatunk, megmutathatjuk, hogy képesek vagyunk szeretni. Az évben egy napon fókuszáljunk a szerelmünkre, a szeretetre, a mellettünk élő nőkre. Ezt a gesztust senki sem vitathatja el. Természetesen az a legjobb, ha ez az év minden napjában fellelhető.
Medina


3Z 36Y 5P4<3R M0Z1LL4 3S 13 BU6 M1477