Zöld szám

A polgármesteri hivatal tájékoztatja a Tisztelt Lakosságot, hogy a 06-80/ 200-839-es telefonszámon lehetőség van közérdekű problémák bejelentésére. A hívás ingyenes. A telefon üzenetrögzítős, a nap 24 órájában hívható. A rögzített bejelentések alapján a Polgármesteri Hivatal megteszi a szükséges intézkedéseket.

Közterületi SOS hívószám

A Tiszaújvárosi Városgazda Nonprofit Kft. a közterületeken történt, azonnali beavatkozást igénylő, rendkívüli események bejelentésére szolgáló telefonszámot működtet. A 49/540-508-as „Közterületi SOS” hívószámra beérkező hívásokat, amennyiben a diszpécser hibaelhárítást végez üzenetrögzítő rögzíti.

Orvosi ügyelet

Az orvosi ügyelet hívószáma hétköznap délután 17 órától másnap reggel 8 óráig, illetve pénteken 17 órától
hétfő reggel 8 óráig, valamint az ünnepek alatt:


06-46/477-104.

Egy baki margójára

kr szemetA múlt heti polgármesteri fogadóórában a Tisza TV műsorvezetőjeként bakiztam egy nagyot. Szakmai baki volt, és ahogy kimondtam, már abban a pillanatban tudatosult is bennem az elszólásom, de már késő volt. A kimondott szó, az kimondott szó. Konkrétan így hangzott a kérdés: hogyan készül az önkormányzat a választásokra? Városvezetőnk azonnal helyreigazított, hiszen nyilvánvaló, hogy készülnivalója kizárólag a polgármesteri hivatalnak van április 8-a kapcsán azzal, hogy biztosítja a választások lebonyolításának törvényben előírt körülményeit.
Az önkormányzat, az önkormányzatiság valami egészen másról szól. Hivatalosan fogalmazva a helyi önkormányzás által a választópolgárok helyi közössége - közvetlenül, illetve a választott helyi képviselői útján - önállóan és demokratikusan intézi a helyi érdekű közügyeit.

És ha már itt tartunk, így is volt ez mindaddig, amíg hagyták. Hagyták, hogy iskoláinkat az önkormányzat tartsa fenn és működtesse, majd az állam egyszer csak úgy döntött, hogy jobb kezekben van ez nála. Hisz van hozzá pénze, paripája, ne adj isten fegyvere, sőt elegendő fénymásolópapírja, és krétája is. Aztán az élet bebizonyította, hogy a paripa és a fegyver még csak-csak, de a többi hozzávaló elég hiányos. Persze ezen könnyen lehetett segíteni, a mi önkormányzatunk például „önként és dalolva” gyorsan kitömte a réseket potom 1,7 milliárd forinttal szolidaritási hozzájárulás címen. Ebből akár sötétben foszforeszkáló, magától író krétára is tellett volna, de ahogy hallani, jutni mégsem jutott.
Most már a szemetünkről sem mi döntünk, hiszen a hulladékgazdálkodás is állami kézbe került, elvégre rend a lelke mindennek! Ember legyen a talpán, aki ezek után a szemét útját leköveti. Ráadásul a piszkos munka - szó szerint és átvitt értelemben is - az önkormányzatnál maradt.
Hasonló cipőben járnak a közszolgáltatók, hiszen a rezsicsökkentés egyik „nagyszerű” hozadéka, hogy szépen-lassan ellehetetlenülnek az érintett cégek, sok helyen már a működési kiadásokat sem fedezik a bevételek, nemhogy a fejlesztéseket.
Az, hogy ez a folyamat erősen emlékeztet egy hetven évvel ezelőttire, amit feketén-fehéren úgy hívtak, hogy államosítás, az egy dolog. Az, hogy ezt a korábbi rendszert átkosnak hívták azok is, akik most államosítanak, az egy másik dolog. De az a hír, ami a minap röppent fel, hogy a kisebb településeken egyszerűen megszűnne a helyiek önrendelkezési joga és úgynevezett járási önkormányzatok jönnének létre, ahová képviselőket delegálhatnának a kisebb települések, az már mindannyiunkat érintő komoly dolog. Természetesen az „illetékesek”azonnal cáfolták is a hírt. Csak hát nem zörög a haraszt…
Nos, így esett, hogy a csúnya elszólásomnak mégis lett némi apropója. Mert ha így nézzük, a hogyan készül az önkormányzat a választásokra kérdésre a helyi emberek és választott képviselőik válasza csak az lehet, hogy bizakodva, a józan észben bízva.
Radácsi Zsuzsa


3Z 36Y 5P4<3R M0Z1LL4 3S 13 BU6 M1477