Zöld szám

A polgármesteri hivatal tájékoztatja a Tisztelt Lakosságot, hogy a 06-80/ 200-839-es telefonszámon lehetőség van közérdekű problémák bejelentésére. A hívás ingyenes. A telefon üzenetrögzítős, a nap 24 órájában hívható. A rögzített bejelentések alapján a Polgármesteri Hivatal megteszi a szükséges intézkedéseket.

Közterületi SOS hívószám

A Tiszaújvárosi Városgazda Nonprofit Kft. a közterületeken történt, azonnali beavatkozást igénylő, rendkívüli események bejelentésére szolgáló telefonszámot működtet. A 49/540-508-as „Közterületi SOS” hívószámra beérkező hívásokat, amennyiben a diszpécser hibaelhárítást végez üzenetrögzítő rögzíti.

Orvosi ügyelet

Az orvosi ügyelet hívószáma hétköznap délután 17 órától másnap reggel 8 óráig, illetve pénteken 17 órától
hétfő reggel 8 óráig, valamint az ünnepek alatt:


06-46/477-104.

Szemét téma, avagy hulladék a köbön

kr csak_egy_a_sok_közülAz ünnepek alatt nagyon elkezdte szúrni valami a szemem. Karácsony első napján, hétfőn történt szemétszállítás. Az ünnepek miatt sokkal több hulladék keletkezik, mint általában, ezzel lehetne számolni és úgy hozzáállni a dologhoz. Sajnos sok esetben kevés az egy köbméteres kuka ezen hulladékok tárolására. Ami a tároló körül keletkezik szemét, azt a szemétszállító cég otthagyja. Már korábban is kijelentették, hogy nem viszik el, ami a tárolón kívül van. Az ünnepek miatt napokig ott éktelenkedett a hulladékhalmaz a tárolók mellett városszerte. Jó benyomást kelthetett az ide érkező vendégek és családtagok számára.
A mai nap (01.09.) is hasonló helyzet fogadott, de meglepetésemre találkoztam a Tiszaújvárosi Városgazda Nonprofit Kft. egyik, külső területen dolgozó munkatársával, aki pont a hulladéktároló konténerek körül ténykedett. Beszélgetésbe elegyedtem vele, és elmondta, hogy emiatt van kivezényelve. Dicséretes, hogy ezek szerint másoknak is feltűnt, hogy a szemétszállító cég váltása óta bronx-i állapotok uralkodnak a tárolók körül.

Az úriember továbbá azt is elmondta, hogy ő annak is szemtanúja volt, hogy ha magasabbra volt pakolva a tároló, akkor leseperte a szállító cég embere a felesleget, mert 1 köbméternél többet nem hajlandók elszállítani, ugyanis ennyiért fizetünk. Én ezt nem tartom normálisnak.
Ha családi házas övezetben, az ott lakóknak kell gondoskodni az ingatlan előtt lévő járdák tisztaságának állapotáról, akkor úgy gondolom, a szemétszállító cégnek a hulladéktároló konténerek körüli, 1 méteres környezetében illene a rendet fenntartani, és nem szeméthegyet csinálni, ha túl van pakolva a tároló.
Az ügyet tetézi a folyamatosan növekvő guberáló-turizmus. Nem egyszer voltam szemtanúja annak, hogy a tárolóból kipakolnak mellé, hogy a rejtett belső „kincsekhez” hozzáférjenek, de visszapakolni már nem szokásuk. Ritka kevés kulturált guberáló van. Ők azok, akiket sajnos a gazdaság (mások elgazdagodása) tett tönkre, és 1-2 éve még normális kispolgári életet éltek, vagy még éppen nem hajléktalanok.
Továbbá megjegyezném, hogy örömmel látom azt is, hogy a még fogyasztható ételeket többen a tároló mellé dobozokban, zacskókban helyezik ki. Javaslom a városvezetés felé, hogy fontolják meg annak lehetőségét, hogy bizonyos helyekre helyezzenek ki egy külön tárolót, ahová még fogyasztható ételeket, vagy használható ruhaneműt lehetne kihelyezni. Mivel a guberálókat egyszerűen nem lehet kitiltani a városból, így egy idő után, ha a kommunális tárolókban nem találnának semmi hasznosíthatót, akkor leszoknának róla, és nem lennének kitúrt szeméthegyek, vagy tárolóajtón kikandikáló, csapkodó lábak, miközben a szeméttengerben búvárkodnak. Ennek is lehet ugyan negatív vonzata: még többen jönnének talán és lehet, konfliktusokat is szülne a „survivor-ök” között.
Nem tudom pontosan én sem, hogy mi lenne a jó megoldás, de valamit tenni kellene, hogy városunk szépségét fenn tudjuk tartani, aminek érdekében a városvezetőség eddig is relatíve, a lehetőségekhez képest sokat megtett.
Név és cím a szerkesztőségben


3Z 36Y 5P4<3R M0Z1LL4 3S 13 BU6 M1477