Zöld szám

A polgármesteri hivatal tájékoztatja a Tisztelt Lakosságot, hogy a 06-80/ 200-839-es telefonszámon lehetőség van közérdekű problémák bejelentésére. A hívás ingyenes. A telefon üzenetrögzítős, a nap 24 órájában hívható. A rögzített bejelentések alapján a Polgármesteri Hivatal megteszi a szükséges intézkedéseket.

Közterületi SOS hívószám

A Tiszaújvárosi Városgazda Nonprofit Kft. a közterületeken történt, azonnali beavatkozást igénylő, rendkívüli események bejelentésére szolgáló telefonszámot működtet. A 49/540-508-as „Közterületi SOS” hívószámra beérkező hívásokat, amennyiben a diszpécser hibaelhárítást végez üzenetrögzítő rögzíti.

Orvosi ügyelet

Az orvosi ügyelet hívószáma hétköznap délután 17 órától másnap reggel 8 óráig, illetve pénteken 17 órától
hétfő reggel 8 óráig, valamint az ünnepek alatt:


06-46/477-104.

Mérgező gombák, mérges gombászok

kr gombaEgy éve úgy számolhattunk be a gombaszezonról, hogy közepes volt. Nos, idén igazán sanyarú sors jutott azoknak, akik gombaszedésre adták a fejüket. Ha stílszerűek akarunk lenni, akkor az idei évre a nagyon rossz jelzőt lehetne ráaggatni.


Kevés gomba került terítékre, és amelyek úgy döntöttek, hogy termőtestet növesztenek, azoknak a minősége is hagyott kívánni valót maga után. Mindezek ellenére több hasznos tapasztalatot is leszűrhettünk az idei szezonból.
Év elején a tél sokáig kitartott és a csapadékra sem lehetett panasz. Ezeknek köszönhetően annak rendje és módja szerint kibújtak a tavaszi fajok, amiből jó párat a szakellenőri helyiségbe is behoztak: nyár-
fagomba (vízpartot kedveli, nem ehető), cseh kucsmagomba (gyertyánosban és vadcseresznye erdőben, ehető), redős papasapkagomba (homokos lomberdőkben, mérgező), májusi pereszke (mezőn, ehető), tövisaljagomba (szilva és kajszi alatt, ehető), osztrák csészegomba (avaron, nem ehető). A felsoroltak közül a redős papasapkagomba számított igazi unikumnak, hiszen a környékről még nem fordult elő. Erről a fajról azt érdemes tudni, hogy méreganyaga a giromitrin (mérgezése emésztőrendszeri és idegrendszeri tünetekkel jár), ami forrázás hatására lebomlik. Fogyasztása Magyarországon nem ajánlott, súlyos esetekben halált is okozhat. Azonban néhány nyugat-európai országban vagy az Egyesült Államok egyes vidékein mégis előszeretettel fogyasztják, aminek az az oka, hogy az ottani példányok más biótában (életközösségben) élnek.
A tavaszi lendület a nyáron nem folytatódott. Hiányzott a rendszeres eső és a talaj annyira kiszáradt, hogy a helyi fajok szinte teljesen eltűntek. Rossz években azért előfordul, hogy a mezei szegfűgomba (ehető) vagy a különféle csiperkék itt-ott kidugják a fejüket, de ezúttal erre sem volt példa. Az ellenőrzésre behozott gombák főképp a Zemplén és a Bükk mélyebben fekvő, nedvesebb völgyeiből származtak: céklatinóru (feltételesen ehető), büdös galambgomba (nem ehető), sötét érdestinóru (ehető). A klasszikus nyári fajok, a sárga rókagomba és a vargányák kedvelőinek idén nem termett babér.
Az ősz elképesztően száraz volt. Augusztus elején még esett némi eső, azonban novemberig nem hullott csapadék, ami „betett” az egész idénynek. Egész szezonok (nagy őzlábgomba, lilatönkű pereszke, csiperkék) maradtak ki és erre eddig nem volt példa. Csapadék csak az elmúlt hetekben jött, viszont a hőmérséklet lecsökkent és a fagy is beállt, így a szezon véget is ért. Az őszi forgalom nagy részét a rózsáslemezű tejelőgomba képezte, ami viszont tömegesen jelent meg. Ez a faj tűri a szárazabb időket, ahogy a déli tőke-
gomba (ehető) is. Utóbbi a mediterrániumból származik, hazánkban főleg Pécs környékén jellemző, de már errefelé is kezd elterjedni. Megint csak bebizonyosodott, hogy a jövőben a szárazságtűrő fajokra kell jobban odafigyelni.
Kákóczki Balázs


3Z 36Y 5P4<3R M0Z1LL4 3S 13 BU6 M1477